Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Hanzales
    Pro mne je ID Soft hlavně historie. Si pamatuju, jak jsem na základce pelášil se 4 disketama za kámošem po škole domů, v očích neustále ten jeden obrázek ze score, kopec zpátky jsem nikdy později už tak rychle nevyběh a pak mám okno, pač jsem musel být v hráčském nebi a komatu najednou. Sakra ve škole se to pak pařilo v učebce do pozdních večerů, pač učitelku to bavilo též (jojo) no a pak TFX (DID), System Shock1 (Looking Glass) a bylo zaděláno.
    Doom 3 byl náhodou v pohodě, hlavně když vyšla Geforce3 s pixel shaderama a po netu lítal uniklý build :) Když pak byla hra hotova, nedalo se zrovna stěžovat si. I dneska si ho semo tamo dám, ale třeba HL2 to vydrtil, jako half-life vydrtil Unreal1 :) No a Rage si dávám čas odčasu docela rád. Ale je fakt, že už to není, co bývávalo.
    • Fakt bych neřekl vydrtil. Ty hry jsou každá trochu o něčem jiném a já si třeba dnes dám radši Dooma 3 než HL2, kterého jsem dohrál snad jen jednou. Doom mnohem líp zestárnul.
      • Hanzales
        Máš pravdu, beru zpět :) Je fakt, že Dooma 3 jsem si dal v nedávné minulosti asi taky vícekrát + nějaké mody co se objevily, HL2 jsem poprvé hltal, ale nějak jsem se jím přesytil snad už při 4 dohrání a také potom dával větší pauzy. HL1 jsem hrál tak 60x a ten tehdy vydrtil mně :)
        • Hanzales
          Radši pro jistotu, Unreal bych taky nerad urazil, kdyby si to někdo chtěl špatně vykládat. Myslím, že každý, kdo měl ještě nějakou S3 Virge DX2 a 64MB ram (na desce, že) a poprvé to pustil v tom "akcelerovaném" módu, kdy to i bez akcelerátoru celkem slušně hladilo textury a když jsem poprvé vylezl z té lodi, tak to zanechávalo dojem obrovského otevřeného prostranství (dneska to připadá jako takový dvoreček) a i hratelně oproti tehdejšímu standardu to byl prostě technologický trhák. (Edit: teď to po sobě čtu a trošku ta větná stavba nezafungovala) :D Ale pak právě vyšel ten HL1 (na modifikovaném ID enginu) a to si pamatuju, že jsem na pár dní na ten Unreal úplně zapomněl. A i ten Unreal jsem si nedávno dal znova, nechal se unášet úžasnou hudbou, úžasným prostředím a uvědomil si, jak ty hry byly i ve své "jednoduchosti" dokonalé a elegantní. ....a pak přišel Quake 2 a to všechno pak člověk najednou objevil znova s 3DFX (možná se mi to všechno trošku časově zůžilo), ale pak už se takových úžasů nějak začalo objevovat méně a méně, Riva TNT (už si ty názvy moc nepamatuju), měl jsem to nějak mezi Voodoo 1 a VooDoo2 tuším, dávalo to Quake 3 v 32bit barvách a s optickou ohyznou myškou z Alfy za 1400 se z té trhanice stalo cosi, na co jsem valil bulvy ještě hodně dlouho. Snímků najednou jak nas... pohyb plynulý až hamba a přesný, přesný, to bylo s brokárnou samý excellent... :D Tehdy jsem pár lidí pěkně trápil, ale nedávno jsem zkoušel Quake live a dostával jsem bušky, že jsem byl najednou malinký jako hrozinka :) Doufám, že jsme se narodili akorát, a zažijeme ještě buď možnost vrátit se v čase (byť třeba ve stimulovaném spánku), nebo si nechat vymazat čistě jen vše od Agathy Christie (myšleno všechny hry) a objevovat to všechno zase znova :)
    • tak tak, me bylo tenkrat 10, kdyz bracha pritahl pritahnul domu Doom 2 a psal se krasny rok 94 a byl to pro me slusny horor, pamatuju si kdyz na me poprve vybehlo to ruzove prase ve 3. levelu tak jsem se malem po... leknul, tak slusne ze si to pamatuju jeste o 20 let pozdeji *1*
  • Doom 1 a doom 2 byly vyborne hry, doom 3 byl hloupy naskriptovany koridor. Od dob dooma 3 a quake 4 id softwate neudelala dobrou hru, dokud neudelala Rage. To je vyborna hra i kdyz hate pc hracu ji komercne poskodil. Nevim jestli dalsi doom ma sanci uspet, sam nevim, co bych od nej chtel. Urcite ne naskriptpvany korodor. Mel by se vratit ke korenum, tedy otevrene prostory, obrovske pekelne obludy, brokovmice a rotacni kulomet, zadny system kryti, pekne behat po levelu a kryt se za sloupy a vyhybat se pomalym strelam. Stavet by to mohlo na taktickem postupu a mimoradne nadprumerne ai, tradicnim hledani skrytych prostor a klicu otvirajicich dvere. Mohlo by existovat vice pruchodu levelem, nezlobil bych se za jemne rpg prvky ve forme vyvoje postavy a mozna i ruzna povolani - marinak, hacker, exorcista, k zahozeni by nebyl ani promysleny kooperativni rezim.
    • Vývoj postav a různá povolaní, to by byl teda opravdu návrat ke kořenům DOOMu....
      • Myslel jsem tim navrat od naskriptovanych koridoru k otevrenemu prostredi, kde musis hledat cestu. V necem to inovativni byt musi, uplne stejny format zachovat nejde, to by uz dnes bylo prilis primitivni a stereotypni. Ruzna povolani a moznost smerovat jejich vyvoj ti osvezi hru, zvysi jeji znovuhratelnost a podpori kooperativni rezim.
    • Jejdasku Jejdasku, skoro v kazdem tvem prispevku si nezapomenes kopnout do pc hracu a pritom se ohanis tim, jak si nestranny a ze proti pc nic nemas.
      Docela usmevne.
      • Kecas. Kdyz uz, tak kopam do hlupaku. Na konzolistovi si muzes precist, jak nakopavam konzolisty. A proti pc nic nemam, jen mi je lito, kam se ubiralo a kam se dostalo.
      • To není kopání, to jsou fakta, vždyť si to můžeš snadno ověřit přímo tady - http://diskuse.tiscali.cz/games/clanek/rage-recenze-57225/
        • Ja nemam ani tak na mysli tenhle konkretni prispevek, ale obecne muj dojem z vetsiny jeho prispevku za posledni mesice.
          Rage slo tak nejak mimo me, takze co se delo/nedelo kolem teto hry taktez, proto jsem se take k tomu konkretne nevyjadroval. *3*
    • Veskoslav
      Hate pc hráčů? Ano, za to můžou pc hráči, že se iD, které do té doby mělo prachy pouze od pc scény, vysralo na optimalizaci. Za to skutečně může pc scéna......Vzpamatuj se.
      • Na vyvoj Rage meli penize od zenímaxu, to zaprve. Za druhe nebyl problem s optimalizaci, ale ovladaci od amd grafickch karet u kterych doslo ke zmene mezi dokoncenim a vydaním hry a bylo to behem par dnu napraveno, takze se zas tak nác strasneho nestalo a spousta her na tom byla daleko hur, treba Skyrim. Co pc hraci nemohli unest je predevsim carmackovo prohlaseni o vyznamu konzoli. To je duvod, proc se proti Rage vedl nenavistny hate, lhalo se a byla vyvinuta snaha hru co nejvic medialne poskodit.
        • Sarlatan
          Jejdásku, Jejdásku. Prosím Tě, můžeš občas přemýšlet i hlavou a nevidět za vším konzolové spiknutí?
        • Smrtihlav2000
          Ano Jejdásku, ty jsi na to zcela kápnul. Pc scéna nemůže zapomenout Carmacovi, že prohlásil to, co prohlásil o konzolích. Ty jsi vážně už úplně z těch konzolí zmagořil.....
          • Nic o nezapominani jsem nepsal, prehanis. Ale v dobe uvedeni Rage Carmack prohlasil, ze konzole jsou pro nej dulezitejsi a nasledne na to se spustil hate na Rage a kazdy drobny nedostatek byl dobry pro ocerneni. Ostatne se staci podivat na Veskoslava, jak zduraznuje, ze Carmack mel penize od pc hracu, ten to bere osobne do dnes :-).
  • No to by se museli fakt hodně snažit aby této značce vrátily důvěryhodnost.

Už trojka byla velký přešlap. Nebyla to sice špatná hra, ale vzhledem k tomu že tou dobou vyšly ještě jiné FPS, které ji kvalitou převyšovaly - konkrétně dvě. Ta první "Far Cry" tehdy vyrážela dech rozlehlostí a relativní svobodou, ta druhá "Half Life 2" přinesla aktivní fyziku a bezchybně zakomponované skripty.

S čím přišel Doom 3? Neinteraktivní prostředí (většinu času se střílelo v různých kancelářích, které se ani nedaly nijak zničit a vůbec celé prostředí bylo sterilní až to nebylo hezké) a pak až nechutně natahovaný konec (ty poslední lokace byly na facku). Zčásti to napravil datadisk, který z Half Lifu ukradl manipulátor, ale pořád to nebyl ten Doom jakého jsme chtěli...
  • To jsou plky ... dneska prostě technologická dema nestačí k dobré hře a ID už dlouho není na koni .
  • Docela nechapu jak vsichni rvou na doskakovaci textury u rage a u her na UE3 to nikomu nevadi pritom to je nekdy i o dost horsi
    • jestli to nebude tim ze Carmak se chvastal jak dela neco super uzasneho a vona jeto jen takova vochcavka
      • Vochcavka? Pro grafiky a umělce je to výborna vec. Carmakovo chvastani bylo na miste, bohuzel soudobej hw to streamovani nestiha. Maly doskakovani je tam i se spravnyma ovladacema, viditelny je jen pri rychlejch pohybech a skubanim kamerou, ale je tam. Kdo vi, treba kdyby engine povolil vyuziti klasicky RAM jako buffer, slo by to lip. Po technicky strance do toho moc nevidim, ale me to za to maly doskakovani a ohromnou velikost na nosici stalo. Rage je protkanej malejma detailama, ktery hrac konzument ani nezaznamena. Mne se to naopak hodne libilo, nepotkavat porad dokola jedny a ty samy textury. Spousta malejch detailů dělá velkej rozdíl ;)
        • Ani ta nejuzasnejsich technologie nezahrani hru, ktera stoji za howno.
        • Zase na druhou stranu ty detaily dost shazuje to, že ty textury jsou místy strašný lowres, který bije do očí i lidi, kteří se v tom při hraní nepitvají (např. mě). Fakt, že se tam neopakují textury, je fajn, ale v prostředí "poušť & trubky" to imho není až taková výhra, jako by mohla být jinde.

Já bych virtuální texturování rád viděl ve hře, kde jsou všechny jeho nevýhody zanedbatelné - třeba v top-down hře typu Project Eternity nebo nový Torment. Tam by to mohlo být sakra hodně zajímavé - kvalita by se myslím mohla blížit těm prerenderům, přitom by to prerender nebyl a ty scény by mohly být dynamičtější (osvětlení, pohyblivé objekty, vítr a spol... jasně, některé věci jde celkem pěkně nacpat i do toho prerenderu, ale to by mohl být úplně jiný level).
  • No ani ma to neprekvapuje. Trochu este odbocim, som kapanek dost nara*ny na Vas Games pretoze Vami slubovany rozhovor s Timom Willitsom tusim z este minuleho roku z GamesConu stale nikde. Ani ste nejak nevysvetlil preco ste ho nevydali ked ste ho viac krat slubovali zavesit na web.
    Co sa tyka iD softu tak sa to dalo cakat. iD Tech 5 je asi spickova technologia ale pomer cena/vykon nebude bohvieaky. Zvlast ked na buildovanie map tam maju niekolko 100 jadrovu server farmu. Osobne si myslim ze ak bude na Doom4 robit ID Soft a ak ho vydaju tak to bude ich zlomovy titul v tom bud alebo. Bud to vyde a preziju alebo to znova poseru a definitvne ako herny tvorcovia skoncia.
  • Tazko popvedat ci by este dokazali v ramci FPS nejak vyrazne zavalat, aby stalo v tom projekte za kazdu cenu utopit tazke peniaze. Ja som z atmosfery clanku ziskal asi taky dojem, ze su momentalne na podobnej ceste ako kedysi Romero s Daikatanou. Technologicke hranice uz sa dnes posuvaju tazsie a co sa tyka hratelnosti, neviem ci zrovna v tomto smere boli nejaky inovatori ak ozaj neratam ich slavne zaciatky.
  • Mam Nvidii a mel sem doporucene drivery. Prvni spusteni, brutalni doskakovani textur. Prisel sem na most a on mi zmizel pred ocima misto nej zustala jen cerna smouha. Hru sem vypnul a cekal na zaplaty od "magu" z ID. Ale ty textury nejsou stoprocentni doted. Na prvni pohled pekna grafika jen to clovek nesmel zacit zkoumat zblizka. To pak napr. nasel vodovodni trubku ktera byla na zdi jen namalovana. *2* Kdyz se strilelo tak bez vyhrad ale jinak to stalo zaprd a finalni level a konec samotny pusobil jako by to spichnuly v patek tesne pred odchodem domu. *6*
  • Odulin
    Ano, pro mě už jenom DOOM -> nostalgie. Rage jsem dohrál....hra mě bavila, ale nijak zvlášť mě neoslovila. Skoro bych řekl, že ID soft prostě na nynější konkurenci trochu nestačí...rád bych se mýlil a třeba DOOM4 opravdu vyjde a překvapí.....ale nevěřím tomu. na druhou bych se nedivil, kdyby tihle hoši s Carmackem v čele byli u zrodu nějaké nové grafické čupr technologie.:D
    • Jo, je to tak, id už to má zřejmě z herního hlediska dávno za sebou... Nicméně s těmi technologiemi máš pravdu, i ten id Tech 5 je celkem zajímavý, akorát si myslím, že se pro Rage zas tak nehodil (při zběsilé akci je "doskakování" textur hodně viditelné a unikátní otexturování není pro pouštní střílečku zas taková výhra) a existují zvěsti, že není pro grafiky a designery zas tak přívětivý.... Na kotaku píšou, že je použit pro několik projektů pod Zenimaxem (Bethesda, Arcane), tak z toho možná ještě něco bude. Možná, že by bylo pro všechny nejlepší, kdyby se z id stálo nějaké čistě technologické oddělení pod Zenimaxem.
      • To není špatnej nápad, konečně by Fallout dostal nějaký, alespoň trochu rozumný, kabátek.
  • Mě osobně se Rage velmi líbil, jsem moc rád, že jsem ho dostal jako originálku od manželky :-) a myslím si, že id Soft šel správným směrem. Technické problémy Rage popisované v nejednom článku nebo diskuzi pod článkem mě nepotkaly, protože jsem měl aktualizované ovladače. Aspoň jsem vyrozuměl z nářků, že problémy byly způsobené převážně ovladači grafických karet. Takže já jsem na id Soft nezanevřel a netěším se na další jejich hry pouze ze sentimentu.
    • Veskoslav
      To není pravda, že měli problémy jenom ti, co neměli aktualizované ovladače.
      • No tak já bych to řekl jinak... mohly za to obě společnosti, co vyrábějí grafické čipy, protože až Rage jim připomenul, co to jsou kvalitní OpenGL ovladače. A to ještě větší měrou u AMD, ač od nich kartu taky vlastním, ale OpenGL je tragédie obrovská.
        • Veskoslav
          Ono je zvláštní, že tyhle problémy měl jenom Rage jako hra. Takže vina nebude pouze u výrobců grafických karet, ale i na straně iD.
          • Z pravdivosti tvé první věty neplyne pravdivost věty druhé, je to logický klam. Za ty největší problémy skutečně mohly OpenGL ovladače AMD, id měli vývojářskou verzi, která nebyla na čas vypuštěna pro hráče. Jiné hry tyto problémy neměly, protože OpenGL jich používala menšina, Rage navíc pro megatextury intenzivně využíval některé featury, které nikdo jiný nepoužíval.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit