Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Nechci se vůbec vnucovat, kdo nemá náladu ani chuť ať dál nečtě, jen bych Vás rád pozval na svůj kanál, kde právě uvádím první díl z téhle hry. Budu rád za jakoukoliv kritiku *3*

https://www.youtube.com/watch?v=aU29VLXkw58
  • Sra*ka jako CoD dostane 8, 9/10? Mila redakce, jdete do hajzlu. K Lare jsem pristupoval dost skepticky. VCera jsem odehral 7 hodin a jsem tak v pulce a mohu rici, ze jsem se ani chvili nenudil! Pekna grafika, skvele logicke hadanky, akce, dobry pribeh, pri kterem se rozhodne nenudim. Ze to neni uplne ta stara Lara? No a co? Herni prumysl jde do predu, nechapu, proc by se mel zapejkat a ohlizet na minulost. HANBA!
  • tohle neni zadna Lara! kde jsou saltove uskoky do stran? kde jsou vlci a ruzne potvory? kde je ten TOMB?? udelali z toho radoby moderni primocary film. Lare to sice sekne, ale nema koule...
    • Asi si nepochopil, ze tohle je restart serie. To znamena, ze Lara nebude hned od zacatku chodici stroj smrti. V tomto dile se teprve vsechno uci, ziskava zkusenosti atd. Ted je to proste vydesena krasna holka, ze ktere se teprve drsnacka stane :)
    • residentevilfans
      Lara teprve bude Tomb Raider po tehle hre (teda doufam ze ve dvojce ty salta budou :D) *5*
    • Vlků tam je hromada hned na začátku a kdyby Lara měla koule, tak to nikdo nehraje *1*
      • KronosDeret
        kdyby jen hromada, ale hlavne na pevnych trigrech, takze kdyz jedno konkretni misto prochazite sem a tam, vali se na vas tisice vlku...
  • Nestačím se divit, že někdo recenzi považuje za primárně subjektivní útvar.
    Dobře a kvalitně napsaná recenze = recenze, která objektivně – byť s určitou mírou subjektivního vidění recenzenta -informuje o recenzovaném díle ve všech aspektech a s citem pro vyváženost různých pohledů.
    • Recenze je psaná o objektivních prvkách to ano, ale člověkem který to stejnak vidí subjetivně, objektivní by to bylo možná kdyby to psalo více lidí... Navíc kdyby byla recenze objektivní jak říkáš, nebyl by tu důvod tvořit weby jako tady Games.cz nebo Eurogammer a tak podobně... je jich hodně právě pro to, že se pohledy mužou různit.
      • Duvod by samozrejme byl a je a tim duvodem je konkurence. Protoze kvalitni produkty, vcetne recenzi, nevznikaji jen tak a z niceho nic. Ale pokud by sis precetl kvalitni recenzi, nemel bys duvod cist dalsi.
      • nestacim se divit, jak jsi Jejdasku hloupy
        • ...koľko máte rokov? 10? Je to úplný základ publicistiky ... Pri správne napísanej recenzii to má začať rozborom hry. Potom by mala prísť kritika hry. Hlavne by sa mala odlišovať od bežného príspevku do diskusie na diskusnom fóre :) Kvalitnú recenziu odlišuje vedomé úsilie jej autora argumenty zdôvodniť a to nielen čisto subjektívne. Na konci recenzie by malo byť odôvodnené hodnotenie. Nemali by tam byť nejaké útoky, myslím hlavne osobného rázu voči hre ako takej, ktoré sú nehodné skutočného recenzenta. To len taký postreh... od amatéra... *7*
        • Pokud se ti zdam hloupy, pak je to dusledkem tveho velmi omezeneho rozhledu. Proto take samozrejme nejsi schopen oponovat a uvest jediny relevantni argument.

Pro nesouhlasici: Zapomnel jsem se zminit, ze se jedna o upravenou citaci z dokumentu Jak psat recenze od Doc. PhDr. Vladimira Spousty. S kterou samozrejme plne souhlasim. Vas mohutny nesouhlas je toliko projev vasi nevzdelanosti.
  • Laru nerozhodí propíchnutá ledvina, ani past na medvědy. Ona pak vesele skáče a běhá dál. Ve skutečnosti by po vytáhnutí té tyčky vykrvácela a po té pasti na medvědy neměla nohu
    • To ale byla past na chytání malých králíčků (jestli sis všiml, běhá jich tam spousta), takže čelisty byly z "humánního" plastu.
    • Ježiš je to hra přece...
      • Hra, která si hraje na 'přežití'. Tohle fakt k pocitu nepřidalo, zvlášť když už to tam dál prostě neřeší. První věc, kterou bych logicky udělal po takovém pádu (a to beru, že mohla mít kliku a udělat si díru v břiše v místě, kde netrefila žádný orgán), by bylo najít si nějakou lékárnu, nějaké ošetření. Ale ne, plazí se dál. Fajn. Potká prvního týpka a týpku s berlí, která jí říká: "Tady František mě ošetřil, takže můžu aspoň trochu chodit". Zeptá se 'Ošetřil bys mě?'. Ne. Zeptá se on jí? Ne. Neřeší se to, načež se ponoříš do líhně komárů, tyfu a já nevím jaký ještě další tropický nemoci. Pořád s dírou v břiše, která už jí navíc ani nebolí! Tohle by se dalo pominout, kdyby to byla HRA, ale oni se snaží být podvolní době a tak tlačí na filmový zážitek. Ale filmový zážitek má mít logiku, a ta se prostě od začátku rozpadá. (mimochodem, vybral jsem celou mapu a tam ani není dobrovolná možnost tu ránu nějak ošetřit. )Autoři prostě udělají dramatickou scénu a pak jí prostě ignorujou. Takhle se příběh nestaví. Jsou to scény jenom na efekt, protože evidentně ani hřeby ani pasti nemají na naší superhrdinku žádný negativní efekt. Žádný efekt = zbytečná scéna. To ve mě vyvolává pocit prvoplánovitosti.
        • Zbytečný sťourání. Se podívej na Promethea tam udělaj borce císařskej řez sešijou to svorkama a ona hned na to běhá a leze jako by nic. Tohle je snad v každý hře.
          • No, aspoň to sešila svorkama a pokud vím, tak i dezinfikovala....a pak ještě patlala gelem, ale to už si nejsem tak jistý. Prostě tam byla aspoň snaha. Tady se o to moc nestarají. :)
      • Přesně. Pokud budeme u her vyžadovat přílišnou reálnost, tak budou nehratelné.
  • Jak zde sleduji jednotlivé kometáře, tak bych chtěl podotknout, že pokud recenzují různí lidé, tak se logicky jejich hodnoty a názory projeví jinak a pak vznikne situace že crysis 3 dostane 8 a tomb raider třeba 7, ovšem nemohu říct že vyloženě nesouhlasím, jsem spíše pro to aby byla využívaná plná škála hodnocení a aby recenze byly ještě přísnější a nejen ZDE ale globálně, když třeba IGN nebo Eurogamer všemu dá devítkové hodnocení, tak pak vývojáři nemají takovou motivace své hry nadále tolik vylepšovat protože furt mají hodnocení nadprůměrné, dle mého je třeba přitvrdit a vyžívat plnou školá 1-10 popřípadě ji smrskout na hodnocení od jedné do pěti, možná by se pak vypovídající hodnota o kvalitě hry mohla zlepšit... to je můj názor, je mi jasné že nemůžete všichni souhlasit :)
    • Robotron3
      Myslím, že po restartu nové redakce se tu i něco takového psalo, že se bude dbát spíš na přísnější hodnocení a že průměrná hra je 5/10 a ne 7/10. Zrovna Martin Bach mi přijde, že se toho drží a jeho recenze a pohled právě beru. Ale podle mě by si to měli připomenout někteří ostatní :)
  • blixa
    Tohle bude trochu delší příspěvek, ale soudě podle té záplavy příspěvků se asi nemůžu nějakýmu komentáři vyhnout. Bohužel nemůžu nijak argumentovat proti hláškám typu "je to boží hra, jsi kretén", ale zkusim alespoň vysvětlit, jak to s tím hodnocením vidím já.

Především, berte moje hodnocení v kontextu mýho hodnocení jiných her tady na Games, s tím nemám problém. Přijde mi ale trochu zvláštní porovnávat hodnocení TR s jiným typem her hodnoceným jiným recenzentem - k tomu se prostě nemůžu vyjádřit, už jenom proto, že jsem spoustu z vámi zmiňovaných her nehrál. Jinými slovy, já se při hodnocení TR nemůžu odpíchnout od toho, že Janchor dal třeba Aliens 6/10, ale jen od toho, jak jsem hodnotil ja podobne hry v minulosti (kromě Angel of Darkness jsem hrál všechny TR hry a většinu z nich i dohrál). Dalším z dalších vodítek je systém hodnocení tady na Games (v tom "jak hodnotíme"), ale i ten je záměrně dost volný a nechává autorovi recenze dost prostoru pro jeho interpretaci, což je podle mě dobře.

Nehodlám se pouštět do debaty o objektivitě/subjektivitě, hlavně když vidím, že spousta lidí má problémy vůbec s definicí těchto slov ;) Mám ale jiný slovo, a to je "férovost". Recenzent by se podle mě měl snažit hodnotit férově, přemýšlet nad textem recenze a závěrečnym číslem dýl jak pár desítek minut. Snažim se to dělat a třeba u TR jsem do poslední chvíle váhal mezi 7 a 8, protože ta hra je podle mě přesně "mezi". Ale k něčemu se prostě přiklonit musim (a to je imho taky dobře, desetinný hodnocení jen ulehčujou práci recenzentovi) a stejně tak musim doufat, že si čtenáři přečtou text recenze a udělají si názor podle něj. S TR je to obecně hodně podobná stiuace jako s Jamesem Bondem, o kterém se zmiňuju i v recenzi - zrovna tady jsou fandové i kritici dost rozdělený v názoru na to, jestli jsou filmy s Craigem povedeným restartem série nebo naopak pošlapáním toho, o čem James Bond vždycky byl.

A poslední věc, doteď jsem nečet jedinou recenzi na TR na jiných webech, rozhodně není mým cílem se nějak odlišit za každou cenu. Ale bez ohledu na to si myslím, že by čtenáři měli být rádi za to, že si můžou přečíst víc názorů na jednu věc a vyhodnotit si, co očekávají od hry oni osobně, a který argumenty jim připadají trefný, a který naopak ukazují na podle nich nedůležitý věci. Ale to samozřejmě vyžaduje trochu jiný přístup ke čtení recenzí a schopnost respektovat odlišný názor.
    • prudislav
      jj mě z textu podle jak hodnotíme vyšla spíš 8 ,ale já zas nečet odstaved o MP a nehrál jsem předchozí díly. S rozhodnutím o koupi asi stejně počkám na PC videoreneczi.
      BTW: Navazuje nějak na předchozí díly i jinak než jen tím , že to jsou lary začátky než se stala tou drsňačkou z původních dílu?
      • Jak muze zacatek jejiho pribehu nejak navazovat na predchozi dily?
    • cyberpunk21
      Myslim si ze tymto komentarom si krasne vysvetlil v com prave je problem ktory si ludia nevedia uvedomit. Kazdy jeden hrac ma ine naroky na rozne hry ci zanre hier a preto od roznych hier ma aj ine ocakavania. Niekto moze od noveho TR cakat ze to bude causal akcna adventura na oddych (preto ho napriklad zaujima pribeh atmosfera a pod kde to u takeho cloveka moze splnat na plno a tak by jej dal 9/10) alebo caka plnohodnotny reboot povodnych TR hier so vsetkym okolo ( ale kedze autori nechceli len kopirovat stare diely tak novy TR uz nieje presne ako predchodcovia preto by dostal len 6/10 mozno menej). Myslim si ze zatial nevysla ziadna hra ktora by bola dokonala a nemala aj svoje pre a svoje proti a co sa paci inym nemusi vyhovovat druhym a ludia by to tak mali aj brat...

Myslim si ze v redakcii by ste mali prehodnotit to ci davat pri hry ciselne hodnotenie pretoze tento system je zastaraly, mnoho citatelov demotivuje precitat si celu recenziu a potom zbytocne za A vyvolava konflikty v diskusii, nakolko ludia riesia len to ci hra dostala 7 alebo 8 a malokedy konkretne veci ktore autor spomenul v samotnej recenzii a za B tlaci recenzenta do pozicie kedy ho uzivatelia potom odsudzuju za to ze jeho hodnotenie prirovnavaju k hodnoteniam inych hier od inych recenzentov a v odlisnych zanroch a hlavne aj od konkurecnych recenzii..

Osobne davam navrh bud pod ciselne hodnotenie dat slovne co znamena ta cislovka tej hodnotiacej skaly alebo ich uplne vymenit za bud slovne hodnotenie co ja viem zla,podpriemerna,priemerna,nadpriemerna, vysoko nadpriemerna, excelentna...ci spravit nejaku skalu zabavnosti tej hry...pretoze o to v prvom rade v hrach ide alebo uplne odstranit tento zabehnuty nonsence a proste na konci len zhrnut slovne klady zapory hry a hru odporucit cielovej skupine ktoru hra moze zaujat a preco a povedat ktorym ludom ta hra nesadne a tiez oddovodnit preco. Tiez by bolo fajn keby ludia z redackie mohli pod recenziu (ak hrali tu hru) napisat svoj nazor 2-3 vetami aby si potom citatel mohlo vytvorit nazor aj z ineho pohladu ako len jedneho recenzenta...
    • Lepší dát menší hodnoce když to je mezi. Pak tolik her nebude dle čísla v databazí skvělá
    • Nerozumím názorům, že 7 je špatná hra, nebo že když hra dostane 6 že nikoho nemůže bavit. Pořád je to o jednotlivci a pro někoho hra roku může být pro druhého nudící mučení... Mě zatím Lara baví, užívám si každou hodinku a nelituji peněz a o to snad jde, ne o číslo u nějaké recenze.
      Mimochodem kolik % splnění (ukazuje se u nahrávání pozice) je pří splnění hlavního příběhu (za předpokladu že se do toho tedy zapocítavaji veskere vedlejsi aktivity)? Přibližně? :) Mám 37% a udělal jsme jen 2 hrobky, tak by mě zajímalo jestli jsem už za polovinou, nebo ještě dále *9*
      • Já měl 79%.
      • blixa
        Já jsem měl 69 procent tušim.

Btw hurráá, konečně se bavíme o hře :)
        • Dik,tak aspoň že tak, já se bál že 3x poposkočim a bude konec. Teď teprve zachraňuju tu posádku.
  • V dnešní době bych spíše preferoval pojmenování pro produkty typu TR "interaktivní film". Pak by si TR opravdu vyšší známku nežli 7/10 zasloužil. V porovnání s Minecraftem, Sim City, Path of Exile/Diablo III, Starcraft II i WoWkem a dalšími hrami je to jen plnění striktně nalinkované kampaně se sbíráním kravin pro natažení herní doby. Pokud tedy házet hry do jednoho pytle, pak 7/10 mi přijde více než adekvátní známka, v opačném případě bych se nebál vytáhnout 9+.
    • Ty to ale porovnáváš s uplně jiným typem her. Styl her ala Uncharted mi velice vyhovuje, protože nemám náladu prosedět X desítek a stovek hodin u Minecraftu, WOWka nebo Diabla III. Rád si něco zahraju třeba 2 hodinky večer po práci a takovej Tomb Rider mi tak vydrží třeba na týden a pěkně se u toho odreaguje. Jde jen o to, co kdo preferuje, ale porovnávat uplně jiné žánry a typy her je kapku mimo.
    • Takže TR je striktně nalinkovaná koridorová akční hra? Zatímco D3 je pak co? Skvělé a komplexní RPG se spoustou použitelných skillů, kde jde všechno řešit dvaceti způsoby a kde mapy jsou tak velké, že se na ně nehrabe ani GTA a kde tvé činy mají vliv na herní svět i charaktery? *1* *1* A teď tu o Marušce a dvanácti měsíčcích.
  • Já hru nehrál, ani sem neviděl žádné video, recenzi sem nečetl. A taky s hodnocením nesouhlasím.
  • prijemna adventura,atmosfera v jaskiniach peckova,vylepsovanie zbrani,zakradanie,viac moznosti pre splnenie misie a zabitie nepriatela,krasna lara u ktorej vidiet v niektorych pasazach aky ma strach v danych situaciach,skilli,AI nepriatelov,prostredie,dej,tajne skrise,... Ja sa viac bavim ako pri dead space 3 a crysis 3 ,takato podarena adventura si zasluzila podla mna aspon tych 80%,70 je fakt malo.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit