Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • No snad se trochu poučej z Oblivionu... tam jsem hlavní dějovou linku dohrál tuším na levelu 6 za pár hodinek! Což mě tehdy přišlo velice úsměvný, vlastně jako celej ten hlavní příběh :) Naštěstí to všechno vynahradily guildovní questy, to byla fajn zábava na dlouho. Souhlasím, že F:NV má levelování nastavený docela fajn... a dokonce se tam člověk setkal s lokacema plnýma potvor o hodně silnějších, kam musel až později, s patřičným levelem a výbavou (třeba vysílač obsazenej supermutantama).
    To mně bavilo i na starých Gothicích, nebo Risenu, na jednu stranu nutnost levelovat, ale nadruhou i možnost sejmout o hodně silnější potvoru vlastní chytrostí, využitím prostředí, atd.... odměnou za to bylo uspokojení a taky pořádná porce XP vzhledem k nižšímu levelu postavy *1*
  • Alebo si si mohol nahodiť protection from undead/magic a ubiť ho defenderom +5/prakom +5/mace of disruption. *1*

Inak bg 2 mal level scaling, ale viditeľné to bolo len na pár miestach, kde sa spawnovali príšerky. A v random encounteroch. Čiže minimálny dopad na dejovú líniu a postranné questy.
  • Jen tak mimochodem Gothic (tusim ze vsechny) level scaling mely. G2 myslim podle lvlu. G3 tusim podle postupu ve hre...
  • Nechci s eopakovat. Precti si muj prispevek vyse. Ja mam rad to i to.
  • gui resp user interface dost do znacne miry ovlivnuje hratelnost, kdyz napriklad uprostred bitvy budes muset mezi 100 kouzly scrollovat jen pomoci tlacitka misto prehledneho menu a hotkeys tak ti hodne moc znechuti celkovy dojem z hrani... a tech rozdilu je mnoho, kazdy kdo hral morrowind a oblivion si urcite toho posunu v prehlednosti smerem dolu jiste vsimnul...
  • Kdyz se nad tim zamyslim,tak ja s tebou vlastne souhlasim. Az na jednu podstatnou vec. Me bavi hry jako Gothic a bavi me i hry jako serie TES. A od ni cekam proste zcela! otevreny svet, i kdyby to bylo za jiste ustupky.
    Falout New Vegas je snad krasnym prikladem ze lvl scaling jde udelat a nikdo to nepozna. Snad se tedy Bethesda poucila.
  • Masa-san
    No vždyť právě to je přesně to, co je snad normální, vlastně bylo normální v RPG s otevřeným světem, proto ses mohl musel vylepšit, aby tím si mohl postupně dál, do nebezpečných oblastí. K čemu mi je, že můžu hned ze začátku úplně všude, když stejně je všude prázdno , zbraně jsou jen klacky a rezavé meče a později atmosféru hry ruší předimenzované potvory jako krysy, které jsou výzvou i pro vybavení vysokého lvlu a stejně pak nikde nebudu chodit protože chci z truhly radši meč na vysokém lvl než klacek s 3 hřebíky , tak si radši podčak než tu mapu prolezu *1*

A já patřím k těm co rádi hrají hry jako Gothic 1-2 kde začínáš trháním zeleniny a končíš jako hrdina co porazí draka a né být průměrná postava co se pitlá s krysou stejně jako se zmíněným drakem. Ale jak říkám, když pominu lvl scaling tak betseda dělá slušné hry a i se snaží lvl scaling vyladit, F:NV se to celkem dařilo i když já bych to odebral úplně , maximálně nechal pro hlavní linii a důležité body *2*
  • Malleth
    Tak třeba Demons Souls a Dark Souls, které právě hraju a pokud vím tak není scaling v Gothicu 1 a 2 (jestli jo tak neznatelný. V Gothicu to fungovalo skvěle. Na začátku si nicka. Svět kolem tebe je krutej. V ruce máš jen krumpáč a jít do lesa (nedejbože v noci) byla sebevražda. Člověk má pak z takového světa repspekt a těší se na každou novou zbroj a na každý level protože mu to omožňuje v tom světě přežít prozkoumávat lokace, kam jinak nemohl.
  • Malleth
    Což je přesně jak by to mělo být. Když je ti nějaké místo uzavřené, protože jsi na potvory tam slabý tak máš hodně silnou motivaci si tu postavu vylepšovat. Proč si zvyšovat dovednosti ve hře kde sou ty potvory vždycky stejně silný jako ty. Jinak je Fakt že Gothicy jsou rozlohou menší než třeba Oblivion, ale za to májí ty lokace mnohem detailněji zpracované.
  • S Oblivionem souhlasim. Nesouhlasim s tvym nazorem na lvl scaling obecne. Viz me prispevky vyse. Vyjmenuj mi jedine kvalitni freeform RPG bez scalingu. A jak to vypadalo?
  • Pri vsi ucte ke Gothicu 1 (a 2)-mapa tam byla mnohem mensi,na nektera mista jsi se dostal jen v urcite fazi hry a nakonec tam byl presne ten efekt popsany vyse-na nektera mista jsi teoreticky mohl,ale ve skutecnosti te tam silne NPC /zvirata zabily hned pri vstupu
  • Malleth
    Pokud jsem si toho nevšiml, tak to mají dobře nastavené. Ale v Oblivionu to bilo do očí a zkazilo to zážitek z jinak dobře zpracované hry.
  • Gothic.
  • Ok moc díky nějak se mi zdá že to chci víc a víc :-D
  • Cetls vubec co tam psal, nebo sis precetl ty nadpisy? On tam presne vysvetluje, co mysli tim "It's Not Productive ..." Doporucuji precist jeste jednou, pomalu a PORADNE.
  • Masa-san
    No nepřišlo ti divné potkat tu samou potvoru na začátku zabít ji kusem klacku a ke konci hry ji zabíjet snad déle nejlepším dostupných vybavením, či téměř prázdné lokace bez nepřátel kdekoliv na mapě ze začátku hry a ke konci plné potvor které tam měli normálně žít ?

Na mě působí daleko lépe, když v roklině orků najdu orky a ti nezačnou chodit do fitka protože se zrodil nový hrdina a stal se o lvl silnější. prostě si tam fiktivně žijí z generace na genrace stovky let a jsou pořád stejní (průměrný hrdina je neudolá ale zkušený dobrodruh už nemá problém, pak v jeskyni jsou třeba kostlivci a těm taky nenarostou svaly, protože nějaký hledač pokladů se neustálým bojem stal silnější,ale budu silnější tam, kde je chráněno něco cenného apod ... To jsou příklady kde levelscaling selhává a podkopává RPG systém vylepšování postavy a tím i zážitek ze hry, ale i přesto jsem si např. Oblivion užil, jen jsem si ji mohl užít více *3*
  • Předpokládal jsem, že máš rád RPG jako Gothic, Two Worlds apod. -Prostě hry tohoto typu a pochopil jsem, že ti na TES vadí LS. Z toho důvodu jsem napsal, že LS zase není až takový problém. Pokud máš raději třeba strategie a dungeony a jiný typ RPG, je jasné, že tě nejspíše TES nezajímá a nic proti tomu. Ale pokud máš rád RPG typu Gothic apod., měla by se ti líbit i TES.
  • Malokdo si uvedomuje ze u freeform RPG by bez lvl scalingu meli ze zacatku 80-90% mapy nepristupne. Byli by nuceni levelovat jen na urcitych mistech at uz se jim to libi nebo ne. Zadne prozkoumavani mapy,coz nekteri lide miluji.
    Na vyssich lvl by pak mohl nastat presne opacny problem. 80% mapy nuda,protoze uz to pro tebe neni vyzva.
    Opravdu po tom lide touzi?
    A vubec-dokaze mi nekdo jmenovat nejake freeform RPG bez lvl scalingu? Me vazne nic nenapada.
  • No vidis. A zrovna v Morrowindu byl presne opacny problem. Proc lozit na vyssich lvl do dungeonu(tykalo se to 90% jeskyni),kde najdu 4 NPC ktere zabiji jednou nebo dvema ranami mecem,protoze jsou slabe jak mouchy? A vypadnou z nich saty.
    Oblivion byl dalsi extrem-na urcitem lvl jsi nachazel jen protivniky bez zbroje,pak jen se zbroji,pak jen s Glass zbroji atd....
    Pokud si nechas ujit hru jen kvuli scalingu,tva chyba. U spousty her scaling je a ani o nem nevis.
  • Masa-san
    Většina lidí to odsuzuje, přece se to tam pořád někdo snaží protlačit, tohle se nazývá paličatost že ? *1*
    Trochu mi chybí takové to "uaa toje silná potvora musim se napřed nadupat, než se sem vrátím a získám ten super meč" jako za starých dobrých časů. *6* (i když ve F:NV sem potkal potvory mimo můj lvl, takže zde svitá jakási naděje)

Zároveň, ale nemusí být špatný levelscaling v hlavní příběhové linii, vzhledem k tomu, že ji hráč bude moci hrát hned ze začátku, tak i později, až splní jiné vedlejší příběhové linie a vylepší se. Ale i tak bych radši měl možnost jít do toho po hlavě nebo se připravit a vylepšit předem :) Level scaling mě demotivuje v levelování. Někdy méně je více *3*

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit