Přejít na výpis diskuzí
Trable s mapou ve vývojářském deníku Warhorse Studios
19.6.2012 | Aleš Smutný
178 příspěvků
-
Neni tí vtipne, je to trapne, jako kazdy opakovany vtip.
-
Umeni si mnohem lepe umeji vychutnat lide, kteri mu rozumi, nez nevzdelanci, kteri na neco koukaji a nevi ktera bije. Vazne ti ta druha poloha vyhovuje vic a radsi bys nevedel nic?
-
Lepsi priklad je zaklinac, dobra hra od male firmy z vychodni evropy.
-
Pro chudinu nebyly *3*
-
To ale není chyba mapy, ale jde o chybu hry obecně. Mapa může být obrovská a přesto zábavná a lze v ní stále něco dělat.
Co se týká těch šermířů, máš pravdu, je to vtipné a smutné zároveň. Bohužel Oblivion byl natolik špatně optimalizovaný, že by thedy běžný počítač (a už vůbec ne konzole) neutáhly armádu o velikosti třeba 50 NPC a také nehledě k tomu, že by se díky nešikovné komprimaci ty NPC prostě do daného místa moc nevešly. Zrovna Oblivion je klasický příklad špatně komprimované mapy - aspoň dle mého názoru. Přesto tu hru mám rád. *4* -
ale byly *3*
-
dělat přesné a realistické mapy podle mě nemá moc smysl... vždycky je třeba úprava vyhovující záměrům vývojářů.
On vidí tři možnosti: nešikovně komprimovanou krajinu, šikovně kompr. krajinu a velkou "realistickou" krajinu. Řešení spíše jen naznačil, že je nejlepší udělat komprimovanou krajinu, která může být v případě nutnosti rozdělena na jednotlivé regiony, které od sebe mohou být stovky kilometrů a přesto se mezi nimi lze přepravovat rychle. To je samozřejmě možnost (podobné je to v Age of Conan např.). Kdyby např. chtěl do své hry zahrnout středověkou Prahu a zároveň třeba Český Krumlov, díky této metodě by mohl - reálně těžko, protože šikovně komprimovat tak velké vzdálenosti a zároveň zanechat menší mapu, by prostě nešlo. -
Tak článek jsem si přečetl. Já bych si jednoznačně zvolil možnost číslo 2 - velkou a realistickou krajinu, která klidně může být prázdná. Ono udělat herní mapu je to nejmenší v porovnáním s děláním questů, modelů atd.
Tady nejde o velikost herní mapy - ta klidně může mít tisíce kilometrů čtverečních. Jde tu čistě a jen o rozvržení questů. Buď můžeme mít smysluplné questy, které na sebe logicky navazují a až na pochopitelné výjimky se odehrávají v jedné lokaci, nebo můžeme mít questy nesmyslné, které budou hráče nutit jezdit přes celý herní svět. Tu druhou variantu bohužel stále nacházíme v RPG i MMORPG (Skyrim, LOTRO aj.).
Co se týká prázdnosti mapy. Jde o to udělat takový herní systém, aby hráč měl co dělat i bez questů - třeba crafting může hráče motivovat se prostě poflakovat po krajině tzv. bezcílně. Nebo např. lov apod. A samozřejmě musí být ve hře nějaké přibližovadlo - např. kůň (zásadním problémem několika RPG je nepřítomnost např. koně a zároveň velká mapa).
Vedle toho ve středověké krajině se stále něco nedělo a všude nebyly budovy, jeskyně a kdo ví co. Byla to vlastně docela prázdná krajina, kde se život koncentroval do center. Prázdný les, kde se tu a tam mihnul osamělý lovec, je tak zcela běžnou součástí středověké krajiny. A když už by chtěl oživit zdánlivě prázdné lokace, není přeci problém do hry přidat náhodně generované eventy. -
Akurátnost ... pane Vávro, zkusil jste někdy vstát od počítače a projít se venku? Takovou vodu nemají ani snad od Spolany v Neratovicích :D
-
"Přátelé z BIS vzali mapu ostrova Tenerife a 20x jí zmenšili. Získali tak hezkou 3D mapu povrchu, ale všechno ostatní udělali jinak. Z velkoměst jsou vesničky, z velehor kopečky."
Když jsem hrál Flashpointa tam jsem si pak říkal,proč to je samá vesnice a tam 4 baráky.Konečně jsem zjistil proč *7* -
Tam píše,že když to udělá dle historie tak to bude velké a často prázdné.To hráče může nudit.Tak přemýšlí jak to vyřešit a možností uvádí několik.
-
F2 je tisíc let stará hra... taky jsem rád, že v tetrisu nemusím chodit míle... *7*
A bože, jak já jsem rád, že jsem v F1 nemusel chodit míle a mohl jsem jezdit. Než tu něco napíšete, zapojte šedou kůru mozkovou. *3* -
3x3 km? to je teda slabota... *7*
PS je mi úplně jedno, jak tu mapu zaplní. Na open RPG je to prostě málo. Musíme si uvědomit, že v husitské době nebyly na každým metru jeskyně atd. jako třeba v Oblivionu. -
Za tip na Kašperk díky.
Jinak jsem to pomínil já. Měl jsem na mysli ten "letecký" pohled. Četl jsem ten článek odpoledne a nějak mi v hlavě utkvělo, že ten screen z editoru je předělávka skutečného místa se vším všady, ale ona to asi bude ta upravená mapa, o které Dan píše dál, což? -
Existovaly buď nočníky (na zámcích je často můźeš vidět u postelí), ze kterých se ho*na a chcanky lily na ulici, nebo latrína, která měla vývod někam do podhradí. To bylo spíše u bohatších, chudina šla prostě "za humna".
-
Asi jako obsah tvé hlavy ty trapaku.
-
Pěkný ,líbí se mi jak nad tím Vávra přemýšlí ,snad to dotáhnou do konce ;)
-
Hmm, tenkrát tady byly převážně smíšené lesy s převahou listnatých stromů. Dnes jsou tady spíš jen smrkové lesy. Ale já mluvil o krásách Čech 15. století, ne o krásách lesů 15. století. Stojí tady snad vesnice a města ve středověké podobě? A hrady?
-
A ze pises cesky. Ok, je fakt, ze na Slovensku i takhle priblizne s fantazii to nekde muze vypadat. Ale vetsina Cechu kdyz de do lesa, tak to tak fakt nevypada :)
-
na slovensku