Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Shake it dude *1*
  • Radioaktivni_surikata
    @Magister: Můžu potvrdit, s několika Polkama jsem si korespondoval a vždycky měly v příjmení koncovku "a", Ciesielska, Wieruszewska atd...
  • Na skloňování není nic špatného, ale proč proboha skloňovat cizí jména *7*
  • Grifus
    Nevim co tu nekomu vadi. Vzdy vubec nerekla ze hlavni hrdinka co nakope par zadku = automaticky lesbicka. Prave naopak. Ikdyby nove Lare pridellila homosexualni orientaci a v dalsim dile zaclenila do pribehu nejaky romanek jeji kamaradkou, tak co by na tom bylo spatnyho? Naopak by mi to k ni sedelo, uz tak me pripadlo v pribehu par naznaku ze by mohli s tou "Sam" byt vic nez kamaradky. Tohle neni vylozene ta stara Playmate Lara orientovana na sexualni fantasii pubertaku. Skace, splha, vyvrazdi klidne pul ostrova, ale jinak je to povahove jina postava. Ja sem s remakem spokojen. Neni nam nasevirovany uplne styl o 360° odlisny, ale je tak akorat jiny... *5*
  • BLADIA-AMNESIA
    No, od toho tu mame PEGI a podobne, ne?
  • Radioaktivni_surikata
    Teplouši jsou dneska zajímavý. Dřív jsme jim říkali buzeranti, no a dneska maj vlastní seriály, svatby a kdykoliv nějakýho vidím, tak mě okolí opraví, že se jedná o metrosexuála. A pak že se rovnoprávnost nebere ve společnosti vážně *1*
  • Já si po celou dobu hraní tajně přál, aby si Lara začala něco se Sam. *14*
  • Ja se nebranil, když ji ten typek chtěl znasilnit.
    Ale vždycky ji blbec jen začal škrtit, asi to byl buzík...

Každopadně, Lara jako zranitelná holka mi přišla mnohem zajímavější, než kdy předtím ve hře, nebo jak ji ztvárnila Jolie ve filmu.
  • Jsou ovšem články, které jako silné světlo, lákají přesně tyhle můry.
  • Radioaktivni_surikata
    Ani bych neřekl, že je to samá emancipace. Většina ženskejch je normálních, jen jsou ty "ublížený" exempláře nejhlučnější, jak už to tak se vším bejvá. Holt se dneska se všema jedná v rukavičkách a každá hovadina se bere vážně jako plnohodnotnej názor. Pak to občas dopadá, jak to dopadá...
  • Magister_Peditum
    xai: Jak to že Polština přechylování nepoužívá? -i/-a koncovky u mužských a ženských příjmení tam jsou běžné.
  • Whoossain
    Polština samozřejmě přechylování používá, ale opět v trochu jiný formě. Vzhledem k tomu, že už je to nějakej pátek, co jsem četl poměrně obsáhlej rozbor tohodle jevu, tak si přesně nevzpomínám, jaký pro něj jsou pravidla, ale obecně to jsou myslím nějaký kouzla s -ki vs. -ky vs. -ka nebo tak něco. Tuším, že se tam dle koncovky dalo i určit, zda se jedná o vdanou či svobodnou ženu... Určitě se to nechá dohledat někde na webu.
  • Tady to není tak jistý - tohle místo bylo vždy shromaždištěm prezidentů, zákonodárců, učitelů - češtinářů, učitelů-angličtinárů, vývojářů, vydavatelů, obchodníků, filosofů, Casanovů, a vůbec všeználků, že úroveň tady dostala specifickou definici bez ohledu na to, co se píše v článku.
  • Rhulad
    Opravdu ti z hlavy nevysypu, kdy tato úchylná věc přechylovat vše co vidím vznikla.
  • Ale pozor to si napsal dobře. Ma jinej názor a to je samozrejme v pohode i když musim priznat ze ta část o tech bisexualech a tak je pro me opravdu tezce spolknutelna. Stve me to ze to je redakce a v tomto pripade konkretne ty kdo tady automaticky dehonestuje a hazi do jednoho pytle lidi kery maj jinej názor. Uz samotnym začátkem clanku nebo narazkama na vtipy o ctvrty cenovy.Nechci to tady vypisovat pac me to nebavi.
  • Whoossain: Nevím, jak ruština a norština, ale polština přechylování nepoužívá. Nikdo s tím potíže nemá a v rámci toho jazyka to zní úplně přirozeně. To neříkám jako argument proti přechylování, ale podle mě to je argument proti řečem o tom, jak by to prostě absolutně nešlo, že by nikdo nevěděl, o kom je řeč, země by se utopila v chaosu apod.
  • Úroveň článku předurčuje úroveň čtenářů.
  • Magister_Peditum
    Tou dobou dávno minulou to jako vysvětluješ, jo? *1*

Edit: Ty jsou šéf ústavu pro jazyk česky, že určuješ, co je na čase změnit a co ne?
  • Whoossain
    Pokud jde ale o přechylování jako takový, tak u jmen, kde není přítomný, tak jsem pro to, aby, pokud je to možný, koncovka -ová přidávaná nebyla. Pratchett se zkrátka jmenuje Pratchett stejně, jako Nováková se jmenuje Nováková...
  • Rhulad
    to je naprosto nevhodná otázka... když jsem zmínil hned vedle synonymum + doby dávno minulé. Navíc jazyk se taky mění + dostávají se do jazyka cizí slova a archaismy mizí. Čili je načase, aby koncovky ová vzal prach minulosti.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit