Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Poprosil bych redakci aby takovehle tabulkove screenshoty (text na jednobarevnem pozadi) ukladali do .png a ne do .jpegu, ta komprese vytvari na takovych datech hromadu artefaktu a strasne spatne se to cte, diky.
    • Tak jestli používají .jpg pro web tak jsou volové.
  • ja usetril ze vsech nejvic na steamu ani jinde ve "slevach" jsem neutratil ani korunu! *3*
    • ja nielen ze som nic nekupil, ale som predal zopar zbrani v CS:GO a tak som este zarobil ;)
    • Si nakupil na torrentoch...holt warez platforma a hry za dolar
    • Veskoslav
      Já jsem letos také nic nekupoval, ne že by nebylo co, ale prvně si chci dojet hry z knihovny a pak kupovat další.
      • Mart9
        Taky dobrá taktika. A než se k těm hrám dostaneš, budou ještě o něco levnější.
      • http://endlesspicdump.com/original/steam%20never%20play%20game.jpg.
      • pravda, máš tam hodně restu. vetšina her odehrana 2 hodiny... *7*
        • He7he
          Ale tak, kouřovy to na ty jeho špešlizovaný domněnky a erudovaný recenze, asi postačuje.
          • Jedno kočičí pořekadlo které se sem hodí: Co to sakra meleš ty vořechu?
            • To bys stejnak nepochopil. *4*
        • Veskoslav
          Neotravuj.
  • Koupil jsem si ENSLAVED: Odyssey to the West a pár dní na to i NVIDIA Shield Controller. Propojit s 50" palcovkou, zalehnout s ovladačem na gauč a voila, člověk má hned vlastní konzoli :)

P.S. Se streamem her atd. co Steam nabízí zatím nemám zkušenosti, ale časem bych to rád zkusil.
    • alladjex
      prosim te, ja porad ze vsemoznych predstaveni zurnalistu nechapu jak ten schield funguje. muzes nejak polopaticky vysvetli co s cim a jak mas propojeny a jak na tom vlastne hrajes prave z pcka? za pripadne vysvetleni moc dik.
      • Ahoj, stačí mít grafiku od NVIDIA a program NVIDIA Geforce Experience (v poslední době ho podporuje už každá, samo ti to aktualizuje atd.). K ovladači je dodáván USB kabel, kterým propojíš ovladač s mašinou, ovladače se ti samy nainstalují a už můžeš používat v každé hře, která má podporu (tzn. v dnešní době téměř každá).

Pokud máš silnější WiFi a stroj (což já třeba díky O2 ne), tak si můžeš koupit navíc i NVIDIA Shield tablet, který propojíš přes WiFi s ovladačem a PC/noťasem, vezmeš si ho do postele/hajzl/zahrada a můžeš přes "stream" na tablet hrát klidně i Battlefield 4 bez lagů nebo ztráty kvality *1*
        • alladjex
          diky za info
          a hrajes taky nekdy na obrazovce samotneho schieldu? nebo jen pres ke kompu pripojeny monitor?
    • Dogkiller
      To říkám pořád. Nač kupovat jakési konzole, když to jde udělat takto.
      • Kvůli hrám třeba? Co si budem povídat to spektrum her je tam mnohem barvitější.
        • Mě se líbilo to barvitější prej.
        • to si se asi hodne prastil do hlavy,kdyz reknes,ze na konzolich je barvitejsi spektrum her...bud to a nebo nevis,co to znamena *1*
          • monochromaticky spektrum
        • Barvitejsi ? Spis jednobarevne, sama arkáda.
  • Dogkiller
    Naplnit knihovnu Steamu levnými hrami není v dnešní době žádný kumšt. Kumšt je všechny ty hry stíhat hrát a dohrát, obzvláště pro pracující lid s dětmi na krku.
    • Mart9
      Vždyť ti nikam neutečou
      • morokura
        Ale přibydou další a další a k těm starším se už nikdy nedostaneš *2*
        • Mart9
          Musíš mít systém a hrát to postupně až do smrti.
          • on myslel deti a zenu(y) :D
  • Já se konečně po dlouhé době vracím k hraní na PC. Během studia nebyl čas ani peníze na pořádný stroj.
    Zajímalo by mě, jak vidíte budoucnost hraní na PC? Podle mě se oproti minulým rokům začíná karta trochu obracet. Dřív opravdu spousta lidí pirátilo, dnes třeba díky steamu si lidi zvykli hry klasicky kupovat a myslím, že jde taky o to ty lidi k tomu postupně vychovávat.Ikdyž prodeje na PC stále nejsou tak vysoké (ikdyž ty statistiky...)

Taky si myslím, že lidi začínají zjišťovat, že postavit PC není až zas tak drahá záležitost (kor když se vezme v potaz cen her a předplatného) a můžou tak získat nové možnosti (grafika, módy, workstation...)

Navíc již dnes jsou nové next gen konzole oproti PC výkonostně pozadu. Co bude za dva-tři roky?

Jak to vidíte, myslíte si, že se karta obrací ve prospěch PC nebo je to pořád bída?

A prosím, nehejtujte. Stejně všichni víme, že konkurence je třeba a je dobré, pokud je tábor jak PC, tak konzolí.
    • x_ander
      Podle mě všechno zůstane vedle sebe, tak jak je. PC bude existovat ještě hodně dlouho (kvůli práci či škole má PC prostě každý), a dokud existovat bude, budou na něj vycházet hry.

Na druhou stranu i konzole rozšiřují svoje funkce a ačkoliv hry jsou pořád to hlavní, proč si je lidi kupují, budou se imho dál funkcionalizovat. A jak píše kolega nade mnou, rozdíly mezi PC a konzolemi se budou postupně smývat.

Přesto si nemyslím, že by se karta v prospěch jedné nebo druhé platformy obracela. Situace se podle mě v nejbližších 10-15 letech nezmění - budou vycházet hry na PC, budou vycházet hry na konzole a ortodoxní PCkaři s ortodoxními konzolisty si pořád půjdou po krku. Těžko říct, jestli nějakou změnu přinese steambox.

Co se týká hráčů, tak stejně půjde i nadále hlavně o exkluzivky. Pro mě samotného je primární platformou PC, kterému dávám přednost (byť i na něm hraji spoustu her na gamepadu), ale už dávno jsem vytáhl hlavu z prdele, abych si koupil PS3 a zahrál si Uncharted, Red dead redemption a hromadu dalších pecek. A jsem rád za to, že aby si člověk zahrál "skoro všechny" hry, co ho zajímají, tak mu v podstatě stačí 2 mašiny, pc + nějaká konzole. Nerad bych se dočkal doby, kdy by existovalo mašin třeba 15, a každá měla hromadu svojich exkluzivek.
      • Chim
        Přál bych si alespoň trochu tušit, co se stane nebo nestane za měsíc. Gratuluju ti, že ty dokážeš uvažovat v horizontu 10-15 let. *5*
        • x_ander
          Proč bych nedokázal uvažovat? Realita samozřejmě může být někde úplně jinde, ale jako téma k diskusi bylo nadhozeno "názor, kam se vývoj bude ubírat" a já ten svůj názor sdělil (viz. několikeré "podle mě", které jsem použil). To co píšu, je jen můj laický odhad, rozhodně ne nějaká zásadní pravda, o kterou se chci hádat.
          • Chim
            Ale jo, já to tak i beru *4* . Nejsme kvůli tomu nějak zásadně ve-při, abychom se tu kvůli tomu špičkovali některými ostřejšími výrazy, jako třeba: "můj ty Tondo kolenatej", "ty čertovo kvítko", nebo snad dokonce "ty brundibáre nabubřelý". Mě jenom tyhle prognózy s přesahem do dalšího desetiletí spíš pobaví než abych se nad nimi nějak hluboce seriozně zamýšlel, a vždy si jen tak pro sebe řeknu: "Jo kamaráde, co ty víš co bude zítra".

Na toto téma znám (ač ateista) jeden krátký sakrální vtip. Ten ti na závěr mého příspěvku napíšu.

Chceš-li Boha rozesmát, seznam ho se svými plány na víkend.
      • Kazdopadne jak pises, ze se budou rozdili smivat, tak k tomu skutecne muze dojit a jednim z faktoru je i prace se siti jako takovou, pak uz staci mit nejakou kapacitu v siti, ktera vse bude delat za jednotliva PC nebo konzole to je fuk, a ty budes mit k dispozici pouze nejaky ovladaci prvek (gamepad, klavesnici, joystick, touchpad) a pak zobrazovaci prvek v podobe nejakeho projektoru (3D, 2D) nebo obrazovky jako budou bryle, nebo display na tabletu, televizi, LCD.

Samozrejme realita muze byt jina, jelikoz je tu i spousta dalsich faktoru a to, ze spousta lidi nechape, jak snadno, clovek prijde o svobodu a ochranu soukromi, pokud se pohybuje ve sfere, ktera je mimo jeho dosah. Kolik lidi v dnesni dobe vi, jak funguje obycejna domaci sit, jak funguje tok informaci v dane siti a co s z daneho toku dat a informaci da vsechno zjistit.
    • firebug
      O budoucnost PC hraní se vážně nebojím. Mimo jiné za to může i fakt, že rozdíly mezi konzolemi a PC se pomalu smývají. Konzole už dávno není jen "krabičkou na hraní" a PC se zbavilo nálepky překombinované mašiny, kterou dokáže obsluhovat jen "kovaný intoš". Všichni se snaží o maximální uživatelskou přívětivost a co nejpestřejší nabídku služeb (ale v tomhle ohledu PC bezesporu vede).
      Neodvažuji se soudit, jaká platforma je cenově výhodnější, protože je nutné brát v potaz i cenu periférií, her, projekčního zařízení atd.. Nicméně investovat teď 20 tisíc do mého 5 let starého (před rokem lehce vylepšeného) PC, dostanu mašinku papírově mnohem výkonnější, než nové konzole.
      No a za jakousi renesanci PC hraní můžeme též poděkovat Steamu, který naučil mnoho lidí hry kupovat, instalaci a patchování her zjednodušil na úroveň konzolí a přidal řadu užitečných funkcí navíc. Poslední dobou se na PC konečně objevuje více her pro lokální gaučovej co-op (ano, mám 2 gamepady) a dokonce i nějaký ten split-screen jsem někde zahlédnul, čímž se oslabuje pozice konzolí jako platformy pro "party hraní".
    • Asi takhle, bez jakéhokoliv hejtu, čistě fakta, naopak, prodeje na konzolích jsou v úpadku. Pokud si vezmeme jen USA, což je taková bašta konzolového hraní(to je dáno historickým vývojem elektroniky a v podstatě hlavním důvodem je NES) Prodeje her na PC překonaly prodeje her na konzole už v roce 2010. Naopak prodeje na PS4 zpomalují na Xone dokonce klesají. Je to dáno hlavně tím, že ještě nepředvedli žádné pořádné hry, kromě remaků úspěšných titulů z předchozí generace nové fotbaly. Třeba se konzolové hraní vzpamatuje s nástupem nových her, ale myslím, že spousta hráčů je oprávněně naštvaná, když slibovali hraní v 60FPS a u Uncharted 4 potvrdili, že sice není ječtě hotová, ale už teďka vědí že pojede na 30FPS. Navíc procesory AMD, každý, kdo si dneska staví počítač a není zaslepený fanboy značky ví, že pokud chce ušetřit tak AMD, pokud chce výkon Intel. 22nm je 22nm a až výjde letos skylake, zajímá mě, jestli to AMD někdy dožene, ale spíš ne
      • Můžeš to něčím podložit? Co jsem se nedávno koukal, tak jsem tedy nikde nenašel, že by prodej na PC překonal konzole. Vždycky jsem viděl, že ten konzolový trh je větší (a připadá mi to i logické).

Celkem by mě zajímalo, jestli máš nějaká data.
        • sorry to o těch % poklesu jsem nenašel, ale z prstu jsem si to nevycucal
        • stačí použít google, ale dobře

http://www.extremetech.com/gaming/97047-thank-you-farmville-pc-gaming-will-soon-overtake-consoles

http://www.forbes.com/sites/jasonevangelho/2014/04/28/as-global-pc-game-revenue-surpasses-consoles-how-long-should-console-makers-keep-fighting/
          • Coffin.Corner
            No když odhlédneme od toho kde je Farmwille dnes, tak je trochu ironické že PC hraní táhla ta nejstupidnější casual hra, za kterou by se styděly snad i konzole.... *4*
            • Spise je smutne na tom to, co si vybral dany recenzent/ novinar za zarny priklad. Verim, ze by se nasla rada jinych her, ktere by se dali pouzit. Ale je mozne ze dany novinar toho moc nezna.. a zrovna tato oblast mu imponuje. Vzdy pracujeme s tim, co zname. Kdyz neco neznas, nemuzes o tom nic rict.
          • And PCs are adapting with us by becoming smaller and more affordable. In fact, I believe a driving factor in the PC gaming surge has been the release of these new consoles — they’re similar in architecture to the PC, they’re buggy like the PC, and they do a variety of things just like the PC. So why not just get a PC?

moje rec
    • staci se podivat kolik je tech "uzasnych" exkluzivit na konzole a je kazdymu jasny, ze konzolim odzvonilo

na pc si najde kazdej to svoje, konzole jsou pro konzumenty nenarocnych oddechovek

ted uz si ani vyrobci konzoli nehrajou na nic extra, kdyz otevrene presli na low budget amd architekturu
      • Kámo to je zase argument, "konzole je pro nenáročné konzumenty..." Já sem si nenáročně před rokem a něco na ps3 odehrál GTA5, teď sem si ho nenáročně projel znovu, zatímco ty sedíš u počítače a čekáš... a píšeš kraviny na bonusweb... tolik asi k nenáročnému konzumování
        • jestli sis to dvakrat koupil, tak gratuluji k iq oloupanyho bananu
          • Celkově tenhle "war" nechápu, kdo je hráč, tak z povinnosti musí mít doma oboje. Na PC jasně vedou MMo, MoBA, RTS, ale The Last of Us nebo již zmíněné GTA5 si na něm nezahraješ (gta 5 zatím ne). Takže kdo hraje, hraje na obojím, mít konzoli neznamená mít pohlavní chorobu, ale zase se nesmí zavrhovat pc hraní, to je taky nesmysl...
            • Mně třeba přijdou konzolové hry hloupé a moc jednoduché. Byl věk, kdy mě bavilo hrát ježka sonica a určitě bych konzoli ocenil. Ale ne ve svém věku. Také už nepotřebuji nové hry, s radostí si procházím staré.

Takže platforma a hra je čistě individuální záležitost. Navíc hraní her je u mně 50% času/práce stráveného u PC (během studií tak 10%). Když si můžu zahrát na počítači, proč utrácet ještě za domácí kino a konzoli?

A někdo to zase může mít úplně obráceně. Tak tu nemluvte o povinnosti. Exklusivky si strčte za uši, protože tak dobré hry jako v roce 2000 se už nikdy dělat nebudou (branže už je příliš komerční).
            • ale mit konzoli znamena, ze zvysujes poptavku po zbytecnym kusu hw, pc umi vsechno, co konzole a jeste spoustu veci navic

na topinkovaci neudelas nic, co ti sony/ms neumozni nebo aspon nedovoli, zbytecnej fasoidni kus hw
          • Ano koupil jsem si to dvakrát, protože na to mám a protože je to kvalitní hra. A o tom to celé je, né mít PC, nebo konzoli, ale mít oboje :D ... A bude-li to dobrej PC port, koupim potřetí, neboj
            • Poslední dobré GTA bylo GTA 2. Ale to je proto, ze mam radeji hry z jineho pohledu nez first person pripadne 3rd person. Radeji mam pohledy napriklad z boku nebo z vrchu. Prikladem je minecraft, kterej me neoslovil, ale Terrarie me vyhovuje. Radeji si zahraji Baldurs Gate nez abych si zahral nejakou obdobu z prvni osoby.
            • Tak ty ses typicka ovecka, gratuluju.
              Ale ja nechapu jinou vec, co vsichni na GTA vidi, jasne je to skvela hra, ale neni nicim revlucni a vyjmecna. Posledni GTA co me vyrazilo dech bylo Vice City. Jako co na ton vidis, je to furt stejny dokola akorat se meni grafika. Kdyby to na PC nevyslo me to nijak netrapi, mam v top uplne jiny hry nez GTA.
              Jinak lidi jako ty spolecnosti potrebuji, ses ukazka mainstremove ovecko, jak rikam gratuluju.
        • znovu na ps4 samozřejmě
          • to jsi teda fakt jatro zes to zaplatil 2x to ja si radsi pockam na OPRAVDOVOU nextgen verzi co nepojede filmovych 25fps ale pekne 60 s realistickou hustotou dopravy vetsim dohledem atd. Navic to budu mit o petikilo levnejsi *1*
            • kdyz je to vybornej film, tak je jedno jestli ho vidis v den premiery, 5, 10 nebo 50 let po uvedeni, ale to prumernej konzolista nikdy nepochopi...
            • Ano, na PC bude vyšší FPS a lepší detaily, ale opomíjíš fakt, že většina lidí těchto detailů nedosáhne. A než začneš argumentovat, vzpomeň si na úžasně optimalizované GTA4, kterou svého času na full nerozjel skoro nikdo, takže k čemu to... Takže ano, budeš to mít lepší, ale pořád "jdeš do kina" na dva roky starý film, zatímco ho ostatní už 4x viděli :D
  • Krescz
    letos jsem si nadelil BBC 2 i s vietnamem a koupe nelituji *5*
    • PreidaQ
      Sis koupil celý televizní kanál a k tomu rozvojovou zemi? Tak to tedy gratuluji.
      • BBC nie je skratka pre "big black cock" ? :)
      • Krescz
        znas to, nevim co s prachama *3*
  • Tafaraj
    A vše beželo jak má :) Děkujeme Steamžíškovi
  • Mart9
    Ty samotné slevy mě ale hodně zklamaly. Asi proto tam bylo naráz tolik uživatelů, každý čekal, jestli už se tam objeví něco pořádného za přijatelnou cenu.
  • MickeyMutant
    On ještě někdo čeká na Steam mašiny? Optimisto. Ty přece vyjdou až pro třetí Half-Life na Steam OS. A soví Steam ovladač vypadá s každým dalším updatem čím dál tím víc jako klasickej konzolovej ovladač.
  • Princ.Jablon
    Slevy letos docela slabota...tak nějak jsem čekal na nějakou pecku která furt nepřicházela, slevy stylu z 50 euro na 35 nepovažuju moc za slevu a nebo Fallout New Vegas Ultimate se dala sehnat v nějaké víkendové slevě za polovic "slevy" vánoční, nejvíc rozčarován jsem byl ale z DayZ...to byla taková ta typicky "česká" sleva kde původní cenu navýšej a hoděj to do "slevy" která je furt vyšší než cena původní (že jde o proklamované navýšení neberu)...nakonec jsem doplnil knihovnu akorát o Gmod a Deadlight...celkem asi kilo,
    • Proc slevu o 30 % neberes jako slevu?
      • Protože se hra dostala akorát z 'předražený' steam ceny na cenu průměrnou v krámech...to je jen můj pohled, nikomu ho necpu

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit