Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Zaujímalo by ma, ako sa vysporiadajú s niektorými vedľajšími postavami s KCD 1, najmä Terezou - mám taký dojem, že tá sa v 2ke neobjaví, max. nejaká zmienka. Dáva zmysel, že Tereza nemá túlavé topánky ako Jindra, ale v 1ke mala celkom významnú rolu.

Aspoňže starý dobrý farár Bohuta sa údajne vracia, chcelo by to ďalšiu poriadnu chlastačku, aj keď Jindra vtedy pochyboval, či by ďalšiu podobnú prežil :D

• Pokud se nepletu, tak jsou hry, kde se dá ukládat jen na checkpointech. To je taky špatně? Co třeba závody, resp. sportovní hry, neměly by mít možnost ukládání v průběhu?

• pokud je to real, tak má Vávra pěkně máslo na hlavě, jak se dušoval, že tady prostě žádní černoši nebyli (a už tenkrát mu někteří oponovali, že tady mohli být třeba kupci....)

říkal jsem si, jestli mu to v KCD2 projde, vzhledem k tomu, že Warhorse studio teď spadá pod západní společnost, a asi dneska hra bez "diverzity" na západě neprojde

• medveddd

To, že je v nějaké hře mechanika, která ti nevyhovuje, neznamená, že jsi trestán. Nikdo tě netrestá tím, že je Dark Souls obtížné. Nikdo tě netrestá tím, že je Eve Online složité. Nikdo tě netrestá tím, že je v Don't Starve permadeath.

• medveddd

No jasně, však to je taky moje pointa. Pokud je to dobrej designér, má nějakou vizi a skutečně líp než ty nebo já, jak by se ta hra měla hrát. Pokud mi designérova vize nesedí, jeho hru nehraju. Jinak mu do toho ale nekecám.

• nightborne

K těm sejvovicím - i pokud nechcete modovat, ten systém je daleko přívětivější a snesitelnější než v jedničce. 

Ze sejvovic se jednak prakticky nedá opít, mají sílu zhruba jako pivo, takže je můžete klopit horem dolem, a hlavně už je nevaříte po jedné. S trochou skillu v alchymii jich jeden craft vyrobí třeba pět. Osobně si manuální crafting výsostně užívám, ale kdo ho nemůže vystát, s klidem taky nakoupí hotový sejvovice za hubičku od každýho apatykáře.

Chápu pointu, že jejich samotná existence je trochu k diskuzi, ale reálně se mi prakticky nestalo, že bych si potřeboval uložit hru a nemohl. A jak už padlo, save & exit jako nouzový řešení taky funguje vždycky.

• dworkin

A proč máme my ostatní být trestáni za tvoji slabou vůli? Teď to nemyslím jako osobní útok, jen hledám nějakej racionální základ a nenacházím ho.

• dworkin

Ale to je přece pořád to, o čem mluvím. Že někdo jiný ví lépe než já, jak vlastně chci tu hru hrát. "Já tě k tomu přinutím a ty vlastně ještě rád zjistíš, jak je to super a o co jsi tak dlouho přicházel" je úplně zcestnej přístup. Ne, nezjistím, že alchymie je vlastně moje tajná láska. Fakt ne. Akorát mě to nas-- rozruší.

Bavíme se tedy o možnosti manuálně ukládat hru dle libosti. No clip ti může hru regulérně rozbít (i když u spousty her jde zapnout z konzole i tak).

• Morraw

Díky. Přesně takhle bych to napsal. Hry se dělají vždy s nějakou vizí a té je podřízený design a herni mechaniky. To rovnou můžou dat do nastavení vypnutí těch survival prvků, ale to už pak bude úplně jiná hra.

Osobně tak někdy hry hraju. Buď dám mód, zapnu si trainer a nebo dám lehkou obtížnost, ale nebečím po diskuzích.

• medveddd

Poškozený může být právě hráč, přestože je to něco, co má pocit, že chce. Ve skutečnosti ale může odklon od vize designéra ten zážitek zkazit způsoby, které člověka třeba ani nenapadnou.

Dám trošku přehnaný příklad - zrovna tak jako přidání manuálního savování, mohl bys například orodovat za přidání noclipu a nesmrtelnosti - pokud to hráč tak chce hrát, ať si to tak hraje, ne? Jenomže ta hra je RPG, je založená na tom, že postupně zesiluješ, učíš se to a rozhodně nejsi nesmrtelný bůh. Jakmile dáš hráčovi nesmrtelnost a schopnost lítat, všechny tyhle koncepty letí z okna. A najednou hráč, který byl zaseklý na prvním bossovi a zapnul si nesmrtelnost zjišťuje, že z jeho poražení nemá žádnou radost, protože to nebyla výzva, že se v lese v noci nebojí, protože mu lapkové nemůžou nic udělat, že nemá důvod šetřit na nové brnění, protože je nesmrtelný i bez něj... A přitom by třeba někdo na první pohled myslel, že být nesmrtelný by mohla být zábava.

Opakuju, je to přehnaný příklad, ale stejně jako smrtelnost hlavní postavy je i obtížnější ukládání mechanikou, která je integrální součástí vize designéra, na kterou se vážou další věci - motivace učit se alchymii, motivace sbírat suroviny nebo peníze na sejvovici v obchodě, zabránení hráči v savescummování.

Moc doporučuju na podobné téma toto video: ZDE

• medveddd

Lawyered.

Nehledě na to, že když potřebuješ od PC odejít, máš mít pár sejvovic v zásobě.

Fakt nechápu, že se kolem toho pořád dělá takové haló, já naopak cením, že mě hra nenechá savescummovat, protože jinak si nemůžu pomoct a mám tendenci to dělat.

• dworkin

A kdo je tím poškozený? To je přece ta klíčová otázka. Game design nežije a je mu to úplně jedno. Takže kdo? Napadá mě jen herní vývojář, který dupe nožičkou a křičí, že buďto se hráči budou u hry bavit způsobem, který chce on, nebo se nebudou bavit vůbec. A takovej vývojář by měl dostat facku od vydavatele, protože takovej krátkozraký přístup je špatnej pro business a smyslem výroby hry je vydělat peníze. Pokud chce někdo hrát KCD jako hunter simulator a je ochotný za to dát prachy - paráda! To, že si vůbec neužije příběh je přece úplně jedno. Manuální ukládání hru nerozbíjí (naopak lidi s modem jsou šťastní), s ohledem na single player to nekazí zážitek jiným hráčům a jako volitelná možnost to nemá absolutně žádné nevýhody pro nikoho.

• RodneYCZ

KC:D vyslo 13. unora 2018. Patch 1.3, ktery prinesl "save & exit" vysel 9. brezna 2018 (na Steamu), tedy 19 dni po vydani. Ta hra je ted na svete skoro presne uz 7 let, z toho 19 dni bez teto funkcionality. 

• Sultnsulimn

Tahle funkce tam ale přibyla až po dost dlouhé době, právě kvůli nářkům 

• Původně se ukládalo jen sejvovicí a v postelích, které jsi dostal příběhově nebo zaplatil v hospodě. Nebyl ani Save&Exit.

Pak po protestech hráčů implementovali Save&Exit a ukládání na libovolné posteli. Vtipné je, že ten Save&Exit neudělali zrovna "hardcore" a můžeš to exploitovat. Z toho sejvu jde normálně loadovat. Tedy můžeš uložit kdykoliv mimo boj a specifické scény zadarmo, jen tě to jako hráče stojí čas na restart hry.

• RodneYCZ

"A proč já osobně bych byl rád za save v jakémkoli stavu hry? Protože chci odejít od PC kdykoliv je třeba..."

Tady je vidět, že jen blábolíš nesmysly a o hře víš prd. Už první KC:D má funkci "save & exit".

• Na té sejvovici je nejlepší jen ten název. 😉 To vtipný je. 

• Sejvovice, "středověký realismus" .... Je smutné jak silně ovlivňuje marketing některé jedince. Ten mozek v hlavě co máte na krku je  vážně váš, tak ho někdy zapněte. 

Jíst, spát, mýt se, kakat, čůrat či vynášet odpadky ve hře vážně není zábava. 😉

A proč já osobně bych byl rád za save v jakémkoli stavu hry? Protože chci odejít od PC kdykoliv je třeba a nechci opakovat hodinu či více ze hry co jsem již odehrál. 

• Morraw

Ukládací model je jeden ze základních pilířů a ovlivňuje, jak budou hráči využívat další mechaniky. Zpoplatněné ukládání není nic abnormálního. Taky hra mohla dovolit ukládat jen v hospodách.

To je jak respec. Někdy to je přímo v menu a zadarmo a jindy musíš za někým dojít a ještě za to dost zaplatit. To prostě ovlivní jak hru hraješ. 

A bez takových věci by se ty pískoviště hrály všechny stejně.

• dworkin

Soulsovky mají na umělé obtížnosti postavený svůj obchodní model, to je jiný případ.

Tady navíc manuálně ukládat jde, akorát k tomu potřebuješ řadu úkonů navíc (které jsou z hlediska realističnosti stejně mimo, protože lektvar na cestování časem IIRC v 15. století běžně dostupný nebyl). Je to v podstatě ekvivalent toho, že abys uložil hru, musíš jít vynést odpadky. Udělat to samozřejmě můžeš, ale je to opruz. A to, že stejně můžeš manuálně uložit, znamená, že vliv na game design to má minimální, resp. rozhodně to neznamená, že úplně kolabuje smyčka (loop], kterou měli vývojáři na mysli, když hru vytvářeli. Což ostatně dokazuje v prvé řadě to, že to spousta lidí hraje s modem na ukládání a žádné problémy nehlásí. Herní zážitek je vždy individuální, nota bene u pískoviště typu KCD. Za mě je každá snaha direktivně určovat hráčům, jak mají hru vnímat a jak se u ní vlastně mají správně bavit, špatně.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit