Novější Starší

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Souhlasím, že ten článek je dobrej a nanejvýš užitečnej a potřebnej. Nicméně tady by se práce kolegy Pecháčka, potažmo redakce Games.cz neměla zastavit. Protože vtip není jen v tom, že nebylo dodrženo, co bylo slíbeno. Hlavní vtip je přece v tom, jak se to bude backerům kompenzovat, tj. jestli jim bude aspoň dodatečně dodáno, co jim bylo slíbeno, nebo jestli jim budou (částečně) vráceny peníze nebo jestli jim bude nabídnuta jiná kompenzace (další klíč na digitální verze apod.). Protože v tuhle chvíli pořád platí stav, že ve Warhorse shrábli peníze za během kampaně inzerované odměny a backeři inzerované odměny nemají. Doufám, že to neskončí tak, že sice vyšel článek a Rýdl s ním vyjádřil nesouhlas, ale dál už se nebude dít nic. Čili bychom minimálně potřebovali slyšet od Warhorse jasné slovo: ANO, budeme kompenzovat (a jak), nebo NE, vaše prachy nám byly dobrý, ale dostali jste, co jste dostali, tak hrajte hru a držte kušny.
  • Za mimořádně kouzelný považuju argument, že když jsou obě strany obchodu spokojené, tak jim do toho nemá kdo kafrat.

Kde já jsem ho jenom slyšel?

Aha, už vím. Na každé předváděcí akci šmejdů, kde prodávají hrnce za třicet tisíc a vysavače za padesát.
  • Názor druhé strany se úplně standardně získává tak, že se někam napíše a čeká.

Warhorse první dny po vydání prakticky nekomunikovali, zejména vůbec nereagovali na spoustu konkrétních stížností a otázek. Byl jsem na těch fórech a ta diskusní vlákna tam doteď jsou včetně časových údajů a včetně podivování se nad tím, kam se najednou odpovědné osoby poděly a proč backerům nestojí ani za reakci.

Nevím, kde se vzal ten - pro tvůrce projektu maximálně výhodný, takže z jejich strany určitě nepopíraný - mýtus, že Kickstarter je vždycky riziková investice a backer v podstatě nikdy nemusí nic dostat, nebo případně jen "základní" produkt. Pokud se vyberou peníze, na které byla vypsána kampaň, tak se backnutí projektu CHOVÁ jako předobjednávka v e-shopu. Na odměny (_všechny_) vzniká právní nárok. Ano, je tam možnost tvůrců projektu místo toho vrátit peníze. NENÍ tam možnost nechat si peníze, odměny osekat a udělat na backery dlouhý nos. Samozřejmě se může stát, že se peníze vyberou, nárok na odměny vznikne, ale nelze ho fakticky uspokojit, protože kde nic není, ani čert nebere. Ale to jednak neznamená, že ten nárok zaniknul a jednak to rozhodně není případ Warhorse a KC:D.
  • Já nevím co máte s tím stavem, mě to funguje normálně.
  • Morraw
    Ano, taky jsem to napsal s notnou dávkou sarkasmu. Chytit se malého drobku a vystavět na tom celý článek mi přijde jako za každou cenu si rýpnout. A obecně celý ton článku.

Vidím, že už je tu i "nové" vyjádření Jiřího Rýdla a na hlavní stránce stále visí v podtitulce (ne)komunikace. Změna či absence odměn už po všech diskuzích nevypadala jako hlavní jádro problému, tak článek hlavně vytýká komunikaci. Což nakonec taky docela ztrácí sílu.

Zaujala mě každopádně ještě jedna věc. V updatu z 1.2 je napsáno toto.

We have updated our backer rewards page with information regarding digital and physical rewards, along with the console versions.

Znamená to tedy, že už v té době znali backeři obsah i vzhled konečných odměn ?
  • ucho
    uvědomuješ si, že tvá reakce je trochu trapná? tak se zaměřili na českou hru, o které se u nás hodně mluví a kterou dost českých hráčů backnulo.
    že se nezvládli nějaké stretch goaly je tak trochu očekávatelné. to jsou akceptovatelná rizika backování. je to trochu něco jiného například s tím, když ti řekne studio, že ti dá za backnutí hru a pak ti ji nedá.
    samozřejmě by bylo fajn napsat i o dalších věcech, ale tohle zpracovávat je poměrně náročné. a obtížně se něco dohledává.
    každopádně to, co předvádíš, je fakt trapný.
  • Morraw
    Reakce na Aleše Smutného: Vy jste takoví dobráci. To jsem nečekal. Až mi slza ukápla. Je neskutečně velkorysé, že jste jim dali tolik času, aby se vyjádřili a nasypali si co nejvíce popela na hlavu za odměny a špatnou komunikaci. Byť tedy opravdu nevím, jaké vyjádření se od nich očekává, když už bylo vše několikrát řečeno. A ještě bych poprosil o článek co vše se do hry nedostalo, včetně stretch goals. Hráči by měli být informováni.

Nicméně opravdu dobře zpracováno a na základě toho ještě očekávám zpětný investigativní článek a veřejné lynčování Larianu a D:OS 2. První informace o sběratelce se objevily 2 týdny před vydáním a bez jakékoliv informace o změně obsahu a bez omluvy. Až v jednom zapadlém příspěvku bylo vysvětleno, proč některé odměny chybí (quija deska a korbel). Přesto bez omluvy. Je to nehoráznost, která by měla být vyšetřena.

Také bych rád dal tip na zanedlouho vycházející PoE 2, kde je sběratelka nabitá až k prasknutí. Doufám, že si to pohlídáte a o případných změnách v odměnách a nekomunikaci budete také informovat.
  • Tilwaen
    Kdyby tam PavloJindra alespoň jednou neřekl "je to podle pravdy" nebo "je to takové dark souls mezi [něčím]", tak by mě to zklamalo.
  • Pro WH byl Kickstarter a neustále prodlužování vývoje nejlepší reklamní kampaň na hru. Bez tohoto by se hře rozhodně nedostávalo takové pozornosti - už kvůli tomu v jakém stavu hra vyšla...
  • Jak to? A jak konkrétně to údajně zbavuje jednu ze stran odpovědnosti za podvodné jednání, když za vybrané peníze od přispěvatelů nesplnila co bylo deklarováno?

Dobrovolnost je i v ostatních případech.
  • Jde o to, že WH po celé 4 roky prezentovali hru s tématy, ktará prostě neobsahuje. Byl humbuk, že nebude kovářství... Že tam nebudou bitvy, obrana hradů, pomsta za rodiče..., že příběh bude totálně jednoduchý ... o tom se nikdo raději nezmínil.
  • a) neexistující smluvní vztah
    b) dobrovolnost
  • Jack1947
    Chudák stálo ho to vlasy *13*
  • ucho
    celkem brutálně prošedivěl :)
  • “vědělo se, že to bude problém”
    Pokud to vedeli uz tehdy, kdyz vybirali jeste mensi castku nez nakonec dostali, o to hure. ;-)
  • Dan Vávra sdílel na Facebooku:
    https://pbs.twimg.com/media/DXHUU6OXcAA-NlT.jpg
  • ucho
    tak zrovna ty velký bitvy bych jim za zlý neměl. to bylo na začátku vývoje. vědělo se, že to bude problém. jen teda ty záběry aktuálního finále taky nevypadají moc reprezentativně. ale to se dá ještě odladit.
  • Tak samozřejmě, Pavel Dobrovský jako hlavní hrdina, to byla zcela jiná herní zkušenost :)
  • Doporučuji shlédnout toto video. Zaměřuje se na rozdíly mezi tím jak hru prezentovalo studio a tím jaká je hra ve skutečnosti.

https://youtu.be/yIH9yr8Hgrk
  • MickeyMutant
    Od té doby, co se vydávám za studio, komunikuju a odpovídám i na nepříjemné dotazy z pošty. Zřejmě pro tebe bude překvapením, že ano, takhle se získávají názory.

Warhorse komunikovali chybně. A všimni si slova "největším". Znamená, že krom té komunikace jde i o zmíněné odměny. Vyjádření Aleše Smutného pod článkem je v tomhle bodě chybné, v tom s tebou souhlasím.

Kickstarter si chápej dle libosti jako e-shop, sdružení vážných zájemců o nanebevstoupení, náboženskou sektu nebo vrtulník. O to tady nejde. Jde tu o obyčejnou slušnost ať při plnění slibů či vedení slušného dialogu.

Na Eurogameru se nepochybně taky dočkáš. Jenom už nebudou první*3*

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
Novější Starší