Přejít na výpis diskuzí
Jade Raymond: „Je zde prostor jen pro 10 AAA titulů ročně“
25.3.2013 | Aleš Smutný
118 příspěvků
-
Kvalita vetsiny titulu je zpravidla vysoka. To neznamena, ze jsou dokonale a bezchybne, ze by na nich nebylo co udelat lepe. Ale je potreba si uvedomit, ze se jedna o slozite a rozsahle softwarove projekty, na kterych po radu let pracuji desitky az stovky lidi, casto v ruznych regionech. Uz jenom z hlediska rizeni je to velmi narocne. A ten vyvoj her je rok od roku rozsahlejsi a slozitejsi. Takze ja bych problem spis videl v neprimerenych ocekavanich hracu a jejich netoleranci. Prestoze ani oni sami nejsou dokonali a nenosi ze skoly jenom same jednicky, ani ve svem zamestnani nepodavaji jenom dokonale a bezchybne vysledky.
A priznavat si chyby, nekteri to umi, nekteri tím jsou dokonce proslaveni, ale obecne je to tezke, ani treba redakce games.cz nepodava vzdy dobre vysledky a nasledne si to neumi priznat. A rekl bych ze ani vetsina hracu se verejne nehlasi, kdyz nemusi, ke svym chybam, ve skole, v praci ani jinde. Jsme proste lidi, nejsme dokonali. A plati to i pro vyvojare. Proste opet pripad nerealnych ocekavani. -
Jsou tu tituly, ktere byly slusne, hratelne, ale malo lidi o nich dostatecne vedelo, coz jim zredukovalo potencialni hracskou zakladnu (tedy platici zakazici). Je treba se udrzovat v povedomi, bo myslis ze si po mesici nekdo vzpomene, ze jsi anoncoval vydani hry za mesic a den?
-
Nevim jak si to vyzadovani predstavujes, jestli nejakou formu for s vyvojari nebo hlasovanim, kazdopadne je to jinak. Hraci hlasuji penezenkami. To co je ekonomicky uspesnejsi, o tom se tvrdi, ze to hraci chteji. A mikrotransakce a f2p a dlc asi poradne vydelavaji, navzdory tomu, ze ja osobne v mikrotransakcich a f2p neutratil ani korunu a dlc jsem koupil asi jen dve. To co tobe vyhovovalo se ukazalo jako ekonomicky mene uspesne, jsi v mensine.
-
Je to vysokonakladovy titul, nekterem dela velky tym lidi po nekolik let a ktery je obdaren plnou paradou - dabing, originalni zpravidla orchestralni hudba, filmove sceny. Mne osobne by nevadilo, kdyby AAA tituly zlevnily a vratili se svym provedenim do 90 let, tedy textove nikoli dabovane dialogy a podobne. V podstate k tomu, co ted mozna prinese kickstarter, treba Wasteland 2. Ale obavam se, ze tohle by uz neprekousla ani vetsina hracu, kteri se povazuji za tradicni a nemaji ty dnesni novoty radi.
Mimochodem, na marketingu neni nic, ale vubec nic, spatneho. -
Ja s pani obecne souhlasim, jen bych se pozastavil nad tim, zda je nutne tento trend prinaset na konzole. Konzole by mohla klidne zustat domenou tradicnich hracu a mobily/tablety tech modernich. Kazdy vydavatel by pak mohl tradicni hry delat pro konzole a vitu a ty moderni trendy aplikovat na mobily, tablety a pc. Sony vyrabi jak konzole tak mobily a tablety, te by to mohlo byt jedno a vydavatelum uz tuplem, ti by meli i tak podchyceny vsechny hrace. Zalezi samozrejme, jak jsou velke ty skupiny tradicnich a modernich hracu a jake jsou trendy jejich rustu a poklesu. Pokud by skupina tradicnich hracu do par let mela jit pod kritickou mez, tak pak je samozrejme jedinou nadeji pro preziti konzoli dostat na ne moderni hrace.
-
Souhlas.
-
Co to vůbec má být ten AAA titul? Hra, která stála 200 melounů (3/4 z toho marketing), za 4 hodiny to člověk proběhne a za týden si nevzpomene?
-
jsi prostě kkkkkttt a nerozumíš tomu *15* *15*
Ale ne, teď vážně. Kolikrát by se měli skuteně zamyslet nad těmi skvosty, které pouští do obchodů. Šílenej marketing a obrovský promo akce, kde stejně akorát kecaj, mi přijdou úplně mimo. Přitom by dle mého názoru stačilo přijít a sdělit, co ve hře je, jak to vypadá, jak se to hraje...jak je dlouhá, že ehm. Jenomže, to by dnes bylo: "je to úplně stejné jako minule, delší kníry, větší exploze, kratší kampaň, vypneme servery rok starý hry, shut up! Kupujte!!
Proti konceptu DLC ani nic moc nemám, jen tedy "day one DLC" dost smrdí.
Taktéž si myslím, že firmy musí vědět, že si za velkou spoustu svých neúspěchů (=komerčních) můžou sami - sami si to podělali!! Ovšem tohle pustit do éteru? Mno nevim nevim. Snazší je ukázat na piráty, že. Tady si opět za sebe troufnu tvrdit: kdy už konečně nezačnou vnímat pirátství jako problém, ale jako příležitost?! Nabídnout něco víc, jinak? -
10 AAA titulov nikdy ani v jeden rok nevyslo!!!!
-
osobně považuju jakékoliv -ová u zahraničních jmen za demenci toho člověka co to dokáže napsát.
-
podla tej "profi" fotky je to ženske Á Á Á
-
Trochu OT - líbí se mi, jak Aleš používá "Raymond" a ne "Raymondová" :)
-
Amen
-
samozrejme existuji vyjimky...
jako Bordeland 2 i kdyz si myslim ze DLC uz mohla byt primo ve hre :) -
me teda neprijde ze by hraci nekdy vyzadovaly dlc a mikroplatby... spis naopak je to obchodni model jak vytahnout penize z hracu na vic...
zatim co nove hry vychazeji jako nedodelky dlc a specialni edice funguji jako Cheaty...
mozna proto je tezke udelat vyvazenou dobrou hru ... protoze bud se cast orizne na pripadne DLC a nebo dodame silnejsi zbrane ve specialni edici...
vyhovoval mi model spustelneho dema na vyskouseni hry a hrani kompletni odladeny hry... pripadne si po roce dokoupit datadisk ktery byval skoro stejne rosahly jako puvodni hra...
samozrejne mluvin SP ikdyz dnesni tendence cpat do vseho MP je az desiva a rekl bych v 60% pripadu na ukor kvality hry samotne... samozrejme vselijake DMR ale to je dalsi kapitola -
Nechci popírat, že slečna (či paní teď nevim) může mít pravdu, nechci ani popírat, že mluví vcelku rozumně, ALE:
CO se taky takhle zamyslet nad kvalitou těch AAA titulů. Ono práskat jeden trailer za druhým, říkat jaký super cool to je apod. něco stojí, jen na reklamě by se mohlo hodně ušetřit a prodávalo by se to myslim stejně. Pokud by se ušetřený peníze investovali do inovací a ne se jen spolýhat na ždímání, prodeje by podle mě rostly a ne klesaly. Každej soudnej člověk si přece musí říct, že když po stý dostanu totéž nebo téměř totéž, proč bych sakra kupoval další díl. To už mě prostě musí přestat bavit. Radši peníze který bych dal sem, dám nějakýmu jinýmu titulu. A to je jen jeden důvod poklesu prodeje.
O často hnusným DRM který platícímů hráči akorát háže klacky pod nohy ani nemluvím. To je často taky často rozhodovací částí spotřebitele, jestli koupí nebo ne.
Pak Image firmy jakou si buduje. Nebudu jmenovat, ale jsou firmy který mě prostě podvedli, nebo alespoň tak to vnímám (někdo by souhlasil, někdo ne) ale prostě nechci riskovat že dám peníze studiu za nějakou hru a nakonec skutek utek. A tak je to stále dokola.
Další věc co mě třeba štve je jak studia přistoupila k DLCčkům. Já neříkám že to je zlo, ale často to vypadá jako kdyby vyštíply něco z celý hry a pak za doplnění chtěli zaplatit.
Takhle je to prostě špatně to se na mě nikdo nezlobte.
Krátká herní doba - viz Crysis 3. 5 hodinek? Vážně? Tak jo no, a za kolik to prodáváte? Za 1200 ve dni vydání?? Ok no, tak to asi oželím. Chápu že technologie na grafiku, ozvučení apod taky něco stojí, ale jen ta grafika hru nedělá...
Najednou mám několik důvodů proč můžou klesat prodeje...
A proboha, doufám že jsem na diskusy s rozumnejma lidma, tak doufám že se tu nevyloupne střevo co mi řekne "jsi prostě kkkkkttt a nerozumíš tomu". Já se rád nechám poučit a dovedu uznat když nemám pravdu. V tomhle případě si myslím že v jistých bodech určitě pravdu mám. Nesouhlasit je vaše právo ale proboha chovejte se už lidi... -
Naprostej souhlas.
-
To nejsi sám, kolego, a to je to u mě teprve první rozhovor s ní, který jsem četl.
-
No, ono to klesání prodeje taky může být tím, že jsou ty hry dost na p... Kdyby se nesnažili hráče oslovit jen "super reálnou" grafikou (viz. vzestup indie her, jak těm se daří i bez extrémní grafiky) a vrážení většiny peněz kravaťákům (jak to například vyřešili na kickstarteru), tak by pak nebrečeli, že se každá AAA hra nekupuje jak rohlíky.
Tím chci jen říct, že nevím jak vy všichni diskutující zde, ale mě opravdu nebaví každý rok kupovat nové CoD a Assassin, jen ty hry ždímají a diví se, že jim klesají prodeje.
Radši si koupím něco co je aspoň trochu zábavné a originální. Řekněte mi, kdo z vás si s pravidelností kupuje AAA hry za 50 euro a kdo má raději nějaké indie za pár euro? -
Oh boy ! You dont say !