Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • yeniczek

Co je seriózní hraní? :D

• A je to tu zas. Myslím hádky o rozlišení a FPS...

Zapomeňte na 4k 60FPS. To tu bude jen chvíli (Stejně jako nativní fullHD na minulé generaci). Časem se bude upscalovat z nižšího rozlišení a budete rádi, když to bude držet stabilních 30 fps.

PS5 má nevýhodu, protože je o něco pomalejší než Xbox, takže tady se to projeví víc (opět, zapomeňte na to, že by to rychlejší SSD zvrátilo, pamatujete na superrychlou ESRAM, nebo jak se to jmenovalo, co měla výkonnostně zachránit Xbox v minulé generaci?). Na druhou stranu ty rozdíly budou minimální. Takže s žádnou konzolí neuděláte vyloženě chybu.

Já jsem hlavně rád, že je tam HW podpora raytracingu = akcelerace neuronových sítí, protože od téhle technologie ještě čekám hodně (nejen "vyhlazování" raytracingu, k čemuž se nyní převážně používá)

• A v článku od stejného autora o prvních dojmech ze hry je zase psáno: "okamžitě mě zcela uhranula naprostá plynulost v kombinaci s velmi působivým a VELMI ostrým vizuálem. Upscaling na 4k z 1440p při sledování na televizi dojem nijak nekazí a i při podrobném zkoumání jsem prakticky nenašel viditelné rozdíly..."

A není hraní právě o tom? Nechat se hrou zcela uhranout a nemyslet při tom na nějaká čísílka? Když hra vypadá tak, že - jak píše profesionální recenzent v článku - mi v konkrétních momentech naprosto vyráží dech? 

Když mi konzole PS5 umožní hrát hry, které mi vyrazí dech, v kombinaci s haptickým ovladačem DualSense, o kterém se zde v recenzi píše, že je jedním největších gamechangerů za poslední čtvrt století, tak ji prostě budu považovat za nextgen, protože jak jinak vyjádřit nextgen, než hrami vyrážejícími dech a ovladačem, který tu za posledních dvacet pět let nebyl?

A čísílka přenechám někomu jinému. Ať se jimi zabývají hráči v PC světě, ve kterém určitě absolutně všichni hrají ve 4k rozlišení a v 60 fps. Ať si drtí nos o monitory a hledají rozdíly. Já mezitím budu hrát hry vyrážející mi dech. To mi totiž stačí.

A jestli někdo tvrdí, že jsou konzole pouze pro děti, ať dá svým dětem ke hraní třeba zrovna ten Demons Souls. Děti se u něj určitě pobaví :-)

• Na PS (jak 4 tak 5) mas prakticky na vyber nastavit pouze dve vystupni rozliseni, na ktere se bude vsechno skalovat - 1080p a 4k. (mozna casem pribude 1440p na ps5, kdyz budem Sony dost peskovat). V DS si potom akorat volis mezi mody performance a vizuals, oba maji nativni 4k UI, ale renderovani hry je v tom prvnim omezeno na 1440p, ktere hra prozene svym inteligentnim AA a upscalingem na 4k a placne na to 4k UI. PS se potom akorat podiva, jake mas vystupni rozliseni a pokud to je 1080p, udela downscale a posle, takze i tak ziskas znacne kvalitnejsi obraz, nez kdyby to byl native 1080p rendering. 

U PS4 jsou ovsem i hry, ktere omezi renerovani hry na 1080p, pokud sis takove rozliseni zvolil nebo pokud tva obrazovka 4k neumi (napr. RDR2 nebo Death Stranding), takze clovek semtam musel podivne prepinat rozliseni v PS, aby se dostal ke stabilnejsimu frameratu ci jinemu performance modu, tohle snad s PS5 znacne odpadne. 

• Mozna spatne pochopeno, ja uz na to prisel na zahadu 120FPS hrani :) PS5 koupi uzivatel, nastavi tam FullHD 1080p nebo 1440p se 120fps - moznosti, vyber. Koupi novou TV 4K nebo lepe 8K a ta diky AI inteligenci prepocita obraz do noveho vyssiho rozliseni, tim hrac ma najednou 4K az 8K pri 120fps :)

• Myslim tim ze je to spatne pochopeno... Next Gen je myslen u konzole, coz PS5 splnuje protoze nabizi HW lepsi nez PS4, umi take uz 4K ale bude ho umet v lepsim detailu nebo i hry budou mit moznost sem tam 60fps diky vykonu. Proti PC to nelze stavet, PC je skutecne Next Gen jelikoz tam ty moznosti jsou preci jen uplne jinde :)

• z recenze je psano jasne: Hra nabízí dvě možnosti grafického nastavení, buď v plně 4K a 30 FPS, nebo v upscale ze 1440p a 60 FPS.

Kde je 4K a 60fps se ptam? Prosim o vysvetleni jak to pojede? nebo jak to nastavim aby to pak tak hralo? :) upsacale nepotrebuju, to muzu rovnou hrat PS3 a na TV koupit upscale na 8K a neresit, vse to Hyper TV 8K prepocita total :D

• tak na pohled a hype to bude pro lidi vypadat dobre, protoze u TV to ani tak z dalky nekde v obchode nejaky tatinek nebo kluk nepozna. Problem te konzole je proste, ze ten HW je vybehovej, to mas ze vezmes starou grafiku a aby to jeste dalo kseft nacpes to do konzole. Kolem hype, marketing, lidi to nakoupi za celkem rozumnou cenu a udela to kseft, zbytek pak zivi hry a dalsi sluzby kolem :) Ze ma doma clovek nejake pseudo 4K dopocitavane, na stole toustovac s mizernou kapacitou na hry uz neresi, protoze tomu jednoduse nerozumi :)

Skutecne 4K hrani bude tak mit PC. To se rozjede, doufejme jen konecne v HDR poradne TV s Dolby Vision a poradne HDR monitory a ne ten odpad co nam predvadi vyrobci :(

• Áááchjóóó... to je jak mluvit, tedy psát do zdi. Demons Souls jedou v 60 fps. Spiderman jede v 60 fps. Všechny nové tituly na PS5 jedou nebo pojedou v 60 fps. Tady je to fakt jak v mateřský školce...

• Ti nevim, ja zase tak dobre to nepoznam ale pokud mi treba hra lita na PC mezi 50fps a 70fps tak to zase pro me neni nic hrozneho. Pokud ale uz klesa na 30 nebo niz, ano je to cukanne a vadi mi to. Asi zalezi na zraku daneho cloveka. Mas to jako nazor, ze prej 27 monitor mam hodit do popelnice, protoze ve FullHD je videt mrizka - rastr. Potom doma lezu, strkam hlavu do monitoru a nic nevidim :D

Kazdopadne souhlasim, je to presne co se u PS5 potvrdilo a klasika, samej hype 8K! Ne jedine 8K musis!!!! :D Potom 4K a 120FPS jasny! Nakonec dle uvazeni lidi co staveji PC, kontrola HW, tak to asi tak nebude a budeme radi za 4K a 60fps :D Coz nakonec sam ted potvrdil redaktor a to ani konzole jeste v CR nevysla :D Jak asi bude na tom za rok? za 2 roky? :) Sice zase moudry lid pouci, ale to se optimalizuje, to se upravi a to bude litat! :D Kazdopadne na zahrani tech Exkulziv titulu to neni vubec spatne. Dostanes UHD4K player s mechanikou, muzes zahrat pribehovky ktere stale PC nema. Ja bych ji jako doplnek koupil plus hry z bazaru :)  Uncharted 1-4, Last of US 1 a 2dil, Until Dawn,... vic me uz ani nenapada ale tak treba 2 hry bych jeste nasel :) Jinak investice i do draheho PC a 4K s 60FPS bezne bude urcite casem lepsi :)

• LessPh

Za mě teda PS velký zklamání, 30 FPS je fakt nuda, tohle fakt není next-gen ani z dálky - to je spíš jako last-gen, pořád to samé beze změny.

Mám teď zrovna čerstvou zkušenost kupoval jsem monitor UWQHD (v ceně novýho PS5:DD) a v balení bylo jen HDMI, který mělo u rozlišení 3440x1440p limit 50Hz, takže max. 50 FPS. Jako ve Windows už se mi dělalo špatně jen z pohybu myši jak se to cukalo a ve hrách 50FPS bylo na zvracení. Rozdíl mezi 50 a 60 FPS je fakt znatelný,  i když je to jen o 10 FPS. Rozdíl mezi 30 a 60 FPS si nedokážu představit, popravdě ani nechci. Pro mě je sweet spot 75Hz / FPS, který teď mám s DP kabelem, je to super cool! 

Jako neříkám, že konzole jsou špatný. Pro děti to je fajn a jednou budu řešit pro svoje děcka taky konzoli pro ranný hraní, aby je to nasměrovalo k serióznímu hraní, který je zatím jen PC. U mě z nových konzolí vede Xko, zaplatíš dětem GamePass a nestaráš se.. super model. Navíc já z gamepassu taky můžu těžit, protože na PC si aspoň můžu zkusit tituly a rozhodnout se jestli je pak koupím.. taková forma demoverze a lepší způsob jak testnout hry než na steamu ve 2 hodinový době. Pokud s něčím takovým nepřijde Sony, tak nemůže MS konkurovat, protože MS je všude.

• Jack1947

SPiderman into the spiderverse bylo super a nevnímám to jayko "fanservice" Afromerčanům. Jinak chápu, spíše zjistili že nemá smysl jít exkluzivitě naproti když to beztak koupí hodně lidí má radši se válet na gauči netrápit se s laděním.

• Grey_fox

Velmi pěkně napsáno :-)

• Ty kráso, jsem rad, že tohle Automata nevyvolala jen ve me. Geniální hra.

• iSpirit

Veskoslav ty hry nehraje, jen kibicuje. Bloodborne hrál pět let na Games.cz. To byly příběhy o PS4 a jeho otcovi, člověk by z toho sestavil knihu. Víš, jak ho musí štvát, že Demon Souls od Sony má na MT kolem 90%, všichni tu hru adorují a MS má.... má... Gamepass. 

• iSpirit

můžeš tedy poslat odkazy, kde se na tomhle recenzenti shodují. Děkuji.

jinak jsem nevěděl, že definice next-gen hraní je 60FPS. Takže kdyby zítra vydali na PC nejvíce fotorealistickou grafiku, ze které by všem padala huba na klávesnici, ale byla by zamknutá na 30 FPS, tak bys to taky takhle rychle odsoudil? 

Když jsme u toho, můžu tě poprosit o definici next genu a 60FPS, když jsi tak moudrý Tomáši. Určitě můžeš nějak doložit.

• iSpirit

nemám potřebu se povyšovat nad někým v rámci mačkaní tlačítka myši či gamepadu, ale u tebe vždy rád udělám výjimku, protože tě to neskonale točí. Jsem člověk, co nehraje jen kvůli nějakému pobavení, rád získám od hry něco více.

Např. Nier: Automata mě přivedla znovu k některým filozofům a měl jsem potřebu zajímat se o jejich myšlenky. Bloodborne mě přivedl k symbolismu, Sekiro k japonskému folklóru. U hraní Death Stranding jsem se vrátil k Shadow of the Colossus a užíval si poetiku obrazů. A že hudba z těchto věcí je dost často geniální, což mě to přivedlo k lásce k vinylům, to je jen další plus a takových by tu bylo x.

Osobně jsem rád, že se o těch pár her, co mě baví, zajímám do hloubky, jelikož ve hrách je spousty skvělých věcí a myšlenek, co se nemá šanci dostat do literatury a filmu. To, že čas u obrazovky mi může dát něco i více než jen mačkaní, mně dělá radost, a proto pořád i hraji. Takže ano, mám lepší vkus než ty a to o míle a rád ti to vždy připomenu.

Jinak uvědomit si svoje chovaní by sis měl hlavně ty, ztrapnil ses tu tolikrát,  že už to nejde spočítat, ale sebereflexe je pořád pro tebe sprosté slovo. Kdybys tu sebereflexi našel, tak už nemám potřebu ani reagovat, takhle se vždy na tebou rád pobavím. Tak do dalšího shledání Tomáši.

• Upscalling na 4k.

A přesto místní profesionální recenzent o hře napsal: "okamžitě mě zcela uhranula naprostá plynulost v kombinaci s velmi působivým a VELMI ostrým vizuálem. Demons Souls mi v konkrétních momentech naprosto vyrážely dech."

Myslel jsem, ze hry hrajeme právě proto, aby nám vyrážely dech. Ne kvůli čísílkům.

• A naprosta vetsina rika, ze prakticky nepoznas rozdil, rozhodne ne, pokud je nemas vedle a i potom to je v podstate jen neco, ceho si vsimnes pokud se zastavis a na vzalenejsich objektech si vsimnes lehce ostrejsich detailu apod.

• Veskoslav

Ale pak nejede v 4k, ale jenom 1440, ne?

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit