Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Mě by docela zajímala právní stránka, nevěřím že by tím porušovali autorské práva. Přece je rozdíl pustit na youtube hudbu nebo film anebo hru. A proč by na tom nemohli vydělávat? *8*
    To je stejný jak kdyby někdo natočil video jak někdo hraje stolní hru (třeba Monopoly) a ten kdo má práva na Monopoly by za to chtěl peníze? To mi přijde jako blbost.
    Navíc letsplayeri dělají hře vlastně reklamu akolikrát jsem si koupil hru právě díky (amaterským) letsplayerum v dnešní době kdy nejsou dema a recenze mnohdy nestojí za nic.
    • Je to dost komplikovaný. Na jednu stranu tím, že hrají a komentují v rámci pravidel a možností hry, vytvářejí vlastní obsah, na který mají autorská práva oni, na druhou stranu je ve hře hudba, cutscény, CGI videa, který vytvořilo herní studio a YT partneři na něm vydělávají.

Celý problém je v tom, že právní úprava s LP vůbec nepočítá a je beznadějně zastaralá (po celým světě, včetně USA). LP je úplně jiná forma tvorby obsahu, než uploadnutí filmu a legislativa na to ještě nestihla zareagovat.

Jinak jejich pozitivní přínos je jasně vidět na prodejích na Steamu, konzolích apod. Nintendo sice získá v krátkodobém horizontu nějaké přijmy z YT reklam (což je před bankrotem stejně nezachrání), ale ztratí goodwill u fanoušků a ohromný množství prodejů a marketingu zdarma, protože YT partneři prostě přestanou videa o jejich hrách tvořit. Většina vydavatelů YT pochopila, Nintendo ne (viz ten seznam z Redditu).
      • milos.bohonek
        Analogicky by to šlo přirovnat třeba k překladům knih (nebo právům výkonného umělce, jak jsem psal v článku). Když tvoříš českou verzi knihy za účelem výdělku, taky tím vzniká nové autorské dílo, ale na samém začátku chtě nechtě musí být svolení nositele autorských práv k originálnímu znění. A toto svolení let's playeři od Nintenda nemají.

Šachové nebo Monopoly srovnání taky pořádně neobstojí, protože to jsou dostatečně stará díla, se kterými si dnes už vlastně můžeš dělat co chceš (ad knihy - kdokoli teď může vydávat a prodávat třeba Tři mušketýry). Práva může mít třeba tvůrce originální videoherní adaptace, ale ta by se vztahovala pouze na jeho konkrétní verzi, ne na samotný koncept šach. Takže když si doma vyrobíš figurky, nakreslíš hrací pole a pak svoje hry budeš točit a uploadovat na YouTube, těžko tě někdo nařkne z porušování autorských práv.

Každopádně souhlas s tím, že současná legislativa má problém na tohle reagovat...
  • Autorská práva na programové vybavení (v tomto případě hry) se trochu zvrtla. Bude zajímavé, až výrobci kladiva či jiného výrobku budou požadovat poplatky za přibíjení hřebíků na střeše, protože na tom někdo vydělal. Někdo může namítnou, že v případě her či jiných programů jde o nehmotnou věc, ale bohužel jde jen o produkt jako každý jiný. Jediná věc, jak se bránit je nekupovat výrobky této firmy nebo legislativní proces, který, ale bohužel v době globalizace ztrácí smysl.
  • Nintendo, co to je??? *8*
    • Dřív tvořili hry a konzole teď to akorát vydávají znovu
  • Peppa
    Pokud tomu dobře rozumím, tak postižení budou pouze ti, co na LP videích vydělávají. Nikdo videa nemaže, ani nijak neomezuje. V tom nevidím problém.
    • Pokud někdo má hodně odběrů a shlédnutí, pravděpodobně dělá let´s playe kvalitně, a tudíž na nich nějakou tu kačku za strávený čas výrobou rád dostane a tím získá motivaci dělat věci dobře. Pokud samozřejmě NIntendo tyhle lidi odřízne, zůstanou ti, kteří to dělají hůř a třeba jimi dělaný let´s play odradí potencionální kupce. Nintendo každopádně tímto samozřejmě akorát ztratí. Wii U je propadák, tak asi shání dodatečné příjmy.
    • Ja fakt, že videa nikdo nemaže ale taky je fakt, že už asi žádná další nebudou a nebo jich bude podstatně méně. Kromě toho je zde tedy uplatňován dvojí metr. U videí která už existují a dělají nám reklamu nám porušení autorského práva nevadí ale u každého videa které by mohlo vzniknout nám porušení tohoto práva vadí. *15*
    • Zayl
      Člověk, který problematice nerozumí, v ní často ten problém nevidí. Ale nic si z toho nedělej.
      • Peppa
        Díky za přínosnou odpověď, nějaký argument by nebyl? *4*
        • Zayl
          Nemáč zač. Nebyl, je zbytečné to řešit tady v komentářích vzhledem k tomu jak složitý problém to je. Já jen snídal a šel okolo.
          • Tak se mi zda, ze ten kdo nerozumi a jen prazdne pinda jsi ty :-).
    • u nintenda to tak zatím je... sega je vyloženě mazala. takový trend se může rozjet a někomu rupne v palici a začne se třeba s letsplayery soudit..
  • x_ander
    Upřímně moc nechápu, co je na LP tak atraktivního. Pár jsem jich viděl, jak českých, tak anglických, a hrůza a děs. Dívat se, jak někdo hraje a plácá do toho naprosté nesmysly, k čemu to je? Nechci tu vyvolávat žádný flame, jen by mě to skutečně zajímalo. Něco jiného je samozřejmě poctivý walkthrough, kdy hrající člověk tu hru zná, vysvětluje co a jak a cílem je pomoct ze zákysu. Ale ty šílené LP celé hry od začátku do konce, kde se dívám, jak někdo (často špatně) hraje a skřeká tam, místo abych si to zahrál sám... Jediný smysl vidím v tom, že se takhle podívám na hru, která mě zajímá, ale zahrát si ji nemůžu, protože třeba nemám příslušnou konzoli - tohle jsem asi u dvou her sám udělal, ale byl to jen zaznamenaný průchod hrou bez těch keců, protože LP video by mě strašně vytáčelo a zkazilo dojem ze hry.

Pokud mi tedy někdo řekne, proč se vlastně na LP dívá, rád se nechám poučit.

Jinak abych se držel tématu, nic to nemění na tom, že Nintendo si tímhle podřezává větev.. zisk z toho bude mít prakticky mizivý a jen si naštve hromady fanoušků. Ale kdo chce kam...
    • http://www.youtube.com/watch?v=8MkLGPS6RFY
      • Jako anonym nemůžu editovat, jde o velmi pěkně provedené let's play z mé oblíbené hry (Vamires the Masquerade: Bloodlines). Je to překvapivě populární a baví mě to sledovat i když jsem hru hrál několikrát.
    • Protože, věř tomu nebo ne, každého baví něco jiného.
      Já se zase rád nechám poučit, co je to špatné hraní; doteď jsem měl hraní za subjektivní styl zábavy :)

Ale ať do tebe jen mírně nerýpu. Popravdě ti na to nemůže odpovědět asi nikdo, když jsi neuvedl ani jedno jméno, na které jsi koukal. Taky mě absolutně nebaví koukat na to, jak se nějaký 13-letý upír strašně ukrutně leká, až z toho spadne ze židle tři metry daleko.
      Naštěstí LP scéna nejsou jen oni. LP je například právě o těch tipech a tricích, které jsi nepřímo zmiňoval. Bývají tam ukázky, jak oni něco staví v Minecraftu, jak oni vyřeší situaci, kdy tě obklíčí 15 mutantů se sniperkama; prostě jejich způsob hry. Oni se snaží cílenou skupinu zabavit, takže třeba "hrají špatně" a umřou, proč ne, když to podají vtipně. Prostě ukazují, jak oni hru hrají, jak ji oni prožívají. Taky třeba umožňují hrát ostatním skrze ně, hráčům, kteří nemají možnost hru rozjet, kterým nejde, kteří nemají vytrvalost deset hodin kopat tunely.
      O tomto je například LP.
      Nebo taky o tom, že někdo stokrát urazí mámy všech kolemstřílejících a rozmlátí u toho konzoli, no.
      Mně se třeba z cz/sk scény líbí (trošku zareklamuju) PedrosGame, je to takový příjemný odpočinek, když jsem večer líný už i klikat na myš, vyhovuje svým koukačům ohledně obsahu her, dělá(l) všemožné tutoriály...

Ale chápu, že tě jejich komentář může obtěžovat a že když už se na video koukáš, tak chceš vidět hru a nic než hru, prostě každému, co jeho jest :)
      • x_ander
        Vím, že každého baví něco jiného. Jen jsem chtěl vědět, co někoho baví na sledování LP, nemyslel jsem to nijak zle, byla to čistě zvědavost. A "špatným hraním" jsem v tomto smyslu myslel třeba to, že sleduješ, jak někdo např. dlouho bloudí ve hře a neví, kam dál, nebo není schopný přejít nějaký úsek hry, protože ho tam pořád dokola někdo zabíjí/někde padá. Což samozřejmě patří ke hře, když ji hraješ (potud ta subjektivita, kterou zmiňuješ), ale dívat se na to mě nebavilo.

Pokud jsou nějaké "profesionální" LP, kde, jak říkáš, to ten člověk zajímavě podá a dává třeba tipy, jak situace řešit atd., tak to dává samozřejmě smysl. To už se pak blíží videonávodu, o kterém jsem mluvil. Asi jsem jen narazil na špatné videa.
        • Tak fajn, já to vnímal tak nějak pasivně agresivně, asi jsem to špatně četl :)
          Ano, naprosto souhlasím, že bezcílné bloudění a hledání, kdy se autor stokrát zasměje, jaká je strašná lama, že to nemůže najít, je nudné, a každý trošku lepší LP to pak vystřihne.

LP je (nebo by mělo být) právě o tom zajímavém podání; v Simících třeba vybavuje dům a vysvětlí, že teď to rádio za 200$ nekoupí, protože by se obyvatelům stejně nelíbilo a je výhodnější si dva dny počkat a našetřit na to lepší, v MC ukáže svůj způsob zapojení farem, svůj design... Jako videonávod bych to ale určitě nebral :)
          LP je prostě pro mě původně určeno pro sandbox hry, kde můžeš dělat cokoli a jakkoli. Takový LP u Bioshocku 3 prakticky nemá význam, všichna NPC ti do toho neustále kecají, je to prakticky koridorovka, tak tam není moc čím vynikat... (A to tu hru zbožňuju, i když jsem ji ještě nedohrál :))

A vůbec bych se nedivil, kdybys narazil právě na ta špatná videa. Z LP se stal hodně trend a zkouší to příliš mnoho lidí, kteří se nemají tendenci zlepšovat a ta videa na youtube prostě visí.
          • Black_Hand
            jeste bych pripojil moznost pridavani backstory a vubec charakteru postavam, ktere zadnou nemaji, nebo maji jen minimalni. sims jsou na to super, skyrim taky, a i saints row to celkem dobre podporuje (treba u gangsteru).

ad posledni odstavec: jednou za cas clovek omylem vystoupi z kruhu ostrilenych, dobrych lets playu a skonci treba u pewdiepiee ci dokonce horsich (i kdyz behat s prasetem na tyci a neustale rvat "znasilnim te, znasilnim te" uz je hodne nizko) a dojde mu, ze LP opravdu jsou v drtive vetsine pripadu neskutecne stupidni :).
          • x_ander
            A to je přesně to, co jsem chtěl vědět. Díky za odpověď *3* .
    • Pethulla
      Když už nevycházejí dema, tak místo nich používám právě LP. Člověk si aspoň udělá jakž takž přehled.
    • Obcas se divam, protoze se zasmeju u jejich prupovidek. Kazdy se bavi necim jinym, tak nechapu duvod, proc zjistovat, proc lidi delaji to co je bavi.
      • x_ander
        Tak zjišťuju to proto, že nejsem žádný hater typu "mě to nebaví a koho ano, tak je debil", ale protože mě opravdu zajímá důvod brutální sledovanosti LP videí. A pár odpovědí jsem se dočkal.
        • Promin, ale cely mi to pripada jako pokus o urazku tech, co to sleduji, protoze neznam rozumneho cloveka, ktery by mel potrebu ptat se v zabavnim prumyslu, proc se na to koukam/hraju a zcela jasne by sam nedosel k zaveru, ze je to proste bavi!
          • x_ander
            Tak to ti připadá špatně. Myslím, že dole jsem to vysvětlil dostatečně. Nikomu samozřejmě neberu to, co ho baví, lidí mají různé zájmy. Spíš mi šlo o to, proč někdo kouká na to, jak někdo jiný hraje hru. A obecná odpověď "protože ho to baví" mi nic neřekne. Moje otázka byla myšlená spíš "Proč se někdo kouká na LP, místo aby si tu hru sám zahrál?" A jak jsem psal, dole se pár odpovědí dostalo, tak se toho nechytej...
  • Angry joe videa pozeram aj ja a od totalbiscuit tiež ostatné lets player-e sú vacsinou nudné ...
    • nahodou me letsplaye baví, hodne her jsem si koupil prave kvuli letsplayerum. jinak ti dva co jsi spomenul jsou spíš recenzenti než letsplayeri a ja je moc nemusím
  • Black_Hand
    to ze s timhle budou mit problem i recenzenti je jeste daleko horsi.
    • recenze na ytb dělám a už teď z nich nedostávám v podstatě nic, neřešil bych to. Já to nedělám pro prachy, na to mám normální práci:)
      • Black_Hand
        a jak to ma pomoci tem co na tom stavi svoje zivobyti?
        • nemůžeš dost dobře stavět své živobytí na tom, co udělal někdo jiný, aniž bys mu dal minimálně část svých zisků, to je snad logické. Pokud chce Nintendo všechny zisky, tak pak se přestanou videa točit a Nintendo buď vyměkne, nebo ne. Každopádně vizuální obsah náleží Nintendu, to je bez diskuze. Nemůže si ale zase nárokovat všechny zisky z tvých komentářů, jelikož ty jsou zase tvé. Já osobně bych viděl fajn poměr tak 70:30 ve prospěch vlastníka vizuálního obsahu, to by bylo řekl bych fér. Na oplátku by tvá videa mohlo samotné Nintendo propagovat, jelikož najednou by to bylo i v jejich zájmu. Win-win situace.
          • nebudu tu o tobě jako jiní říkat že jsi hloupý, ale v podstatě jsi jen nepochopil zásadní rozdíl mezi tím, jak funguje major médium a jak funguje youtube. V major médiu si vždy zajišťuješ souhlas, přebíráš zprávy od k tomu uzpůsobených institucí (agentur), platíš za práva odvysílat to a to atd - jednoduše tam je jasno. Youtube pak platí za generovaný obsah s tím, že výslovně říkají, že na VEŠKERÝ obsah musíš vlastnit ty sám autorská práva. A hráči opravdu nevlastní veškerý obsah při LP, jelikož koupí hry nedostali automaticky licenci k vlastnění jejího obsahu, viz. EULA. V recenzi de facto platí to samé - já neříkám, aby recenzent za svou recenzi nedostal zaplaceno, ale zároveň říkám, že je fér, aby se vyjasnily vztahy mezi např. Nintendem a recenzentem a každý dostal svou právem zaslouženou část zisku.
            • Black_Hand
              a ja si nemyslim, ze kritika by mela sdilet penize s tim, koho kritizuje. prijde mi absurdni, ze bych delal kritiku spatne hry a z toho jeste platil autorum te spatne hry. jiny problem s takovymto vyjasnovanim vztahu je v tom, ze si tim firmy buduji kontrolu nad kritikou, coz neni z pohledu zakaznika (a trhu obecne) zdrave.

a nejak tak opomijis jak funguji site, ktere maji licence na takovyto obsah atd. a toto flagovani se tykalo i jich. k tomu si vem jak dlouho trva vyridit takovyto problem. daleko dele nez povoluje DMCA. napr. sega dodnes nestahla vsechny claimy i na videa, ve kterych se jen diskutovalo shining force.

a ten pasivne agresivni ton si prosim nech pro nekoho, kdo ho povazuje za argument.
          • Black_Hand
            dobre, chces tedy rict, ze games.cz, rock paper shotgun, giant bomb, escapist a tak dale stavi zivobyti na tom co udelal nekdo jiny? tady jde i o regulerni recenze, analyzy atd. a vubec, prekvapim te. vsichni stavime sve zivobyti na tom, co udelal nekdo jiny. otazkou je mira vlastniho vstupu (krome jineho).
            • Black_Hand
              kde to v tom paragrafu vidis? a pokud si myslis, ze recenze nemaji byt zpenezene, tak se docela bojim tve vize sveta her :).

dale bych doporucoval poslat stiznost i do televize, ze si dovoluji poustet reklamy v okoli vecerniho zpravodajstvi. take mnohdy pouzivaji cizich del, aby se pomoci nich obohatili. meli by to delat zadarmo *1*.
            • všechno je to postavený na non profit bázi, což zpeněžené recenze nesplňují.
            • Black_Hand
              me jde ale o recenze a kritiku hlavne. viz Fair Use cast z DMCA:

"17 U.S.C. § 107
              Notwithstanding the provisions of sections 17 U.S.C. § 106 and 17 U.S.C. § 106A, the fair use of a copyrighted work, including such use by reproduction in copies or phonorecords or by any other means specified by that section, for purposes such as criticism, comment, news reporting, teaching (including multiple copies for classroom use), scholarship, or research, is not an infringement of copyright. In determining whether the use made of a work in any particular case is a fair use the factors to be considered shall include:
              the purpose and character of the use, including whether such use is of a commercial nature or is for nonprofit educational purposes;
              the nature of the copyrighted work;
              the amount and substantiality of the portion used in relation to the copyrighted work as a whole; and
              the effect of the use upon the potential market for or value of the copyrighted work.
              The fact that a work is unpublished shall not itself bar a finding of fair use if such finding is made upon consideration of all the above factors."
            • jen sem přepošlu dobrej postřeh z pár stránek dál:

No právě.. ten tesař si to kladivo koupil... S tim si koupil právo to kladivo používat na činnost, která může být výdělečná. to kladivo je prodáváno s tím záměrem.
              Hra není prodávána se záměrem aby se na ni někdo dál živil. Takže je potřeba stanovit pravidla jak se k tomuhle bude přistupovat.

V podstatě je to tak, z hlediska práva je rozdíl mezi nástrojem určeným k obživě a hrou, na níž se vztahuje autorský zákon.
  • Nevím, kriminalizovat pořizování záběrů z her mi připadá trochu pochybné... Pokud zkopíruju film nebo hudbu, je to v podstatě kopie 1:1, ale audiovizuální záznam ze hry postrádá to nejpodstatnější, a to je interaktivita. Je to jako bych si vyfotil auto a jeho majitel mě následně zažaloval za krádež.
    • To ano ale pokud prodáš ten obrázek toho auta tak už je to na pochybách.
      Tady nejse o to že uděláš video hry. Tady jde o to že za něj dostáváš peníze. Jakmile na tom vyděláváš tak je to prostě jiná liga než když seš fanda co to dělá pro zábavu. S tim se musí počítat.
      • CO to meles prodavas svuj cas, ktery investujes do nataceni videa ne jeho obsah nevidim zadny duvod proc by si nintendo melo cokoliv narokovat je to smejdsky vubec o tom uvazovat jsou to ****! Ale je jasne proc to delaji asi si udelali interni studii a vyslo jim ze diky YT si jejich smejdsky hry nikdo nekoupi kdyz to pred nakupem hrac skoukne a vydi ze je to šmíra!
    • Souhlasím, navíc hlavní otázka je jaký je ÚČEL a SMYSL. Ti youtubeři to přece nedělají proto, aby někoho poškodili, nebo aby tu hru nějak pirátili. Oni se baví když tu hru hrají a dělá jim dobře, když to sledují i ostatní, což je v pořádku, protože ti ostatní se tak mohou podívat jak hra skutečně vypadá. Možná, že Nintendo je naštvané proto, že nikdo nekupuje a třeba svalují vinu právě na ty youtubery, jakože to špatně "propagují" a dělají špatné jméno jejich produktům. Něco jako zoufalé kopání na všechny strany. Je to smutné, ale nedivil bych, kdyby lidi kteří vedou Nintendo začali žalovat jednotlivé youtubery za veřejné poškozování. Fakt věřím, že to jsou takoví k-reténi, že by toho byli schopni, necháme se překvapit.
  • Nintendo jsou sr*ci i s jejich predpotopni WiiU, snazi se takhle uboze naskrabat jeste nejakej peniz. Tfuj! *7*
  • bye bye nintendo...

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit