Přejít na výpis diskuzí
The Elder Scrolls V: Skyrim - dojmy z tříhodinového hraní
31.10.2011 | Lukáš Grygar
214 příspěvků
-
Jó, ženský - ty dokážou vždycky "podržet", když to člověk nejméně potřebuje...
-
u oblivionu som strávil pekelne veľa hodín... zo začiatku som mal zmiešané pocity ale keď sa človek zahrá do všetkých tých questov a vyskúša si všetky smery (mágovia,fighters guild, vampirizmus atd atd...) tak ho to s určitosťou pohltí... chcel som kúpiť nejaký ten battlefield3 ale ako tak na to pozerám tak prehodnotím svoju kúpu lebo som vážne zvedavý na skyrim a hlavne jeho questy, postavy, možnosti ...
sterilita prostredia? možno... ale oblivion rozprával príbehy... bol ako kniha. holt nebolo to GTA kde si človek mohol zájsť do bordelu :D... zato som sa občas objavil na tak zvláštnych miestach s nápadom že ma to samého prekvapovalo... -
-
Vůbec nemá cenu dělat si obrázek o světu falloutů z falloutů trojek :)
Jinak to mám také tak nějak.... už se těším až tahle pecka vyjde! -
Oblivion není špatná hra, pokud do něj člověk nainstaluje haldu modů, které opraví různé nedostatky. Komu se ale chce čekat až hru opraví komunita. Doufám, že v tomhle bude Skyrim lepší.
-
-
neviem... s týmto problémom som sa nestretol. neskôr som si nainštaloval shivering isles a knights of the nine ale nepostrehol som nejakú výraznú zabugovanosť ako hovoríš...
-
-
jsi málo všímavý, nebo si měl prostě štěstí... *3* těch bugů nebylo málo. Stačí si přečíst výpis z neoficiálních patchů. Některé questy se mohly bugnout a nešly dokončit. Nedělo se to ovšem každému.
-
Pak je tu ještě věc se samotným obsahem. Oblivion dost podobnými problémy jako Falout 3, jak jsem popsal níže. Je to asi čistě subjektivní věc, ale svět Oblivionu mi přišel hrozně umělý a nezajímavý.
-
EDIT: tak než jsem napsal co jsem měl na srdci, tak to samé napsal kolega. Tak tu nechám jenom závěr.
Mě osobně Oblivion nijak nevadí a hraju vanillu bez modů. -
-
Hrát Oblivion bez modifikací je zásadní chyba!
-
-
@Tehomas
Nevím jak v TES, ale z FNV bych jich pár vyjmenovat dokázal. -
Naopak, drtivá většina modifikací je nesmyslná - různé efekty pro efekty (k čemu jsou kouzla na sesílnání disco světel? opravdu potřebujete možnost si sedat na zem, nebo uprostřed dungeonu vyčarovat židli? Vážně vám vylepší herní zážitek, že má panák na zádech batoch?), a věci, které do toho světa prostě nepatří - pistole, a ten zbytek často rozhodí jinak vyvážený herní svět - možnost pěstovat (množit) kytičky a to dokonce i nirnrooty, pistole ve fantasy, létající mounti, se kterýma vývojáři nepočítali a tudíž nabízí možnost vyletět na místa, kam se hráč neměl dostat a tak tam třeba jsou jen fake kulisy čehosi - konkrétně ten modrý chrám. Možnost ochočit si zvířata, čímž se v podstatě zdvojnásobí playerův bojový potenciál atd. Všechno to na první pohled vypadá a zní hezky, ale nakonec to hru moc zjednodušuje a kazí - všechno jsem to smazal, hraju po letech znovu, bez modů a je to mnohem lepší. Narazit na mod, který něco zajímavého přináší a přitom ten svět nerozbije, je, bohužel, velmi vzácný zážitek.
-
-
dobre beriem... ale na tak veľký svet sa nedalo čakať nič iné... vidíš sám... v skyrime už level scaling neni (aspoň čo som sa dočítal) tieto veci sú všetko nedostatky ale nič čo by nejako ZÁSADNE ničilo hratelnosť alebo priamo obmedzovalo príbeh ... mimochodom... spomínal si módy... opravujú práve tieto veci čo si vymenoval?
doplním k tomu falloutu3 : je to pravda hral som to... ale je to vec vkusu... mne osobne svet falloutu prišiel ako nezaujímavý... viac ma baví "staršia doba" takže pre mňa príroda bol ideál...
ano sú to veci o ktorých má každý vlastný názor boli by sme tu do večera... každopádne vôbec mi nevadil tento prebraný systém vo falloute... ten systém je dobrý len ho treba spoznať a tieto hry si vyžadujú omnoho dlhšie zaučenie do hry ako obyčajné COD :D (blbosť že ho sem ťahám ale budiž) -
-
Tak takový problémy jsem neměl, ale pamatuju si jak jsem při prvním hraním gothicu špatně rozdělil learning pointy a na konci jsem měl docela problémy. Každopád o žádných questů mě to neoddělilo. Prostě byla hra akorát těžší. Leda, že by ses zasekl na prvních levelech, tam šlo dostat se do těch ostatních táborů. Mohl si najít jiné než přímé cesty nebo někoho přemluvit, aby tě doprovodil. Ne vše se tam musí řešit silou. Pokud si dobře pamatuju tak, ale byla spousta věcí, co šla dělat pokud se člověk necítil na výpravu do divočiny.
Trojka byla trochu divná, protože se trochu zbytečně pokoušeli konkurovat Oblivionu velikostí prostředí. To byla ale blbost. Oblivion měl počítačově generovanej terén a Gothic dělali ručně. Takže obětovali kvalitu na úkor kvantity. To byla škoda. -
heh gothic 1,2,3: trojka už bola v pohode... ale v jednotke som chudák na tom tvojom scalingu zaplakal... robí sa to asi preto aby ludia neostali odseknutý od questov. tak ako som ja skončil lebo som spravil všetky questy ktoré boli na moju úroveň a zbytok som musel hodnú chvílu dohánať stereotypným zabíjaním príšer... celý čas som nič nerobil len vraždil včely lizardy a iné "nadávky" a dostával som za to smiešne XP pri ktorých som musel dosiahnuť minimálne 2-3 levely... takže k tejto problematike ti viem toho povedať dosť aké nervy som mal :D
-
Jo mody znám na ty nedostatky jsem si vzpoměl tak, že jsem si otevřel mod manager a koukal jsem co tam mam. :D
Level-scaling pokud vim ve Skyrimu bude, ale jenom takový nenápadný jako v tom Falloutu. Což je podle mě přijatelný. Ja osobně si teda myslim, že nejlepší jsou takové RPG, které nemají level-scaling vůbec. Ja jsem velkej fanda Gothicu 1, 2 a Risenu. Na těch hrách je prostě unikátní, že tam ten level-scaling úplně chybí a musíš prostě zkoušet na jakou potvoru si můžeš troufnou na svým levelu a na kterou už ne. Případně na nízkých levelech je hratelnost založená na vyhýbání se monstrům úplně.
-
-
-
Nejde ani tak o bugy jako o nedostaky a nedomyšlenosti, jako nechvalně proslulý level-scaling, systém levelování, nepřehledný interface a inventář, kouzlo chameleon (10% - sám sebe nevidíš, ale ostatní tě vidí poměrně dobře) nebo vševědoucí stráže a sebevražedné AI, kdy zvířata tě zahlídnou ze sto metrů a pak už nedají pokoj dokud je nezabiješ.
-
-
-
-
casto prispevky ke clankum nepisu, ale u tohohle jsem se nekolikrat hodne rozesmal :D vyborne vtipy, autore!
-
Jenom doufam ze na mem PC nevyskoci nejaky konzolovy silenstvi...To nic nemeni na tom, ze se nemuzu 11.11.2011 dockat ! :)
-
Zní to přesně jako hra co chci aby mne na chvíli odtrhla od učení ve zkouškovém a zabavila v dlouhých zimních večerech... Minulý rok to bylo FNV - Pravda neočekávám až tak kvalitní naraci, ale vem to čert!! Já chci něco na relax a nemusí to být zrovna filozofické dílo *5*
-
-
Minuly rok jsem nedal zkousku z makra kvuli F:NV, letos nejspis nedostanu ani zapocet, protoze Skyrim vychazi uz v listopadu. Proc sakra museji ty hry vychazet zrovna v tomhle obdobi?
-
-
Taky jsem takhle nadával když vycházel Zaklínač 2....
Už jsem tady psal jednou že každý rok si říkám jak se budu průběžně učit a nakonec to skoro nechám na zkouškový... Tentokrát se učím průběžně!! *16*
-
-
-
po tomto clanku me skyrim velmi laka *4*
-
Doufam ze se u toho budu stejne dobre bavit jako u Oblivionu a hlavne doufam, ze zde bude daleko delsi hlavni linie ,ktera byla v Oblivionu dost kratka.
-
A jo, viem co... Lukas, co hudba? Posledny (artwork) trailer ma melancholicky/zimne naladil, soundtrack ma mat rozsah 4CD (snad tam nebude vela vaty), tak by ma zaujimalo ako posobila na teba. A este lepsie, maju konecne rozne melodie, pre rozne situacie a la Daggerfall? (den, noc, dazd, snezenie, vsak vies) Teda ak si si to stihol v tom rozpolozeni vsimnut :)
-
-
Většinu času tam jen tak lyricky bublala v podkresu. Dostal mě moc hezkej hudební moment u tý Azury, což ale nevím, jestli byla náhoda, nebo nějakej skript. Co se změn podle denní doby / počasí týče, matně si vybavuju, že s vánicí se myslím muzika měnila, ale stopro jistej si nejsem.
-
Jeremy Soule nikdy nezklamal.
-
-
Jj sklady od J. Soule maj jako vždy koule ;-)
-
-
-
Přiznám se, že se na Skyrim těším. Ovšem nevěřím tomu, že je tak bezchybný jak se píše v tomhle článku. Z Oblivionu byli všichni, ve své době, taky na první pohled vyplesklí. To bylo samé "NPC chodí spát", "NPC umí přecházet mezi celly"...no jaké přišlo rozčarování při první ochutnávce herního systému (čti jeden velký level scalling). Ovšem i přes všechny své neduhy se Oblivion zapsal do podvědomí fantasy RPG světa jako jedna ze super her a proč? Proto, že Bethesda a Todd Hovnard* vsadila na dvě naprosto nepřekonatelné karty, esa co dělají hru dokonalou za A) Absolutní volnost za B) Otevřená podpora moderské komunity. Čili pokud se bude Skyrim držet tohoto modelu, nemůže být špatnou hrou. IMHO.
*Jinak mu od vydání Fuckout 3 a jeho následného uctívání jeho osobou bohužel neřeknu. -
-
I proto se mi líbí Lukášův názor v 50tém podcastu na Games, protože tam o tom přesně mluví. Že Skyrim je samozřejmě výbornej, ale tak nějak normálně.
Ten hype, co se nesl kolem Oblivionu z řad pisálků mi také nebyl po chuti. Hlavně i z toho důvodu, že drtivá většina recenzentů např. grafiku vynášela do nebe a pár dnů po vydání (a měsíců ani nemluvím) stála grafika za hov** a každej se do ní nevybíravě opíral... Stejně tak Fallout 3. Pokud se v té době na piedestal AI stavěl 24 hod. cyklus života NPC, tak to je opravdu k smíchu... Ráno se mýt do jezírka u hradu, přes den péct maso na ohýnku, hrát na loutnu či vyrazit na lov, kutit něco na přístřešku a večer chodit spát (+ desítky dalších činností) uměl už první Gothic. A samozřejmě celá řada dalších RPG... Oblivion mi nepřišel v ničem 2x převratný. Sorry všem ultraz fans TES.
-
-
muzu se zeptat co tu ma kazdy na fallout 3? vsude ctu ze to je na ho* no prosim vysvetlete
-
-
nenech se zmast, F3 je nadprumerna hra a FNV je lepsi nez F3. Proste hnidopisi co zapomeli na bugy a nedostatky F1 a F2 se rozhodli, ze F3 je na h...o a tak proste je na h....o, s tim nic nenadelas
-
Můžeš se zeptat. Mě se třeba vůbec nelíbil svět. Město uprostřed ničeho bez zdrojů, obchodu nebo zemědělství prostě jen tak stojí a čeká až do něj vstoupíš. To samé platí pro ten hotel s těmi snoby, nemají žádné zdroje ani elektřinu. Není pro ně žádný důvod proč by vůbec měli existovat. Úplně stejné to je s těmi supermutanty v DC. Když to porovnám s New Vegas tak tam bylo to příběhové pozadí a vzájemné vztahy mezi těmi městy, frakcemi a příšerami lépe vykresleno. Tím pádem bylo co prozkoumávat, v rozhovorech bylo o čem mluvit. Detailně vymyšlený svět je to nejdůležitější na dobrém RPG a v Faloutu 3 to prostě chybělo.
-
vzdyt je to saskec
-
-
saskec je to, ze se to vubec jmenuje Fallout3
-
zahraj si F 1,2 a pak 3.. jestli nepoznas rozdil v nicem krome grafiky, tak je s tebou asi neco spatne
-
-
Tak pod to se klidně podepíšu.
-
-
-