Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Pane Spanel, vydejte demo hry pred oficialnim releasem, aby se lidi podivali jakou sracku jste to vyprodukovali a garantuju vam, ze mira piratstvi u plne hry klesne... Z tech 100 piratu uberme 50 (marketingovy nasobitel 2), 50 vydelme opet cislovkou 2 (cca podil lidi co hru vubec spusti kvuli vasemu ubermegahustemu enginu), polovinou z 25 ziskame realne cislo idiotu, co jsou schopni vasi hru hrat dele jak 10 minut a z konecnych cca 12 lidi je polovina znamych a pribuznych zamestnancu BIS, kteri od nich vi, ze udelali sracku a nestoji za to si ji kupovat, nicmene jim udelaji radost, ze to aspon hrali pul hodiny. Takze vysledny pomer piratstvi je cca 6:3 coz vlastne neni tak hrozne... *3*
  • Já si rád kupuju oblíbené hry se zpožděním, v podstatě výhradně RPGčka od Black Isle Studios, Morrowind, atd. Už je to skoro osm let, co v podstatě čekám, až vyjdou dvě tři očekávané RPG pecky - několikrát jsem si hru předobjednal v luxusní edici a zpravidla jsem na to tvrdě doplatil kvůli debilním ochranám, kdy jsem v podstatě nakonec stáhl crack a na hru - Gothic 3, Zaklínač 1. Zaklínač 1 dokonce později vyšel znova s upgradovanou grafikou a spousta bonusy, takže jsem byl ještě za idiota, nemluvě o nákupu hry, která je xkrát patchnutá a nakonec vyjde za rok s přídavným obsahem a komplet češtinou ještě v lepší edici. Takže já určitě kupní síle nepřispívám ihned, ale se zpoždění v bazarové nebo jakési "závěrečné" podobě rok poté, co už se dávno nepočítá počet prodaných kopií. :)
    • bazarové? tak to jseš v očích herních kravaťáků vydavatelů skoro jak ten pirát! *15*
      • Musím Vás opravit, pokud nakupujete hry z druhé ruky, tak vás majitelé považují za daleko horšího zloděje, než je pirát. Kdyby mi to řekl do obličeje, brzy by mu nezbyly zuby ani na mléčnou kaši.
        • Navíc, jestli si myslí, že jim pořád budou lidi dávat peníze a peníze, tak se mýlí. Lidi neplatí jen za hry, platí taky daně (tedy alespon vetsina *2* ), najem, jidlo, kupuji si ruzne domaci spotřebiče, platí si satelit, platí školku nebo školu dětem. Peníze nikde nevytékají z pramene hory! Peníze neustále kolují mezi lidmi, sem tam, sem tam... Pirátů je tolik, protože ceny jsou vysoké, peněz je málo a dávat peníze za hry je sekundární věc od ostatních výdajů.

Chápu vývojáře a vydavatele - mě by taky štvalo kdyby mi za hru kterou jsem vyrobil půlka hráčů neplatila, jenže já chápu taky obyčejné lidi, kterých je opravdu MNOHO ...
        • Však někteří vydavatelé jsou sami akorát velcí zloději (což znám už z vlastní zkušenosti) a kdo chce pirátit at pirátí, kdo chce bazarovky at si je koupi, kdo chce originalky primo od vydavatele at si je koupi. Pirátění není krádež - pokud si stáhnete hru kterou vám někdo jiný dobrovolně nabídl, tak to není krádež, pokud si koupíte bazarovku za polovinu ceny, taky to není krádež - kdo vám to prodal dostane požadovanou cenu a vydavatelé, vývojáří v tomto obchodě nehrají už žádnou roli. Pokud si koupíte originálku od vydavatele, tak prosím - to je totiž jediný způsob za který vás V a V neukřižují a nebudou nazývat zloději. Proč? Protože, když si hru stáhnete nebo za ní dáte kačku v bazaru, tak jim nejdou peníze... No jo, to je holt jejich problém. Tak at tady nejsou duleziti s tim jaky je pomer PIRAT/LEGAL kdyz maj přemrštěný ceny a dobré kvality dosáhne málokterá hra. *7*
  • Podle mě by měli nejdřív vydat ke stažení rozsáhlé demo,aby hráči 100% věděli, do čeho jít, protože koupit "shit" za 1200.- je dost drahá legrace. Možná by pak zjistili, že stejně by si hru koupili taktéž 3 ze sta:) Osobně si hru stáhnu-zahraju a pak i koupím, hlavně kvůli onlinu jako např. nedávno F1 2011 a věděl jsem,že těch 1000.- nevyhodím.
  • Walldstein
    "Firmy a studia do vývoje her existují obrovské prostředky," autor by si po sobě mohl článek taky přečíst...nevím jestli zrovna tahle formulace je to pravé co tam mělo být...co třeba zkusit místo EXISTUJÍ dát INVESTUJÍ..
    • existuji nebo investuji... hlavne je to jejich blbost... dobra hra se da udelat i s malym rozpoctem... jen se musi zamerovat na to co je u ni zasadni... na hrani... a ne na ultrasuperhypermegagiga grafickou stranku... co grafiku a modelaru a jejich casu musi stat udelat "epickou" hru typu MW3 ... a ve finale to ma hratelnost... MW3 my zabralo asi 5 hodin... nice... proste na dalsi grafiku a modely uz neni cas... nehlede na to ze spolikali takvoejch penez ze na kvalidniho leved designera uz nezbude *5*
      • Osobne si myslim ze u CoD a podobnych titulu je jiny problem. Problem vidim v tom, ze ono uz se temer ani nejedna o hru, ale o skoro o interaktivni film ve kterem jen parkrat na vybranych mistech zmacknete cudlik v cutscene aby treba panak nespadl z utesu a to je vse. CoD je vlastne takovy Moorhuhn s filmovyma cutscenama. U takovych her neni divu, ze po prvnim dohrani (za predpokladu ze vas zabavi alespon natolik aby jste to byli schopni dohrat, coz se o me rict neda) uz tato "hra" nema co nabidnout, protoze de facto neni co "hrat". Spis nez hru mi to skutecne pripomina film.
        • Jako představte si sebe ve vedeni Activisionu. Mate mega uspesnou serii, ktera s kazdym dilem, ktery jede podle zavedeného modelu je bud stejne tak uspesna jako predhozi dily, ne-li uspesnejsi. A vy zacnete delat nejake zmeny, aby hra byla necim jinym, nez je ted a jakou ji lide chteji a tak ji kupuji? To byste museli byt sileni. Jestli nekomu zalezi na jakesi kvalite videoher, tak prece nemůže hledat chybu ve spolecnosti, ktera je uspesna. Chyba (pokud to tedy je chyba) muze byt jedine v tech lidech, kteri takove hry kupuji... Ale to je otazka...
          • Takže pokud to budeme brát jako chybu tak jediná šance na změnu nebo zlepšení bude až ve chvíli kdy se to konečně těm kupujícím přejí a sníží se prodeje?
            • Nebo pokud budou treba nove hry a nove znacky, ktere budou natolik kvalitni, nebo atraktivni, ze fanoušky COD preberou. Ale ono je to celkem jedno. Kdyz to ty lidi bavi, tak at si to COD hrajou ne? Kdo jsme, abychom soudili, co se lidem ma libit a co ne... Zkratka si hrajem to svoje a myslime si svoje :)
          • Jiste, souhlasim.
        • Proc si myslite, ze s COD je nejaky problem? S tou hrou maji jen problém lidi, kterym se nelibi, a tak ji teda nehraji, nekupuji si. Oproti tomu je jinak ale COD nejprodavanejsi serie vůbec a kdyz ji lide budou stale kupovat, takze COD pojede porad v tom stejnem stylu, protoze prave tak je uspesna. To prece neni zadny problem, to je jen o poptavce. Kdyz je poptávka stale velka, proc něco menit? Hraci, kterym se COD nelibi maji tisice dalších moznosti, kde si jinde vybrat...
          • Pravda, mozna jsem se spatne vyadril. Slo mi spis o to, ze je to dnes povazovano za standart nespis prave kvuli te uspesnosti. Potom najit nejakou zajimavou akcni hru je docela (cest vyjimkam jako Deus Ex apod.)
  • Ja by som dovysvetlil miernu mystifikaciu v clanku resp. v reci pana Spaniela. Pomer 100:3 sa jedna o 100 POKUSOV hrat piratsku hru, tz. ze ako to byva zvykom porovnavali pocet torrentovych stiahnuti v prvych tyzdnoch v porovnani s predajmi. Ja mam na disku plno hier stiahnutych, ktorych sa ani nedotknem a mazem to po pol roku to za prve. Za druhe co je nutne povedat a autori na to radi zabudaju, je to, ze nie kazdy kto si hru stiahol, uspesne nainstaloval a hral - by si ju aj kupil keby nemal moznost si ju stiahnut. Ano, urcite by to zvysilo predaje, keby nebola moznost stiahnutia piratskej hry, no realny pomer hracov ktori hru hraju na cierno a ktori a si ju kupili je velmi daleko od 100:3. Nebudem tu davat ziadne presne cisla, ale skor by som povedal ze je to tak polovica - cca 50:3. Mal som pocit ze treba poopravit niektore tvrdenia v clanku.
    • Jasne, mam postahovano plno nelegálního softwaru, ale ani to vlastne nehraju, takze co. Hru spustim, zahraju dve hodiny a odinstaluju, tak co, stejne to sou všechno blbosti. Stahuju a kradu vlastne ze sportu a z nudy. Kdybych nekrad, stejne bych za to nezaplatil. Prece bych nedaval svy peníze za takovy blbosti, to si to radsi stahnu a vyzkousim. Kdyby nahodou to byla dobra hra? Mozna bych si ji i pak koupil (teoreticky, sam tomu verim), ale kdyz ona zadna dobra hra uz nevychazi. Proto stahuju z warezu a hraju ty blbosti zadarmo. Tem nenažrancům nedam ani n. (aneb pribeh pirata obecneho).
      • zdeeneek
        Mas asi hodne volnyho casu kdyz ho travis tim, ze delas neco co te vubec nebavi *1*
        • Pockej, nerikej, zes nepoznal, ze pisu ironicky za fiktivního pirata, kterym samozrejme nejsem, to ani ze srandy ;)
          • zdeeneek
            Jejda, to mne nedoslo, mam nejaky delsi vedeni - no vsak je taky konec pracovniho tydne :) Zpetne se omlouvam, sorry
      • Mno. JA ti to povim takhle. Sam jsem Stahl COD MW3. Ted jsem hral asi hodku. Uz to putovalo v jednom obchodu do kosiku. Zadny nekonecny vlny se nekonaji a to stejny jako MW2, zadna sra*ka jako Black Ops, pac zdejsi recenzenti jsou idi**ti, navic vlny nejsou stereotypni a asi zhruba po pate vlne necha hrace vydechnout. Asi jedna z mala her, ktera misto cut scen pouziva interaktivni linearni leveldesign a muyu si to yahrat kdz chci, aniy bzch na to musel nekolik dni predem trenovat. Svym zpusobem si to ozkousim jako demo. Zda to je protizakonne... Jak to chces postihnout? Kdyby si vsichni lide kupovali veci, jako Armu 2, nebo podobny nedodelany veci na zaklade kejich vlastniho PR marketingu, nebo poslouchali jen recenze, verim tomu, ze uz BIS ma krku zalobu za nedbalost nebo podvod a COD by nemelo na krku takovy rekord v prodejnosti... *3* Potom by se teprve obraceli v tom jejich klimakteriu a nevydavali takove statistiky neuvazene ven... *1*
      • Zayl
        *7*
        Wow, opravdu, vtipná a nápaditá odpověď.

A originální, vůbec jsem něco na tenhle způsob nečetl tisíckrát.
  • Pirátil jsem v dobe kdy hry koupit v CR nesly a ze zahrani se skoro dovest nedaly (1988-1995). Ted se snazim vse kupovat a vetsinou to nastesti pres digitalni distribuci nakoupit jde, horsi je to kdyz v digitalni verzi hra dostupna neni a v cesku je rozumne sehnatelna pouze ceska krabice.
    Jsem 99% PCckar. Na XBOXu hraju jen kuzelky a box se synem na kinectu :-).
  • Ja si už posledných pár rokov všetky hry poctivo kupujem...no vyberám si čo chcem a vtedy to kupujem v den vydania...za full cenu....u menej pre mňa zaujímavých hrách počkám na zlacnenie (respektíve čakám na steam akcie :D) Piráti to robia len preto lebo nemajú strach, že budú chytený.....za chleba by tiež asi nik neplatil ak by vedel, že ho pri pokladni nikto nezastaví ak za neho nebude platiť....nezaujímala by ho budúcnosť....pretože ak by nik za chleba neplatil... pekár by sa na to vysral....a chlieb by už nebol.
  • No, pro me je treba prekazkou vetsinou cena... nedavno sem si na aukru koupil Fifu 12 za 420 a BF3 (ruska verze) za 400... tolik pro me ty hry maj hodnotu, veci typu take on helicopters bych si koupil za 100. Proste na to abych dal za jednu hru 1099,- nemam.
    • Na hru ne, ale na PC, které utáhne BF3 jo? Divný.
      • Zloděj si vymluvu vzdynajde..Nemas na to tak setri a zahraj si to az na to budes mit.Kde je psano ze to musis hrat den po vydani??
      • IsimonI
        Myslim, že hra a PC mají trochu jinou trvanlivost....
        • Jo, taky trochu jinou cenu. Je to jen další žblebt jako "Já na to nemám čas"... peníze i čas jsou, jen jinde. Například každý víkend v alkoholu, v cigaretách, v benzínu, v jiné zábavě...

Edit: Taky je zajímavé, jak se tahle stupidní filosofie aplikuje hlavně v tomhle rádobystátě.
          • radši se pořádne ztřískám s přátely než hrát s nějakýma cizíma lidma BF3
            ale proti gustu...
            • Však já proti tomu nic nenamítám. Ať si každý utrácí za to, co ho baví víc, ale ať si pak nestěžuje, že ty hry jsou moc drahé.
  • K spominanej ochrane. Myslim ze nieje uplne dokonala pretoze sa mi uz stalo viackrat ze pri hrani sa zmenim na vtaka a to mam original so steamu.
    • samovolne ? to bych rad videl jako repro :)
      ono totiz je to i bezna funkce v SP/MP misi zalezni na skripterovi (v MP i na nastaveni co po smrti)
  • Mozna by pomohlo nazyvat tyhle veci pravym jmenem. Ne pirati ale zlodeji ;)

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit