-
Tahle hra může mít dvě různé pohledy:
1. Moderní nenáročná arkádová "fantasy" akční hra, s přímočarým dějem a s minimální možností strategie a taktiky, zato výbornou hratelností (vzhledem na snahu to přiblížit k tahové akci), zvukem a grafikou.
2. Těžší strategie/taktika s "pevnou fyzikou", s obrovskou možností strategie a taktiky: jako náhrada (nástupce) klasiky "UFO: Enemy Unknown" (v usa prodávaná pod jiným názvem "X-COM: UFO Defense") a také náhrada (nástupce) hry "X-COM Terror From The Deep".
Pokud se na to podíváme z pohledu hráčů preferujících bod 1), tak je to skutečně vynikající hra. Jinak grafika (i když trochu komiksová), zvuky a atmosféra, je to vynikající. Hra obsahuje i taktické možnosti, RPG prvky a snad i strategickou část, vše v hratelné míře. Těmto typům hráčů nevadí ani (co já nazývám) "fantasy" pojetí, kde například jedna postavička (klidně například SNIPER) může za celý jeden "tah" vystřelit jen jednou, zatímco jiná postavička po aktivaci "fantasy" funkcí, dokáže přeběhnout 30 metrů, a pak vystřelit ještě 2x. Tady bych dal hře 90% hodnocení.
Pokud se ale podíváme na hru z pohledu hráčů preferujících bod 2), jedná se o absolutní propadák. Vše je přímočaré, neexistují časové jednotky. Nezáleží kterým směrem natočíte postavičku, vidí a "jistí" vše. Otevíraní dvěří a otáčení se nebere časové body. Není možné si dřepnout, nedá se přepnout mezi během a opatrnou chůzí. Nemůžete určovat, jak dlouho=přesně má postavička mířit, nebo například nemůžete vyběhnou 2 políčka do místnosti, vystřelit, a pak se vrátit zpět. Zkrátka máte v rámci jednoho tahu možnost 2 akcí. Například běžet + běžet, nebo běžet + střílet, nebo střílet + nic (samozřejmě, některým postavičkám můžete aktivovat "fantasy" funkci, a může vystřelit 2x a podobně). Máte velice omezené možnosti, jak vyzbrojit jednotlivé postavičky, a počas hry nemáte možnost měnit inventář nebo brát zbraně po padlých nebo po nepřátelích. Nejsou zásobníky, přebíjení zbraně vám vezme celý jeden tah. Postavičkám se nezlepšují jednotlivé vlastnosti na základě vykonávaných pohybů/akcí, ale jen na základě počtů "killů" dostáváte další "LEVEL" (hodnost) a v rámci toho máte na výběr mezi 2ma "fantasy" funkcemi, které můžete pro danou postavičku odemknout. Hra umožňuje maximálně 6 jednotek ve hře, staré hry umožňovali až 14. Z toho důvodu tak musíte častěji používat LOAD/SAVE, protože si nemůžete dovolit smrt jednoho ze 6ti levelovaných "super hrdinů" (dle grafiky jsou dle vzoru USA všichni těžce obézní na stereoidech a růstových hormonech) si musíte hlídat daleko více, než 14 vojáků v původních hrách, kde si běžnou hrou se sice postavičky zlepšovali, ale ne do takové míry, aby z nich byli polobohové a jejich ztráta byla nepředstavitelná pro dokončení nejen konkrétní mise, ale celé hry (hrál jsem to na Impossible obtížnosti). Výzkum, tady nemůžete zkoumat více věcí najednou, nebo přerozdělit vědce mezi projektami. Výroba je také omezená, některé věci můžete vyrobit ihned (spíše je to nákup) jako jsou zbraně a pod, jiné se vyrábějí několik dnů (zbraně pro letadla a podobně). Počet inženýrů a dílen nemá vliv na rychlost výroby, je to jen limit zda můžete nebo nemůžete danou věc zadat k výrobě, například u satelitů je jedno, zda vyrobíte 1 nebo 10, počet dnů k výrobě je stejný. Základnu stavíte jen jednu, je to síce hezky zpracované, jediná strategie je umýstnit stejné moduly k sobě, čímž získáte nějakou procentuální výhodu. Boje na mapě jsou bez taktiky a strategie, každý měsíc jsou v podstatě dostupné jen 3 akce: 1x přistání ufa/nebo VIP mise, 1x únos/terror, 1x možnost ufo sestřelit a pak jít na "misii" a pak ještě 1x náhodná ponuka typu, Dodat Francouzům 4ks lékárniček ANO/NE (odměna $200). Z tohoto pohledu to nemá ani 10% původních výše zmiňovaných her. Umístňoaní satelitů nad krajny v "alianci" je jen proto, když máte u nich špatnou reputaci, pak se zlepší, a také že Vám to zvýší měsíční příjem. Nemá to vlyv na zachycení "talířů" ani na jejich sestřelení nebo sledování. Nemáte možnost ani vysílat více stíhaček k sestřelu, na hlášku o detekci ufa jen zaklikněte "ano vyslat stíhačku" a to je více méně vše. Je toho hodně, ale pro udělání představy o téhle hře to stačí. V tomto případě bych dal hře tak 15% hodnocení. -
-
Maximalne souhlasim s bodem 2. je az zarazejici, ze 20 let po UFO nikdo nedokaze udelat plnohodnotny remake. Krome vyse zmineneho, je zde mene polozek vyzkumu a hlavne chybi prehledna UFOpedie, kde by se daly srovnat parametry zbranui atd. Nakonec se to nekde nakde, ale je to vetsinou dost problem. Napr. az pri prezbrojovani zistim ktera ze vlastne zbran na stihacku je lepsi a v cem. Ale jinak poklona, myslim, ze by s tim slo neco udelat a vylepsit to aspon na 50%. Coz by v dnesni dobe bylo vic nez bych cekal. Jinak jsem to zatim dohral na normal, ale nejspis se vratim ke staremu dobremu, kde je to prece jen vic o te strategii.
-
Vicemene souhlasim.
Mimochodem vysilat vice stihacek muzes i v tomto xcomu, jenze postupne - to poskozeni od predesle stihacky tomu ufu zustava, takze ho muzes s dalsi dorazit... tedy pokud mas na blizke zakladne dalsi stihacku samozrejme.
-
-
Dík za recenzi. Jsem odkojenej starým ufem a hra se mi líbí. Celkově je to trochu zjednodušený, ale čekal jsem to horší, takže spokojenost. To, že se voják nezastaví při spatření nepřítele beru jako jasnou věc, při zvolení mechanismů akcí, tak jak je zvolili. Pak se mi líbí schopnosti vojáků, který dávaj hře nějakou šťávu.
Taky jsem rád za IronMan mód, kterej sem hned rozjel, protože bez savu, to jsou teprve nervy a dráma.:).. ale jsem zvědavej, jak se budu tvářit až padne můj nalevelovanej oblíbenec.
Trochu mě mrzí, že nejde otáčet kamerou o libovolný počet stupňů a že nejde zoomovat (in), ale to jsou prkotinky. Trochu divně na mě působilo i občasné střílení "skrz překážky", kde voják na emzáka nemá snad žádnou LOS, ale taky žádnej gamebreaker. -
menší dotaz měl nestězoval si vojín drda na turecké záchody ?
-
Osobne jsem necekal ze nekdo udela v roce 2012 neco jineho(hraje se to i tak dobre). Nasmerovano je to abslotutne na nekoho jineho jako dnesni RPG atd. nez na 30+ pametniky.Stare ufo pamatuju tak tez nebo kdyz sem hltal kazdou informaci od Adama Rambouska kdy uz bude cestina na Baldurs Gate.Jo holt cas panove bezi dal i bez nas muhehe.
-
Jinak na obtiznost Impossible je emzaku fakt hodne a klidne se na vas vrhne cela mapa aniz by jste je vydeli.Jak pisou v recenzi ze míra nepřátelské pasivity před objevením je ubíjející neni zase tak pravda.
-
XCOM jsme koupil a určitě toho nelituju. Jediné čeho je mi líto, je to, že jsem si četl názory těch blbů co to pořád srovnávají se starým ufem a pláčou nad tím jak malé děti. Kdyby byl XCOM takový, jaký chce ta hrstka lidí, asi bych ho ani nekoupil. Ne každý je hardcore hráč, jsou lidé co se chtějí bavit. Takže určitě UFO doporučuji pro normální lidi, pro mě je to třeba i na easy celkem těžká hra (hraju bez save/load)
..a pro ty si pořád stěžují, máte nástroje, udělejte si mod a mlčte.. -
-
Každému co ho baví. Mě to přišlo tak ořezané, že z toho ve finále byly jen stále se opakující bitky bez možnosti taktizovat.
-
-
Mě se recenze líbí. Nový XCOM mě nijak zvlášť nezajímal, ale po přečtení mě to láká zahrát.
-
-
Souhlas, supr napsana recenze
-
-
Ta hra je naprostej nářez, právě jsem vytvořil svoji první laserovou pušku a nemůžu se od toho odtrhnout... Hrál jsem všechny předchozí díly ale tenhle mě baví nejvíc, je to z toho důvodu že původní série je natolik komplexní až mě to prostě nebavilo... Jak to říct jinak, hra na mě byla moc zdlouhavá... Tohle je akčější, hraní si se vzhledem týmu miluju, přepínání do tps je efektní a menší počet vojáků se skillama, je vážně super !!!
-
pro WADA: Ty ses uplny vemeno, asi hrajes uplne jinou hru, nez my vsichni ostatni tady. Vzdyt sami vyvojari to navyvaji remake a srovnavaji to se starym ufem! Recenzenti a vsichni lidi, z ceho myslis ze to vychazi? Asi si jedinej, kdo to nesrovnana se zakladem, ale vsem je jasny, z ceho a proc to vzniklo. Mody tuhle hru nevyresi, jen odlehci par problemum. Jo 9/10 - to je jedna z nejlepsich her dle hodnoceni, nechci videt hry co maji 10/10.
-
Best game aver! To je fakt pecka! :) Hraju na normal a mimo tech 3 vojaku v tutorialu mi jeste nikdo neumrel,sice jedu treba jednu misi tak na sto pokusu,ale chci to dat bez umrti :D :D :D
-
-
Tutorial si na zacatku vypni , prijdes diky nemu o vojaky a hra te tlaci tak kam nechces..
-