Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Oprava: Středověk je až moc pitomý výraz, aby se tohle období dalo hodnotit jako celek. Vždycky se musí hodnotit kde a KDY.
  • Tohle jsem měl zrovna na mysli. Vymezení hranic středověku. Byly i veliké rozdíly mezí Itálií a českými zeměmi taky rodíl 10.stol. čí 14.stol. u nás a jinde v Evropě....V Itálii taky přispěl obchodní ruch směrem k blízkému východu a tedy i sdílení znalostí. Blízký východ pak čerpá z hedvábné stezky a územím východořímské říše....Ale řekl bych, že se hádáme dost o maličkostech. Ale pojem "hluboký středověk" je pro mě prostě pojem 3 kroků zpět pro Evropskou civilizaci - kolik jen věcí nebylo vlastně objeveno ale znovuobjeveno, ale o tom vlastně není pořádný důkaz.... *3*
  • Na druhou stranu, o americké historii jsme se na škole učili celkem dost (což mě celkem štvalo). A hlavně je americká historie trochu víc profláklá a nedivil bych se, kdyby i více Čechů znalo tuto historii lépe než samotní Američané.
  • pyčo game of thrones je daleko zajamvější než celej českej středověk
  • A nejspíš tam bude i Dorota Máchalová, viděl jsem tam její chalupu
  • gombicek,
    ono jde o pojmy. Je to možná přiblblý, ale město je definováno jinak než sídliště. Nejde tu o počet obyvatel a dokonce ani o velikost zástavby. Bez komplikování lze vymezit města starověká a středověká (časově dál nemá smysl jít). Ta se dost lišila. V čem si ale byla podobná byla jejich vnitřní struktura (jak architektonická, tak sociální). Ve středověku nakonec nejen pod vlivem německého práva vznikla určitá sociální a institucionální podoba města - ta se zakládala na jasném úřednickém vedení, jasných často už psaných pravidlech (součást městského práva) a na určitém urbanistickém řešení. Tohle všechno se dochovalo do dneška, ačkoli modifikované. Města byla také jasně právně i územě vymezena vůči svému okolí - venkovu (ne uzavřená ale vymezená - dříve se věřilo že uzavřená, což se už opustilo). Keltská opida byla přecijenom jiná, i když i já bych možná neměl problém o nich mluvit jako o městech (ovšem ve škole by mě za to asi odpravili). *4*
  • ak tam bude niekto z game of thrones tak ho najprv okradnem a potom zabijem...nebudem trpiet aby mi tam pobehovali postavy z nejakeho dementneho serialu *16*
  • a ještě k tomu jen tu ameriku, přímo státy USA tady nikdo dohromady nedá
  • No asi ano :) Je to ceska hra, tohle je ceskej web, je to nedavno oznamena hra, je to velka hra, je to ceska hra, je to abiciozni hra...rikal sem uz, ze to je ceska velka a ambiciozni hra? :)

Kdyz se vydavala mafie, psalo se furt o ni, kdyz OFP, tak taky....kdyz se bude vydavat ARMA IV, tak se tolik o ni psat nebude, protoze to bude de facto uz patej dil....:)

Je to jako se divit clankum o hubnuti na ona.idnes.cz :)
  • Ne, ne a jeste jednou ne. Nic z toho, co jsem vyjmenoval, neni to, co se laicky nazyva renesance (coz je vic mistne omezeny umelecky smer nez casove obdobi). Anselm je jedenacte stoleti. Karolinska renesance dokonce jeste o nejake dve stovky let driv. Cirkev prave v tehle dobe byla nositelem anticke vzdelanosti. Precti si nejakou knizku o historii. "Dark Ages" proste a jednoduse nebyly.
  • tak stačí, že si tady každý hraje na experta na americkou historii, přitom 90% lidí tady zná Ameriku jen ze zeměpisu.
  • Ano, s těmi hrady to tak bylo. A obytné místnosti nebyly pouze holý šutr, ale byly obloženy dřevem (vypadaly jako srub). Ale to je celkem běžný jev, který můžeš pozorovat na více příkladech interpretací historie. Napadá mě např. rekonstrukce pyramid nebo antického sochařství (kde je již také podloženo to, že tyto sochy byly krásně malované různými barvami).
  • nechápu, jak tvůj koment reaguje na ten předešlej, myslim, že člověk před tebou mluvil spíš o tom, že hodně čechů ani nezná svojí vlastní historii, kterou se učí ve škole, nemluvil o žádnym zkoumýní historickejch pramenů.
  • a ze ja som musel hrat vo walking dead alebo san andreas za cernocha to neni rasizmus? :D
  • No, ale stále máme jakési povědomí o tom, jak ta doba vypadala. Nemáme zapotřebí se ptát vývojářů, jestli do hry dají černochy, protože víme, že tady žádní nežili (a k tomu nepotřebujeme znásilnit strýčka googla, jako v případě toho tazatele). Spousta z nás vidělo řadu dokumentů o středověku v českých zemích, navštívili jsme kostely a chrámy, viděli fresky a v centra našich měst, kde se dennodenně (jak kteří) procházíme, mají svůj původ právě v tom středověku. A nemyslím si, že náš národ středověk u nás nezná, ba právě naopak. Je možné že nám nic neříkají letopočty, ale určitě máme tušení, jak takový běžný život ve středověku vypadal, protože jsme tím de facto obklopeni od malička.
  • Problém je, že se tu bavíme o středověku, který je vymezován různě - nejčastěji 476 až 1492 (dříve bylo oblíbené i 1453). Když se na to tak podívám, rozdíl u nás v roce 500 a v roce 300 byl řekněme asi dost malý dnešním úhlem pohledu. Proto já raději hovořím o středověku u nás jako o době od 9. do 15. století a i tahle staletí se velmi liší. V 9. století jsou tady sídliště ještě menší než ta keltská a kulturně tu dojíždí stav z předchozích století. Ve 13. až 14. století se u nás naopak rozvijí masivně sídelní výstavba, je zde počátek měst a sídelní struktura se blíží té dnešní současné (kupodivu). Obchod a ekonomika se rozvijí dost rychle, což souvisí s těžbou ale rovněž se změnami v zemědělství. Náš stát se natrvalo stává královstvím. Jsou zde založena významná kulturní centra a významné instituce včetně univerzity a arcibiskupství.

Středověk je až moc pitomý výraz, aby se tohle období dalo hodnotit jako celek. Vždycky se musí hodnotit kde a kde.
  • Tak určite -_-
  • V ty hre asi bude hodne postav z Game of thrones. Uz jsem tam viděl little fingera a tedka v tom videu(v půlce) je Meryn.
    Pro porovnání
    gameofthrones.wikia.com/wiki/Meryn_Trant
  • Tak o spoustě věcí můžeme tvrdit, že to jsou teorie. Spoléháme se především na moderní technologii získávání pramenů a teorií historiků. Dobové prameny jsou tvořeny i kronikami, jejichž obsah je mnohdy nadnesenější než kdejaký antický epos. Ale to záleží o čem se bavíte. Na kickstarteru byla zajímavá diskuze na téma podoby středověkých hradů. Dneska jsou zpodobněny jako šedé budovy - přitom bývali barevné - převážně bílé. Záleží o čem se člověk baví....
  • Tak je pravda, ze o keltskej spolocnosti vieme v porovnani s rimskou alebo stredovekou velmi malo. Vlastne najviac informacii o kelstkej spolocnosti je asi od Caesara. A v tej dobe uz Kelti na uzemi Ciech boli vytlacany Germanskymi kmenmi. A je pravda, ze keltske oppida by sa za mesta uz povazovat mohli.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit