Přejít na výpis diskuzí
Jsou dnešní hry jednoduché, nebo jen umí lépe napovídat?
7.5.2011 | Ondřej Švára
159 příspěvků
-
mě třeba vadí naprostá debilita (nejenom) GTA - proběhne cutscéna, v které je přesně řečeno co a kde se má udělat, ale přesto na obrazovce svítí - jdi ven a nastup do auta, když to udělám, změní se blikanec na - jeď tam a tam, když tam dojedu, tak zase - vystup z auta a vejdi do budovy- když tam vlezu, tak zase, jdi do třetího patra a zastřel tam někoho, když to udělám a rozhoukají se policejní sirény, tak jako třešnička na dortu pro naprosté imbecily se tam napíše - uteč před policií.... *7*
-
Nejlepsi by bylo kdyby si clovek mohl ruzna "prilepseni" vypnout. Bylo by to jen na hraci jestli to bude nebo nebude pouzivat. Proc lidi kritizovaly napr respawn u Bioshocku. Kdyz se mi to nelibi tak si tu "vychytavku" vypnu. Nebo treba koukani za roh v Mafii 2, kdyby to slo vypnout at si clovek hru prizpusobi podle schopnosti. Porste by mela bejt moznost volby na hraci.
-
Pamatuju, jak kamarád ještě ze základky přitáhl krabičku s prvním Gothicem z roku 2001. Samozřejmě se okamžitě udělala fronta zájemců, co si chtěli hru půjčit a bylo mi jasný, že se na mě jen tak nedostane. Během příštího tejdne se ale kamarád naprd a do obalu vložil kus papíru s jasnýma instrukcema pro ovládání, protože ho štvaly věčný telefonáty "jak mám zabít toho mrchožrouta". Fronta se dost rychle zkrátila a skoro všichni cd vraceli prakticky okamžitě *1* A to nebylo nijak zvlášť složitý, spíš nezvyklý a bez naučenejch komb se bojovalo celkem dost špatně, což je problém tuším 3 levelů... Ono to takhle nemůže jít donekonečna, pokud budou hry až přespříliš primitivní, hráči začnou zase ubejvat. Ale zbytečně moc se to podle mě propírá. Zas tolik času hraní nevěnuju a když už po něčem sáhnu, nějakou dobu u toho vydržím. Zatím jsem to všudypřítomný zjednodušování nijak zvlášť nepocítil, i když netvrdím, že se mi gameplay videa z dokola omýlanýho CoD líbí. Z toho jsem nehrál ani jeden díl, vyjma asi na hoďku starou dvojku. Tenkrát mi přišla dobrá, ale moc si z toho už napamatuju.
Co se mi ale líbí a přišlo se s tím relativně "nedávno" (no zas tak nedávno ne, pár let :D ) je možnost vypnout zaměřovač u FPS a mířit skutečnými mířidly. To se buď musíte naučit střílet na kratší vzdálenosti od boku, nebo zpomalit ve střílečkách často zběsilý rambo tempo a začít hrát trochu rozvážněji. -
Neni pochyb o tom, ze nove hry jsou v mnoha ohledech jednodussi nez ty stare. Ono je v celku jasne, ze ke zjednodusovani dojit muselo.
Rozhodne, jak se pise v clanku, za parametr obtiznosti hry nepovazuji vysvecovani veci, co vypadly z potvor. To jsou vse vetsinou jen pomocne funkce, ktere neovlivnuji klicove aspekty hry. Napriklad zminovane kresleni map, to byla vzdy jen zdrzovacka. Sice to prispelo k realisticnosti, ale bylo to take otravne.
Treba strategicke hry se nejak vyrazne obtiznosti nezmenily. V minulosti i soucasnosti jsou hry, ktere nabizeji tuny strategickych a taktickych moznosti - jen se lepe ovladaji a jsou (nekdy) prehlednejsi.
Hry se zjednodusily hlavne tam, kde je treba pouzit mozek, tedy reseni ruznych logickych ukolu apod, ale tyto hry jsou vetsinou okrajova zalezitost.
Pak se hry zjednodusily u FPS, coz je hlavni tahoun mainstreamu. Zjednoduseni UI a ovladani tady primo ovlivnuje klicove aspekty hry a dela hru jednodussi.
Vysvecovani aktivnich prvku u adventur podle me castecne zpusobilo nelogicka reseni problemu, podstatne ulehcilo praci vyvojarum s level-designem a podstatne snizilo obtiznost reseni problemu. Pixel hunting aplikovali jen slabsi hraci, nebo vsichni - kdyz byly ukoly spatne (nelogicky) navrzene. Pak se zacal pouzivat styl pouzivani vseho na vsechno apod. -
Jeste me napadla jedna vec, co mi na modernich hrach vadi, a ani nevim, do jake miry je to zavisle na zjednodusovani, obtiznosti, nebo vsudypritomnou napovedou. Aktualne hraju Red Dead Redemption a i kdyz se mi ta hra libi, dost mi tam vadi, jako u vetsiny dnesnich sandbox her orientovanych na pribech, ze hra poskytuje docela dost moznosti, jak z pribehu uhnout a budto si jit koupit treba nove zbrane, nebo si jit zahrat pokr, toulat se krajinou a pomoct nejakymu chudakovi, kteryho prepadli banditi, jenze co je to vsechno platny, kdyz tohle nema vubec zadny vliv na hru samotnou. Muzu to delat, ale krome toho samotnyho mi to ve hre nijak nepomuze. Ono je to i v GTA. Taky si muzete jit nakoupit zbrane, vydelavat penize a kdo vi co, jenze ve skutecnosti to vubec nepotrebujete, protoze zbrani a penez mate vzdy dostatek. No a to at se na me nikdo nezlobi, tohle je fakt o spatne nastaveny obtiznosti. Obtiznost by mela byt takova, aby hrac byl veden hrou tak, aby vyuzival jejich moznosti, a ne aby je mohl zcela ignorovat, protoze, proc tam jinak jsou?
-
-
Nechápu, co ti na tom vadí. Já to beru jako plus. Ve hře můžeš buď projít příběhovou linii za 15h, nebo se do ní můžeš víc ponořit a strávit 30h třeba jen zkoumáním herního světa. Já jsem třeba u GTA nejdřív dohrál příběh a pak jsem si prostě dělal, co se mi zachtělo. Nebo u Fallout 3 jsem se zase vykašlal na hlavní quest a místo toho jsem jen procházel krajinou a plnil questy, na které jsem zrovna narazil. Příběhový quest jsem pak udělal asi po 70h hraní. Já nepotřebuju, aby mě hra neustále tlačila do další mise/questu abych se bavil. A když tebe vedlejší úkoly nebaví, tak je nedělej a o nic nepřijdeš, je to jednoduché.
-
Tak zrovna vedlejsi nepovinne ukoly beru jako plus.Pravda ,je fajn,kdyz aspon nektere maji vliv na odvijeni se pribehu.Pokud mas na mysli to,ze diky vedlejsim ukolum nema hrac nouzi o financni prostredky,munici a podobne,tak to uz zalezi na tom,jak je hra nastavena a jak to tvurci poresili.Treba v takovym stalkerovi musel hrac s munici povetsinou setrit at se vedlejsim ukolum venoval nebo ne.
-
-
A jeste abych to vysvetlil. Ono je to u hodne takovychhle her. Hlavne s tema penezma. Clovek tim jak hrou prochazi, si vydelava automaticky penize, aniz by se o to snazil a pak vedlejsi mise, nakupovani predmetu, nakupovani a vylepsovani zbrani, atd. ztraci smysl, protoze proste tou hrou muzes projit at uz se tim zabyvas nebo ne. Ja nechci odebrat vedlejsi ukoly, naopak, ja chci, aby mely dulezitejsi smysl tim, ze jsou podporene hlvanim gameplay hry. Uz jenom tim, ze se ve hrach nebude pritomno automaticky tolik penez a clovek se bude muset vic snazit, aby si vydelal a pak mel lepsi moznosti, jak hrou projit. Takhle to treba v drivejsich hrach bylo a podle me je to trochu dukaz, ze jisty zjednodusovani a prilisny zpristupneni na ukor hratelnosti zkutecne existuje.
-
Presne to myslim. Red Dead Redemption je proste moc lehka hra na to, aby cloveka alespon tochu vedla k tomu, aby vyuzil vsechny moznosti, co ta hra nabizi.
-
-
-
V zásadě s článkem souhlasím, ale myslím, že původní záměr zavedení svítících použitelných předmětů, automapy apod. nebylo pomoci hráči (nebo "zjednodušit" hru), ale spíše odstranit (zkrátit) nudné části hry a ponechat jen ty zábavné. Sorry, ale jestli někoho, jako jednoho kolegu níže, upřímně baví hodinu pobíhat po nějakém komplexu a hledat nějaký předmět nutný k postupu dál, musíte pochopit, že normálního člověka to prostě ukrutně nudí a smířit se s tím, že to už v žádné hře nebude.
Druhá věc, proč se hry naoko zjednodušují, je to, že my sami se zlepšujeme. S desítkami dohraných titulů známe spoustu triků pánů vývojářů a rovnou s nimi počítáme. Do her ale nastupují i nováčci (a to i z řad dospělých), kteří to nevědí, takže je jasné, že tam musí být nějaká "casual" obtížnost... -
-
Je otázka, jestli se toto nedá nějak vyvážit resp. nabídnout různé styly hraní. Např. vzpomeňte si na obtížnosti v Thiefovi - pokud hrajete na normal, tak v klidu zabíjíte a k projití stačí sesbírat hlavní poklad. Ten se dá získat poměrně přímočaře. Na mapě je ale spousta dalších zákoutí, které se hledají o poznání obtížněji. A koho baví je hledat, hraje na vyšší obtížnost, u které navíc nesmí nikoho zabít. Toto se mi zdá mnohem lepší, než obecně platné vyšší obtížnost = víc HP protivníků.
Nezdá se ti, že se s zjednodušením vytrácí pocit "osobního" achievementu. Já si třeba docela dobře pamatuji, kde najít tu zatracenou korunku v prvním levelu Thiefa 2, kterého jsem hrál před X lety. Ale už bych asi nedokával říct, co se dělo v některých questech v ME 2, které jsem hrál minulý rok. Ale možná je to můj příapd. -
-
Dnes se spíš dělá: vyšší obtížnost = méně HP hráče, ale jinak jo.
Je to tak u každého, ale to nesvědčí o kvalitě nových her, ale o tom, že ke hrám, co jsme hráli jako děti/puberťáci máme lepší vztah, než k těm dnešním. Komu je teď třináct, bude za deset let říkat "Dobře si pamatuji, jak jsem tehdy zabil Sarena v Mass Effectu, ale nedokážu říct, co se dělo v některých questech z Mass Effect 7." -
-
Já bych řekl, že svědčí. I u nových her jsou momenty, které jsou dosti dobré a které si člověk zapamatuje. Třeba jisté rozhodnutí v ME ohledně jedné rasy.
Jenže u nových her si člověk pamatuje třeba příběh. Ale nepamatuje si to, že by je hrál. Samotná herní část je totiž naprosto plochá. Cestička je tady, takže prosím odklikejte těchto pár nestvůr a následuje filmeček. Herně tam toho moc originálního není. Pokud je problém, dá se vyřešit rychlejším klikáním. I ten Saren se dal zabít bez přemýšlení (i když zde byla docela dobrá vychytávka s jeho první smrtí). Od hráče to prostě nevyžaduje moc hraní. U strategií v single playeru je to podobné, ale tam už se jaksi počítá s multiplayerem, který to do značné míry zachraňuje.
Samozřejmě, čím více toho člověk zažil, tím míň mu toho připadá originálního a zajímavého. Pokud bych hrál ME 2 jako první hru v životě, tak budu určitě nadšený. -
-
Bohužel moje odpověď zůstává stejná. Také si budu spíše pamatovat, jak jsem jezdil ve svém prvním autě, než ve svém desátém. Ale to neznamená, že to první je lepší.
Při objektivním zhodnocením dle mého neexistuje nic, v čem by hra z roku 2001 byla lepší, než hra z r. 2011. A když říkám nic, myslím tím nic. Z toho lze vydedukovat, že původ faktu, žo Heroes 2 stavím nad Heroes 5, je nejspíš čistě psychologický. -
-
Tedy, že by měl Dragon Age velkolepý příběh, to mi nepřijde. Baldury (druhé) ho měly rozhodně lepší. Ale ono celé to je na tom, co kdo preferuje. Dragon Age mě naprosto nebavil, ačkoli Baldur's Gate, Icewind Dale nebo Neverwinter Nights mám opravdu rád.
Jinak pokud si hrál Double Agenta na PC, x360 či PS3, tak se nedivím, že si mu na chuť nepřišel, ale ta hra je hodně odlišná a já, jakožto milovník žánru stealth - od Metal Gearů, Thiefa, Hitmana, Cold War, Velvet Assassin až po Splinter Cell - jsem v podobných hrách jako doma. -
RE: GH
Tím se přesně ohánějí ti takzvaní staromilci. Podle mě ale nedochází k degradaci herního systému, jako spíš opravdu jen odstraňováním nebo zlepšováním zbytečného nebo zjednodušováním příliš složitého na úroveň Easy to Play, Hard to Master. Občas ale vývojáři kapánek přestřelí...
Jinak narážka na Heroes 6: Podle mě nemusí jedna surovina místo pěti nadělat nějakou velkou paseku, ve StarCraftu tento systém funguje a na přílišnou jednoduchost si nikdo nestěžuje. -
"Díl, který mě bavil nejvíce převládá nad ostatními svou kvalitou, ne nostalgií"
S tím bych souhlasil, pokud by se jednalo o kvalitu ve své době, ne ve srovnání s dneškem. Bohužel většina sérií se za posledních deset let změnila natolik, že je těžké porovnávat dnešní díly se staršími (viz. RE).
Max - Bavily mne oba díly, dvojka víc hlavně proto, že jsem ji hrál na PS2, zatímco jedničku na PC, takže zde můj názor nemá význam. Na druhou stranu zde nemá srovnání smysl, jelikož obě hry jsou téměř totožné.
Hitman - Pokud vím, v žádném díle nezavedli žádnou kontroverzní novinku, kvůli které by se strhla diskuze, zda byl předchozí Hitman lepší, než ten nový. Pokud základ hry neztrácí dech, je u mě nejlepší díl ten s nejvíce možnostmi a nejlepší grafikou, což je Blood Money.
Splinter Cell mě bohužel absolutně nebaví. Zkusil jsem původní díl, Pandora Tomorrow a Double Agent, ani ťuk. Takže nemůžu soudit.
Baldur's Gate totéž. Bavil mě Icewind Dale (téměř totožná hra, jen není zaměřená na postavy), ale nejvíc Dragon Age. Pěkná 3D grafika a velkolepý (neříkám dobrý) příběh na mě zkrátka udělají větší dojem. -
Jak se to vezme. Je lepší jezdit autem jako řidič, nebo spolujezdec? Oboje mě dostane z místa A do místa B přibližně stejně rychle, cesta je stejná, krajina kolem je taky stejná. Přesto větší zážitek je asi z řízení než z jízdy jako spolujezdec (jakkoliv je pozice spolujezdce velmi praktická, protože si může odpočinout, může číst atd.).
Heroes 2 i 5 se mi líbí obě. A tady opravdu vidím rozdíl čistě psychologický, protože systém se od té doby příliš nezměnil. Na druhou stranu člověka může nudit hrát pořád to samé, takže jistý subjektivní důvod pro nižší hodnocení tu určitě je. Ale jsem zvědav, co budeš říkat na Heroes 6.
Obecně totiž lze jakoukoliv hru objektivně degradovat. Třeba ty Heroes. Nejdřív například zrušíme lodě, protože se používají jen na málo mapách a nepřispívají celkové hratelnosti. Taky zrušíme upgrady jednotek, protože to vede k dvojkolejnosti systému, což je zbytečné. Dále zrušíme atributů a magie hrdinů, protože systém je příliš složitý a neprůhledný a hráči se v něm ztrácí. Místo toho bude mít hrdina jen jedno kouzlo, které bude dávat nějaké dmg, které se bude s postupem času zvyšovat. Dále dáme větší důraz na soubojovou složku, takže omezíme hraní na strategické mapě a vylepšování hradů. Možnost nakupovat lepší jednotky do armády bude nově vázána na počet obsazených hradů. Doly nebude třeba obsazovat, ale budou patřit k hradu. Není to krásná představa? Jistě by to zpřístupnilo Heroes více hráčům a umožnilo mít vyšší zisky :-). Některé možnosti (jako třeba ty lodě) pak nabídneme jako DLC za příplatek :-) -
Tedy nevím, ale nostalgie zase tak moc u mě nefunguje. Když popřemýšlím o herních sériích, které jsem hrál celé, tak tu nostalgii tam nevkládám. Díl, který mě bavil nejvíce převládá nad ostatními svou kvalitou, ne nostalgií.
Například série Metal Gear. Je jedno, zda hraji první díl z roku 1987 nebo poslední, z každého si pamatuji spoustu emotivních momentů, soubojů, které nikde jinde hráč nezažije...
Max Payne - myslím, že první díl je u mnoha lidí oblíbenější, ale pro mě mají oba svou kvalitu, každý je lepší v něčem jiném, z každého si pamatuji mnoho momentů.
Hitman - Blood Money je považován za nejlepší díl, ale člověk si pamatuji v podstatě každý díl, co v něm dělal, co by neměl dělat...
Splinter Cell - Chaos Theory je (nepráven) označován za nejlepší díl (lepší díl je jednoznačně oldgen Double Agent), ale momentky, které si pamatuji jsou v každém dílu, a například nejvíce na mě (docela překvapivě) zapůsobil Conviction.
Ale například Baldur's Gate nebo i Neverwinter Nights ve mně zanechalo mnohem více než celý slavný Dragon Age.
Série Resident Evil, miluji všechny díly, vzpomínám na mnoho věcí ze starších dílů, ale to samé dělám u těch nových... Navíc jako první jsem hrál úplně původní díl, ale za nejlepší považuji druhý a čtvrtý díl.
Je pravdou, že si rád zapnu hru, na které jsem opravdu vyrostl a řeknu si "to byly časy", ale to je tak vše. Možná to je tím, že mé začátky byly na NESu, kde jsem strávil mládí na něčem trochu jiném, než se mi dostávalo v dobách kolem PSX a později.
EDIT: K větě "Při objektivním zhodnocením dle mého neexistuje nic, v čem by hra z roku 2001 byla lepší, než hra z r. 2011." - existuje. Podívej se na Mafii 1 a 2, u prvního dílu je skvělý příběh, zajímavé charaktery, zabávná jízda a střelba... co máš u druhého dílu? Nezajímavé charaktery, naprosto děravý příběh, nudné ježdění a střelba... A to je naneštěsí objektivní názor, stačí si zahrát obě hry po sobě a u druhého dílu se budeš nudit - tedy já se nudil neuvěřitelně.
-
-
-
-
-
Pointa je v tom, ze pokud je hra dobre navrzena, behat po nejakem komplexu nepotrebujes. Tem schopnym dojde kde co najit vicemene okamzite. To samozrejme klade naroky jak na schopnosti hrace tak na schopnosti vyvojare. Treba Portal 2, ten byl navrzeny logicky a intuitivne a byl jednoduchy, ale nasli se i takovi, kteri dokazali u nekterych mistnosti zakysnout na nekolik hodin (tam se nehledaly predmety, ale plochy - jako priklad to snad ale staci).
Samozrejme chapu, proc jsou hry zjednodusovany a neocekavam, ze se to u komercnich her zmeni.
-
-
Zkuste si zahrat nejakou hodne starou hru a zjistite ze vse neni tak jak si to pamatujete. Zrejme to je kdyz zkouknete nejaky video dohrani dane hry nejakym profikem. Zpravidla to bude chvilka protoze stary hry hodne spolehali na vysokou obtiznost aby udelala hru delsi.
To je taky duvod proc je hodne her dnes relativne kratkych, kazdej nima hladce prepluje.
Ja taky nemam rad prilisny zjednodusovani jako treba BG -> DA:O -> DA2 ... DA2 je primo hrozny... ale taky nemusim extremny obtiznosti, grindovani a zbytecny zakysy jen abych hru hral tyden misto dvou dni. -
-
Schvalne jsem si zkusil znovu zahrat par starsich her a ty hry me bavi stejne, jako kdysi. Ano, graficky ty hry nevypadaji tak, jak si je pamatuji, ale ostatni aspekty pretrvavaji.
Konkretne jsem zkousel Bioforge, Ascendancy, War inc., Space Federation, Fragile Allegiance, Freelancer, Diablo 1, GTA, Death Race, Gateway ...
Ovladani neni tak komfortni jako dnesni hry - vicemene kvuli technickym moznostem dane doby, ale da se to (nektere hry se ovladaji jen klavesnici).
Grafika je na dnesni pomery otresna, ale atmosferou a hratelnosti vetsinou nesahaji dnesni hry tem starsim ani po kotniky...
Ze by nostalgie? -
Už jenom linearizace lokací která je v demu totálně jasně prozrazená a tím pádem by mě ani nenapadlo stahovat to. Pokud hra mená extra a nenabízí hráči prostor, nemá cenu se ani otočit.
-
-
Já to beru tak, že je teď herní byznys více zaměřen na oddechové hráče, co nechtějí napínat spoje mozkové po práci, či po škole. Takže ty komerční "AAA" tituly jdou díky reklamě víc vidět a ty náročnější na ně koukají zezadu. A tak je velmi jednoduché z pohledu náročnějšího hráče na ty dnešní hry nadávat. A ti co si chtějí pořádně zahrát se akorát musí pořádně porozhlédnout. Takže já se du rozhlížet a Vy nostagici klidně truchlete. Já vám bránit nebudu. *3*
PS Snad jen jedna věc mi vadí. Můj nejoblíbenější žánr byly(vlastně pořád jsou) strategie, jenže ty se nehodí na multiplatformní tituly(a taky se u nich musí přemýšlet), tak se pomalu dostávají do červené knihy žánrů, a to je velká škoda. Tím se vlastně trochu dostávám do offtopic, ale musel jsem to říct. *4* -
Taky je to o věku hráče.Já čtyřicetiletý hráč v důchodu,můžu říct,ano,dnes sou hry jednoduché a vychází samý mr*ky a zasra**ý sra*-y.Přestal sem včas.DLC a hry po částech už nemusím hrát.
-
-
přesně důvod proč bych neplatil ani za ME. Ale jednu nevýhodu pirátění všech DLC má, poslední Arrival mi nejde aktivovat s ostatníma a tak kvůli autorizaci zaeeda nemůžu loadovat savy(zkoušel jsem všechny dostupné aktivátory i manuální extrakci z instalátoru zaeeda). DRM a DLC go to hell!!!!
-
-
infromační talčítko je mnohem lepší než permanentní stínění interfaces, v GTA IV na to taky je tlačítko, akorát mě mrzí že světla kolem zbraní jsou permanentní.