Přejít na výpis diskuzí
Umělá inteligence ve hrách #3: o chytrou AI nikdo nestojí
10.8.2011 | Dan Vávra
124 příspěvků
-
Já o chytrou AI teda rozhodně stojím!
-
myslím, že nepřestřelil a vystihl to velmi jasně. však se v článku nepíše, že AI musí být tupá. píše se tam o problematice ji vyvážit, protože nemůže být geniální. počítač uvažuje rychleji než člověk (situaci dokáže vyhodnotit prakticky hned). není problém tedy člověka rozcupovat, ale to by jaksi nikoho nebavilo...
ona i ta "výzva", o které mluvíš, je ne moc chytrá AI...
a v článku je to vysvětleno na onom příkladu s přesilou u FPS jasně: není moc reálné, aby hráč sám postřílel deset nepřátel a proto se musí zařídit, aby se AI chovalo na oko inteligentně, ale nechala se postřílet...
*5* -
No ja nevim jak ty ... ale ja kdyz hraju hru a zjistim ze je tam obtiznost tak pro male deti, tak mne prestane bavit ...
Krasnej priklad byl Warhammer: Shadow of the Hornet Rat ... kde jsem jednu bitvu hral asi dva mesice kazdej den minimalne jednou, nez jsem ji skoncil tak abych mel dost jednotek pro pokracovani v pribehu (byly tam velmi tuhe bitvy a nepritel mnel vzdy presilu). -
Ted nevim kterej myslis, jestli myslis dvojku, tak ta si to jmeno vubec nezaslouzi (de facto tim Chris Taylor zabil celou serii), jestli jednicku, tak si porid Forged Alliance (+patche samozrejme) a skus porazit normal AI ... pekne se zapotis :)
-
To jo, boti v Supreme Commander mě v tomhle docela zklamali.
-
Pan Vavra v clanku dle meho tezce prestrelil, tvrdit to ze o chytrou AI nikdo nestoji je hloupost. Jen pro priklad uvedu ze bych dal nevim co, kdyby ve strategiich AI vymyslela uskocne lecky a snazila se nejak kombinovat jednotky a premyslet nad tim jake dusledky budou mit jejich ciny (nadherne to ted predvedl Shogun: Total War) a ne jen tupe posilat jednotky ve vlnach, nebo nedej boze si spocitat, ze uz nemam sanci vyhrat, tak se schovat v zakladne a cekat na smrt (hodne casty jev ve hrach od Relicu).
Nevim jak ostatni, ale ja opravdu stojim o AI ktera bude pro mne vyzvou a ne nejaky hloupy Dummy ktery ma napsano vidis na 50 metru, objevi se hrac, strilej ... pamatuju hry z dob kdy vse bylo pseudo 3D (3D prostredi a 2D postavicky) a nepratele nemeli problem kooperovat, volat posili (ale inteligentne, tak aby vam v padli do zad, ne zavolat vrtulnik ktery ceka az ho sestrelite) atd ... atd ... -
pravopysk
-
Su rát za tito článki a njejakí pravopys je mě ukradenej. *4*
-
V nemodifikovaném OFP žádnou munici z padlých sbírat nebudou. A pokud jim nebude mít kdo rozkázat, tak si ji ani nedoplní v náklaďáku. Módy to řešily.
-
Nejsi jediný.
-
Tak zrovna Alpha Protocol je ukážka stupídnej A.I.
-
neustále vychází celá škála her... to že jsou nejvíc vidět AAA tituly, do kterých jsou nalité milióny dolarů a staví přímo na interaktivní zábavě neznamená, že neexistují tituly, které se věnují hraní jako hraní... na výběr je toho dost a každého občas baví něco jiného...
-
toto nas caka v Skyrime :)
-
Tak stop. Tyhle vykriky jsou zbytecny. Chlapci zkusme se na chvili pozastavit a uvedomit si, ze ne kazdy ma na tohle cas a hlavne naladu. Uz v mych mladych dobach jsem nenavidel tyhle premrsteny obtiznosti a protoze jsem zazil tuhle eru.. vim o cem se mluvi a presto ty retrofilní kydy nemuzu vystat. Ona je vyzva a vyzva. Neudelatelny to umi pripravit kazdy brko ale tak aby se to skvele hralo a nebylo frustrujici, to je umeni sefkuchare. Hru hraju protoze me sakra bavi a prozivam neco zvlastniho ne? Na to abych se placal po zadech a chlubil mam neco jinyho. To vazne postrada logiku, jako bych se musel divat na uplne debilni film a pak se chlubil jak jsem tvrdej, že jsem to překlepal ve zdraví. O tech hrach dnes je zbytecny diskutovat, to je tak markantni rozdil v kvalite az do oci bijici. Nevim kdy jste byli ted poslednich 5 let? Driv hry byly vic videt, ciste proto, ze nic jinyho nebylo. Uplne namatkove jsem se ted az dostal k Alpha protocolu a podobny zazitek mi zadna jina hra driv nenabidla.. nemluve o systemu rozhovoru, ktery se logicky piluje dodnes...
-
on i opak je otravnej... kdyz pri vykouknuti za roh te zahlidne parta vojaku na kilometry daleko, to dokaze zkazit den... chce to grif na podobny akce, rekl bych ze stealth zanr je na tuhle problematiku nebezpecnej... hraci reaguji vselijak oproti klasickym strelbam do ksichtu,..
-
Jéje, to je tu dnes zase rozumbradů :). I když se "odhazování" granátu neděje příliš často, blbost to rozhodně není - naopak, v některých situacích jsou k tomu vojáci přímo cvičeni. Když ti vlítne granát oknem do místnosti bez solidního nábytku, tak je to často jediná možnost, jak mít alespoň malou šanci na přežití. FYI - jen za posledních několik měsíců dostalo několik amerických vojáků vyznamenání za to, že takhle zachránili svoje druhy. Někteří sice in memoriam a jeden, kterému to utrhlo obě ruce (a teď má robotické), ale to nic nemění na tom, že to už zachránilo celkem dost životů...
-
upřímně, občas jsem až sám fascinován, kolik těch čárek, které tam být mají, ve větách vynecháme.
-
Day of Defeat.
-
Naopak mu na mnoha místech interpunkce chybí...
-
Že někam píše články, ještě nemusí znamenat, že chce být novinářem.