Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Ctvrtak musel byt utrpenim *5*. No jestli jste na stredni brali Dijkstra algoritmus, tak to smekam. To jste urcite brali i ABP a A*?! Jeste mi rekni, ze jste brali i Quadtree a asi me klepne :). Kam jsi to chodil na stredni?
    Porad mi pripada, ze to skolstvi nejak upada, ale vidim, ze nekde polepsili!
  • Take jsem mel diry ve znalostech - s tim se pocita. Ve firme byla nastesti spousta literatury a kolegove, takze nebyl problem nedostatky rychle anulovat. Navic se pak i u nas rozsiril docela rozsiril internet a to take hodne pomohlo.
    Ty pohovory nejsou tak hrozne jak se rika. Podminkou byl vetsinou nejaky existujici projekt. Otazky vetsinou na navrhove vzory, paradigmata a algoritmy + obecne teoreticke veci. No a pak samozrejme podle toho, na jakou pozici jdes - u gfx treba HLSL, geometrie a matice. Kolega mi rikal, ze u jedne firmy meli test inteligence :)
  • Lawliet
    tak to jsi četl dobře
  • Black_Hand
    jo no. my jsme meli asi trochu jiny temata. druhak a tretak nas provazel clovek co uci na mff a dela sefa informatiky (mozna jenom bakalarsky ted nevim). pascal byl nasim dennim chlebem. co si pamatuju, tak nas ucil takovy klasicky veci od ruznych trideni, pres dijkstru, nebo dokonce seznamkovy algoritmus :). ctvrtak byl zase php a mysql.
  • Je fakt, ze nemam poneti, jak vypada stredoskolska informatika dnes, ale kdysi to vubec nebylo spatne. Treba stavove masiny jsme delali teoreticky i prakticky (myslim v Pascalu).
  • Black_Hand
    to jo no. ja taky u programatoru chapu, kdyz zacne plat niz, proste s tim pocitam, protoze diplom ti toho moc nerekne (ja to delam proste proto, ze me to bavi).

ja mam celkem stesti na vedouciho, protoze ma spoustu projektu, na kterych se ty zkusenosti opravdu nabirat daji, ale i tak se nepovazuju za nakyho extra programatora. na to znam jiny.

a vubec, co jsem slysel o prijimacich pohovorech v mnohych hernich firmach, tak hlavne ty rychloprogramovaci casti jsou celkem peklo. u nas se tak delaji zapocty na nektery predmety. to cloveka nauci nedelat zbytecne moc flexibilni navrh :P. proste hack & slash, jinak nestihas.

na druhou stranu, co mi rikal jeden veteran, ktery delal na vsech trech ceskych ufech, tak jeho teoreticky znalosti byly ze zacatku trochu derave, ale byl a je schopny, takze nedostatky hodne rychle zmizely.
  • Je to jak rikas. Schvalne jsem psal o vysokoskolacich, kteri se o obor zajimaji. A takovy VS vetsinou minimalne dela brigady, nabira prakticke zkusenosti a pracuje na vlastnich projektech.

Vysokoskolaky-teoretiky, kteri si pri prijimacim pohovoru reknou 40k hrubeho a prijimaci test daji na 10% uplne nesnasim - ti jsou v podstate nevyuzitelni.
  • když jsem čet o těch parťácích okamžitě jsem si vybavil pekelný quest z gothic 2 pro příjmutí mezi mágy kdy jste museli dopravit ovečku přes celou mapu. nejlepší bylo všechno po cestě pozabíjet aby se během boje neztratila, přepnout na chůzi abyste ji neutekly a každejch 5 sekund savovat kdyby se stalo nevim co.
  • No ver mi, ze kdyby neprovedli alespon povrchni beta test, ze by ty hry byly jeste zabugovanejsi nez ted. Ale jinak mas pravdu, skutecny beta test probiha az po vydani :-D
  • Black_Hand
    jo ale spouste stredoskolaku chybi ty zaklady o konecne stavovych strojich ci if-then pravidlech, takze vysledek je hodne nechutny. sam to vim, pac jsem tenkrat zrovna neco konecne stavovyho delal a kdybych k tomu mel ty teoreticky zaklady tak bych to mel milionkrat rychlej a jednodusej...aspon jsem se na tom hodne naucil.
  • Black_Hand
    no ja jsem nechtel drzkovat o vysokolacich (sam totiz jednim sem), ale rozhodne to nejde rict o vsech. znam spoustu lidi, po kterych by firmy sli jak slepice po flusu. herni AI ucime i u nas. a mame tu predmet, na kterym delame presne to samy. na zapocet potrebuje clovek trochu rozumnyho bota do UT2004 a typicky byvaji lepsi, nez puvodni. ta optimalizace samozrejme obcas problem je.

kdyz do firmy prijde striktni teoretik, co nenapsal ani carku AI, tak se neni co divit, ale to se postupne meni, alespon u nas. snazime se spolupracovat s lidma z branze atd., i kdyz z AI zatim nikoho nemame. ty mame jenom na vyvoj her, alespon to se nam dari.
  • no o betatestu bych moc nemluvil :D posledni dobou (cca par let) jsou betatesteri vsichni zakaznici, kteri si koupi hru v dobe, nez je vydan prvni balik opravnych patchu
  • Ano, spickove AI jsem udelal, ale ne pro konzolovou hru. A k nabidce zamestnani odpovim stejne jako pred cca deseti lety (snazili jste se me pretahnout do IS jako engine programatora): s aktualnim zamestnanim jsem velice spokojen, ale diky za nabidku.

A mimochodem mas take problemy se ctenim (nebo chapanim - to neni urazka, necekam programatorske znalosti od grafika). Nepsal jsem nikde, ze AAA AI dokaze napsat kazdy stredoskolak - precti si me prispevky znovu a pokud to nepochopis, nech si to vysvetlit od nejakeho programatora, co znas. Opravdu me nebavi se opakovat.

A jen tak okrajove, podivej se na nektere indie tituly. Treba i 1-3 man veci a uvidis, ze poradne AI opravdu dokaze udelat spousta lidi. Ono totiz dnes uz vsechny ty pokrocile algoritmy mas k dispozici na netu nebo v knihach - staci je jen prevest do kodu.
    Skutecni borci jsou ti, co ty algoritmy vymysleli - silne pochybuji, ze ses s nekym takovym vubec nekdy setkal.
    Navic, jak uz jsem tu nekde ptal, o ty nejslozitejsi veci se dokaze postarat herni engine (napr. UDK, ktery je s jistym omezenim zdarma).
  • Ano, naprogramovat super mega AI, které se bude pohybovat po testovací scéně a to všechno poběží na super PC zvládne "každý středoškolák". Naprogramovat super AI, které se bude pohybovat po graficky velmi složitém levelu, nebude kolidovat s průběhem hry a jeho výpočet zabere několik ms, aby to jelo i na konzolích už je poněkud jiné kafe. Tvrzení je v zásadě stejné, jako kdybys řekl, že každý inženýr ve čtvrťáku dokáže sestrojit spalovací motor. To možná i dokáže, ale sestrojit spalovací motor se spotřebou 5 litrů a pořádným výkonem, s tím mají problémy i špičkové teamy nejbohatších automobilek. Z pozice teoretika se pak kritizuje a deklaruje snadno. Nebo jsi snad nějaké špičkové AI pro konzolovou hru udělal? Pokud ano, tak tě rád zaměstnám a to si nedělám legraci.
  • az pochopis k cemu jsou v CS boti, tak se muzes opovazit nekoho nazyvat retardem
  • Whoossain
    Jo, obrázek už změnili...
  • Co jsem videl vlastnosti fotbalu, tak tam maji napsane adaptivni AI a to u vice nez 1 titulu.

O tenhle typ her se sice vubec nezajimam ani jsem na zadne takove nepracoval. Nejblizsi zanr, na kterem jsem pracoval jsou TBS a RTS.

U techto her neni az takovy problem s analyzou - jedna se pouze o 11+11 hracu, kteri se pohybuji relativne pomalu. S tak malym poctem entit uz se da velmi dobre pracovat. Vazne nevidim nejaky velky problem v implementaci adaptivni AI - vykonove by na to konzole urcite mely stacit.
  • To je fakt... Ale porad lepsi, nez kdyby se nekde zasekli a clovek by se pak pro ne musel vracet a navigovat je.
  • Jasne, nekdy je rozumnejsi to naskriptovat a treba castecne vypnout fyziku (kolize s objekty) - ono to pak i vypada lepe.
  • Oni to tak ale delaji, viz. oblibene OPF :)
    Tobe porad nedochazi, ze se bavim ciste o AI - co je mozne, co se pouziva a co je rentabilni.

To, ze musi byt zajisten hladky prubeh hrou je snad jasne. Mne jde pouze o to, ze spousta veci jde udelat inteligentne a neni treba se hned uchylovat k podvudkum. Ale nebudu se opakovat, kdyztak si precti znovu to, co jsem psal.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit