Přejít na výpis diskuzí
Umělá inteligence ve hrách #1: zapomeňte na inteligenci
24.7.2011 | Dan Vávra
175 příspěvků
-
Vysokoskolaci obecne vi prd. Ale ti schopni (hlavne ti, ktere obor skutecne zajima) uz maji praxi a rozhodne AI udelat dokazou.
Konkretne my jsme na VS delali ve 3. nebo 4. semestru AI a nechali je bojovat mezi sebou. Kdo vyhral, nemusel psat dokumentaci a mel automaticky za jedna :). AI byla inteligentnejsi nez ve vetsine AAA titulu (subjektivne), ale na druhou stranu nebyla optimalizovana. Optimalizace jsou uplne jine tema a nejdulezitejsi jsou vlastni algoritmy.
Jen tak mimochodem se v oboru pohybuji uz cca 15 let (resp. pred 15 lety jsem pracoval na prvni hre).
Zazen iluze, ze o AI vis vice nez ja nebo temer libovolny programator, ktereho tema zajima a ma v nem nejakou praxi. -
Doporucil bych Vám si asi zahrát takový Shift 2 nebo DiRT 3 na úroveň vyšší než je easy... možná poté poznáte, že AI dělá chyby, dělá je vcelku často, a opravdu reaguje na hráče kolem sebe...jde jen vidět, že hrajete opět jen jeden typ her, a nemáte nadhled, jaký by redaktor měl mít... a jen k větám stylu "odhadnout co se je věta schopná naučit" - tak potom o čem tady hovoříme, to že to jsme schopni odhadnout je jedna věc, ale to, že se to 8 let staré hře dařilo naučit to je věc druhá.... poslední dobou mám opravdu pocit, že se vývojářům daří krmit tyto "redaktory" přesně tím co chtějí a ti již ztrácejí rozumný nadhled na celou věc...
-
Máš pravdu, ale předtím tam byl screenshot z MW1.
-
Chlapce, nejdriv si precti, co jsem psal. Chapu, ze jako laik jsi tomu mozna nerozumnel, ale kdyz nevis tak neodpovidej. Psal jsem, ze stredoskolak by mel zvladnout alespon modul akcne-reakcni logiky (ja jsem to tehdy zvladl, tak proc ne ostatni?) - v podstate jde (hodne zjednodusene) o programovani stylu pokud UrcityStav pak NecoUdelej - nejde o nejakou slozitou algoritmiku.
-
arma 2 by taky stála za par slov .takových her je pomálu
-
Jen pro úplnost - v uvedené citaci ještě chybí čárka. Jako na pár dalších místech v článku (a nejen tomto). Z hlediska obsahu byl ovšem pro mě zajímavý.
-
Nie, toto je DLC map pack pre MW2 a koknrétne toto je trochu prerobená mapa z MW1 a volá sa Crash - Crsossfire bola mapa kde sa bojovalo len na jednej ulici
-
Call of Pripyat má hodně dobrou
-
Nejinteligentnější nepřátelé v historii her je spíše bez debat HALO (hlavně dvojka) . Tam ty souboje jsou opravdu dynamické. V HALO 2 je A.I. schopna řídit s vámi vehicle (ano stane se někdy zásek). Trojku a další jelikož nejsou na PC jsem nehrál.
-
I když je to lineárně zaměřené a odehrává se hlavně v budovách. Je to zatim nejlepší AI co svět spatřil.
-
Bohužel, tohle neni nic nového. Je jednoduché nastavit bod (hráče) aby ho nepřátelé viděli a pronásledovali. Řeší se hlavně to ostatní.
-
V MP CoD4: MW je to Crossfire u plantu B :-)
-
mohl bych se zeptat jak na tom byla AI v mafii 2? setkal jsem se uplne nahodou s enginovym programatorem, co tam pridaval podporu pro apex a povidal neco o tom, ze jste se na ni docela pekne vyradili. myslim na nahaneci policajtske, kdyz zrovna nebezel skript. sam jsem mafii 2 jeste nehral, tak nemuzu posoudit, ale koupenou ji mam.
-
Jasně. Možná jsem jen špatně kliknul :)
-
To bola skor reakcia na "Jinak na AI nic neni. Naprogramovat AI srovnatelne s AAA hrami dnes dovede snad kazdy prumerny absolvent nektereho z INF oboru." Som len tak nacrtol, co sa vsetko musi riesit pri takom "prumernom" boji napr. 20 NPC, plus sa to musi zmestit do 2-3ms.
-
Na krabici psali, ze je tam adaptabilni AI !!! :-))
-
Zlate voci... :-)
-
Je to tak, muzes napsat skript pro deset ruznych problemu a hraci jich stejne vytvori padesat... :-)
-
Ciste jenom k tem sportovnim hram, konkretne fotbalum i hokeji od EA, potazmo Konami: jeste jsem nezazil dil, ve kterem by automaticky nezabirala jedna a vice strategii, potazmo figlu. Hovorim pouze z vlastni zkusenosti cloveka, ktery zrovna sportovni hry dlouhodobe (v Levelu i nyni) hrava, vzdy jeden rocnik skoro po cely rok. A nic, co by pripominalo adaptivni AI, jsem opravdu nezazil. Porad dokola funguje to same, AI je schopna i napodesate skocit na tu samou situaci. LFS nehraju, to nevim, ale TIR si zrovna velmi dobre pamatuju jeste z BW a opet to same, na krabici je napsano, ze hra pouziva skvelou AI, ale v praxi se to projevuje bud silne zautomatizovanym postupem, kdy dopredu dokazu odhadnout, co se AI je schopna naucit, nebo to nefunguje vubec. V podstate to same, co u sportu, kde tvurci za inteligentni AI vydavaji jen navyseni obtiznosti v podobe presnejsich kombinaci, rychlejsich akci apod.
Nerikam, ze vyvojari nevylepsuji AI rutiny, zrovna sportovni hry jsou na tohle opravdu asi nejnarocnejsi ze vsech zanru. Jde vsak o tom, ze se to nijak vyrazne nepodepisuje v praxi. Dan uvadi par uskali, ktera tomu brani treba v sandboxech. Treba u zavodnich a sportovnich her je to vsak mnohem tezsi, protoze tam neexistuje jasne dany problem, proc to nejde. Je tam potreba AI, ktera musi pusobit prirozene a ne se jen snazit, aby byla nejlepsi, coz neni tak obtizne, zcela evidentne. AI budoucnosti by mela prirozene chybovat, to dnes zadna z nich neumi. A az to bude umet, pak teprve se da rici, ze se neco uci a neco zkousi, protoze jedine pri zkouseni a experimentum dochazi k chybam a nejakemu pouceni :) -
Tak kdo někdy dělal hru, tak asi ví, že vysokoškoláci vědí všechno nejíp a udělali by všechno jinak, lépe a rychleji... a o dva roky později dají radši výpověď a někdo to po nich musí celé předělat :))) Samozřejmě postaru, přesně tak jak ti vysokoškoláci nechtěli a jak to funguje :) Ale občas se najde vyjímka a pak to stojí za to.