Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • No myslim, ze zjednodusovani neni jen o napovedach. Hry jsou jednodussi nejen proto, ze vime co udelat a kam jit, ale i diky takovym vychytavkam jako ,,autoheal,, velke mnozstvi munice, slabsi nepratele, nebo nepratele, kteri se schovavaji za prekazkami a tim vam daji nekonecne casu, aby jste je pozabijeli - uplne dokonale v kombinaci s ,,autohealem,,. Nastesti porad existuji takove hry jako Dead Space 2, kde tyhle ,,novinky,, nepotkame. (tam to trochu kazi jen ta cara ukazujici smer, ale co uz )
    • Autoheal se vetsinou kompenzuje vetsim mnozstvim nepratel,ale pravda v kombinaci s protivniky,kteri vas nechaji v klidu se "uzdravit" za rohem ,aniz by vas pronasledovali srazi obtiznost a napeti dolu.Podle me,je to jeden z prostredku,kterymi se snazit snizit cetnost umrti,protoze umirani udajne deprimuje hrace.
      Pravdou je,ze autoheal svym zpusobem bere z her napeti.Autoheal nedava moc moznost zazit situaci,kdy hraci zbyva 20% hp,minimum naboju a musi prezit nez najde dalsi lekarnicku/munici.Hrac musi pocitat s tim,ze kazdy zasah ma dlouhodoby dusledek dokud nenajde lekarnicku a musi s tim pri prestrelkach pocitat.S autohealem je hrac vzdy na 100% po kazdem souboji.
      Ta nutnost pocitat s tim,ze si nemuzu hrat na tzv bullet-sponge mi v dnesnich hrach chybi.
      Na druhou stranu,do nekterych her se autoheal vylozene hodi.
  • ja bych teda rekl, ze u velke vetsiny starsich her mela obtiznost velky podil na zazitku ze hry. i hloupou plosinovku neslo dohrat jen tak. z dnesniho pohledu proste vykopavka, ale malo kdy se stalo, ze ste dokazali dohrat hru za jedno odpoledne. proste ste se museli hru naucit hrat a pak sla teprve dohrat a urcite to nebylo jen o napovede, ui a informacich, ktere bez internetu neslo jen tak sehnat :)
    krasny priklad je treba srovnani baldurs gate a dragon age. pochybuju, ze to bylo jen tim, ze sem byl mladsi a hloupejsi a proto pro me byl kazdy souboj v BG byl tezsi nez v DA a to si jeste netroufam srovnavat tyto hry s RPG jako treba dungeon master, ktere sem si ani netroufnul hrat, protoze bych je asi nedokazal dohrat.
    muj nazor je, ze starsi hry dokazaly z vasich mozkovych zavitu vyzdimat daleko vice a dohrat takovou hru byl pak zazitek, ktery clovek jen tak nezapomel
  • Urug
    "Kde bude ležet hranice mezi přijatelnou obtížností a frustrací v roce 2022"
    Podle mě to nejde takto generalizovat, je to prostě individuální. Pro mě je třeba dneska flustrace ArmA2, ale chápu, že pro někoho to je právě přijatelná obtížnost . Prostě to není o tom jak moc ta hra je nebo není komplexní, ale to na čem chcete založit gameplay. Podle mě je ArmA hodně komplexní hra a přitom nějaké zjednodušování tam není v porovnání s většinou jiných her. Buď to bude onen pixelhunting a někdo to bude vynášet do nebes anebo půjde o příběh (nebo něco jiného) a bude si chrochtat zas někdo jiný.

Uvažme arkádovou závodní hru, udělám jí v jejím pokračování komplexnější tím, že zdokonalým fyzikální engine, ale chci aby to furt byla ta samá hra (co do gameplaye tzn. arkáda), tak musím do té fyziky přidat nějaké berličky (aby se hráč nevyboural hned v první zatáčce). Ale tím se prakticky nedá mluvit o nějakém zjednodušování, protože já nechci dělat simulátor.
    Takže ano, obecně čím je hra komplexnější tím má více berliček, ale neznamená to, že je nutně jednodušší, protože tam jsou v rámci zachování toho gameplaye.
    To v čem se hry zjednodušují, není v přibývání berliček kvůli komplexnosti, ale v přesunu gameplaye, který je založen na něčem jinačím.
  • Tenhle článek mi připoměl čas okolo mého hraní Mafie 2. Když jsem hru dohrál, tak jsem z ní měl spíš špatný pocit. Myslel jsem si, že to bylo způsobeno přílišným očekáváním. Nedalo mi to a znovu jsem si nainstaloval Mafii 1. Při hraní jedničky jsem si uvědomil, jak moc je hratelnost ve dvojce zlehčena. Mám k tomu dva důvody: 1. je zde už probírané zvýraznění předmětů. Jestli si pamatujete misi z Mafia1, kde jdete vykrást banku. Vevnitř narazíte na mříž, která je zamčená. Kromě nápovědy "mříž je zamčená, najdi klíč":) se nikde nic nezvírazní. Takový detaily jsem si už nepamatoval, tak jsem začal hledat. Pobíhal jsem tam celkem dlouho ale pak vidim kliče vysící na háčku u bankovní přepážky. A měl jsem z toho fakt radost, že jsem ty klíče našel. V Mafii2 by mi tento ukol zabral pár vteřin, protože klíč by svítil na kilometr daleko. Záleží taky na tom, co po hře hráč chce. Já osobně bych si vybral tu složitější verzi, i když tam hrozí frustrace kvůli nenalezení blbého klíče. Ale o to je lepší, když si pak cestou do práce řikáte..."třeba ten klíč je někde tam a tam......" a těšíte se, že ten problém vyřešíte aý přídete domu.

2. důvod, a to bych chtěl znát vaše názory, je schovávání za překážkami. A to mám na mysli schovávání s možností koukání "za roh". Znovu srovnám Mafii 1 a 2. Po dohrání dvojky jsem ve statistikách měl asi 500 zabitých a z toho 400 do hlavy. Přestřelky byly opravdu jednoduché. Styl schovat se, v bezpečí zamířit na hlavu a pak jen na okamžik vykouknout a jen zmáčknout spoušť mě fakt nebaví a bohužel se to dost rozšířilo a je to snad v každé druhé hře.

Podle mě je to další berlička, jak ulehčit průchod hrou a způsob, jak namastit hráčovo ego, že dohrál hru, i když celou ze skrytu a koukáním za roh.

Hlavní důvod už tu byl kolikrát zmíněn a to jsou prachy, ale myslím, že by to šlo udělat lépe i v dnešních napjatých rozpočtech. Já bych volil radši možnost hrozící frustrace a větší výzvy, než průchod hrou s jedním prstem v nose a druhým v jiném tělním otvoru:).
    • Stoupeek, právě proto jsem si Mafii II zmodoval. Najdi si na stránkách moddb.com

Mafia II: Reminscence of the hype

Osobně upraveno tak, aby gameplay alespoň vzdáleně představoval výzvu. Teď končím bakaláře, pokud dá Pán a povede se, tak se hodlám Mafii II podívat na zoubek jseště jednou a ještě důkladněji.
    • ad 1) na hledani klice mas 2 moznosti: slabsi hrac bude hledat vsude a to jej znechuti (to je nude asi pro kazdeho). Schopnejsi hrac se zamysli a klic najde hned. Bohuzel je tech schopnych hracu mensina, takze aby se hra dobre prodavala, musi se podridit schopnostem mainstreamu. Take navrh ukolu pak stoji vic casu, protoze tam, kde se musi zamyslet hrac, se musi vyvojar zamyslet dvojnasob.

ad 2) kryti a vykukovani je normalni strategie i v realnem svete. V kazdem pripade si ale zpoza krytu konvencni zbrane zamerit nemuzes. Takze vykukovani je v poradku, ale zamerovani zpoza krytu uz ne - tato funkcnost, ale byva spise vedlejsim efektem implementace kryti.
      • Souhlasim s tebou kromě tý poslední věty. Podle mě to v žádný hře není vedlejší efekt, ale záměr právě kvůli schopnostem mainstreamu, jak píšeš víše.

Jaký by byl problém omezit kameru, když je "avatar" přilepenej ke stěně, tak, aby nešlo koukat za překážku?
        • jojo .. spravne, a v nekterych hrach to tak je .. by mel byt zamerovaci kriz viditelny az po vykuknuti s tim, ze predem si zameris jen hrube, odhadem bez krize .. vrcholem toho, jsou pak hry kde je "blind shooting" tak presny, ze clovek se nemusi ani vykuknout ale proste zameri a klikne 1-2x ... celkove nesouhlasim tak uplne s clankem .. ano uzivatelsky jsou hry prijemnejsi ale primitivnost drtive vetsiny dnesnich her s tim nema absolutne co delat .. jsou to veci jako prakticka nesmrtelnost i na tezsi obtiznosti, AI zamerne reagujici opozdene, extremni vodeni za rucicku, kdy pokud udelas vsechno tak jak chcel vyvojar, tak ti steci sipka dopredu a leve tlacitko mysi .. tim nerikam, ze me nektere dnesni hry nebavi ... ale clovek to musi hrat na nejtezsi obtiznost aby pocitil nejakou vyzvu nebo nemohl hrou proletet za par hodin, coz je ale pak casto pokazeno umelym nastavovanim obtiznosti (proc by mel stejny vojak vydrzet na HARD 2 rany do hlavy a 9 do tela, kdyz na MEDIUM mu staci 1 a 3) a podvadenim AI, ktere nekdy vede spis k znechuceni ...
        • Ten vedlejsi efekt jsem myslel ohledne toho mireni zpoza krytu. Samozrejme jsou i hry, kde je to zamerne, ale tam je to jasne videt - vetsinou jde o konzolove strilecky videne z kamery "za zady".
  • Myslim, ze nikdo nezpochybnuje fakt, ze dnesni hry jako programy jsou mnohonasobne komplexnejsi, nez drivejsi hry, ale jde spis o tu miru napovedy a usnadneni cesty hrace hrou. Nejvic je to videt na seriich Mass Effect a Dragon Age, kdy prvni dily jeste respektovaly jakesi tradycnejsi pristupy k hracum a pokracovani uz vice vodi za rucicku a omezuji vedlejsi funkce her na minimum, aby se hrac soustredil jen na to jedine a hrou prosel bez nejmensich zaskobrtnuti. A tohle je prave spatne. Spatne to je, kdyz takovyto diktat urovne pristupu hry je nadiktovan uplne vsem. Proto by se mela obtizost ve hrach soustredit nejen na to, kolik postavy maji zivotu a kolika vystrely je musime udolat, ale prave na tu miru ulehceni, ktera pro vyssi obtiznosti by mela byt odkrytejsi a to, co je pro jednoduchou obtiznost skryto, jako treba statistiky u RPG a hrac uz je v dnesni dobe nemuze nijak ovlivnovat, to ve vyssi obtiznosti by bylo umozneno ovladat, jako za starych casu. Jedina hra, o ktere vim, ze se o neco takoveho pokusily je Fallout New Vegas s hardcore modem, i kdyz tam je pouzity take spis do jiste miry. Ovsem tento pristup by mel byt samozrejmy u velke vetsiny her...
    • Presne tak,problem spousty dnesnich her je prehnane vodeni za rucicku,vsechno hracovi hezky ukazat ,aby nahodou nemusel neco hledat,aby hrac umiral co nejmene popripade vubec.
      Prijde mi to,jakoby meli vyvojari pocit,ze hraci jsou mirne retardovani a nejsou schopni bez napovedy udelat ani krok.
      Napoveda jako takova je fajn vec a dokaze hracovi hru zprijemnit,ale musi se to umet pouzivat a plati zde zname vseho s mirou.
      • jako oni snad vyvojari vi ze hraci nejsou retardovani, problem je ze vydavatele to chcou prodat ne jen hracum, ale vsem, vcetne jejich babicek, kocek, rybicek a pokojovych kytek, takze se pak ty hry delaji aby to zvladla bez frustrace z neuspechu dohrat zelvicka v terariu :( sere me tento "vyvoj" hodne, ale doby kdy si o hrach rozhodovali sami vyvojari (a davali do nich to co jim samotnym jako zkusenym hracum prislo zajimave) a ne kravataci, se uz asi nevrati : (
      • komu čemu - hráči podle vzoru muž. Jinak souhlasim *4*
  • Dnešní hry, jsou nejen lehké, ale hlavně nudné s příšernou herní náplní! Do háje jdou hlavně FPS, kde se autoři všemožně snaží tvořit děj v pseudo budoucnosti se všeljakými mutanty. Upřímně mi bylo skoro až do breku, když jsem hrál nejnovější Medal of Honor a musel si uvědomit že tohle je pokračování něčeho tak úžasného jako byl Allied Assault, nebo Pacific. Kde jsou ty doby, kdy rok co rok vycházeli naprosto špičkové hry, které člověk vydřel hrát měsíce a měsíce. A to se vůbec nebavím o daleké minulosti, bavím se o době her jako Mafia, Vice City, Rome Total War, Call of Duty/Medal of Honor, Splinter Cell, Need for Speed Underground...upřímně vůbec nedivím, že vzkvétá pirátství, když si uvědomíme že dneska se dělají hry za 1. pro peníze, 2. pro peníze 3. někdy možná aby hra za něco stála. Defakto poslední rok hraju vesměs jenom Football Manager a s kámošema po netu Modern Warfare a FIFU 11
    • TPS jsou v pohodě a mnoho současných her se dost povedlo (Dead Space, Mass Effect, hry od Rockstar, Assassins Creed), ale FPS jsou opravdu v hrozném stavu. Crysis byla snad poslední FPS, která nějak vybočovala z toho stupidního CoD-like stylu, a to už jsou skoro 4 roky. Už aby tady byl další Half-Life.
      • Tak Assassins Creed B. je jedinná letošní hra, u který hsen vydržel sedět déle jak 10. minut. Jinak FPS jsou fakt naprosto v příšerným stavu. Nejde o ten CoD-like styl, ale o naprosto příšernou herní nápln a prostředí (to např. naprosto odrovnalo Crysis 2, jinak technicky kvalitní hru). Vlastně od CoD MW jsem dokonce dohrál tuším jenom Call of Juarez Bound in Blood. Prostě pryč jsou ty časy Half-Life 2, Medal of Honor AA, Far Cry a dalších...
        • I mezi soucasnymi fps se najdou povedene tituly,neni jich moc a mezi temi vyhypovanymi cody,mohy,bf (vsechny tak nejak to samy porad dokola) apod tak nejak zapadaji.Minuly rok me z fps zanru zaujmul jenom metro 2033 a stalker:COP,ale u tehle dvou her jsem se opravdu bavil.Metro ma sice delku jen par hodin,ale melo to atmosferu a u noveho stalkera jsem stravil casu opravdu hodne.
  • No k tomuhle tématu se hodí připomenout výborný TW:Shogun 2, kam přidali encyklopedii ale hratelnost a obtížnost zůstala stejná... No možná se trošku zvedla. Faktme zůstává, že to nijak neuškodilo hře :-)
  • Nevim, zda to zminil nektery z diskuteru, ale ona ta jednoduchost her a jejich delka ma co docineni i s tim, ze se hraci obecne starnou a maji mene casu proto, ze proste musi delat jine veci nez hodiny sedet u pocitace/konzole a zkoumat jednotlive herni postupy a jejich aplikaci.
    Drive (na zakladni skole a behem prvnich dvou rocniku stredni) mi take nevadilo zkoumat jak vlastne mam tu a tu hru hrat. Jenomze potom v mem zebricku priorit proste prevladly jine veci a hrani ustoupilo do pozadi. Ted jsem na vysoke a jsem rad, kdyz najdu jednou za uhersky tyden cas si sednout na hodinku ci dve, a neco si zahrat. Proto vitam hry ktere mne vodi za rucicku vice, protoze kdyz stravim veskery cas studovanim hernich mechanismu, tak nebudu mit cas hrat hru samotnou. A nez zase budu mit cas hrat, tak je dost dobre mozne ze vsechno co jsem se naposledy naucil zase zapomenu (nadherne priklady je NHL 11, ktere pravidene hraji na NHL 94 nastaveni protoze cykl uceni a zapominani mne proste prestal bavit). Kratsi pribehove kampane maji tu pozitivni vlastnost, ze tu hru proste dohraju. U 60-ti hodinovych RPG jsem se bavil kdyz jsem na to mel cas. Ale kdyz proste ke hre nemuzete sednout 2 tydny, tak z vas vsechno to nadseni z pribehu vyprcha a pak neni uz zadna motivace to RPG dohrat.
    Chapu, ze pro lidi kteri na to maji cas, jsou hry se slozitym ovladanim a hernimi mechanismy zabavnejsi nez jednodussi a primocarejsi tituly z poslednich par let. Mne ale nevadi, ze se hry zjednodusily.
    • Ja uz davno tolik casu jako jsem mel na vysce nemam a presto mam radsi komplexnejsi hry a to rozhodne nejsem sam.
      Vubec mi nevadi, ze hraji hru nekolik tydnu a to, ze by ze me vyprchalo nadseni z pribehu tak rychle ocekavam mozna az v duchodovem veku, kdy to proste zapomenu.
      Kratke hry kupuji minimalne - za posledni roky snad jen Portal 2. Nastesti preferuji RPG, ktera byvaji vetsinou delsi nez hry ostatnich zanru.
      • Zalezi na tom, jestli hrajes hru, rekneme hodinu denne nebo hodinu jednou za dva tydny (muj pripad ... proste neni cas: skola, prace, dobrovolna cinnost, spolecensky zivot ...). Nerikam, ze nemam rad dlouhe a komplexni hry, ale kdyz zapinam pocitac/konzoli s myslenkou "kde sakra v te hre tedka jsem" tak to proste nejake to nadseni vysaje.
        Ja mam RPG take nejradeji, ale vetsinou na ne mam cas jenom behem nejakych tech prazdnin nebo po zkouskovem.
        • a proto hry potřebujou recap, slyšel jsem od lidí co nemaj čas že ME se nedal hrát po kouscích protože si nepamatovali vo co go. kodex ti neřekne nxichty lidí, to bude ten problém.
        • Souhlas. Čas je s postupujícím životem zásadní problém. Já už mám třeba 3 roky rozehraného Zaklínače a když se k němu jednou za půl roku dostanu, tak mám vždy problém se dostat myšlenkově tam, kde jsem byl.

Problém je v tom, že většinou mladší hráči, kteří mají čas, většinou hry nekupují :-). Tudíž jsou pro vydavatele celkem nezajímaví.
          • Souhlasim s tim casem, tedy az s vyjimkou duchodu. Mam par znamych nyni jiz v duchodovem veku a ti maji casu spoustu *3*
            Jinak pokud hrajes hru jednou za pul roku, to uz je docela extrem. V tomto pripade uz musis mit pomalu problem shlednout film, ne? To same potom plati pro knihy apod. Jinak pokud by sis vazne chtel hru zahrat, par hodin na hrani si urcite najdes.
          • já mám dojem že mladší hráči se hlavně nechají hodně ovlivnit hypem a tím co je "in" ...takže o ty delší propracovanější, náročnější (ať už časově, nebo intelektuálně) hry stejně ani nemají moc šanci zakopnout :D a pokud náhodou ano, tak sou už tak rozmlsaní z AAA titulů jak se hrajou samy a rychle, že nebudou mít trpělivost ponořit se do nějaké komplexnější hry .... samozřejmě čest vyjimkám.
    • sry ale casove moznosti odrostlych hracu jsou myslim posledni vec ktera vyvojare zajima :) .. udelat 2.5 - 4 hodinovou hru je proste levnejsi nez udelat hru 20 hodinovou .. v pripade zajetych titulu se to proda i tak, resp. se to placne k MP, ktere je udelane z predchozich dilu a jen se upravi nebo implementuji nove prvky, v pripade tech nove vzniklych se to oplaca marketingem nebo se proste mystifikuje, ze hra trva prumernemu hraci 6-10 hodin a to ze ve skutecnosti jsou to hodky 3 se neresi .. kazdopadne na tve/moje/nase potreby vyvojari, resp vydavatele z vysoka se*rou .. a to si nestezuji .. to tak proste je ;)
      • Muzes mi rict, ktera hra se da dohrat za 3 hodiny? To bych teda chtel videt, ja takovou neznam, a to i kdyz si vzpomenou na extremne kratky Kane and Lynch 2. I to bylo rozhodne delsi nez 3 hodiny...
        • treba novy Medal Of Honor na hard pouze s pouzitim pistolky a vynucenych zbrani (sniperka, stat.kulomet .. ) .. neco lehce pres 2 hodky .. ale to kdyz se nejak nezdrzujes a proste jdes tak abys nechcipnul a je pravda, ze pocas loadingu jsem mel stopky pauznute (a myslim, nejsem si jisty ze i pocas tech uvodnich dlouhych animaci kdy nehrajes - jizda autem, pokec u ctyrkolek...) a uz jsem to predtim jednou hral na stredni obtiznost, coz taky nejake minuty usetri ... presto jsem se u toho celkem bavil ..
      • Ja vubec nerikam, ze casove moznosti odrostlych hracu jsou tim co vyvojare zajima. Prave naopak, souhlasim s tebou ze to je jen a jen o penezich. Jenom jsem se snazil vysvetlit ze pro nektere hrace proste neni problem ze jsou hry jednodussi a kratsi. Samosebou chapu ze pro vetsinu hracu je to asi problem.
        • okej ;) .. "ona ta jednoduchost her a jejich delka ma co docineni i s tim, ze se hraci obecne starnou a maji mene casu proto" .. me ten tvuj uvod nejspis zmatl :)
          • A ja se ne uplne dobre vyjadril. Nemel jsem to zobecnovat ... mel jsem spise rict ze existuji starsi hraci kterim kratsi a jednodussi hry vyhovuji.
            Na druhou stranu by se ale dalo rici ze starsi hraci trh takto ovlivnuji. Vekovy prumer hracu je ted kolem 30-ti let. Takovi hraci tedy maji vyraznou kupni silu, s niz dokazi ovlivnit jake hry budou vyvojari vytvaret. Jinymi slovy: nekdo proste ty COD, MOH atd musi kupovat, jinak by se studium proste nove a nove dily nevyplacely.
            • To je zajimavy. Me je 30 a COD, nebo MOH (ty novy) bych si nekoupil, co nekoupil, nechtel bych je ani zadarmo... Kupuju hry jako Alpha Protocol, Gran Turismo 5, Demons Slouls, Fallout New Vegas, atd. cim vic hardcore hra, tim lepsi...
    • Ach ten cestin ... taky bych si ten prispevek po sobe mohl precist, nez ho odeslu ...
  • Je to jednoduché - lidi (hráči) jsou jednodušší a proto i hry jsou jednodušší. RPG, dungeony a adventury, které vycházely v 80. a 90. letech, by z dnešní generace nikdo neměl šanci dohrát.
    • Tak to s tebou maximálně nesouhlasim. Myslím si, že generace hráčů dnešní doby je chytřejších než generace hráčů 80. a 90. let, ale dnešní hráčská populace je nesrovnatelně větší a herně gramotnější, změnila se doba, a to do hektičtější a stresovější roviny, herní průmysl se neuvěřitelně rozrostl a zasahuje mnohem vetší spektrum hráčů. A tím se zase vracím k těm penězům, o které jde především. Podle mě by to zvládli uplně stejně, jako ty, když si ty hry hrál, né-li lépe.

A teď mě napadá, že bys měl vyvýjet hry, protože máš asi stejný názor na hráče jako spousta vývojářů - "když jsou ti hráči tak blbý, proč jim dělat složitou hru"!
    • ucho
      přiznej barvu, že ty sis článek nepřečetl, jen nadpis :)
      • Proč myslíš?
        • ucho
          protože článek to celkem obšírně rozebírá a řeší. není zrovna krátký a problematika vlastně ani není tak jednoduchá, jak se může zdát. ty to ale zjednodušíš a vlastně odpovíš stylem, jako bys odpovídal pouze na název článku (a tím naprosto zazdíš celý článek a věci, které rozebíral). proto si to myslím...
    • Blbost, jde jen o prachy. Náročnou nebo úzce zaměřenou hru si koupí málo lidí
      • a protože většinu lidí na světě tvoří blbci, musí být hra co nejvíc blbá aby si ji také co nejvíc blbců koupilo... *1*
  • No dalším krokem bude přístupnost pro zrakově a sluchově postižené - ti si také rádi hrají (mne, s velmi malým zbytkem zraku, nevyjímaje) a jistě by ocenili možnost zapnutí closed caption titulků (tak jak to pro neslyšící dělá třeba Valve), nebo možnost nechat si popsat okolí (zatím to suplují dobře komentovaná "let's play" videa, bez kterých bych v Portalu 2 často nevěděl, "gde proboha su" a "co včil")

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit