Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • konzolisti dostávajú exkluzívne herné pecky ako GTA V, RDR, Last of Us a chudobní PCčkári výsmech od tučka Newella s niečím, čo sa zapíše do análov ako najväčšia zbytočnosť v dejinách PCčka....
  • Veskoslav
    No já nevím. Ale díval jsi se na cenu bez OS a cenu s OS? A Linux má pořád své možnosti. Od OpenGl až po slušně omezené pracovní možnosti. Většina programů, co používám v práci, ani neví, co to Linux je, natož aby mi na tom jela. Tohle mi přijde jako nesmysl. Navíc mi přijde debilita nařizovat na čem chci hrát. Linux je fajn, ale na hraní naprosto nepoužitelný. Navíc Valve je sice silná firma, ale proti MS by neměla šanci v lobi u společností. Máš představu, že pc=hračka, obzvlášť to, co máš doma. Možná až budeš starší a pc ti nebude sloužit jenom na hraní her, tak zjistíš, že je to nesmysl, aby byl Linux čistě na pc pro potřeby hraní a Win či OS od Apple v kancelářích atd... Navíc už vidím, jak se tam hrnou hlavní výrobci her. A portace není jenom o systému. Ono dost záleží, co bude v SteamBoxu za střeva. Pakliže nějaké upachtěné čtyřjádro, co je v tabletech, tak to nemá absolutně cenu. A alternativa AMD či i3/i5 s alternativní grafickou kartou taktéž nevyjde levně. Je dost otazníků co a jak. Počkal bych si na uvedení další novinky 25. 9. Tato novinka mě spíše naštvala než potěšila. Protože už někjakých 10-12 let neustále slýchám, že Linux do 5 let vytlačí Win z herní i pc scény:) No s 4% v celkovém objemu je to docela humorné:)
  • rancor1223
    Pokud vezmeme Steambox jako skutečné PC, schopné zobrazovací kvality nových konzolí tak seš tak na ~10k-15k Kč. Nové konzole stojí kolik? 10k Kč?
    Ok, pokud si chceš postavit skutečně levné PC tak to pořád stojí víc než PS3/X360 (ty levná PC pod 4k mají ARM a na tom si toho moc nezahraješ ani se SteamOS).
    Já to samozřejmě všechno přirovnávám k novým konzolím, protože konzolisti jsou cílová skupina tohohle všeho.
  • Spades
    Ideální případ by podle mě byl, kdyby se většina her přesunula na Linux, a ten se stal "hlavním systémem" PC. Windows by pak šel po vzoru Mac OS na dedikované přístroje.

Zlevnila by se tak cena PC (nemusím platit OS), byla by lepší možnost volby (různé linuxy) a Windows a Mac by byly pro fajnšmekry a kanceláře.
  • rancor1223
    Ale tohle je to samý. Minimálně z pohledu konzolisty co nemá herní PC. Steambox taky nebude mít 100% zpětnou kompatibilitu. A ty co nebudou kompatibilní budeš muset streamovat. Což konzolista neudělá, protože nemá odkud.
    A člověk co má herní PC a konzoli? Na co má tu konzoli? Na exklusivity. Proč by si kupoval Steambox? Ten žádný mít nebude (snad jen ten HL3 *1*), bude tam údajně to samý co na PC a i tomu se mi těžko věří.
    A člověk co má jen herní PC? No kvůli těm pár hrám, co se skutečně lépe hrají na televizi/gamepadu dejme tomu dá pár tisíc za nějakou krabičku co dokáže streamovat do televize, ale aby kupoval další "herní PC" pod televizi. Proč?
  • Ty hry ti ale nepojedou na Linuxu.
  • rancor1223
    Na Raspberry bych nespustil pořádně ani to Ubuntu. Natož na tom něco hrát *1*
    A i kdyby, tak je to ARM, na tom si nezahraju nic, co není postavené na fungování na ARMu.
  • Hmm boli tu otazky ohladom toho co prinuti vyvojarov ist do Steam OS. Osobne si myslim ze to mozu byt dve veci. Jednak premakane nastroje na vyvoj a portaciu. Hlavne z PS4 by mohlo byt portovanie pomerne zjednodusene kedze os na PS4 - Orbis ma vychadzat s Free BSD, ktory ma k linuxu trocha blizsie ako k windowsu. A ak by Valve spravilo vyborne nastroje a este ich dodalo vyvojarom za nejaku vybornu cenu alebo zadarmo tak je to vyborny krok.
    Druhy dovod je ze ponukne kompletnu platfromu na vyvoj a distribuciu hier na PC, teda aj s nastrojmi. Nieco co neponuka MS na Windows, hlavne distribucna cast, ale ani Apple na MacOS (uzavretost, drahy hw, jednotny hw, slaba podpora hier zo strany Apple).
  • Pokud to umožní větší svobodu vývojářům a efektivnější využití HW, tak je to z dlouhodobého hlediska asi vcelku logický switch.

Pokud to bude navíc znamenat i přenositelnost her na alternativní distribuce Linuxu nebo Mac OS, tak by to mohlo docela vypálit Microsoftu rybník. Proti Microsoftu nic nemám, ale pokud místo nějakých 17k (MB, CPU, GPU, RAM, SSD, Case) plus systém za 2,5k dá člověk za unifikované zařízení schopné hrát hry s dobře vypadající grafikou jen nějakých 7k, tak to dává smysl.

V poslední době mi desktop (ve smyslu velká krabice pod stolem) dává smysl na běžnou činnost méně a méně (pokud člověk nedělá žádné složité výpočty, ale Broadwell nebo jeho nástupce má/bude mít výkon už na dostatečné úrovni). Stačí mít jeden velký monitor, klávesnici a myš a připojit buď notebook nebo Steambox. Ještě pokud by šel Steambox připojit k notebooku, pokud by enevtuálně byl potřeba nějaký ten výkon.
  • je taka zazita historicka predstava ze Linux je rychlejsi ako Windows, ale to je fakt fikcia. Jednak co je to rychlejsi, to je dost vagny a subjektivny pojem, a potm na vykon alebo rychlost hier ma vpliv vela faktorov. Hlavne ovladace ale aj memory management, scheduler (hlavne pri aktualnom posune k multijadrovym systemom), file system a dalsie. Hlavne ale vykon v grafike,teda ovladace a tak isto audio, su oproti windows ale aj mac os skor tragicke (ok trochu prehnane, uz je to pouzitelne ale zdaleka to nedosahuje vykon zmienenych os).
  • trolo
    na linuxe nemas directx na ktorom bezia skoro vsetky hry.
  • No tomu neverim. Jednak by mali docela problem s uz existujucimi hrami ktore si hraci kupili. Predsa len tazko by sa im vysvetlovalo ze uz nebudete moct mat dane hry lokalne u seba ale , aj ked povedzme bez znovu nakupenia, iba hrat online cez stream. A dalej Valve na to nema infrastrukturu. Proste streamovat to kvantum hier co maju na Steame, na to fakt Valve nema HW a asi by si ho v potrebnom rozsahu nemala kde prenajat. Teoreticky by mohli spravit vycuc iba niektorych hier ale to potom zasa ta myslienka streamovania straca zmysel.
  • JezboX
    Já na něm mám W7 pro jednoduchost sdílení souborů ve skupině. Je to PC postavený ze zbytků co jsem doma vyhrabal. Na hraní to není (no jede na tom Mashed takže pro více lidí ideální *1* ale jinak skoro nic). Viděl bych to na dualboot win7 steamOS. Chci si pustit film atd vběhnu do win. Chci si zahrát na televizi -> steamos a streamování z PC. Dlouhou jsem v něco takovýho doufal tak snad se to Valve povede.
  • ludia si kupia radsej 10 metrove hdmi a budu kaslat na cely stream
  • s desktopu to nezanikne, mozno to skonci tak, ze ludia budu mat doma linux na PC namiesto windows, to je ale beh na dlhu trat ...

co sa tyka hier tiez nebudem hrat strategie na TV, CSko urcite nie. Ale namiesto panelaku si rad zahram nejaku FPS adventuru alebo zavody pekne v gauci a s gamepadom.

... mozno nakoniec niekto pride aj s ovladanim strategii s gauca, taky mind controll :D:D:D
  • Ty si vážně myslíš, že se najednou objeví nová, odladěná, stabilní platforma, která poběží rychleji než konkurence, na tisících různých konfigurací? Taky bych rád poslal konečně wokna do někam, ale tomuhle nevěřím. Naopak, obávám se, že si tímhle Valve hodně poškodí pověst a jen doufám, že na tom nevykrvácí i finančně.
  • rychlejsi je urcite napr. L2D ... ide o to ze momentalne nikoho nezaujima performance, ti co portuju su radi, ze to ide... problemove su drivery od NVIDIE a AMD

http://www.gamespot.com/news/left-4-dead-2-faster-on-linux-than-windows-says-valve-6390089

a pokial to bude zamerane primarne na hry tak moze byt este rychlejsi
  • Tiez planujem HTPC s XBMC, planoval som tam dat Steam a v offline mode mozem hravat... neviem sa ale rozhodnut ci win alebo linux, a to windows len kvoli hram, linux je stabilnejsie riesenie... bude to asi so SteamOS, alebo ArchLinux so Steamom
  • problem linuxu a hier je proste lock-up, nikto nerobi hry na linux lebo linux nikto nepouziva a nikto linux nepouziva lebo na nom niesu hry

valve odomika pandorinu skrinku:
    - vyvojarom dava definovany system postaveny na linuxe, zase o nieco unifikuje nekonecny vesmir linuxovych distribucii a dava im nan platformu na distribuciu obsahu
    - vyvojarom a uzivatelom da definovany - stredny - hardware, ktory zjednoti HW poziadavky
    - uzivatelom da jednoduchy a lacny sposob ziskania mashiny na hranie u telky

podla mna to ma dost velku sancu skoncit ako android, bude to pomale ale o to uspesnejsie

ps aj na raspberry PI to moze ist ak nekdo skompiluje hru na ARMx?. napr take Limbo, preco nie?
  • když je to vlastně Linux, rychlejší než Windows na hry nejspíš nebude ne? Kéž by byl.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit