Přejít na výpis diskuzí
Nintendo si nárokuje příjem z uživatelských videí na YouTube, Let’s Play scéna se bouří
18.5.2013 | Miloš Bohoněk
271 příspěvků
-
Mně se české lets play nelíbí, ale mohu doporučit kanál Gophersvids. Sem tam se podívám na jeho Fallouty a Skyrim a hlavně ukazuje často mody z těchto her. Jeho přednes je vtipný a profesionální.
-
Ja to neberu z pohledu herniho webu, ale autora let's play videii. YouTube mu nabizi obrovskou sledovanost, nezavislost a doted i plny prijem z reklamy. Na hernim webu bude mit mensi sledovanost, nebude tak uplne nezavisly a o prijem z reklamy se bude delit s hernim webem. V tom lepsim pripade. Ze to je mene vyhodne je jasne uz z toho, ze autori videi dnes preferuji youtube. Kdyby to bylo vyhodnejsi na hernich webech, uz tam davno jsou.
-
Že, ty si sledoval aj môj kanál *1*
-
zkus sophy.cz
-
nemáš pravdu... sledovanosť na youtube a na webe je síce rozdielna... ale ide tam v prvom rade o reklamu ak prilákajú na základe videa na svoj web 5% z ľudí čo video videli tak sa im to vyplatí... ono sa to môže zdať ako blbá investícia ale dlhodobo prospešná... ja hovorím o tom že web si zaplatí človeka ktorý videá už tvoril pred tým... podporia ho a dajú si podmienku že im zavesí reklamu priamo do videa... ako herný magazín si vedia podľa môjho názoru vyjednať práva (je tam stále otázka či je to vymožiteľné ak prezentujú už pomaly celý produkt z let´s play videa a legálne v rámci takejto "novinárčiny" a či za to web nemusí platiť vlastníkovi práv)
lenže takýto prístup by sa zasa asi nepáčil googlu :D -
Stejně nechápu, jak se někdo může koukat na ty český Let's Play videa. Já teda nekoukám na žádný, protože nevidim žádnej smysl v tom, koukat se, jak někdo jinej hraje, ale chápu, že některý celosvětově sledovaný kanály na YT maj pak třeba už víc zpravodajskej účel a může to bejt sranda..
Ale zatim jsem nenarazil na žádnej českej Let's play, kterej by nedělal nějakej fakt maximalně nevtipnej puberťák s protivnym nedospělym hlasem, neschopnej mluvit souvisle, k věci a zajímavě. Takový lidi si na tom vydělávat nezasloužej a měli by se zvednout a začít dělat něco pořádnýho. A to ani nemluvim o těch, co je sledujou. *15* -
Sledovanost herniho webu a youtube je imho radove rozdilna. Navic ten web si z toho zrejme take vezme svuj podil, poskytovat videa je technologicky pomerne narocne a tedy to neco stoji.
-
Pak je to v pořádku, všichni budou spokojení - autor bude mít peníze, vydavatelství taky, no a nakonec i hernímu studiu zaplatí autorské poplatky.
-
Jak hacknul byt, co je to za příměr? Sony mi prodá PS3 a je to MOJE zařízení ne jejich. Stejně jako si můžu na motorku přilepit jiný výfuk, měl bych mít možnost si změnit vlastnosti zařízení jaký jsem si zakoupil. Navíc PS 3 měla určité vlastnosti, které dodatečně Sony nějakýma updatama změnila. Sony je prostě hnus firma, která je oprávněně ve ztrátě.
-
To je samozrejme individuálne, ja osobne lets play videá nemôžem vystáť ale to neznamená, že ľudia čo ich robia alebo pozerajú si nezaslúžia aby som sa ich zastal v tejto situácii.
Edit:
Aby som odpovedal na tvoju otázku. Osobne si myslím, že vačšina ľuďí by to nerobila ak by ich to nebavilo. -
Prodává pár minut svého času hraním a stovky hodin času vývojářů, designerů, CGI animátorů, skladatelů...
Bez reklamy nemám problém, Let's Play nebo Walkthrough videa mám rád. -
To čo na tom nechápeš ty, je že sa jedná o morálnu otázku a nie legislatívnu. To , že je právo na strane Nintenda nič nemení na tom, že to čo robia je nemorálne. Bodka. Môžeš si hovoriť a myslieť čo chceš ale je to tak. a
-
podľa mňa nebudú... okamžite sa rozprchnú do herných webov ktoré im takúto prácu budú schopní zaplatiť... spravia im vlastnú "rubriku" a určite budú mať naďalej sledovanosť... a bude reklama (právne ošetrená) v rámci herného webu ...
-
Já se v tom nějak ztrácím... Může mi někdo vysvětlit, proč vlastně ta Let's Play videa točí? Dělají to tedy pro pobavení případně pomoc komunitě hráčů (jak se tu kupa lidí snaží ostatní vehementně přesvědčit), nebo na tom prostě chtějí vydělávat?
-
Malo ísť inam.
-
Ale to neni tak uplne pravda :D
-
To mas pravdu. Osobne by mi to nevadilo. Ja rad delam obrazky a videa z her, ale nedelam je proto, abych na nich vydelal i kdyz jsem si kvuli tomu koupil fraps. Lidi co se tim zivi ale asi budou mit problem.
-
Hm, tak to je dost nahovno to souhlasim...
-
Na druhou stranu. Jestlii jim google nabizi, ze mohou mit prijem z kazdeho zverejneneho videa k jehoz obsahu drzi autorska prava na youtube, tak je to nabidka, ktera se tezko odmita a asi bude ve svem globalnim dopadu i ekonomicky zajimava.
-
Nedrzi, doporucuji ti nastudovat si autorsky zakon. Napriklad cast predmat prava autorskeho: http://business.center.cz/business/pravo/zakony/autorsky/cast1h1.aspx S neznalym clovekem nema smysl se bavit o autorskych pravech.