Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Jděte proboha s tím Zaklínačem doprdele už. Tohle je článek o MGS a ne o pošahancích, co maasturbují u fantasy kýče...
  • Zaklínač > dosaď si svoje jrpg
  • Zaklinač byl super, příjemné rpg s příjemnou délkou a pěkně košatýma questama. Osobně nemám co vytknout, asi nejsem nějaký místní rádoby nerd. Ale za mě osobně je hrou roku Kerbal Space Program. Tolik napětí, temnoty (ve stínu Munu), strachu (při sestupu atmosférou) nenabídne ani Bloodbourne s celou sektou Dark Souls dohromady.
  • Šakal: A jak to děláš ty? To ty scény, které se ti nehodí do krámu, prostě ignoruješ?
  • To je tak šíleně nekonzistentní teorie, že je až vtipná, spoléháte na milion vypravěčů. kteří se prolínají a v podstatě to absolutně nedává smysl. Jednou je to Marigold, podruhé Ciri absolutně bez nějakého propojení v knize. Dle mého naprostý nesmysl tahle teorie a napovídá to i masakr všech postav, opravdu pochybuji, že až tak moc byl nasranej na celou ságu.
  • Šakal: Je to jak píše Chumbaba. V celé sáze je několik míst, které celý příběh relativizují. Některé už Chumbaba zmínil - Marigold na samém začátku, vyprávění Ciri na konci (celý poslední díl je jejím vyprávěním rámován a lze předpokládat, že Galahadovi vyprávěla i to co předcházelo) - ale i zhruba uprostřed ságy, ve třetím díle, se najednou ukáže, že jde o vyprávění jakéhosi potulného šumaře...a jednou z jeho posluchaček je dívka Nimue, která pak v posledním díle organizuje "snění o tom, jak to bylo doopravdy"...
    Sága o zaklínači není nějaká "historická fantasy", která by šla nějak rozumně sousledně zrekonstruovat, ostatně tu nejednoznačnost potvrzuje i konec Bouřkové sezóny..

Směřuji tím k tomu, že vysvětlení "probudili se na ostrově, takže přežili a dobrý" je velmi zjednodušující a zcela ignoruje to, co tomu předcházelo (scéna s vyplutím) a to, čím je to celé zarámováno (návaznost na artušovskou legendu).
  • Jsou dva epilogy. Jeden je jasně veden z pohledu Geralta, druhý je z pohledu Ciri. Tady si to naprosto špatně interpretuješ. To by celou ságu musela uvádět jako nějaký průvodce Ciri, aby jsme mohli spekulovat, že si ten konec dobásnila, a že se nedokázala smířit se smrtí Geralta a Yen, jenže tak to prostě není. Ta kniha je na konci naprosto jasně napsána, a že v tom ty hledáš něco více je tvůj problém.
  • Nechci nikomu brát iluze ani dělat, že mám patent na výklad Zaklínače. Ale ta scéna, jak se probouzejí, není žádný epilog, je to předposlední kapitola Paní Jezera. Po ní je další - poslední kapitola - kde Ciri pláče a vypráví Galahadovi (už očividně smyšleně), jak sága skončila, na což on jí vypráví, co se stalo rytířům Tristanovi a Borsovi. Mně ta paralela přijde celkem jasná.

Sága tak začíná i končí - na začátku se posluchači hádají o Marigoldově písni - jak to bylo, jak to dopadlo. Podle mě v té otevřenosti a nejednoznačnosti je určitá pointa Ságy - ale je to možná i to, co jí hodně lidí nedokáže odpustit a pořád tam hledají Tolkiena - dne čtrnáctého září za úplňku se stalo to a to a to je kánon a tak to bylo. Podle mě o tom Sapkowski není.
  • Vogon
    Přesně, nechápu jak to ty vesmírné lodě budou zvládat bez kalibrací.
  • to by jsme mohli použít jen za případu, kdyby je nakládali na loď a Ciri řekla, že se potkají na ostrově a byl by konec knihy. V tom případě by se dala použít tvoje teorie, jenže kniha obsahuje jasný epilog, když sledujeme jen Geralta a Yen, jak se na tom ostrově probouzejí.
  • Tilwaen
    Co to bude za Mass Effect bez Garruse? *9*
  • Dík za slušnou reakci. Každopádně, říkám jen, co čtu v knize. Když je Marigold nakládal do loďky, měl pocit, že mu pomáhá Cahir a Milwa - zřejmě teda taky přežili? "Ty bys chtěl, aby to tak skončilo? Já ne," říká Ciri Galahadovi. Atd.

Netvrdím, že to dopadlo tak nebo onak, podle mě to má víc konců, víc interpretací a jde spíš o celkové vyznění, než o to, že se stalo přesně to a to tehdy a tehdy. A epilog tu žádný nevidím, alespoň ne v té Paní jezera, co mám tady v knihovně.

A protože není úplně jasné, jak skončila Ssága (mohlo to být tak i tak), tak na to potom CDPROJEKT mohl navázat tak i tak a nepohoršuje mě to.
  • chlape, ale tam je epilog, jak se Geralta a Yen probouzejí na ostrově, takže si můžeš parafrázovat, jak chceš, ale je tam epilog, takže je tam epilog, čili epilog je konec.
  • Já nemyslel povídku, já myslel dva konce ve stylu - možná to skončilo na hnojišti a možná to skončilo na Avalonu. Je to parafráze na smrt krále Artuše, který možná žil a možná ne a možná ho nakonec odvezla loď na Avalon. Možná to dopadlo dobře a možná špatně - je to příběh, není to doopravdy. Čtenář si může vybrat konec, jako když lidé prosí Marigolda, aby jim zpíval o tom a hádají se o tom, jak to se zaklínačem a čarodějkou dopadlo (jedna z prvních scén Ságy - nápověda pro čtenáře hned na začátku).

Myslím, že v Zaklínači jde o fantasy paralelu na zkušenost střední a východní Evropy v posledních pár staletích. Ale pokud to někdo chce vidět jako pevně daný fantasy svět, tak samozřejmě může. Já chápu Zaklínače jako literární podobenství a tím pádem mě nepohoršuje, jestli někdo zvolí tu či onu interpretaci, pokud dává smysl - což se CDPROJEKTU myslím povedlo.
  • DRIZZT: No, vždyť říkám - nic moc zajímavého, alespoň pro mě ne.
  • del0
    http://slapstickcz.blogspot.cz/2015/04/pribeh-pribehove-pozadi-bloodborne.html

Výraz příběhové "pozadí" sedí dobře.
  • Vogon
    Další díl, ale už tam myslím nebudou žádné postavy z předchozích dílů.
  • Tilwaen
    Ten Mass Effect: Andromeda má být dalším dílem, nebo jen nějaké DLC?
  • Nějak mě nepřekvapuje, že jsi nepochopil Zaklínače ani nové Star Wars
  • Zaklínač 3? Co s tím všichni mají? Asi jsem hrál jinou hru, ale dle mého průměrná hratelnost i příběh, nadprůměrná jen prezentace, ale to asi stačí.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit