Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Přechylujeme, protože jinak to v češtině nefunguje. Pro sestavení smysluplné věty musíme ta jména skloňovat. Pokud se ti to nelíbí, používej jiný jazyk.
  • ales.smutny
    Je to tak, tak nějak se přední překladatelé a lingvisté shodují, že by se přechylovat mělo. Ale dokud to nedostanu befelem, budu se tomu bránit zuby nehty, protože mi to přijde jako bizarní prznění původního jména. Pamatuju se, že Český nároďák hrál vjednom z pobaltských států a jejich jména byla napsána po místním - tedy s příponami. A všichni se tomu kolektivně smáli, aniž by si vzpomněli na -ová :)
    Nevím, jestli bych pak neměl být na Islandu Aleš Jaroslavson (sakra, to zní!) apod... Plus, některá přechýlená jména zní prostě absurdně - Ziyi Zhangová? To když už, tak pryč s anglickým přepisem a pěkně do češtiny (myslím, že to bude cca Šíji Žang? Kdyžtak ať mě nějaký sinolog opraví) - a už ji nepozná nikdo :) Všichni v klidu říkají Yoko Ono, protože Onoová už zní jak ze Star Treku. A to mi přijde alibistické. Buď pořádně a všechno a nebo nechat původní jméno.
  • To by byla pravda v tom pripade, ze by si ti lide uvedomili, ze byli napaleni. Uz i takovy War thunder zacina byt pomalu pay to play a to o sobe prohlasuji ze jsou v bete. Pritom mesicni premium vychazi cca stejne nebo mozna vic nez mesicni platby za wowko napr.
  • Robotron3
    Starší hráči hrajou míň her, protože mají méně času než dřív, to nemá žádnou souvislost s mobily a bylo to tak vždy. A nahradit klasické hry za mobilní hraní, to mysliš vážně? Hry na mobilech jsou jen hříčky a když se objeví větší hra, tak se nedá ovládat. To už by se dalo spíš uvažovat, jestli handheldy nepřetahují hráče pc a konzolí. A uvažovalo se tak někdy? Nevím o tom.
  • Kdo může přechylování obhajovat? Že by ten, kdo mluví a píše česky a ne čenglicky? Napsat "Podle Raymond" je mnohem větší perla, než napsat "Jolieová".
    Pokud jazykoví experti tvrdí, že přechylování jmen je jejich prznění, ať laskavě přestanou skloňovat - pardon, prznit - i mužská jména a příjmení - abychom měli ten nový jazyk opravdu světový. Tragédi... *7*
  • Ano, ale takhle obchod funguje uz minimalne od dob, kdy se prodavaci na trzisti navzajem prervavali, tedy nejmene nekolik tisic let. Snaha zaujmout svym produktem k tomu proste patri.

Premyslim, proc lidem zrovna na hernim prumyslu vadi tolik normalnich veci, ktere se bezne deji i jinde. A jedine vysvetleni, ktere me napada je, ze herni prumysl ve velke mire oslovuje "naivni" mladistve, pro ktere je to prvni stret s realitou a tim, jak ve skutecnosti funguje svet. A tito to se svou nezkusenosti jeste nedovedou spravne vyhodnotit a frustraci z rozbijeni jejich naivnich iluzi si vybijeji zaslepenym nadavanim na dabelske vydavatele.
  • smejki
    Bože drahý, a co teprv taková latinizace ruštiny, nebo asijských jazyků? Měli bychom psát všechno v originále!
  • To by mohla byt pravda v pripade prvnich pokusu, nikoli v pripade rostouciho trendu. Clovek se muze nechat napalit, ale nenecha se napalovat opakovane. Jestlize mikrotransakce maji opakovane lepsi ekonomicky prinos nez treba poplatky, tak je spousta lidi jednoduse preferuje a prijdou jim lepsi.
  • Obavam se, ze to vidis hodne zkreslene. Za vzor si vezmi treba Doom a Rage. Porovnej si, jak extremne vzrostla slozitost a tedy pocet lidi, kteri na hre museli delat a jak dlouho a tedy i naklady. A proti tomu jak vzrostly prodeje. Hodne vypovidajici je i to, ze doom si umelo pomerne nezname id software ufinancovat samo, ale v pripade rage se uz velmi slavne id software muselo nechat koupit silnou financni skupinou. Naklady na vyvoj jsou dnes astronomicke, pro vetsinu studii samostatne nedosazitelne, a tedy i rizika jsou dnes daleko vyssi. K tomu probiha ekonomicka krize a lide mene nakupuji a nadavkem se s prichodem smartphonu a tabletu vyrazne meni situace v samotnem hernim prumyslu a do toho jeste prisel generacni konzolovy skok, coz je dalsi vyznamne riziko samo o sobe, vzhledem k tomu, ze konzole jsou hlavni ekonomicky tahoun herniho prumyslu, zatim.
  • DObrá hra zapadne právě k vůli "špatném" (dobrému) marketingu velkých firem, páč těmi nekonečnými taháky a super cool trailery všechny zlbnou a ukážou, že tu jsou jen oni a jejich hra a na ten trailer Pepy z kontinentu Ozo co támhle běžel dvacetkrát méně než financovaný si nikdo moc nevzpomene. Proto nemá "dobrá" hra takový dobrý marketing.
    Jinak neříkám že je to z hlediska marketingu špatné.
  • to ze jsou mikrotranskace uspesne neni tim, ze by to hraci chteli, ale ze se spousta lidi necha oblbnout
  • Je úplně u řiti, jestli je to jmého přechýlený nebo ne. Zase taková kakastrofa, jak se obecně výše domnívá mistr Keinová & spol dalších lopat, to není. No tak si nějaký zahraniční jméno trochu přechýlíme a dáme tomu počeštěný ráz. Je to ženská? Je! Jsme v ČR? Jsme! No tak je ku*va úplně normální, že si cizí jméno zmodifikuju a dám tomu -ová nakonec, páč mi to přirozeně zní a nějaká banda gramatiko-anglicko-standardo-estetiko kašparů se může třeba připodělat. Ovšem v nějakém dogmatickém dodržování nevidím vůbec žádný smysl. Nepopírám, že líbit se zachování Smetany a Petrů a Raymond a podobných se někomu může a taky ať si to každý robí po svým, ale jinak to jsou pro nás stále jazykově ničím zázvazný srandy. Ať žije Croftová, Valentinová, Raymondová a všechny - ová!
  • Ano takova Ornela Mutiova vypada opravdu nadherne nejen napsane, ale hlavne pri vyslovnosti... A co teprve Angelina Jolieova, to je jazykova perla. Opravdu nechapu, jak muze nekdo toto przneni jmen obhajovat.
  • Deever
    Jak píše komentující o kousek výš - tablety a mobily určitě "poškodily" trh s velkými hrami. Nová skupina hráčů vznikla, to je pravda, ale ne všichni jsou noví hráči. Část z nich jsou hráči AAA her, kteří už jim nevěnují tolik času.

V mojí generaci (20-25) znám takových hráčů mnoho. Hrajou AAA hry, ale hrajou dvě tři ročně, ne sedm nebo deset jako dřív. Zato jejich "spotřeba" mobilních titulů stoupla - nehrajou jenom zadarmo co bylo v mobilu, ale koupí si 10-15 mobilních her ročně po dvou třech dolarech za kus.
  • Deever
    Škoda, že to na to Games netlačí. Jsou jména, u kterých přechylovat nejde nebo to vypadá divně (a je to na úsudku pisatele), ale v češtině by se měla cizí jména spíše přechylovat.
  • u mňa je to podobne *4* Nejaké DLC si občas kúpim... free-to-play a ostatné len vyskúšam ...a žiadny efekt *1*
  • No vidis a ja jsem zase rad za informace z druhe strany herniho prumyslu. Rad rozumim tomu proc a co se deje. Protoze veci nikdy nejsou takove, jak se jevi z jednoho maleho uhlu pohledu. Mobily a tablety prinesli do herniho prumyslu zmenu, meni pohled na hry, meni i poptavku. Nechapes zrejme prave to, ze mobily a tablety prinesly snizeni poptavky po tradicnich titulech. A herni prumysl se tomu musi prizpusobit. Jak jsi prisel na to, ze kdo hral aaa tituly, tak je hraje porad a ve stejne mire?
  • To od tebe není moc tolerantní.
  • Já tedy nevím jak u Vás, ale mne osobně zatím žádná hra na mobil nebavila déle než 5 minut. Co mám "chytrý" dotykový telefon tak na něm hraju hry ještě méně než na starém telefonu s javou, vůbec mne totiž nebaví plácat prstama po obrazovce. Koupil jsem si na něm emulátor NES her, že si zahraju alespoň něco normálního, ale drtivá většina se jich stejně nedá hrát, protože na dotykáči není člověk dostatečně rychlej a přesnej. U mne se tak hraní na mobilu smrskává na čas strávený na WC :D u karet.
    Co se týče her s mikrotransakcemi, tak tomuto modelu také příliš nefandím. Zkoušel jsem už dost různých her a většinou jsou možnosti FTP hry moc omezované a bez utracení peněz nemá hráč ze hry moc dobrý zážitek, spíš ho to frustruje že jsou "ty hráči okolo" na tom mnohem lépe. Ale najdou se i hry které to mají nastavené rozumně. Viz třeba Path of Exile, v základu (zdarma) nabízí všeho dostatek a nijak tak hráče neomezuje (dostatek prosotru ve Stashi, sloty pro více postav atp.). Pomocí mikrotransakcí si můžete dokoupit pouze kosmetické vychytávky (ledový, nebo ohnivý efekt na čelenku, speciální pety). Nenabízí žádné zvýhodnění platících hráčů v boji, což je pro zážitek ze hry důležité.
    Všeobecně na mne ale mikrotransakce ve hrách nějak nefungovaly, nikdy jsem si v takové hře nic za peníze nekoupil, nic mne k tomu nemotivovalo.
    Naopak DLC zrovna na mne fungují docela dobře ... bohužel ... protože, když už si koupím hru v krabičce, tak mám sklony mít hru kompletní a bez těch DLC které nějak rozšiřují příběh kampaně ten pocit nemám :).
    Nevím, možná už jsem ve fázi, kdy se nejsem schopen/ochoten měnit své návyky a učit se něco jako "užít si hru při plácání prstama po displeji", ale tydle novoty mne moc neberou :D.
    Chápu že při takovém navýšení potřebných rozpočtů AAA titulů, které se s novou generací konzolí předpokládá nebude možné produkovat stále tak velké množství titulů na takové technické úrovni. Ale raději než záplavu blbostí pro mobily bych viděl víc titulů které nebudou vsázet na Top technické zpracování (aby nemuseli mít tak vysoký rozpočet), ale zaměří se na hratelnost , příběh atp. Koukněme třebas na minecraft, jak se mu daří i s archaickým vzhledem :).
  • Se spatnym marketingem zapadne i dobra hra, potom je ztratova a v dusledku toho muze skoncit i dobre studio. Zatimco pro tebe je to jen zabava, pro jine je to zivobyti a dalsim tam jde o velke prachy. Vsedim se, ze kdybys ty byl investor a vlozil do nove hry 30M$, zacal by ses na spoustu veci divat okamzite jinak. Mej pro ne pochopeni. Dobry marketing je nutnou a neoddelitelnou soucasti prodeje a to i her.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit