Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Jack1947
    Snaha vyrovnat se WoW a jinym (zdali jeste jsou) zpoplatnenim MMORPG pomoci mesicnich poplatku... tahle doba uz je daavno v prachu. Jo kdyz ta hra bude o nicem taktoje beztak fuk.
    • Myslím že neni uplně v prachu. Jen musí nabídnotu něco extra. F2P je všude plno, ale u většiny z nich sem nevydržel ani 5 minut, většina z nich je jak na kopíráku. Pokud jsou to bývalé AAA tituly, tak jsou tak osekané, že to F2P stojí za nic stejně. A s mikrotransakcema se člověk nakonec doplatí skoro víc než za předplacení. Pokud člověku nestačí základní F2P osekaná verze. Je jen málo dobře udělaných F2P.. jako třeba Neverwinter Online. Ale zbytek nic moc..
      • Ovšem i Neverwinter Online má někdy své F4P mouchy (někdy až stereotypní grind, náhoda u lockboxů) a navíc zatím nenabízí tolik endgame obsahu. V zásadě ale Cryptic ve hrách co jsem od nich zkoušel (NWO, STO) má model nastavený natolik dobře, že nemusíš vydat vlastně ani korunu, pouze čas. O té spoustě malých non-AAA se nemá cenu bavit, tam to je prostě postavené na "zaplať za vše" - klasický grind a P2W, asijský původ se zapřít vážně nedá *1*
        • Jack1947
          No jo, hra ve ktere uz po delsi dobe pri absenci hrace, defakto nema sancio dohnat brzo zapada... mimoto ze klidne reknu a nahlas tohle pokud nesupeje do pul-roku/roku tak ma naslapnuto na F2P a kdyz ani tak tak papa. Neni to ani pro pcckare, jak uz bylo receno coz by bylo u tehle serie i v MMO urazkou a celkem velkou.
  • Za líťo na Steamu? S radostí. Měsíčně jim posílat tři stovky po dobu několika let? To si můžou nakálet do dlaně a rozetřít si to po obličeji.
  • Veskoslav
    Když jsme zabrousili ke SKyrimu. Nevíte jestli pro kuš a luk platí stejný strom schopností? Hraji již s datadisky a nechtějí se mi zahazovat šípy a luk jenom proto, že je kuš silnější. Děkuji.
    • Jo, platí stejný strom schopností. Jen má kuš jiné vlastnosti, jak tu psal kolega. Kuš je v podstatě jen luk s jiným skinem, jiným ammo a jinými statistikami.
      • Ano a bohuzel je v urcitych chvilich silnejsi.. Osobne mam, ale rad na hrach Luky, takze me to tam moc nesedlo, kdyz mi "narvali" kus do ruky, hned jsem ho vymenil za malicko slabsi luk :)
    • Lawliet
      Jo. A kuš silnější vždy bude. Rozdíl máš síla/kadence.
  • Koupim si klidně tu hru a budu platit poplatky když bude dobrá.. ale očekávam že při zakoupení hry dostanu aspon měsíc zdarma a nebudou tam žádné minitransakce. Tak jak to bylo s old school předplacováním většinou. Jen jednou sem snad zažil že sem si koupil hru a ještě sem pak musel kupovat měsíční předplatné, protože to nebylo se hrou automaticky, to mi přijde naprostá prasárna. Každá hra by měla mít aspon měsíc zdarma, a žádné minitransakce, zakoupená hra a poplatky by měli poskytovat přístup k uplně veškěrému obsahu hry, bez potřeby nějakých minitransakcí. Tak jak to dělá SWTOR je tak trochu prasárna taky, člověk si koupí předplatné i když nemusí a stejně nedostane uplně všechen obsah ale jen některý. to je vrchol obírání. Měli by se vždycky rozhodovat jesli teda free s minitransakcema a nebo předplacení, ale ne předplacení s minitransakcema, to je ještě horší než jak to bývalo dřív.
    • Kdysi jsem k diskuzim pod teso psal, ze ma podobne pevny singl zaklad jako wow a tudiz by mohla uspet i s poplatky. Cimdal vic mam ale pocit, ze to tak slavne nebude. Wow zacalo mnohem drive. Teso vstupuje na presyceny trh kterym zmita f2p. Snad v tom neni jen namyslena vidina zpusobena dobrymi prodeji singl TES a tvurci si za kvalitou pevne stoji.
      • Mno vidis, treba si nenajde tolik hracu mezi PC, pokud to nejsou lidi TES = must have. Ale najde si dost lidi na konzolich, protoze neni zrovna hodne MMORPG na konzole.
      • No já si myslím že na našem trhu si lidé rádi zaplatí za kvalitní MMO. Pokud bude opravdu dobré. F2P je sice levné ale taky většinou nekvalitní, já osobně nehraju moc F2P, hlavěn ne ty z Asie. Myslím že trh není nasicen dobrými hrami. Pokud přijde dobrá hra tak určitě může nějakou dobu hrát na poplatky, ale rozumně. Pokud TESO bude dobré a vyjímečné něčím, tak určitě bude mít předplatitele. Záleží ale také na tom jak moc budou tvrdý na předplatitele, musí si uvědomit poměr cena/kvalita. Pokud ta cena bude vyšší než kvalita, tak to bude špatné no.
    • Ještě se mi líbil model guild wars 2.. člověk si koupil hru a má neomezený přístup do naprosto plné hry s tím že teda ještě tam jsou minitransakce, ale stejně hra je výborně hratelná jen po zakoupení hry. Neni to ořezané jako F2P... a nemusí se platit poplatky..
  • Radioaktivni_surikata
    OT: Hry se prodalo přes 20 miliónu kopií, tak co myslíte. Vydělala Bethesda dost na tvorbu skutečně novýho enginu pro Fallout 4 potažmo TES:VI, nebo budeme dál v pravěku s pěti ugridy, neskutečně hnusným LOD, dynamickým stínováním z pomocný školy a nejdementnější AI ve vesmíru? Kdybych teď nenapsal, že tímto nechci rozjíždět flame, což píšu, tak bych si skoro myslel, že to právě dělám *1* Ne, ale upřímě mě to číslo 20 mega vytočilo. Fakt somráci...
    • Máš pravdu, ale od Oblivionu to byl přecijenom posun k dobrému. Oni jdou spíše po menších krocích. Dělat AI pro open world hru je podle mě peklo a zvládnout se to dá jen dost špatně.
      • Radioaktivni_surikata
        Jo, je to poměrně komplexní záležitost, která dá zabrat, o tom žádná. Problém je, že AI ve Skyrimu neumí tak banální věci jako třeba plavat, šplhat nebo skákat. Když skočíš na kámen, tak každej bez luku nebo jakýkoliv schopnosti účastnit se boje na větší vzdálenost začne zmateně pobíhat kolem jak uprchlík z blázince, než uteče úplně. Ještě před tím než zmizí z dohledu ale vychladne, začne se vracet a to všechno jen proto, aby až tě opět uvidí začla celá smyčka nanovo. Už od dob Morrowindu *3* Dokázal jsem ve Skyrimu najít docela dost zábavnýho obsahu, ale boj mezi ně nepatřil. Když někdo naprogramuje panáky tak, aby se radši nechali zabít než namočit ve studený vodě, tak buď není v pořádku, nebo to prostě silně odfláknul. Bojím se Falloutu 4.
        • Šplhat neumí ani hráčova postava - to bohužel v TES sérii nejde. Je to fail, ale je to tak.

Nejde o banální věci, věř mi a že jsem se toho "naprogramoval". Skákat neumí, protože neví, kdy skákat. Souvisí to se způsobem programování AI - uměli by skákat jen tam, kde by si jim výslovně řekl, že to mají udělat. Např. i sednout si umí jen proto, že se jim řekne, kde si můžou sednout a nesednou si nikde jinde. Tohle je ale problém open world her obecně.

To samé u pohybu NPC. Existuje několik způsobů, jak se dělá cesta pro AI. Ve Skyrimu zvolili systém navmesh cesty. Ta vymezuje místo, kde se smí pohybovat NPC a jak se má chovat. Tahle cesta ovšem musí kopírovat kolize objektů. Proto na kámen NPC prostě nevyleze, protože ten kámen má určité kolize (většinou ve tvaru kvádru) a za kolize cesta nevede - došlo by k zaseknutí NPC, nebo k jeho interakci s kolizí a např. k tzv. "propadnutí texturou", jak se občas říkává. To je obrovské riziko, proto to nejde. Pokud by si chtěl přidat třeba to skákání, aby NPC skákalo přes překážky, vylezlo na kámen, strom apod. a to bez omezení, chtělo by to nepředstavitelný výkon HW. Takové AI nemá žádná hra a dlouho mít nebude. Proto je o tolik jednodušší udělat koridorové hry - tam lze cestu NPC jasně vymezit všetně akcí typu tuhle máš plot, tak ho přeskoč nebo podlez. To by ve skyrimu nefungovalo. Ono by šlo u každé překážky říct "hele, tady udělejt tuhle akci", ale bralo by to velmi mnoho výkonu, jak jsem psal. Tohle nejlépe člověk pochopí, když se zabývá třeba "čištěním" cest pro AI. To se dělá pro zlepšení chodu hry. Stačí totiž jen trochu zapomenutého (tedy navíc) navmesh a výkon jde dolu. Teď si představ přidat do hry o tolik více navmesh prvků! Nepředstavitelné.

AI třeba ve skyrimu nefunguje tak, jak si hráči myslí, že funguje, nebo by mělo fungovat. NPC má vymezený prostor pohybu, přesně určené akce na přesně určených místech, pak může mít event akce typu "v noci si jdi lehnout" a lehnutí je zase dáno přesně místem - NPC si nemůže lehnout kdekoli + různí hráči by řekli nascriptované akce od prodeje zboží po vykonání akce na přesně daném místě v přesně daný čas (quest event). AI není takové, že by se pustilo do herního světa a nechalo se být - na to prostě nemáme (ne pro případ, že chceme mít příběhové RPG). U Skyrimu je ještě taková "libovost", že NPC neumí správně použít lektvar a kouzlo. To ale opravují modifikace.

Mě boj ve Skyrimu baví, protože používám řadu modifikací. Ty boj dělají obtížnější - jde o výzvu a to mě právě baví. Boj je pak opravdu na život a na smrt a každá akce je důležitá.
          • Co si pamatuju, tak ve stařičkým Gothicu za mnou panáci občas lezli a hladovej vlk rozhodně řeku přeplaval, což by ten ze Skyrimu neudělal. Jasně, bylo to v jiným měřítku, rozloha obou her se nedá srovnávat, ale to se nedá ani můj starej AMD Duron na 1 GHz s core i5 a stejně tak GF 5700 s GTX 760. A kolize snad hrozí i hráči samotnýmu, nejenom NPC. Propadnout texturou není v zabugovanejch hrách problém. Tím šplháním jsem myslel skákání právě na (nikoliv přes) překážky, šplhat v TES totiž vážně nejde. Což budí otázku, kolik modelů šutrů ve Skyrimu skutečně je. Snad jich neni takový množství, rozhodně to neni nutný při vzhledu Skyrimu, aby museli pro AI vytvářet tolik programování navíc. řeč je o půlmetrovejch šutrech u cesty, který jsou pro AI Skyrimu nepřekonatelnej problém. Přeplávání potoku stranou, to už jsme viděli v open world hrách několikrát, že jde, nikoliv ovšem ve Skyrimu. A pokud to skutečně nejde, nemaj dávat do hry tolik objektů, který AI nezvládne řešit i když pro hráče je interakce s nima naprosto banální, jakože třeba 1x zmáčknout tlačítko pro skok. Vypadá to směšně.
            • Já jsem popsal, jak to je a proč to tak je a přestože se zdá udělat AI strašně snadný a jen malý kamínek se zdá být z vlastní zkušenosti z reálného světa jen drobnou překážkou, je to jinak. I malá větev, pokud má kolize nad terénem, je překážkou a NPC musí vědět, co s ní dělat. Nezáleží na velikosti objektu. Může jít o horu, nebo oblázek v potoce. Pokud má kolize, je překážkou v terénu a už je nutné pro NPC vytvořit akci.

K tomu plavání se nemůžu vyjádřit. V Oblivionu NPC normálně plavaly a já se přiznám, že tady fakt nevím, jak to je. Mám Skyrim tak zmodovaný, že mi přišlo přirozené, že NPC nelezou do studené vody - já bych na to umřel. Až se mi bude chtít, kouknu, jak to maj pořešení v AI packu. Je možné, že minimálně u řek je problémem proud vody, který je ve Skyrimu novinkou. Si představte, že by NPC vlezlo do řeky a proud ho někam odnesl a tam někde by se zaseklo. Pokud by to bylo quest NPC, okamžitě by to rozbilo hru. Tahle zjednodušení jsou nemilá, ale někdy nutná
            • AMEN!

Nechápu lidi co omlouvaj tyhle megaspolečnosti, fanboys prostě. Ti vysvětlí jak nic nejde udělat a jak je to všechno v pořádku. Ti vysvětlí jak je to super, že je to nahovnA
    • TES VI by si nový engine určitě zasloužil, na druhou stranu musíme uznat, že některé efekty byly výborné už ve Skyrimu - například když jsi šplhal na horu a ze závějí se drobně odsypával sníh - naprosto geniální.
    • walltar
      Ono nejde o to jestli na to mají ... ono jde o to co jim přinese víc peněz. Pokud to lidem stačí tak oni v tom budou pokračovat. Proč věnovat víc peněz do vývoje hry, když se jí prodalo 20M kusů tak jak je?

Ale pravdou zůstává, že Skyrim je celkem solidní základna na které můžou modeři stavět hratelnou hru, zatímco se Bethsoft koupe v penězích. *1*
      • Radioaktivni_surikata
        Já tomu rozumím, to se neboj. Stejně tak vím, že přijít s revolučním enginem, kterej dělá všechno jinak by v případě Bethesdy mohl bejt slušnej problém, protože moddeři by se museli učit odznova. Ale někdy by to přijít mělo a v další Bethesdí SP hře se uvidí. Mně ty všelijaký mody zas tolik neříkaj, protože často s sebou přinášejí stejně problémů, kolik jich řeší. Vsázím spíš na ty somráky, ale rád bych se mýlil.
        • Mno pokud beres mody na zacatku tak problemy asi prinaseji, ale s odstupem casu jsou uz hodne vymakany a dokonce se vytvari cele kolekce, ktere jsou svym zpusobem overene.
  • pockame si na vydani a uvidime,kdo se bude smat nakonec,kazdej na to ma svuj nazor a ja v tom vidim dalsi mrtvy mmorpg...jestli v tom nekdo vidi revoluci,tak prosim
    • Vidím to stejně, prakticky většina "velkých" mmorpg posledních let na bázi předplatného si zachraňovala krk přejitím na různé formy F2P (LOTRO, STO, SW:TOR, AoC, ...)
      • Navic cim vetsi, tim vetsi fofr ... a cim bliz soucasnosti .. tak totez. Proste dneska si muzu vybrat z desitek f2p, takze kdybych mel kazdej viked testovat jednu ... tak mam porad co hrat, a nemusim zaplatit ani kacku. Abych si neco zaplatil, muselo by to bejt neco extremne vyjimecnyho ... a to toto rozhodne nebude.
    • Ty musíš mít těžkej život.
      • Pokud to nebylo ironicky, tak si myslim, ze ma spravny postoj, ale zase je to muj osobni nazor :) Libi se mi zatim shrnuti od Trolldy.. vic takovych podnetu od komunity, at uz pozitivni nebo negativni shrnuti veci z ESO.
  • walltar
    Jenom by mě zajímala jedna věc ... Které jsou podle vás dobré F2P MMORPG?

Já zatím hrál, Neverwinter, který má mapy velkosti fotbalového hřiště na kterém jsou naskládané balíky slámy do uliček. Star Wars, které nestálo za nic už při spuštění při P2P.

Zatím jsem nehrál ani jedno dobré F2P MMO, ale na druhé straně sem nepotkal celkem dlouho ani jedno dobré B2P MMO ... GW2 a TSW byli tak na hraně. Ale obě mě celkem rychle přestali bavit, hlavně protože jsem hrál sám. Teru, Rift ... jsem nehrál, takže nemůžu soudit.
    • PLANETSIDE 2. Zavře ti tato odpověď ústa a zaváže ruce, aby si tohle nevytahoval v každé diskuzi o MMO? *3*

Co je to dobrý MMO, dobrý platební model atd.? Každému sedí něco jiného.
    • Veskoslav
      Tera mě bavila pouze v soubojovém systému, bohužel je to další infantilní MMO z Korei. Mě napadá, jestli nechceš zkusit Firefall. A zkus třeba Vindictus (asi nejlepší MMO z fyzikou ve hře)
      • Tera bola dobra , ale chybala je pvp zlozka a lepsie dungy. Hral som ju 3mes , bohuzial tam ziadne pvp okrem duelov a pk nebolo,a na tom stroskotala. TSW hram doteraz pretoze je B2P, na to aby ostlao P2P tam proste po prejdeni inak uzasnej pribehovky a vsetkych elit nieje co robit. PvP v TSW je otras !!!
        • Veskoslav
          Na TSW se chystám už rok, ale není čas. Chci si zkusit to docela netradiční MMO pojetí světa. Spousta lidí nadává, že tam není tradiční levelování a totální bullshit v oblasti PvP.
          • Ak chces dobry pribeh, zaujimave prostredie a celkovo lore, baviata v dungy tak je TSW dobre, je tam celkom stala komunita cz/sk, ale ak hladas viac pvp mmo tak tsw urcite nie,
            • Veskoslav
              Po pravdě PvP hraji asi jenom v SW ToR *1*
    • The Secret World má (spíš mělo) obrovský potenciál ale bohužel přesně jak říkáš - hráče to rychle omrzelo, navíc mi přijde, že v MMO prostě frčí fantasy a přes to nejede vlak. Designově i nápady je ale určitě mnohem lepší než druhé tebou zmíněné B2P.

Ohledně Tery a Riftu - obě MMO dělají některé věci dobře a některé špatně, ale jsou v podstatě docela dobré. Ta F2P (P2W) politika se u nich ale bohužel projevila, asi to ani jinak nejde.
  • Viktor_H
    Tady jde hlavně o to, že jakékoliv předpoklady spojené se Skyrimem jsou naprosto liché. Sice se prodalo 20m kopií, ale je to naprosto čistokrevný singleplayer. Ne, Skyrim opravdu není offlinové MMO, designově jsou to jabka a hrušky (teď se bavím o WoW modelu)... Tím chci říct to, že vidět ve hráčích Skyrimu cílovku pro TESO je hodně divoká karta.

Nedávno se někdo ohledně úspěchu Skyrimu vyjádřil velice zajímavě; prý je to s ním stejné jako s GTAáčkem - jsou to hry naprosto otevřené vyblnutí, navíc jsou v mnoha (většině) ohledech naprosto casual. Skyrim není favoritem RPG fanoušků, to ani náhodou, nýbrž hráčů příležitostných - "odpočinkových". A to imho v žádném případě není stejná množina lidí jako ta, která topí peníze v MMOčkách...

Jestli tahle hra nebude plivnutí standardnímu MMO modelu (z hlediska designu) do tváře, bude to propadák...
    • Skyrim je casual? Ty vole, ten někdo fakt objevil Ameriku.

On už člověk musí mozek vypnout, aby se nezvláznil z toho, jak špatná hra to je. (No, pořád existují mody, co to nějak vytáhnou z total žumpy, to je fakt.)
      • Skyrim JE casual, to ti potvrdí každej, kdo hrál z TES víc než Oblýho a Skyrima, jako ty. Od 1. dílu to bylo víc a víc casual, Daggerfall už byl menší než Arena ale byla to nejlepší hra serie, Morrowind mě původně zklamal... čekal sem něco ve stylu Daggerfall ale potom co vyšel Oblej a Skyrim sem mu rychle odpustil.

Daggerfall sem dohrál asi po roce tvrdý pařby
    • Souhlasím s tebou v tom, že Skyrim je spíše pro casual hráče, myslím, že hodit je do (minimálně) Morrowindu kde nemají šipku ke questu a musí si tam dojít sami za pomocí journalu, tak je asi trefí šlak. V čem s tebou nesouhlasím je ovšem to, že Skyrim není offlinové MMO. Neříkám že je, ale velice se to MMO designu blíží. Procházíš nové lokace, vždycky dostaneš nové questy od pána hradu - nepřipomíná ti to něco? Já ve Skyrimu ten potenciál pro MMO viděl od samotného začátku, zvláště poté, co modeři dodali ten "jakože" MP mód. Dokonce až tak, že hráči si vydupali FPS kameru na vývojářích, teď je otázka, jak bude implementována. Každopádně je to The Elder Scrolls, myslím, že se to bude prodávat velice dobře a vývoj se zaplatí určitě.
  • Stary WoW se smeje z trunu vsem mmorpg... *6*
  • třebas to bude konečně po dlouhé době dobré MMO, já bych to neodsuzoval. Horší než některá jiná současná (*kašlik gw2*) to být nemůže:).
    • (*kašlik gw2*) *1* *15*

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit