Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Urug
    "Na druhou stranu, je jisté, že si piráti vždy najdou nějaký dobrý argument, proč je morálně správné do produktu neinvestovat, ale prostě si jej vzít."

Proč argumentovat zrovna "morální" správnost? Sami hovoříte o produktu. PC hry jsou produktem na trhu, který má určité vlastnosti. Jednou z těchto vlastností je, že potenciální zákazník má možnost v praxi zcela beztrestně, s minimem úsilí tento produkt získat zadarmo. Po tom potenciálním zákazníkovi přeci nikdo nemůže očekávat ba ani chtít, že se zachová jako mecenáš nebo charita dobrovolně přispívající komerční společnosti (a to zpravidla nemalé). Tato společnost stejně tak využívá všech dostupných prostředků aby profitovala na úkor zákazníků. Fungování trhu prostě není založené na dodržování morálních zásad, nýbrž na zákonech. A každý zákon, který není naplnitelný/vymahatelný nějakou další mocí, je prakticky zbytečný. Přičemž se ukazuje, že naplnitelnost takových zákonů je v určitých oblastech IT (jako je i tato) prakticky nereálná a navíc nedokáže být vůči každému stejně spravedlivá. Nepřijde mi vhodné označovat někoho za piráta jen kvůli tomu, že existuje nějaký nedomyšlený, nenaplnitelný a nespravedlivý zákon. A dle mého názoru je naprosto nelogické, stavět naprosto přirozeně jednajícího zákazníka , do pozice toho odpovědného - výroky typu: "Můžete si za to sami."

Jinak já už jsem došel k tomu, že si koupím hru , ale stejně si stáhnu a hraji warez verzi, poněvadž zpravidla: neobsahuje otravné ochrany/aktivace/registrace, dostat hru do počítače je často rychlejší než přes oficiální/legální kanály, poskytování updatů a řešení problémů (i formou diskuse pod odkazem na torrent) je často rychlejší a kvalitnější, nepříjdu o preorder/DLC kontent, který stojí nesmyslné peníze...
    ...to přeci není normální...
  • Á jéje, to zas bude v álejích nablito *1*
  • To že si jej stáhlo 3 920 000 lidí neznamená, že si jej stáhlo 3 920 000 lidí :)))
  • Veskoslav
    On je dalším problémem ten, že většinou člověk může zboží vrátit. Nekteré řetězce dokonce i 14 dní a použité věci, ale v originální krabici. Hru si ale člověk vyzkoušet nemůže, protože dema už se prakticky nedělají, gameplay či videoukázky jsou dělané na efekt. Tudíž člověk stáhne, líbí, zaplatí si oiginál, protože si vývojář či studio "zaslouží" peníze za dobře odvedenou práci. Ale kolik lidí by si takto koupilo hru, kdyby si ji třeba na 2/3 hodiny mohli vyzkoušet? Dovolím si tvrdit, že naprosto stejný počet jako teď Protože ti, co stahují a násldně kupují by si to koupili a vyzkoušeli a ti, co si stahují a následně smažou, protože hra je brak, tak by hru stejně vrátili a peníze by jim tak byly vráceny.
  • Zajimalo by me kolik se Crysis 2 PC prodalo. Nemate nekdo tuto informaci?
  • Stačilo by, aby nikdo nepiratil nějakej aaa titul a hned by se vidělo, že model žádný pirát = xkrát větší prodeje nefunguje, prodeje by byly uplně stejný.
  • Kolko z tych hier malo demo ?
    • smejki
      jaké bylo pirátění v době, kdy dema byla skoro na všechno?
      • Veskoslav
        No na to ani já neznám odpoveď. Vy nad ano? V době, kdy byla dema pravielností, nebylo pravidelností rychlost netu a rozšíření torrentů a různých ulozto.cz jako předtím. Lidé vždycky někdo koupil a od něj si ostatní vypálili. Tudíž statistika neexistuje, tudíž bych byl velice opatrný s těmito závěry.....
        • smejki
          ne nadarmo zná matematika nástroj interpolace. nebudu hledat konkrétní data, ale dle všech studií piráství pomalu a stále klesá.
          např. dle tohoto zdroje je míra piráství (obecná, ne herní, ta je jistě mnohem vyšší) v ČR 39%. Dle wikipedie je míra piráství v ČR v roce 2005 přes 45%.

Můžeme se há dat o číslech, což nemám v plánu, ale míra piráství byla onehdy vyšší než dnes.
          • Jen bych opravil, že tohle není interpolace ale extrapolace. Zatímco interpolace je při vhodně zvolených uzlech velmi přesná, extrapolace je prostě vždy jen odhad a její přesnost není zaručena a tedy o pirátění v době dem nevíme pořád nic.
            • smejki
              fuck lol. tyhle dvě věci si furt pletu (jen názvem). a tak jsem radši šel přesvědčit a evidentně narazil na špatný zdroj, děkuju za opravu.
      • ZvacA
        Pravda, situace byla téměř stejná. Mám dojem, že ona teorie " stahuju, páč nahrazuju demo " je jen jistá novější berlička k okecání, než přímo obecně nepopiratelný fakt - tím se ovšem nesnažím moralizovat vůči pirátství a jeho "škodlivostí", ale osobně pochybuju, že by těch, kteří hru stahují jako prostředek k vyzkoušení a zhodnocení hry před případnou koupí, byla výrazná většina. Zvlášť to bije do očí k faktu, že právě dnešní "pirátské" verze jsou často líznuté nějakou tou chybou ze schválnosti, takže on ten obrázek bude nejspíš ve výsledku stejně negativní i vůči originálu, než by byla třeba právě u toho dema, takže si kolegové nějak nepomůžou.
        • "Zvlášť to bije do očí k faktu, že právě dnešní "pirátské" verze jsou často líznuté nějakou tou chybou ze schválnosti" - jedině v případě věcí od Bohemia Int a Batman: Arkham Assylum nebo Silent Hunter 5/Ubi triggery. Víc problémů často způsobí systém ochrany proti kopírování poctivým legálním uživatelům, než čekání na funkční crack v případě pirátů, kteří mají často lepší zážitek, než uživatel legální kopie...

Nene, v tomhle to není.
        • Veskoslav
          Znám jenom dvě hry, které nějak "poškodili" pirátské verze. A to Arma 2, kdy zbraně jsou neřesnější, nepřatelé málem nesmrtelní, u tohoto nevím, zda-li jsou opravné cracky. Pak je tu Serious Sam 3, kde byl nesmrtelný a neuvěřitelně rychlý škorpion. Nešel zabít a kvůli němu jsem si tu hru i stáhl, abych se na něj podíval a to i přesto, že mám koupený originál, protože mně to zajímalo. Ale i toto je minulostí, jelikož opravný crack to vymazal. Tudíž si to člověk zahraje a může si to koupit a myslím, že za ty peníze to není problém v případě poslednho Sama, jelikož u něj nepřestřelí s cenou jako je například u posledního CoD.
  • V článku je psáno "Celkově jsou to prostě neveselá čísla, zvláště u Crysis 2, které sázelo primárně na PC komunitu."
    S tím ale velice nesouhlasím.
    A pokud toto prohlašovali i vývojáři potažmo EA tak pěkně jsou prolhaní až fuj.
    ta konzolovost z toho přímo čiší. Nemám NIC PROTI konzolím, ale sakra když se předemne postaví primárně konzolová hra a vedle ní jiná primárně PC tak to je prostě poznat. Mám PC a chystám se na PS pro pár exkluzivit.
    • Veskoslav
      Stačí vedle sebe dát první a druhý díl. To musí každého normálního praštit do očí. Jestli to bylo primárně pro pc, proč to bylo tak lineární, až to bolelo.
  • Veskoslav
    A není se čemu divit. Po skvělé jedničce, která, že nejenom měla inteligenci nepřátel vyšší než IQ hrabajícího kuřete, ale naprosto nádherná grafika. Co nabídla dvojku? "CoD" ve hře Crysis 2. Prostě další konzoloidní sračičku, kde mozek člověk nemusí ani používat a kterých jsou na konzole tucty.
  • Ellendway
    torrentfreak.com není zrovna vhodný zdroj. Ti lidi tam nemají přístup na privátní trackery.
    • A lidi taky stahují z share serverů... to tam taky není započteno.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit