Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • MrSanta
    Morrowind sklízel kritiku, protože někomu přišel hodně lehký. Stačilo vytunit postavu a pak na hráče nikdo neměl. Pak v rámci hlavního příběhu máš zabít nějakého strašného drsňáka a stačí ho lísknout jednou glass greatswordem a je tuhej, goldensainta sundáš za pomocí steel longbow a 4 stříbrný šípy atd. Někomu tohle vadilo a proto byl level scaling v Oblivionu posunutej.
    Mě osobně to nevadilo, holt jsem se tunil a pak jsem byl mlátička. Když byl člověk ještě alchymista, tak byl v podstatě neporazitelnej. A to nemluvím o možnosti si pomocí alchymie zvýšit inteligenci do nebeských výšin a pak tvořit božské nápoje. To jsem ale nedělal. Přišlo mi to jako exploit.
  • Masa-san
    Tady už něco bylo, myslím v souvislosti s Deus Ex ? ... už nevím přesně.
    Každopádně vývojáři, obzvláště u TES, kde je veliký počet stížností na jednu a tu samou věc, by na to určitě reagovat měli a taky reagují, oni vědí, že to nebylo ono, proto se to snaží vyladit, otázka je jak se jim to vyvede.
    A komentáře typu "to poděláte zase" jsou nekonstruktivní spam a mají být odstraněny moderátorem fóra a vývojáři by je měli jednoduše ignorovat. Kdo vytváří hodnotu a plně ignoruje feed back od zákazníka, je předurčen k záhubě *7*
  • Masa-san
    No to je součást level scalingu, od levelu hráče může záviset vše od lvl nepřátel, po jejich vybavení a výplně truhel. Prostě se hra přizpůsobuje lvlu hráče, tak aby měl vždy vše pěkně a pouze pro jeho lvl nikoliv nižší/ vyšší a demotivuje k hledání pokladů, rozvoji postavy apod.

A to, že sem si musel zvolit pravý opak toho, než včem jsem se chtěl specializovat, to bylo opravdu nešťastné řešení, souhlasím *8*
  • Masa-san
    ah M&B tam jsem se vyblbnul *1*
    dobývání hradů, realtime ovládání vojska a to přímo z pohledu vojáka na bojišti. Občas jsem si to i sám rozdal s menší skupinkou nepřátel a moje ohromná armáda mi stála publikem jj to byla dobrá hra *4*
  • Masa-san
    V gothicu nebyl lvl scaling, sem tam omylem vlezl do lesa a sežrala mě ta shadow beast potvora na jedno máchnutí. Potvory se objevovaly nové , ale jako noví nepřátelé, nemělo to nic společného s levelem, ale s událostmi v questech. Jednou jsem je nemohl udolat, protože jsem přišel na moc malém levelu, jindy jsem s nimi neměl problém, protože jsem už věděl jak a kde se udělat silnějším.
    A co se týče G3 už to nebylo úplně ono, což jsme myslím pocítili všichni milovníci série, ale hra ještě stále dobrá.
  • Já si vzpomínám, jak jsem si šel pro originálku Areny na poštu, protože JRC (nebo jak se to tenkrát ta jediná firma prodávající hry jmenovala) ji nebyli schopni zajistit :-D Stála mě tenkrát krabice i s poštovným z anglie cca 2.500 Kč a uvnitř byla jedna disketa + manuál :-D
  • Pamätám quantum fireball 1gb. *1*
  • Daggerfall to mal možno ešte horšie. Postavil si sa vo fighters guilde ku stene a grindoval si 3 magic realmy naraz. V pohode si dal 5 levelov za deň ak si mal magic realmy v major skills /podobne to tak bolo aj v tes 3 a 4 ak sa dobre pamätám/. Asi na 20 úrovni postavy sa zo všetkých príšeriek v dungeonoch /okrem niekoľkých z dejovej línie a niekoľko špeciálnych/ stali ancient upíri, ancient lichovia, deadra lordi a podobní maníci. Nie žeby na tom záležalo, s takmer 100% istotou už si mal v tej dobe destruction a alteration na 100%, takže charakter bol v podstate nesmrteľný. Ak teda nevypadol z dungeonu, nevliezol do steny apod. Ale keď tak o tom rozmýšľam, level scaling bol pre daggerfall najmenším problémom. *1*
    Bg už som spomínal v nejakom poste, level scaling minimálny, takmer nepostrehnuteľný. Dragon age - priznám sa, že ani v 1 ani v 2 som to nejako nevnímal, ale možno to bolo preto, lebo obe hry som prešiel speedrunom asi za 20h a obtiažnosť súbojov bola takmer nulová /akonáhle človek našiel správnu kombináciu skillov a kúzel, smutné bolo, že tá platila na 99% protivníkov, väčšinou imobilizovať a doraziť aoe kúzlami, samozrejme po dobrom naagrovaní tanku/.

Čo sa týka tes 4 - mne osobne ten level scaling až tak nevadil /ale zase mi to ani nepripadalo ako dobrý systém/. Lenže ja som pred tým hral daggerfall i morrowind a systém som poznal, takže pre mňa nebolo problémom si umelo udržať level na nízkej úrovni, zatiaľ čo dôležité bojové/magické skilly umožnili mojej postave "dupať" po všetkých nepriateľoch, ktorých som stretol.

Ale chápem, že pre väčšinu ľudí to znamenalo stratu radosti z dosahovania stále vyššej a vyššej úrovne, čo je imo jeden z dôležitých prvkov rpg hier. Tak dúfajme, že to v tes5 poriešia nejako lepšie. *1*
  • A mel jsi prave ZX Spectrum nebo nejakeho klona (Didaktik M)? Ja spis fandil C64, ale nakonec jsem (pro vlastni potrebu) skoncil s didaktikem :-D
  • Je to sice tak 8-10 let co jsem to hral, ale ty nove potvory byly silne tak akorat. A na podruhe jsem to probehl na rychlo a zase byly silne tak akorat - podle toho rikam, ze je tam scaling podle urovne hrace.
    Ale je to jedno, v kazdem pripade se jedna o jinak (lepe?) vyreseny scaling.
  • Až budeš hrát na skutečném ZX spectru, ne na emulátoru pro PC, v určité době následující hry jako je Dungeons http://www.worldofspectrum.org/infoseekid.cgi?id=0011410 nebo Hero Quest http://www.worldofspectrum.org/infoseekid.cgi?id=0002302, pak si teprve budeš říkat, že asi stárneš...
  • MickeyMutant
    No jasně, tím chci jenom říct, že samotný level scaling nutně nemusí být zlo, jen je asi potřeba ho správně využít. Když někdo říká, že hru nebude hrát kvůli tomuhle systému, tak je zároveň dost pravděpodobné, že už na něj někde narazil, aniž by o tom věděl.
  • ideálně to bylo v Morrowindu. Většinu nepřátel v open worldu vanilly jsi zabíjel bez problémů, ovšem v Bloodmonu to bylo i na high levelu často peklo, protože nepřátelé dávali dmg jako prase.

I vanilla byla fajn, tam byli zase drsný některý borci v dungeonech. Je fakt,že Oblivion mě v době vydání právě level scalingem nasral, takže jsem ho (originál) uložil k ledu a už nikdy se k němu nevrátil.. Možná zkusim ještě OOO, ale asi nebude čas
  • Hairy_Ass
    To máš jednoduchý, Oblivion level scaling vyhnal ad absurdum, takže si ho už začali všichni všímat. Minotauři a bandité v glass armoru na každém kroku opravdu přehlédnout nešli. *1*
  • MickeyMutant
    Co jsem našel, tak level scaling byl v nějaké míře využitý v následujících RPG (a to určitě není kompletní seznam):

série Baldur's Gate, Neverwinter Nights, Daggerfall, Morrowind, Oblivion, Wizardry 8, série Final Fantasy, Sacred 2, Silverfall, Hellgate London, Gothic 3, Fallout 3, Fallout New Vegas, Mass Effect 1, 2, Dragon Age Origins, Dragon Age 2, Deus Ex Human Revolution

Zajímavé je, že před Oblivionem o tom skoro nikdo nevěděl.
  • pobavils:) +1
  • Hairy_Ass
    A co takhle morrowind.bonusweb, na to si nepamatujete? *15*
  • No, to co zmiňuješ je obnovování příšer v už vymláceném prostředí a to se dělo po ukončení kapitoly. A ano...v tomhle případě se mohly objevovat silnější varianty příšer. Například obnovení příšer v Khorinisu v kapitole 3 a poté i i v kapitole 5 (zaplnilo se to ještěrama). Hlavní ale bylo, že se to neměnilo s úrovní. Třeba jsem to dělal tak, že jsem první kapitolu vymlátil vše v Khorinisu co jsem mohl (v datadisku a s pomocí scrollů se dalo vymlátit myslím, že prakticy vše) a poté jsem byl přinucen postoupit v příběhu abych měl co dělat (a k hlavní změně došlo až v kapitole 3, kdy jsem se do Khorinisu podle příběhu zase vracel).Tehdy se tam doopravdy objevily nový a silnější potvory... Podobnej princip platil i v Jharkendaru a Valley of Mines
  • Spís kdyby se o tu stranku zas začal nekdo starat.
  • No v dobe Areny jsem mel (stejne jako vetsina lidi) max. 2GB disk, protoze si pamatuji, ze jsem si pak koupil novy HDD a radic na desce podporoval max. 2GB HDD, takze jsem musel provest kompletni upgrade...
    Nedavno (asi pred 5 lety) jsem zkousel rozjet svuj 1. harddisk (5.25" Seagate 40MB). Kdyz se rozjizdel, trepal se mi stul :-D

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit