Přejít na výpis diskuzí
Magazín Level nekončí, co to znamená pro Games.cz?
7.5.2013 | Petr Poláček
348 příspěvků
-
Děkuju.
-
[IMHO]Přispěji svou troškou do mlýna. V devadesátých létech jsem odebíral Level, Score, Excalibur, sem tam ojediněle Gamestar. Později už jen Score a Level. Pak jen Level a pak už nic. Poslední LEVEL jsem si koupil někdy v roce ... 2005? Důvod je prostý. Herní magazíny mi s přístupem internetu a stále zvyšujícím se počtu internetových magazínů už nic mimořádného nepřinášely, a nemyslím si, že by dnes ještě mohly něco "aktuálně informovaného" přinášet.
Nicméně nemyslím si přesto, že by herní magazíny dnes už neměly své místo na trhu. Místo mají. Jen musí místo běžných informací také přínášet podstatně více přísnější kritiky, trefnosti a údernosti, potažmo i vtipu aby docílily čtenosti převážně kvůlí jejich psané formě a až pak čtenosti podle informačního obsahu. Internetové magazíny alá Games.cz jsou zdarma, čili jim kde co odpustím a beru je čistě jen jako příliv informačních článků, na které navíc mohu reagovat neprodleně v komentářích. U placeného magazínu mám, ale přísnější měřítka a jsem k nim ve vztahu všechno nebo nic. Buď mě zaujme a začnu jej odebírat, nebo ne a ani o něj nezakopnu.
Ve zkratce řečeno; jestli bude "new wave" LEVEL jen periodikum, které bude psát o tom co vyšlo minulý měsíc a hrám bude dávat devítky jak na bežícím páse, obávám se, že to stačit nebude - to mi totiž přináší internetový magazín zdarma a v aktuálním podání. Hozenou otázkou pak zůstává, jak hodně času budou, noví vlastníci, časopisu dopřávat, když už teď nemá P. Poláček čas ani na to aby zašel na poštu. :-)[/IMHO] -
-
Moje řeč, nedělat z toho informační medium ale spíše lifestyle časopis. Informací o hrách je dneska všude dost, chce to i něco jiného. Články ze zákulisí o vývoji her, rozhovory s osobnosti z herní scény, ať už vývojářské nebo progamerské. Klidně i články týkající se života hráče, když budou vtipně a čtivě napsané tak proč se nedozvědět něco o tom jaké to je být třeba profi gamer nebo naopak farmář. Potenciál je veliký, chce se toho jen správně chytnout a hlavně myslet na to že informace dnes papírový časopis ani omylem neuživí.
-
-
To chce ale hodně peněz a lidi na fulltime job. Ne redaktory, kteří jsou vytížení na 100% už na games.
-
-
Smysl má časopis, který by byl cílený i mimo hráčskou obec, který by přinášel mimo jiné různé reportáže z domácích studií, a kam by psali lidé, kteří mají s vývojem her něco společného, jako odbornější články, a zároveň aby to mělo pozitivně "bulvární nádech" a kupovali si to i rodiče, kteří chtějí vědět, co hrají jejich děti, nebo co jim mají nadělit k vánocům, atd. Ale na to tady nikdo nemá...
-
-
Se obávám, že jde o dvě různé cílovky. Buď dělat něco jako History Revue o hrách nebo celkově médiích (ale to už dělá Pevnost/XB-1), či naopak cílit na odbornou veřejnost a dělat v tom rozhovory s vývojáři, teoretiky, včetně přeložených zahraničních textů - obojí určitě má potenciál, když se uživí i dosavadní "vědecké bulváry" nebo megahipsteřiny typu A2.
Ani jedno z toho ale není něco, co asi čeká dosavadní čtenář značky Level... -
-
Čtenáři levelu jsou ti, co level nechali napospas, takže by asi nebylo dobré cílit na ně. Fyzický časopis musí v dnešní době přinést v nejlepším případě něco, co na internetu není a nebo se špatně hledá.
-
-
Ale to já nepopírám, nicméně Score zjevně profituje stále a nevšiml jsem si, že by se do něj mrskaly sofistikované články o ludonarativní disonanci ilustované na komparaci Maxe Payna 3 se Spec Ops: The Line nebo naopak něco á la "sto sexuálních afér herních vývojářů".
-
-
To je na otázku, kdo bude z papíráků mít do budoucna na růžích ustláno...
Co jsem tím jen chtěl říct, že ačkoliv by mi Level složený z 90% z reportáží, úvah, retra a analýz subjektivně přišel jak supr nápad, podstatná část zákazníků bude určitě tankovat nostalgii (zvláště s touhle redakcí!) a ultra drastické změny jsou v tomhle "novém počátku" rizikovější než kdy jindy. -
Protože tu byly dva časáky se stejnou cílovkou a Level byl dražší, takže čtenáři pochopitelně odpadávali u levelu, než Score. Do budoucna mi ale taky nepřipadá, že by mělo Score se svým modelem na růžích ustláno...
-
-
-
-
-
-
No jestli budete psat o Amize tak bych si to mozna i kupil jinak neni duvod :D
-
-
:D
-
-
Můj první Level co jsem si koupil byl s recenzí na Diablo 1, leden nebo únor 97, pokud se nepletu. Ani se mi nechce věřit, kolik let už od té doby uběhlo. Jak budu mít nějaký prachy, tak hned předplácím, Level nesmí skončit.
-
Ty jsi neskutečný- ty si vybereš co se ti hodí a k tomu dodáš nějaká pomýlená fakta. 1.) neexistuje Martin Ludvík= neexistuje Level, Excalibur (oba založil) 2. Grygar + Pavel nemají kde začít + všichni ostatní kmenoví redaktoři. Prostě by to šlo úplně jiným směrem. Andrej by si časák nezaložil , v té době byl bez koruny. A mě nevysvětluj herni historii, znám ji moc dobře narozdíl od tvého chápání důležitosti Martina Ludvíka na české herní časopisecké scéně.
-
-
Znám Martina Ludvíka z osobní zkušenosti, takže si myslim, že mám na to docela oprávněný názor, neboj... Zatahovat ho do jakéhokoli dnešního herně časopiseckého projektu by bylo čiré bláznovství, i kdyby to myslel dobře...
-
sakra, to mě lo být jinde,ale kašlu na to už ...
-
-
Je to super! Drzte znacku. Papirak jsem si sice nekoupil tak 10 let... sorry, ale porad Vas ctu! GAMES/Hrej.....
-
SVŮJ PRVNÍ Level jsem si koupil před 8 léty. Od té doby dělám vše proto, aby se tento samozvaný herní magazín přestal vydávat. Například kudy jdu, tudy pomlouvám jeho autory.
Jsem rád, že jsem se po těch letech konečně dočkal plodů své práce a německojazyční médiobaroni z nakladatelství Burda & spol. přestali tento takřka bulvární plátek vydávat.
O to větší bylo mé rozčarování, když jsem se dověděl, že obchodní značku Level, jejíž pověst je trvale pošramocena téměř stejně jako pověst hitlerovských jednotek divise SS-Totenkopf, koupilo trio zlatým padákem vyhozených šéfredaktorů, pánové Ondřej "Draken" Průša, Piotr Polaczek a Johann Sebastian Bach.
Přestože se každý z jejich odchodů nesl v duchu hesla "po nás potopa", nezabránila jim jejich přízemní, pro autory Levelu typická, morálka v projektu dále pokračovat.
A tak se ptám: je dnes zapotřebí nadále vydávat časopis, jehož obsahem pravděpodobně budou 3 stránky editoriálů, 20 stránek inserce, komerčních sdělení a na objednávku šitých recensí, a 1 stránka s kuponém pro předplacení? Je možné dnes tuto ubohost a plnou hru za zenitem typu Baldur's Gate 1 nebo NHL 1995 prodávat za 300 korun?
Páne Ondřeji "Drakene" Průšo, odpovím vám sám: NE. Vašich editorálů jsem měl, jak se říká, až po krk. Nepochopím, jak se někdo může živit tím, že jednou za měsíc napíše krátké sdělení o prodeji triček Level a v MS Excelu vytvoří prostý, prudce vzestupný, graf prodejnosti.
Dejte si vlasy do culíku, nechte si narůst bradku a vraťte se k tomu, co vám jde nejlíp - totiž pohulování marijánky, ležení na špinavé dece a nechávání se mlátit od policistů. Děkuji! -
-
chachá máš u mě bludišťáka už jen za tu práci kterou si tu vypotil :-D
-
Z tvýho příspěvku se mi poblily oči.
-
Usmál jsem se, díky *1*
Ale máš pravdu v tom, že každý šéfredaktor či posledně přesun na Games.cz se opravdu nesl v duchu "po nás potopa" neboli "serem na to, ať to třeba pojde" a teď se "vítězoslavně" vrátili s koupí? Mno, uvidíme. -
-
Přesun na Games bylo všechno možný, jenom ne "po nás potopa". O potápění vlastního časopisu by ti pověděli spíš v Burdě.
A kdyby na to kluci opravdu srali, tak si tu teď nepovídáme o restartu.
-
-
Je, ty jsi fakt ukazkovej chudak :-).
-
vtipný *1*
-
tvl jsem ti říkal , že nemáš kombinovat hašiš s vodkou. Takhle to pak dopadá.
-
O tom snad rozhodnou čtenáři, ne?
Raději dobrou noc. Guten Abend! *7*
-
-
Nemyslím to proti dotyčnému osobně. Jen konstatuji jaká byla situace. Nicméně pokud měl na časopis z postu zástupce šéfredaktora vliv Z. Princ, nedivím se, že to šlo s časopisem z kopce. Zástupce šéfredaktora, kterému se stávalo, že nevěděl jaká je u časopisu plná hra, v hpodu opakovaně a otevřeně deklaroval, že ač je herní redaktor, tak nemá čas na hraní her, mnohokrát se stalo, že nevěděl zcela podstatné věci o zásadních titulech herní historie atd. Myslím, že herní novinář musí být nadšen pro svou práci a hry musí být pro něj velmi podstatnou součástí života, což se poté přenese do jeho práce. Pokud to není o nadšení, ale přístup je laxnější, musí se to zákonitě projevit.
-
-
Ach jo... myslím, že sis nemohl vybrat horšího člověka ke kritice. Nevím kde jsi vzal tento dojem, ale podle mě naopak Zdeněk Princ a další kluci z Hrej.cz dělají svoji práci s velkým nadšením.
Teď zas dostanu mínuska, ale kluci tady na games natáčí 1x týdně podcast a často je vidět, že po hodině natáčení už toho mají plné zuby. Jsou znudění, až otrávení půlka z nich jen čučí do svého notebooku či tabletu a občas se zapojí do diskuze. Samozřejmě ne vždy, ale občas to tak je. Nechci nikoho kritizovat, ostatně dělají spoustu věcí dobrovolně na úkor svého volného času, ale jde mi o srovnání s redakcí hreje. Tam natáčí celý týden, každý den nějaký lets play či vidcast a neustále se zapálením. Rozhodně tam nepozoruju nějaký nedostatek nadšení pro věc, právě naopak - nenapadá mě herní server u nás, který by se jim v tomhle mohl rovnat. Fakt by mě zajímalo, jaké nadšení by projevovali redatoři jiných herních webů, kdyby měli týden co týden natáčet hodiny a hodiny materiálu.... -
Škoda, že neznáš pravdu. Kdybys jen maličko tušil, kolik objemu a zásluh má na svědomí, tak by ses styděl až na zadku.
-
Nadšen ano a to on, co jsem občas slyšel, je, hlavně v simulátory atd. Rozhodně ale nemusí vědět všechno. Ani v jiných oborech každý nerozumí všemu a neví o všem...
A chápu ho, že pokud celý den sedí u kompu a pokud se v té době věnuje hrám nebo editaci článků o hrách, tak už pak nemusí mít chuť hrát zase hry. Doma, po práci. Přehánět to. A vsadil bych, že takhle je to u všech lidí na podobné pozici. Petr Poláček, Doskočil, Martin Bach... Jak často ve skutečnosti asi hrajou? *4*
Nechci se ho zastávat, ale mně nepřišel nějak "mimo"... Ale zas tak ho neznám. -
Tak když už tu jsem... Vlastně bych měl držet hubu (Hrej je konkurence, že), ale to nejde. Zdeněk makal jako šroub, ať už jako řadový redaktor, kdy jsem ještě v Levelu byl, tak i jako zástupce šéfredaktora, co jsem mohl vidět. Napsat, že měl laxnější přístup prostě není vůbec fér. Co se týče nehraní her, ono to asi pro mnohé bude překvapením, ale čím víc toho člověk dělá mimo recenzování (ale i čím víc jen recenzuje), tím méně času opravdu má na hraní her. Myslím, že každý z nás má doma poličku s imaginárním nápisem "Až bude čas", kde se mu hromadí tituly, ke kterým doufá, že se dostane.
-
-
Ok, nemůžu samozřejmě posoudit, co se děje v redakci. Nechci dotyčného záměrně kritizovat, ale z jeho výstupů jsem nabyl výše popsaného dojmu. Neříkám, že Z. není pracovitý, ale z mého pohledu je ta zapálenost pro hry prostě menší. Uvidíme, třeba se pletu a už tak výborné hrej (videoobsah je na českém internetu jedinečný) udělá ještě lepším webem.
-
-
-
Co bude se starou redakcí?
Jinak doufam, že do toho New Levelu nebudete cpát moc screenshotů a artworků. Zbytečně to zabírá místo a stejnak každej vše hned vidí na netu.
Souhlasim s lidma, který jsou pro minimum recenzí a žádný novinky. Taky nemam rád rozhovory s už tisíckrát položenýma otázkama.
Dost bych uvítal zaměření na kvalitní indie hry, který nejsou jen klon starejch, provařenejch hříček.
Make it as interesting as possible, please.
Good luck, but I feel sad for the "old" line-up. -
-
Rikali to ve sve "tiskovce" - autori zaniklyho Levelu budou dal pracovat na hrej.cz.
-
Tak to je snad jedno co bude s těmi Budulínky ze staré redakce? Vedli LEVEL od desíti k pěti, nudili, a hlavně pro mě to byli děti.
-
-
Proc deti? Jasne, vetsina redaktoru tam byli mladi, neokoukani redaktori, ale co ja vim, tak napr. Tomas Krajca nebo Jarda Mowald patrili uz do "stare" redakce Levelu. Takze bych to nezobecnoval, ze cela redakce hrej/levelu byli/jsou "deti".
-
-
Herní děti-oprava *2* Prostě jejich názor mě mě neměl žádnou cenu když začínali na jiných strojích než já a nemají herní historii- ZX Spectrum-Amiga- PC. Jarda začínal na PS, že jo? *2*
-
-
Naopak, poslední týdny a měsíce se to pěkně rozjíždělo. Třeba videoobsah mají nejlepší široko daleko.
Nejlepší by bylo spojit to nej z games.cz a to nej z hrej.cz (resp. starého Levelu) a Score se může jít klouzat. Teda pokud tam dotyčným fakt nejde jen o přiložené hry... -
-
Když on videoobsah tištěnému časopisu zrovna moc nepomůže *4*
-
-
To beru. *2* Já že to prý vedou od desíti k pěti...
-
-
-
-
-
zvolte formát ala miniLEVEL bez zbytočných príloh a pod. a máte doživotného predplatiteľa :)
level, časopis mého mládi :)