Přejít na výpis diskuzí
Největším kickstarterovým problémem Warhorse nejsou chybějící odměny, ale špatná komunikace
27.2.2018 | Václav Pecháček
328 příspěvků
-
já nevím, jak moc jsi to sledoval ty, ale oni v době vydání opravdu prakticky nekomunikovali. nebylo to moc šťastné. byla to špatná komunikace. samozřejmě u amatérů se to dá tolerovat.
-
Od té doby, co se vydávám za novináře, bych měl chtít názor druhé strany. Ten se nezíská tak, že se někam napíše a čeká. Proboha, jde o české studio, mají to za rohem. Telefon na ně určitě mají nebo ho můžou obratem sehnat.
Článek se jmenuje "Největším kickstarterovým problémem Warhorse nejsou chybějící odměny, ale špatná komunikace" a to je prostě blbost. Vyznívá to, jako by Warhose nekomunikoval.
Citace šéfredaktora: "O odměny a stretch goaly nejde, jde o informování a jeho...krkolomnost a neúplnost." pod článkem, který pojednává v zásadě JENOM o odměnách a stretch goalech. Aha. Nemluvě tedy o tom, že celý článek je postaven na nepochopení Kickstarteru jako platformy. Kickstarter není e-shop a nikdo si tam nic neobjednal.
Jinak ano, CELÉ to jsou moje názory. Aleš si myslí, že je článek kvalitní, já si myslím, že je naprosto hloupý, prostě blogísek a ne článek. Čekal bych to na Eurogameru (cz), kde by to mohlo přilákat až patnáct čtenářů, když je nic moc sobota. S výbušnějším titulkem samozřejmě. -
Kdepak, je dobře, že to napsali. A teď k faktům z tvého příspěvku.
Od kdy je vhodné nebo dokonce povinné volit osobní návštěvu "jsme tady a žádáme vysvětlení" před emailem, když každé normální PR oddělení na světě preferuje písemnou formu, kde se můžou dobře rozmyslet a pregnantně vyjádřit?
Nikdo, pokud dobře vidím, nepopřel "půlku objevů" z článku, jen došlo k bezprecedentní záměně "steelbooku" s "metal boxem" (najdi tři rozdíly)*4*
Špatnou komunikací není myšleno 70 zpráv ve tvém mailu za posledních x let, ale konkrétní nezvládnutá komunikace během vydání a po vydání hry týkající se problémů s backerskými balíčky. Že Warhorse v průběhu vývoje jinak normálně komunikují, nikdo nezpochybnil, o tom řeč není.
Tohle jsou fakta z tvého textu. Ostatní jsou tvoje názory. -
jejich prvni kickstarterove video:
https://youtube.com/watch?v=MefZfhxgpZE
A neni treba problem v tom, ze se naslibovali hory doly a ted to vypada jinak? Hlavne ty large scale battles fakt ne. A bakeri z toho nejsou zrovna dvakrat nadseni (na reddotu, steamu). Hodit to na PR je ten nejlacinejsi zpusob, jak se zbavit odpovednosti. -
Sorry, ale tohle je jen taková hra na investigativní žurnalistiku. Něco jako "Vašku, píšeš pěkné návody na střílečky, nechceš si zkusit Janka Kroupu?" Neumíte to a neměli byste to dělat, dokud se to nenaučíte. Píšeš, že jste kontaktovali dva zaměstnance PR oddělení a nikdo vám neodpověděl. To je fakt tak těžké jim prostě zavolat? Nebo tam zajet, když už chcete "novinařit"? Tady v jednom svém příspěvku popřeš půlku "objevů" v článku a autora pak pochválíš, jak to pěkně zpracoval, protože procházel fóra. To je absurdní, takhle se píšou články na Parlamentní listy a ne do novin, ještě tam chyběl nadpis "Josef z Příbrami: hnůj, naprosto mne okradli! Dostal jinou krabičku a nemůže najít podpis! Je tam vůbec??"
Vážně napíšete, že někteří dostali hru na jinou platformu? Když jsou backerů desetitisíce? Vsadím se, že někdo ji nedostal vůbec, někdo měl špatnou adresu, někomu přišel roztrhaný balík a někomu to vykradla pošta nebo počůral pes, to tam nemáte napsané proč? Celý článek je nadepsán, že problém je "špatná komunikace". Já jsem backer, teď jsem se koukal do schránky a mám od Warhorse za ty roky asi sedmdesát emailů s updaty a informacemi (všechny ve spamu). V životě jsem neviděl firmu, která takhle komunikuje, backoval jsem asi dvacet velkých projektů a nikdo takhle neinformoval (ne že bych to četl). Pokud někomu nedorazil Steam klíč, tak předpokládám, že napsal Warhorse a ti mu ho poslali, co je tohle proboha za kauzu? Making of řekli, že jim pošlou, až to dodělají. Jediná relevantní informace je, že vysvětlení Warhose bylo trochu dementní. A kvůli tomu píšete obrovský článek?
Ještě jednou sorry, ale tohle jste těžce nezvládli. Tohle není článek, tohle je blog, Vašek si to měl napsat na Facebook a vy jste to neměli tisknout. Je to směšné. -
Vážený pane šéfredaktore, děkuji vám.
-
Hmm tak nakonec dojeto
Ano otevřený konec trochu zklamal člověk by čekal že se dobere posmty a získá meč a epilog je jen otevřená vrátka dalším přídavkům - ona ani konekonců ta závěerečná bitva nebyla tak epická jak by člověk čekal - zdá se že otevřené konce budou u dnešních her více než standartem a věřím že až vychytají bugy a blbosti tak ta hra bude o poznání hratelnější a já se tambudu moci vrátit hlavně když dovypráví příběh ;) 43hodin ale nelituji nakonec si to člověk i užil. -
tak uvidíme. jinak to, že WH reagovali vcelku rychle na tenhle článek, znamená, že to, co se kde děje v médiích, poměrně bedlivě sledují. tohle v mých očích taky o něčem vypovídá, vzhledem k té (ne)komunikaci.
-
"nebo si tam nic nekupuješ a pak je v pořádku když nedostaneš ani hru samotnou"
Tohle je samozřejmě nesmysl a logický klam. Nikdo totiž nevrdí (strawman argument), že je v pořádku, když hru nedostanu, tzn. pořád to nijak nevylučuje možnost, že si hru nekupuju. -
tak ten rozdíl napiš
-
To, že nevidíš rozdíl neznamená, že tam není.
-
Pokuds asi 50 neco poslat z vlaku z edge.
Niceni sejvu na PS4 by mel (snad) eliminovat patch 1.3, ktery ted prochazi certifikaci a snad vyjde do konce tydne. -
uražená slečinka kvuli dvěma vtipům... jj vostrej borec co se sesype když si z něj někdo udělá prču :) hérečka
-
no to spíš nemají. z těch zisků počítám něco půjde Bakalovi. teď navíc budou podporovat dál hru, patche, přídavky, snad modovací tooly, třeba i nějaké nedodělky. prodeje samozřejmě pojedou dál, ale stejně tak náklady. pak bude otázka, kolik peněz zůstane na ten další díl. i když ano, tam už by mohlo stačit na vývoj 2 roky, takže nebudou potřebovat tolik peněz. ale ono to chce mít prostě slušnou rezervu.
-
jasně, byla by to jen spekulace. tak já mám tu výhodu, že si můžu veřejně myslet cokoli :)
ve studiu museli mít do poslední chvíle solidní peklo. na druhou stranu hned následující den po vydání už to muselo být lepší. ano, makalo se dál na patchi, ale ta komunikace s veřejností, v té už nic nebránilo. přijde mi, že ve WH na fórum kašlali několik dní (vlastně ho neřeší ani teď, to je asi normální, dřív jsem fórum nesledoval) a dotazy byly celkem závažné.
no přišlo mi to divné, ale je jasné, že to teď nerozsekneme. divné mi přijde vlastně i ta skoro nulová infomovanost o patchi. (v těch patchích byl několik dní taky slušný bordel)
já se to třeba bojím rozjet na PS4, když někdo hlásí, že to tam po pár hodinách hraní někomu přestalo ukládat hru a nebo zničilo postup ve hře. rád bych tedy počkal na nějaký větší patch, ale vlastně těch chyb je tolik, že člověk netuší, co opraví a co ne (a co nového rozbijí). -
To uz prej maj
-
Tak to chápu, ten mi přišel arogantní dost :)
-
Já fakt nechci spekulovat. Pokud bych měl mluvit čistě za sebe a svůj DOJEM, spíš celá ta nešikovnost spočívala v tom, že prostě ty poslední týdny (a tuplem ten poslední) byly fakt hektické a dost tím utrpěla i forma toho, jak byly problémy s odměnami prezentované (ta byla, jak už jsem říkal v FC hrozně nešťastná).
Ale profesně na to prostě nedokážu odpovědět, nemám dost informací, ostatně, proto jsme klukům psali. Naším cílem nebylo jim nějak uškodit (opět - proto jsme jim psali a fakt si říkali "tak ještě počkáme přes víkend, třeba se k tomu nedostali"), ale poukázat na to, že se stalo tohle a tohle. Pokud se nám k tomu Warhorse vyjádří, budeme jen rádi, ostatně, snažili jsme se o to od začátku. -
dobře vysvětleno. mě každopádně napadla jedna věc (psal jsem to níže). jestli ta nedostatečná komunikace nebyl tak trochu záměr, aby v době vydání nedělali rozruch a nestrhli na sebe negativní reakce. ono když nereagují, negativní příspěvky mnohem snadněji zapadnou.
-
Zdravím,
tady mám potřebu ozvat se na obranu Vaška. Ona "nedostatečná" rešerše spočívala v mnoha hodinách práce, kdy se kromě Kickstarteru procházela i fóra hry, reddit, Steam a také jsme museli lézt do archivovaných stránek Kickstarteru, protože Warhorse průběžně obsah odměn měnili a na stránkách ani nenajdete post-kickstarterové limitky.
K omylu se steelbookem došlo, nicméně to, že problémy s komunikací tu jsou, dokazuje i fakt, že v den vydání na fórech mnoho hráčů nevědělo, zda má vůbec nějaký steelbook dostat. Nejčastěji k tomu došlo záměnou steelbooku za metal box, který už na KS slíbený byl. Ostatně, ten také zmizel ze seznamu odměn a Warhorse se teď k jeho absenci vyjádřili hned dvakrát. O omylu se stellbookem jsme okamžitě napsali, nicméně pokud jste četl článek, víte, že o něm není.
Je úsměvné, že píšete o rychlosti za každou cenu. Trochu níž se podivujete nad tím, že zmizela poznámka o absenci reakce studia. Protože článek mohl vyjít už před šesti dny, ale chtěli jsme dát vývojářům šanci se vyjádřit a případně vysvětlit nesrovnalosti a nebo opravit naše chyby (ostatně, tak se to dělá, kontaktovali jsme jako první PR oddělení a pro jistotu hned dva zaměstnance, abychom minimalizovali šanci, že mail zapadne někde ve spamu). Když jsme po pěti dnech zadržování článku nedostali odpověď, vydali jsme jej takto.
Teprve po jeho publikování, tedy dnes, nás zástupci Warhorse kontaktovali. Proto nám přišlo korektní smazat závěrečnou poznámku (že nechtěli využít šanci k vyjádření se), jelikož už komunikace probíhala. Popravdě řečeno, po celou dobu jsme se snažili dát prostor Warhorse, aby se k věci a daným problémům vyjádřili a stále jim jej nabízíme.
Celý Vaškův článek, který osobně považuji za velice kvalitní, nekonfliktní a zodpovědně zpracovaný, je ale především o tom, že komunikace Warhorse směrem ven je přinejlepším nešťastná. O odměny a stretch goaly nejde, jde o informování a jeho...krkolomnost a neúplnost. A myslím, že tohle onen problém ještě víc podtrhuje.