Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Ja jsem jednoznacne zastáncem krabic, ale tech co byli dřív, dneska to je tak trochu jedno, stejne se ta krabicovka ve vetsine pripadu svaze s nejakym online uctem a pak to je opravdu jen placka a kus plastu, a tim ze ji clovek aktivuje tu fyzickou kopii uplne znehodnoti. Hodnota prave krabicovky tkvi v tom ze si s ni pak clovek muze delat co chce, pujcit ji, prodat, a nepotrebuje k ni nejaky ucet a byt online. Je to takzvane funkcni kopie hry, kdezto dnesni krabicovky svazane s ucty jsou vlastne tak nejak nefunkcni.

Vzpominam si když yvsel první Bioshock a bylo třeba se při instalaci pripojit k internetu, protože DVD se hrou neobsahovalo spousteci exe soubor, bylo kvůli hrozny zlo, tak velky ze to zrusily, vcetne tech omezenych aktivaci na jednom PC a pak se i prodávala verze co ten exe soubor mela.
    Mno a stejne to nakonec dopadlo jak to dopadlo, vlastne to kvůli cemu se lidi tenkrat tak rozcilovali u Bioshocku je dneska bezna věc, jen v bledemodrem a ma hordy zastancu,staci prihodit kartičky, achivy, komunitu a když se k tomu pripocte prirozena lidska lenost je vymalovano a najednou nic nevadi, holt manipulace s verejnym minenim je tak nenapadna a zaroven obrovska ze z toho je jednomu občas soufl.
  • Já mám na steamu taky řadu her spousta ve slevě.. A ted si uděláme takovej rozdíll....
    Vyjde hra na Xzone stojí 999+100 postovne, digitálně stoji 50 az 60 euro Evropa Australie 70. Rusko kolem 200-400 rublu.. Pak pul roku a jsou slevy 25-50% ruske klice dokonce 75-80%, ale pres VPN a steam to tresta BANEMm i kdyz nevim, jaka sance je, ze bas zabanují..

Steam Vanoce, cervenec, srpen hra spadne na 75% puvodni ceny a Xzone porad 999+100 :) ..Jo a jeste vite doufam, ze obchody maj prirazku 40-60% ceny na hry ? . :) , a že u jinych produktu je cena navysena o 300% :) nedavno jsem se bavil s clovekem, kterej nakupuje veci v cizine a pak malejm obchodum to proda :)
    • Veskoslav
      No moc nových her, co vyjdou, tak rozhodně nemají slevu 75%, to jenom hrozně špatné hry. Většinou je sleva 25-50% a i po té slevě mnohdy vyjde levněji koupit jinde. Navíc XZone či JRC patří k nejdražším u nás a jenom blázen by u nich nakupoval.
    • Áno, tá prirážka sa volá obchodná marža a z niečoho musí mať ten obchodník či distribútor zisk. Pravda, pri digitálnej distrubúcii je to o dosť iné, keďže hra sa raz vyrobí a môže sa donekonečna predávať a neplatí sa za dopravu a také veci.
      • jakto že se neplatí za dopravu u digitálu? podle mě platíš za dopravu i u digitálu protože ta hra musí být na serveru, odkud si ji stáhneš (doprava).
        • A kupodivu ta "doprava" stoji stejne celosvetove, nemusis resit naklady se stahovanim neprodanych krabic, s jejich likvidaci, ... a nekomu tu hru prodas i 10let po te, co ti ji nikdo na regal davno neda.

Co vic, je ti defakto z hlediska distribucnich nakladu uplne jedno, jestli se proda jeden, nebo 100M kusu. Navic pokud ty naklady aproximujes nulou, nesi vubec daleko od reality. Ony by totiz jinak p2p site moc nefungovaly, kdyby ucastnici meli pocit, ze je to stoji nejake zasadnejsi penize.
    • steam drží ceny dopst dlouho
  • No ved nech sa ukazu ako by obstali v normalnej konkurencii, kde by naklady rozhodovali o cenotvorbe a digital by bol lacnejsi ako krabice uz pri launch. Ale tak jemu ide akurat tak o svoj business s bazarmi, kde ma vacsiu marzu ako pri predaji novych hier.
  • Nevim teda jak v USA ale u nas jsou digitaly levnejsi (logicky) nez fyzicke kopie takze cau! Kdyz krabici tak jedine special edici jinak nevim proc by mi to melo doma smrdet...
  • Tak nejdřív by měla odpovídat kvalita hry ceně, což někdy je a někdy není. Třeba jsem klidně dal ten litr za Dragon Age Inquisition nebo GTA 5, ale nedal bych ty prachy, co jsou za ESO s tím že člověk ještě musí kupovat měsíční poplatky a ani tam nemůže hrát za Imperiály.
    Gamestop je děsná prodejna co jsem slyšel a amíci si na ni hodně stěžujou, tlačí se tam na zaměstnance, aby nabízeli bazarovky před novejma a ti pak tlačí na zákazníky, až je z toho každýmu na zvracení. Takový druh businessu si můžou strčit tam, kam se jim krabicovka nevejde.
  • Klobasor
    Trh je presycen jak produkty tak konkurenci. A je to dobre pro spotrebitele....Ten kdo v tom nedokaze vydelat ma smulu, nemuzou mlaskat vsichni. Osobne jsem rad ze si muzu koupit hru za rozumnou cenu a ne jako kdysi za dva litry a podobne :)
  • Srdcovky vlastním jak v krabicové verzi tak v digitální - Mass Effect, Zaklínač, Dragon Age, Bioshock a další. Nemám problém za ně zaplatit 2x. Nicméně je spousta her, které nedohraji nebo dohraji a nikdy se k nim nevrátím. Pár takových na poličce mám, zbytečně mi zabírají místo a sedá na ně prach. Nedají se dál odprodat nebo věnovat, protože jsou spjaty s mým účtem.

Nemluvě o tom, že v poslední době člověk otevře krabicovku, v ní fyzický disk a přídavný papírek s kódem pro aktivaci. Vyndám tedy onen papírek, aktivuji a hra se začne stahovat bez nutnosti vložit do mechaniky samotný disk. Odložím tedy krabici na poličku a víc se k ní nevrátím. Takže tady pak záleží skutečně na tom, jak moc je mi hra blízká.

Před-objednávám za plnou cenu málokdy. Spíše to řeším tak, že si hru seženu v akci digitálně za přijatelnou cenu, za kterou si hru vyzkouším (toto by řešil opětovný návrat demo verzí). Pokud mě hra zaujme, sháním i její krabicovou verzi a podpořím vývojáře podruhé. Nevydělávám tolik, abych mohla všechny na první pohled zajímavé tituly kupovat za plnou cenu. To by pak případné zklamání mohla vystřídat nechuť a frustrace a to bych skutečně nerada. Hry jako takové mám ráda. Bohužel spousta z nich nestojí ani za starou děravou bačkoru. Takže bych vinu nedávala digitální distribuci, ale spíše přístupu který zaujímají vydavatelé a distributoři.

Jen tak mimochodem - dva dny zpátky jsem si chtěla naistalovat starší hru, kterou mám originál v krabici. Po letech jsem se k tomu chtěla vrátit a ejhle.. disk je poškozen (nikoliv fyzicky). Hru nelze nainstalovat a Origin ani Steam aktivaci neumožňují, protože to není přes ně zakoupeno. Čili mám hádám smůlu a hru si nezahraji. Leda že bych do ní znovu digitálně investovala.

Závěrem snad jen, ať se vydavatelé (vývojáři, distributoři) zaměří na kvalitu a obsah svých her. Platit tisícové položky za nedodělky nebo herní hokusy pokusy nebudu. Místo papírků s aktivačním klíčem ať raději do krabice přibalí soundtrack, doprovodnou knížečku, plakát, mapku (jako zmiňovaný Zaklínač). Cokoliv užitečného na co se člověk rád čas od času podívá. Žádné blbosti a nedej bože vůbec nic. Tou nutností aktivace přes steam, origin apod. jdou sami proti sobě. Ideální případ pro mě by byl ten, kdyby odbourali z krabicové verze nutnost aktivace, přídali fyzicky něco do té krabice a jako bonus přihodili i aktivační klíč (ať už jen pro to, že se někdo v tý e-knihovně rád pohybuje a kochá se obálkami svých herních titulů nebo pro případ, že se s fyzickým diskem něco stane a hru nebude možné naistalovat). Za současného stavu jsou pro mě krabicovky zbytečné - vyjma titulů, které jsme zmínila v úvodu. Tam je to srdeční záležitost.
    • Muzes si naprosto legalne stahnout libovolnou instalacku kdekoli na netu. To pravo na to ti dava ta krabice.

A pak se zamysli nad tim, jaky support ti zcela gratis poskytne ten, odkoho to stahnes, vs ten, komu si za to zaplatila.
      • Neni to legalne, pokud dotycny neni opravnen takove dilo sirit.
        • Je to naprosto legalni, protoze ja jsem opravnen hru provozovat, a jsem opravnen k tomu vyuzit zcela libovolny zpusob, jak to udelat. Vcetne crackuti a dalsich technik. Precti si AZ.
  • Veskoslav
    No já nevím, ale já třeba nové hry kupuji krabicovky. Vyjdou prostě levněji než oficiální digitální distribuce. A i ty vedlejší distribuce jsou povětšinou jenom o pár desítek KČ dražší. A kupovat z Ruska klíče? Polovinu her pak obcházet, Blizzard i Valve účty s těmito hrami blokují, pokud nejste Rus žijící v Evropě. Ono se taky ani není čemu divit. Sice většina nových her u nich vychází půl roku po tom, co u nás. Ale dám pár příkladů, co se dá koupit v Moskvě atd.+co vím od spolužáka, co si kupoval u nic v den "vydání": Blizzard Diablo III 455 Kč, Fifa 2015 399 Kč, Titanfall 300 Kč, Wolfenstein 300 Kč atd. A čím je to dané? Rusko je země, kde má 70% lidí ukradené Widle a 65% lidí si nikdy nekoupilo legálně hru. Proto tak nízké ceny, aby si to vůbec někdo koupil. A přesto tam míra pirátství dosahuje dvojnásobku toho, co u nás. Nevím, jak ostatní, ale když můžu, tak mě krabicovka i potěší více než digitál. Nové hry se rozhodně nevyplatí kupovat na Originu či Steamu. Příkladem budiž, že nový Wolf mě vyšel se zasláním na prodejnu 775 Kč, AC IV Black Flag 780 Kč, Titanfall 830 Kč atd. a stálo to +- jako digitální kanály kromě Steamu, Originu a uPlay. Občas se prostě krabice vyplatí. A osobně kupovat cokoliv z Ruska je čistá sázka do loterie. Zrovna včera mi zase přišla nabídka "levných" her. Lords of Fallen za 19 euro, předobjednávka na GTA V za 23 euro, Shadow of Mordor 17 euro, nový datadisk k WoW za 25 euro atd. Ale budu to vesele ignorovat. Člověk by neměl riskovat účty u Steamu atd. Obzvlášť když jsou akce. Tudíž nové hry většinou krabicovka, starší hry na Steamu v akcích. Jsem možná paranoidní, ale znám minimálně 3 lidi, co přišli o Steam či Blizzard účet jenom proto, že měli "kradené" kódy z Ruska.
    • Nemas pravdu. Hry se zadne neblokuji ani se neriskuje zadny ban, Jediny ban ti hrozni kdyby jsi kupoval ruske verze a aktivoval je pomoci VPN, v tom pripade ti hrozi ban, Pokud koupis worldwide klic tak ti zadny ban samozrejme nehrozi, Steam vylozene podporuje giftovani atd. A kdyby jsi nahodou koupil napriklad kradeny klic, tak ti zablokuji pouze tu hru. Takze nevidim zadny problem a nevidim duvod proc platit zbytecne mnohem vic.
      • Veskoslav
        Vždyť to ale píšu. Navíc worldwide klíče nejsou o tolik levnější, abych riskoval, že mi nepojedou. Což si mi jednou u G2A stalo, že klíč už použil někdo jiný.
    • vonTossis
      Nesmysl. Hry kupuji za polovinu ceny té z oficiální digitální distribuce a nejde o žádné ruské klíče. Jde o naprosto stejný EU/worlwide klíč jako ten zakoupený oficiálně. Pokud budu chtít klíče z Ruska ,tak můžu ušetřit třeba dalších 10-20 %, ale to už je potom nesmysl. Takže krabice se mi absolutně nemůže vyplatit.
      • Veskoslav
        Takže v den zahájení prodeje jsi měl Wolfa za 390 Kč (u nás oficiální distribuce začínala na 750 Kč), 400 Kč za Mordor, AC IV BF taky kolem 400 atd.? Ještě tu o Karkulce. Nesmíš nakupovat v JRC, XZone a spol. a podle toho porovnávat cenu krabicovek.
        • vonTossis
          Byla jednou jedna sladká dívenka, kterou musel milovat každý, jen ji uviděl, ale nejvíce ji milovala její babička, která by jí snesla i modré z nebe. Jednou jí darovala čepeček karkulku z červeného sametu a ten se vnučce tak líbil, že nic jiného nechtěla nosit, a tak jí začali říkat Červená Karkulka......
      • Souhlas.
        Mám stejné zkušenosti. EU/Worldwide klíče za polovinu cen krabicovek.
        Když už krabicovku, musí to být srdcovka v collector edici (takže tak jedna za dva roky...).
  • Těm 60 eurovým cenám říkají snižování cenové hladiny? *11*
  • Už jsem přestal kupovat nové hry na steamu digitálně, nové krabicovky jsou mnohem levnější, vyjímečně až o polovinu, většinou alespoň o čtvrtinu včetně dopravy, jo a samozřejmě máte tu krabičku, a steam klíč dostanete až na EA a Ubi vždy, takže samá pozitiva.
    • Zavislost na online drm neni zadne pozitivum, to jsi me vazne pobavil :-).
    • Ja uz zase nenakupuju krabicovky a nakupuju jen digitalky, ktere jsou az polovinu levnejsi nez krabicovky.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit