Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Neposles mi mega? Dodam ti zlatou cihlu. Prid si zejtra ... nadelam ti do dlani ... proste sorry no, nevyslo to.
  • Jedinej total mimon tu ses ty, KS JE predobjednavka, zcela VZDY. Jakmile nekdo nabizi jakykoli plneni a chce na nej penize, ne to standardni smlouva s platbou predem. Dokonce i kdyz nekdo nekomu da dar, tak ho muze chtit zpet proste proto, ze obdarovany nesplnil co slibil.
  • x_ander
    Nechápeš, co jsem se snažil říct. Nevadí.
  • Jo, to jiste, hlavne ze znam osobne par lidi ktery pro par stovek lidi organizovali spolecny trika s potiskem/vysivkou, a samozrejme ze kazdej chtel jinak velky. Zadna drbacka s tim neni, staci na to seznam v excelu. Firmy to delaj zcela bezne pro svy zamestnance/partnery, a to klidne v desitkach tisic ks.
  • x_ander
    No upřímně si myslím, že pokud by to řešil český soud, tak by dal za pravdu backerům, to zase jo, trošku mám zkušenosti s tím, jak soudy fungují a spotřebitel je docela pán. Zas na druhou stranu, pokud někdo chtěl refund, tak ho dostal, ne?

Já se tím vším výše nechci WH zastávat, jen chci říct, že projebali spíš ten následný přístup k backerům, než ten prvotní problém, že zkrátka nezvládli časově/finančně/jakkoliv vyřešit odměny. Problémy ve vývoji můžou nastat, to je častá věc. Otázka je, jak se k tomu problému postavit. Oni se nepostavili nijak.
  • Lidé tam ten produkt kupují předem aby mohl být tímto způsobem zafinancován, protože normálně se nejdřív investuje, projekt je ve ztrátě a zaplatí se po vydání, zde (na KS) je to obráceně aby mohl vůbec vzniknout, to je základní princip, který není těžké pochopit, nejde o charitu nebo něco podobného.

Ten tvůj extrémní příklad, který jsem zmínil už v mém příspěvku, není žádný rozdíl, v principu je to to samé a dle tvé logiky backeři nemají nárok ani na hru samotnou, protože podle tebe se přispívá jen na vývoj, a to s tím, že se může cokoliv změnit a bude to právně ok, však je to jen Kickstarter. To je zcela mimo. Protiřečíš si, sám tvrdíš, že si nikdo nic nekupuje, nepředobjednává atd., ale když backeři nedostanou hru, prý by to všichni vnímali jako podvod, tedy i ty. Ale to samé v případě dalších odměn jako podvod není, protože na KS se přeci nic nekupuje a nepředobjednává.

Měl by si si rozmyslet co vlastně říkáš, nemůže platit obojí, buď si tam ten produkt vlastně kupuješ a pak je podvodem když nedostaneš co si si koupil (hra, avizované odměny v závislosti na částce) a nebo si tam nic nekupuješ a pak je v pořádku když nedostaneš ani hru samotnou. Tak jak?

Můžu k tomu říci, že co píšeš je zkrátka špatně, právně by to neobstálo ani náhodou, postrádá to i základní logiku a konzistenci.
  • Původně jsem hru chtěl podpořit,ne pro hru jako takovou,ale jako podporu CZ studia.Pár článků co sem tenkrát četl bylo i v duchu '' buďte patrioti a podpořte domácí studio''. Takže jsem oto opravdi vážně uvažoval.Ale nakonec mě dost sklamalo že ikdyž byla část kampaně v tomto duchu rozhodli se prakticky ignorovat CZ komunitu ,nepřítomnost dabingu a někde sem četl že neměli být ani titulky,nevím zda to je pravda.Každopádně čím více čtu o tomto studiu,tím více sem rád že sem jim podporu nevyjádřil,kdo ví až jednou bude hra za pár centů možná jí koupím,ale momentálně sem pevně rozhodnut že nepodpořím takto egoistické studio. Zdar Bob
  • ucho
    z principu tam ten přesah do předobjednávky je. v ideálním případě, pokud je šance úspěšného projektu, to předobjednávka je. a spousta médií to tak prezentuje. lidé tam produkt totiž kupují ;)
  • x_ander
    Kickstarter zkrátka není, nikdy nebyl a ani neměl být žádná forma předobjednávky. Ani tak nikdy nebyl prezentovaný. Lidi tam produkt nekupují. Jestli tohle nechceš pochopit, tak je pak jasné, že ti ta situace vadí.

A jinak ano, napadl mě i extrémní příklad, že by Warhorse řekli, že odměny ořežou do té míry, že by byckerům nedali ani samotnou hru. Zkrátka by poděkovali za přispění, oznámili změnu odměn (resp. jejich úplné zrušení) a "backeři, kupte si hru za 50 Euro". To by samozřejmě všichni vnímali jako podvod. Jenže tady je trošku rozdíl - dodání digitální verze hry je "nic" nestojí. Nechci zabíhat do diskuse o zisku, který by mohli mít z toho, že řada backerů by i tak hru koupila a tedy by jim stoupl zisk. Myslím to tak, že poslat klíč na steam s sebou fyzicky nenese v podstatě žádné náklady (ok, nějaká administrativa, ale to je zanedbatelné). Narozdíl např. od výroby několika tisíc cínových sošek. A v tomhle právě vidím rozdíl - je lepší radši nedodat slíbené sošky, ale dodat hru a řadu dalších odměn, nebo řešit sošky, aby pak chyběly finance na dodělání samotné hry? Zásadní problém je, že WH zkrátka tohle nikomu nevysvětlili.

A tvoje právní zhodnocení je zkrátka špatně, takže co k tomu říct...
  • ucho
    ano, je to forma podpory. někdo se tě snaží zlákat odměnami k tomu, abys přispěl vyšší částku. dáš tohle? dáme ti navíc tohle. dáš víc? dostaneš ještě tohle. není to "jen" o podpoře té hry.
    já mít Duke verzi, tak samozřejmě žádám refund.
  • x_ander
    Ale to je přece princip kickstarteru. Taky to mohlo dopadnout tak, že by nevyšla vůbec žádná hra a nikdo by nedostal nic. Což se řadě KS projektů stalo. Já samozřejmě nechci tvrdit, že je všechno v pořádku. Lidi oprávněně očekávali určitě odměny, další hry atd. Ale pořád je to jen forma podpory, která nemusí stačit a projekt se nemusí vydařit. A já si myslím, že je rozhodně lepší varianta, že projekt ořezali o nějaké odměny, další akty atp., než aby to zapíchli komplet. Ve výsledku jsme všichni dostali hru, která je všeobecně chválená.

Sám za sebe můžu mít srovnání s backnutím remaku System shocku. Pár dní zpátky proběhla zpráva, že projekt je u ledu a imho to už nikdy nedodělají. Samozřejmě mě to naštvalo, ale že bych šel někde zapálit studio nebo chtěl vracet peníze, to ne. Protože vím, že jsem přispěl na něco, co nikdy vyjít nemusí a bohužel se tak stalo. Rozdíl byl v tom, že u System shocku jsme dostali upřímnou a otevřenou zprávu o tom, co se podělalo. U Warhorse je ticho a svými reakcemi dělají z backerů blbce. Argument ve stylu "měli jste přece přístup na backerské forum" je opravdu mimo. Kdyby se zachovali tak, jak píšu v prvním příspěvku, situace by vypadala úplně jinak. Za mě tedy tak, že změna odměn je ok, pokud jiné východisko nebylo, ale měli s tím přijít zavčas a jednat narovinu.
  • Už jsem to psal, tvůrci lákají na přispění vyšší částky odměnami, kdyby vše mělo stejné odměny, na vyšší částky se lidi vykašlou, když pak slíbené odměny nedodají nebo dodají něco jiného, horšího, je to zkrátka podvod. Podle tvé logiky by nemuseli dodat ani samotnou hru a bylo by to dle tebe v pořádku, však si jí nekoupili, jen podpořili vývoj, už tě vidím jak tohle omlouváš stejným způsobem. Princip KS spočívá hlavně v tom, že lidé si produkt koupí (s výjimkou nižších částek) ještě předtím než vznikne, a proto je možné jeho vznik zafinancovat, aniž by byl oficiáně hotový a v prodeji. Vyšší částky = bohatší produkt než nižší částky, prosté, jednoduché. lidé v dobré víře tyto částky zaplatili a přirozeně očekávali , že dostanou co bylo uvedeno, jeslti se nepletu, byla tam tímto způsobe uzavřena smlouva. Co má kde napsáno KS v nějakých podmínkách je jedno, hlavní roli hraje legislativa dané země, která je pochopitelně nadřazená takovým různým podmínkám, EULA, atd. Představa, že to takhle bude dělat každý, tzn. já pro tebe udělám to a to, vyberu peníze a pak ti nic nedodám nebo jen něco s tím, že je to tvoje riziko, že se to může podělat, to bych asi s podníkáním moc daleko nedošel a u soudu bych sotva obstál s takovu argumentací.

Celé to pak působí o to absurdněji, když se tvůrci chlubí prodeji, výdělky a když za vším stojí miliardář, který se sotva může vymlouvat na to, že to bylo drahé udělat apod. a proto odměny nejsou.
  • ucho
    a uvědomuje si, že ti lidé přispěli tak, že přispěli i na další díly? nebo tedy jinak. bylo jim slíbeno, že za ten příspěvek dostanou i další hru. po zredukování odměn ale dostali to samé, co všichni. takovému člověku doporučuješ, aby čekal na vydání hry? možná jsi to celé nepochopil ty. tam se prostě redukovalo několikrát, až se doredukovalo.
  • x_ander
    Naprostý souhlas s tím, že hlavním problémem je blbá komunikace.

Pokud někdo brečí, že zaplatil hromadu peněz za verzi hry, která je teď v obchodě za polovic, je to jen jeho problém a nepochopení, že kickstarter není e-shop, ale forma podpory vývoje. A zaplacením částky backer přispěl na vývoj, ne na koupi hry, proto je logický následný nepoměr. S tím souvisí i ty odměny - pokud došlo ke změnám, tak prostě došlo. Pokud k tomu někdo přistupoval tak, že si za hodně peněz "koupil" nějakou nadupanou edici, tak zkrátka nepochopil systém kickstarteru. On nic nekupoval, jen zkrátka přispěl určitou částku a ty odměny jsou jen "bonus". Pokud někdo chce za svoje peníze jednoznačný výsledek, nemá sypat peníze do nejistého kickstarteru, ale počkat na vydání hry a pak si na jistotu koupit takovou verzi hry, která mu vyhovuje.

Jedním dechem ale dodávám, že samozřejmě Warhorse se k celé věci mohli postavit jinak a do jisté míry chápu rozhořčení backerů, kterým nebylo dodáno to, co jim bylo přislíbeno. Tady to spíš těžce nezvládlo PR. Kdyby Warhorse pár týdnů/měsíců před vydáním vydali zprávu, kde by zkrátka vysvětlili, že co se týká odměn, tak dojde ke změnám, protože to jednoduše nedají a kdyby měli dodat odměny, co slíbili, tak by to ohrozilo vydání samotné hry, tak by reakce takovéhle nebyly. Tím spíš, kdyby to nahradili nějakou jinou, čistě digitální odměnou, kterou by dodali třeba později - náklady na něco takového by byly minimální a asi by všichni pochopili, že při vydání hry je šrumec, není čas a odměny se vyřeší např. za 3 měsíce. Určitě by se našlo i tak nemálo stěžovatelů, ale rozhodně by to byl férový přístup a nebylo by kolem toho takové haló.
  • Občas musím podepsat nějaké smlouvy, řekněme v řádu desítek a mohu pouze suše konstatovat, že Vávru naprosto chápu *1* . Ono i takových 50 PFek na konci roku dokáže úplně zkazit den *15* .
  • Morraw
    No, ale Earl JE skutečně sběratelka. Neobsahovala jen podepsaný plakát a figurku.
  • Mělo by to být vymahatelný. To, že někdo do obchodních podmínek napíše, že to vymahatelný není, ještě vůbec neznamená, že to obstojí před soudem. Jde spíš o to, že se nikdo nehrne do soudního procesu kvůli pár stovkám nebo tisícům. Warhorse jedou čím dál líp - jestli vám nevadí obchodník s chudobou Bakala ani Daniel OdborníkNaVšechnoAHlavněGenderGlobalizaciASvětovouPolitiku Vávra, tak tohle vyjebávání ze strany komerčního oddělení už by vás mohlo nadzvednout ze židle. Btw ta hra je výborná, jen tak pro pořádek.
  • Llour
    Na KS si nic nekupuješ, jsi pouze sponzor/podporovatel. Stovky projektů na KS shráblo peníze a hráči nikdy neviděli ani Ň. Že o tom nevíš? Protože o tom nikdo nikdy nenapsal. A už ani nenapíše. S KCD to na této stránce začalo a také skončí *3*
  • Zásadní problém vidím v tom, že např. na xzone se prodávala sběratelka s cínovou figurkou a steelbookem zhruba za cenu odpovídající Earl tieru (kde není ani steelbook ani cínová figurka). Čili je zřejmé, že steelbooky byly. Podle mě prostě padlo poměrně cynické rozhodnutí, že backeři již zaplatili a jejich peníze jsou již utraceny, čili je třeba upřednostnit sběratelské edice v obchodech, jejichž prodejem budou získány nové peníze. Prostě o zákazníky z obchodů bylo třeba se ucházet, zatímco backeři již zaplatili a žádný prospěch z nich Warhorse nekynul.

Jinak, mám pochybnosti hned o prvním odstavci článku, kde se praví, že autor má v případě nesplnění slibů povinnost vrátit peníze, ale nikoho žalovat nemůžeme. Podle mě, když má někdo nějakou povinnost, tak ho můžeme žalovat...? Nebo to vylučují podmínky kickstarteru?
  • Kundla do zad prichazi z games!!!

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit