Přejít na výpis diskuzí
Nintendo si nárokuje příjem z uživatelských videí na YouTube, Let’s Play scéna se bouří
18.5.2013 | Miloš Bohoněk
271 příspěvků
-
... anebo raději ne.
-
Taky to do jisté míry chápu. Je to parazitování.
Klidně ať si tyto videa dělají ale bez vydělávání peněz za to. Pokud chtěj dělat fan tak ať zůstanou fan. Budou se na ně vsatohav fanouškovská práva.
Tohle ale znamená že už nejsi fan ale business.. A když jde o business tam je to o jiných právech.
Fanouškové her nevydělávají na hrách které mají rádi timhle způsobem.. Fanouškové to dělají zadarmo protože jsou fandové, je to jejich koníček.
Tohle je business takže tam ti lidé co vydělávají peníze na videích musí počítat s tím že se na nich budou vztahovat pravidla businessu. Už to nejsou fandové ale vidělávají peníze parazitováním na určité značce.
Možnost by byla dohodnout se na určitém podílu třeba. část peněz těm "fanouškům" co se snaží vidělat na něčí značce a část peněz té značce. A nebo si ten fanoušek může koupit určité právo na tento druh propagace. S tím že dlouhodobě by se to tomu fanouškovi vrátilo za ty reklamy. A značka by dostala určité peníze..
Takže se vlk nažere a koza zůstane celá.. -
-
Velký YT kanály většinou patří k nějaký mediální společnosti (The Game Station, Machinima...), která za ně řeší právní stránku a povolení k produkci videií z nějaký hry. Těch se to nedotkne, protože produkují kvalitní videa, která dobře reprezentují hru a vydavatelé/distributoři s nimi rádi spolupracují (všimněte si, že kdykoliv vyjde nové WTF is... ihned je na Steamu třeba 20% sleva a hra je v top seller listu, pokud to teda není úplnej odpad *3* ).
Tyhle opatření jsou většinou namířený proti amatérům, který ti nahrávají videa na mizerným HW, v malým rozlišení, hrozný kvalitě a ještě jim hra škube. Ty spíš od koupě odradí a herní vydavatelé se tomu pochopitelně brání. Některý společnosti se snaží používat DMCA claim jako nástroj cenzury proti negativním recenzím špatný hry, což je samozřejmě ilegální a YT ti kanál nezablokuje.
Plošný zákaz viz Sega a Nintendo je důkaz toho, že absolutně netuší jak současný herní trh funguje, odkud obrovská část kupujících příchází a časem zaniknou. Kategorie sama pro sebe jsou zákazy redistribuce trailerů, jež jsou čistý reklamní materiál. PR oddělení, který zakáže šíření traileru v podcastech, na YT (třeba EA), který je pro ně zdarma a pak zaplatí miliony v reklamních kampaních a za publikování na gametrailers, herních webech apod., by zasloužilo ihned z firmy vyházet. -
-
Právě... Myslím ale že by se měla začít provozovat plošnější distribuce práv a licencí.. dostupné i těm LP a více amatérské komunitě. Protže se tu dá generovat zisk pro obě strany.
Tím že by se to takto zprůhlednilo tak by odpadlo i zneužívání DMCA claim. Protože youtubař by si koupil nějaký určitý druh licence a tím by to bylo. Peníze za zhlédnuté reklami by šli oboum (záleží na dohodě).. Ale ve směs by šlo o distribuci licencí mezi amatéry. Pro značky by to nebyla pouze reklama ale také určitý zisk i když třeba drobný, ale každá koruna se počítá. A fanoušci by byli rádi že mají možnost parazitovat na značce bez banu. -
-
Ona naštěstí většina herních vydavatelů chápe, jak je pro ně Youtube důležitý a tvorbě videií vůbec nebrání (Mojang, Riot Games, Valve, Activision Blizzard). Minecraft, League of Legends, SC2, Call of Duty, TF2, CS, WoW všechny tyhle hry jsou extrémně populární z velký části díky YT, streamování, kill streak kompilacím, machinimám apod.
Hezky je to vidět na indie scéně. Když vychází nová hra, tak sami kontaktují velký kanály a nabízejí exkluzivní přístup do hry ještě před vydáním, protože video na kanálu s 4,5 mil. subscribers je marketing jako blázen (a na Steamu je to pak vidět).
Nedávno byla třeba vlna videií z Divinity: Original Sin snad na 10 velkých kanálech, kdy si vývojář zahrál hodinový demo z alphy s majitelem kanálu, provedl ho hrou a všechno vysvětlil. Indie a většina vydavatelů multiplayer her Youtube používat umí, to jen dinosauři jako Nintendo absolutně netuší, která bije.
-
-
-
-
Pěkný článek. U mě má tohle, z mého pohledu nesmyslné braní u držky let´s playerů, snaha poškodit někoho, kdo překonal ochranu konzole (kauza Playstation 3 vs George Hotz) apod., spíš přesně efekt zavrhnout tu značku. Let´s playe v podstatě nesleduji, ale vědomí, že se takhle NIntendo chová mě tedy spíš od Nintenda odradí. PS 3 jsem si nakonec nekoupil právě kvůli té kauze s Hotzem, a nakonec jsem si konzoli a hru jen půjčoval - Sony nedostal ode mne ani kačku. Nintendo má u mě utrum taky, i když je fakt, že u něj mě ty jejich dětské naivní hry nezaujali. V běžném životě jsem si vypěstoval averzi na "umělce" z OSA, stejně jako na různé komedianty, co si vynucují platit koncesionářské poplaty, autorské poplatky a obhajují nějaké dotace filmařům či divadlům. Poslední dobou zjišťuji, že na mě indie scéna působí dobře právě z toho důvodu, že je skutečně nezávislá (výjimkou byl třeba LIMBO, které dostalo dotaci od Dánské vlády). Je dobré vědět, jak se Nintendo chová.
-
-
Hacknuti konzole a zverejneni sifrovacich klicu je prasarna. Tam se Sony branila opravnene. Kdyby ti nekdo hacknul byt a zverejnil pristupove kody k nemu, take by ses branil.
-
-
Jak hacknul byt, co je to za příměr? Sony mi prodá PS3 a je to MOJE zařízení ne jejich. Stejně jako si můžu na motorku přilepit jiný výfuk, měl bych mít možnost si změnit vlastnosti zařízení jaký jsem si zakoupil. Navíc PS 3 měla určité vlastnosti, které dodatečně Sony nějakýma updatama změnila. Sony je prostě hnus firma, která je oprávněně ve ztrátě.
-
-
To je dobry primer. To ze je konzole tvoje zarizeni neni podstatne. Podstatne je, ze ti nepatri firmware, co byl hcknut. Ke konzoli si klidne taky prilep vyfuk, to nikomu vadit nebude. Možnost měnit software nemas a uz vubec ne zverejnovat privatni sifrovaci klice. Sony je dobra firma. Jestli se ti nelibi, pak jeji produkty nepouzivej, ale neposkozuj je. Poskozujes tim neopravnene nejen Sony, ale i uzivatele techto produktu. Je to nejen nelegalni, ale i nemravne - a to je teprve hnus.
-
-
Tak přístup Sony k zákazníkům a k produktům a poprodejnímu servisu je vyloženě špatný dlouhou dobu. Případ s hacknutím, kdy stíhá majitele vlastních produktů, do toho jen zapadá a celkově se to projevuje do výsledků hospodaření, které je několik let v mínusu, což je jednoznačný barometr úspěšnosti.
-
-
-
-
-
Skur*ene Nintendo!!!
-
-
Skur*ene palačinky!!!
-
-
jen at to udelaji..aspon tam budou jen lets play videa ktera za neco stoji a ne stovky traparen kde nejakej blb kokta a a mele kraviny..
-
-
Mamka ti drzi pistoli u hlavy a nuti te se na ne divat, nebo co?
-
-
To asi ne, ale když je tam tuna sra*ek, tak se kvalita hledá dost stěží, to má recht...
-
-
-
Nepaci sa mi to ale ma to jednoduche riesenie a to je:
- Jeden krat upozornit majitela kanalu, ze video o hre moze urobit len jedno a to len v dlzke 10 minut.
- Ked to 2x bude ignorovat nech mu youtube zatrhne prachy za odberatelov.
Niesom fanusik Nintenda ale chapem o co im ide. No na druhej strane hraci im robia reklamu. Je to celkom dilema na koho stranu sa priklanat viac. No stale sa da najst riesenie a Nintendo nechape situaciu ktora sa da vyriesit aj inak. -
Vážně si nemyslím, že by tady šlo o prachy? Za tu reklamu se platí přibližně v rozmezí 1200 až 1700 (možná jen 1400, teď si nejsem jistý) USD za MILION zhlédnutí. Takže aby na tom Nintendo trhlo milion USD ročně, ta videa by musela mít za rok 588 (1700 USD) až 833 milionů (1200 USD) zhlédnutí. I potom ale milion bude, tolik co utratí za týden za kancelářské sponky nehledě na to, že takový kolos bude mít s celou tou věcí nemalé vydání, takže možná i prodělá.
-
-
*15* Jak by řekla kdejaká titulovaná ekonomická rychlokvaška .... "Co je doma to se počítá !" A to není rada za milion *3*
-
-
:D:D pekne povedané, možno sa trend titulovaných rychlokvašek dostal aj do Japonska:D čo mi vieme:D
-
-
-
Jediný herní videa který na youtube sleduju jsou lvlcap a jeho dual vision masakry v BF3, Robbaz protože je to z.as.r.a.n.e.j. magor a samozřejmě Angry Joe a TotalBiscuit. Lets Play nemám rád a nebaví mě a je to krutotrapnost