Přejít na výpis diskuzí

Wim Wenders

OSOBNOST 30.9.2008 
177 příspěvků

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • MartinDyntar

Nesmírně dobrý člověk - je třeba mu vyjádřit svuj hluboký obdiv, uctu a respekt bez ohledu už na nepřítomnost diskuse. Bohužel typické pro českou náturu - pracovití, ale s..... musím bít prostě upřímný a otevřený. Nejde to jinak. A toto je skutečně smutné, neštastné a zoufalé že se nenajde nikdo se zájmem o diskusi k Wimmu Wendersovy. Skutečně mě to není jedno, a častěji mě to u srdce jen bolí. Těm co ignorují diskusi k Wimmu Wendersovy doufám že v nouzi nebude nikým druhým už jakkoliv pomáháno. At si takový lidi vytrpí své než....Kryl měl pravdu -Česko je "Země Lhostejnost" a domnívám se že vím kde se v nás ta lhostejnost a nezájem o druhé lidi bere, ale blíže to nebudu už raději prozatím vubec komentovat. Nemá to smysl, hloupá česká nátura se nikým už bohužel nepředělá... nikým druhým bohužel nezmění. Mužeme jen všichni bezmocně a trpce sledovat zoufalství druhých lidí!!!

• MartinDyntar

Pro uživatele diskuse osobností.cz OBRAZ je tolik snadné kritizovat druhé a ničím už (žádným argumentem nebo esejistickým příspěvkem) nepřispět k diskusi. Nejsem filmový ani hudební kritik, ale narozdíl od uživatele diskuse OBRAZU mám v sobě silný potenciál a ambice psát či vyjadřovat se více esejisticky k tomu co mě filmy Wimma Wenderse přináší a jít pod povrch věci a hluboce se zamýšlet nad svými prožitky (přináší to pro mě vývoje vnímání sebe sama) jak to z uživatelu diskuse osobností.cz činí vzácně a ojediněle málokdo. Bylo by to možná více přínosné a duležité až na ty mé bohužel nekonečné monology s otevřeným koncem, bohužel. Připomínám uživateli diskuse osobností.cz OBRAZU to že vysoký intelekt není zdaleko všechno, musí se s ním umět správně zacházet. I přes mou špatnou gramatiku tohle uživateli diskuse OBRAZU píšu na usmířenou, zkrátka promin mě zda jsem se tě něčím nepříjemně osobně dotknul a já snáze dokážu prominout pak i tobě.

• MartinDyntar

Wimme zapomíná se nejvíce na to že filmy by neměli diváka pouze bavit, ale měli by ho pro společensky vychovávat a kinematograficky vzdělávat bez jakkékoliv cenzury, což u převažující dnešní čistě zábavné americko hollywoodské produkce není prostě bohužel už možné!!! A opakovaně tvrdím že amíci jsou negramotní a násilní lidé (kterým zbrojní pas nepatří do ruky) a je to znát ze všeho nejvíce i na jejich filmové produkci - že Amerika ve skutečnosti není pro nikoho bezpečnou zemí, stala se velmi nebezpečnou zemí, život ohrožující zemí!! Nejvyšší kriminalita, chudoba a bída v Americe, zlatě v Evropě s lepším a s vyspělejším sociálním systémem. Hrdě v EVROPĚ a hrdě EVROPANEM!!!

• MartinDyntar

Wimme hodně profesního uspěchu ve psaní, hodně životního štěstí, partnerské duvěry a lásky a hlavně nejvíce pevného zdraví ti osobně přeji. Absence jakkékoliv diskuse k tvé osobnosti jen dokazuje že češi jsou kinematograficky nevzdělané slepé, němé a tupé mainstreamové divácké ovce vedené pro americko hollywoodskou filmovou produkcí - to je opak tebe sama, která nevychovává filmové diváky už k prosociálnímu cítění s druhými lidmi a nevzdělává je nijak, jen baví, protože šoubyznys a finanční zisk bez ohledu na lidské životy je přece dnes pro negramotné a násilné američany vším. A dejte takovým lidem pak bez výčitek legálně zbrojní pas do ruky. Je to smutné a neštastné - Amerika je hold Wimme velmi nebezpečnou už nijak v ničem zaslíbenou zemí!!

• MartinDyntar

Ptám se sebe kdy se konečně už řádně oficiálně dostanou (k sehnání) na DVD do české distribuce kvalitní filmy Wimma Wenderse "Submergence" ("Až na Dno") a "Všechno je v Pořádku" (nepamatuji si ted z hlavy originální název filmu, pod kterým byl natáčen). Přál bych si tyto filmové snímky skutečně moc vidět a poreferovat, ohodnotit je tu divácky. Recenzovat je tu divácky. Jsem už natolik znechucený a zklamaný převažujícím mainstreamem už naopak jen předražené zábavné té tzv. slavné hollywoodské produkce, vždyt je smutné a pro artové diváky zoufalé že se tyto filmové snímky "Až na Dno" a "Vše Bude v Pořádku" (vlastně neznám ted z hlavy už ani přesný český název) nedostali k uvedení řádně do českých kin! Říkám pryč a konečně k čertu s hollywoodem!! Kde to jsme že v Česku je poptávka jen po mainstreamové filmové produkci, která určuje poměry ve filmové branži a která nade vše rozhoduje pak u diváku. Ano inu když není poptávka na trhu, tak pak není a vlastně nemuže bít už ani nabídka. To je smutnou pravdou!. Jenže to není jen český problém že diváci jsou tupé a slepé a němé mainstreamové ovce, je to celoevropský problém, je to už celosvětový problém. Ptám se kdy se to změní? Zamysleme se laskavě konečně nad tím proč tomu tak je. Já nedávám (na to) ani tak definitivní odpověd, naopak si myslím že spíše se ted už sám sebe správně ptám. Pokládám tu ty správné otázky, at je zodpoví laskavě druhý, mě už to unavuje, kupř. proč už tu není žádná diskuse k Wimmu Wendersovy by mě upřímně zajímalo. Jistě mé komentáře se tu přece ostatními uživateli diskuse vubec nečtou a nehodnotí, píšu je snad do větru nebo sám pro sebe? Píšu je tak trochu už asi jen pro Wimma samotného že?, i když pravděpodobně nemá možnost je číst, inu všechno je to proto pro mě smutný a zoufalí! Stydte se všichni vy lhostejný ignoranti co diskusi k Wimmu Wendersovy tu lhostejně jen přehližíte. Možná za to ,,přece ani" nemužete, vím je to v české povaze bít dnes samolibě lhostejný ke druhým lidem, zvláště k těm kteří jsou už vysoce čestně státně vyznamenáni a vím je dnes tzv. ,,in" bít asociální. To je západním trendem, všechno je dnes přece podle USA jak má bít (že?). Domnívám se proto už že mé komentáře tu jsou naopak velmi už ,,levičácky" prosociální.

• MartinDyntar

menší obsáhlé shrnutí: Ernst Wilhelm (Vilém, Wim) Wenders jak už se domnívám při svém pobytu v Paříži nebyl přijat na akademii malířských umění, tak si osobně alespon přivydělával výpomocí v uměleckém atelieru. A právě při pobytu v Paříži v té době navštěvoval zdejší cinematéku (kino), kde se zrodila jeho největší vášen začít kriticky psát, recenzovat a vubec i esejisticky pojednávat právě o filmech profesí už coby vynikající, vyjímečný, znamenitý, a mimořádně už nadaný a ctižádostivý filmový kritik (to samé pro něj ovšem platí coby pro fotografa, filmaře, dokumentaristu či esejisty a spisovatele) pro listy "Filmkritik", "Suddeutsche Zeitung" a v "Die Zeit" neskutečně osobně vynikal. Je o něm jinak široce známo že nedokončil svá studia medicíny a filozofie (puvodně snil o tom že se stane knězem, což se naplnilo jeho zájmem o teologii). Od roku 1967 do roku 1970 byl studentem mnichovské Vysoké filmové školy. Spolupracoval na svých filmech s celou řadou významných osobností - s rakušanem Peterem Handkem a s nejlepším evropským kameramanem s Franzem Lustigem natočil road-movie snímky "Dont Come Knocking", "Land of Plenty" či "Palermo Shooting", na nichž se kameraman Franz Lustig výrazně nesmírně obrazově podmanivě podílel, které se přinejmenším dostali do oběhu v (jinými slovy díky) oficiální české distribuci na DVD s plnou českou podporou. Při své předešlé návštěvě USA v březnu a v dubnu roku 1984 sepsal ke konzumní společnosti v USA nesmlouvavě osobně kriticky už zaměřenou svou esej pod názvem "Americký Sen" (s podtitulem "Nezvěstný"), ve které si uvědomuje a nachází zároven svou příslušnost domovské Evropě a kterou je možné chápat jako hluboce lidsky a subjektivně emotivně zabarvený protikonzumní manifest s objektivním nadhledem nad problémem sociální nejistoty v Americe a dalšími problémy. V roce 1988 získal čestný doktorát pařížské katolické teologické fakulty a v roce 1995 mu stejné vyznamenání udělila i fakulta ve švýcarském Fribourgu. Při této příležitosti sdělil Wim v odpovědi na jeden dotaz: ,,Věřícím protestantem (též lutheránem) jsem už několik let a pravidelně chodím do kostela." Wim je též univerzitním pedagogem, vyučoval na fotografické škole v Hamburku a pořádá ve světě (zejména právě v Evropě) vernisáže svých fotogafií. Dnes Wim obdržel celou řadu vysokých čestných státních vyznamenání, nebudu uvádět, protože informace o nich je dostupná již na wikipedii. Byl osobně několikrát rozvedený. Na MFF uspěl se snímky jako jsou "Paříž, Texas", alegorické a jinak proslulé "Nebe nad Berlínem" a další. Japonci (režisér) Josudžiro Ozu osobně věnoval svuj cestopisný dokument pod názvem "Tokyo-Ga", svýmu oblíbenému americkému filmaři, jakým je osobně pro něj Nicholas Ray (který umíral) věnoval před jeho nevyhnutelně blížící se smrtí snímek "Nickuv film/Blesk nad Vodou" a především památce Ingmara Bergmana a rusa Andreje Tarkovského v době jejich umrtí věnoval svuj film "Palermo Shooting", který svou problematikou nejvíce připomíná právě už filozoficko - mysteriozní "Sedmou Pečet" Ingmara Bergmana. (pro mě osobně bohužel poněkud ,,nedopsáno" a nedokončeno, především muj obsáhlí text musel bít už nutně předělán a zkrácen)

• MartinDyntar

To jsem upřímně trochu přehnal, lituji toho, ale nesnesu už tu lehkomyslnost, povrchnost a pokrytectvý (jak své tak i) druhých lidí a Čechu obzvláště zvláště v době kdy lidi ve světě trpí a umírají na covid-19 a zdravotnictví kolabuje si lidi chtěji bohužel dnes dobře užívat a nejlíp se ještě přitom (konzumně) bavit!! Skutečně nevím co by na to řekl WIM WENDERS. Ale mě neskutečně naštvala nepřítomnost jakkýchkoliv komentářu druhých uživatelu diskuse právě k této osobnosti respektované a široce uznávané jak druhými lidmi tak médii krom toho a jiného ověnčené vysokými statními vyznamenáními!!! Bohužel u nás v České Republice WIM WENDERS není prozatím vubec tak široce a populárně medializován jak je tomu v Německu a v jiných zemích!!! To je smutná pravda, svědčí o tom v českém jazyce (v českém překladu) prozatím absolutní, fatální nedostupnost jak knih tak filmu na DVD v české distribuci o WIMMU WENDERSOVY. Převažuje stále americký povrchní a laciný konzum, chtěl jsem říct mainstream!!! Jak dlouho, jak dlouho ještě to potrvá?!!!! Kdy se to konečně změní?!!!, a začne bít u nás na trhu velká, právě už ta největší poptávka po tolik nemedializovaných a spíše raritních a vubec méně známích a vzácných filmech na DVD WIMM WENDERSE s plnou českou podporou a po knížních titulech o WIMMU WENDERSOVY?!!!! Co proto u nás dělá distribuční společnost Art Cam?!!! Bohužel vubec nic!!! To je má omluva i mé vysvětlení zároven, nechci bít za své nenávistné komentáře jen kritizován nebo některými bohužel demagogicky oslavován, chci především aby byli pochopeny v širším kontextu, ale nechci aby byli druhými lidmi už medializovány. Není skutečného ocenění bez tvrdé a přímé kritiky, a stejně tak je tomu opačně. Nechci jen nenávidět, chci především porozumět v širších souvislostech, abych přestal druhé lidi nenávidět. Pro WIMMA WENDERSE navždy s respektem a s láskou!!! Wimme hodně lásky, duvěry, pevného zdraví a štěstí v osobním, v soukromém i v profesním životě ti nejvíce přeji - MARTIN DYNTAR z města Kamenné Krásy z Hořic.

• MartinDyntar

Dokument o Wimmovy pod názvem "Desperado", režijní spolupodíl na dokumentu má především už Campino z Die Toten Hosen. Otázkou opět je a zustává především to kdy se dokument řádně dostane do oběhu do české distribuce s plnou českou podporou dostupné na DVD!!! A opět jsem neunesl absenci diskuze k Wendersovy jak je dobře a nejlíp znát v mém předešlém komentáři!! Bohužel nevím co více k tomu dodat.

• MartinDyntar

Wimme mám tě rád a hluboce si tě vážím nejen profesí jako filmaře a producenta svých filmu, coby i dokumentaristy, fotografa, spisovatele a pedagoga, který má uctu a respekt svých studentu i široké německé veřejnosti! jak o tom svědčí mnoho vysokých čestných státních vyznamenání! Vážím si tě Wimme jako srdečného, laskavého, čestného a nesmírně upřímného i ke všemu dost odvážného pro mě neobyčejného člověka, který se osobnostně všestraně vzdělává a rozvíjí. Wimme ty jeden i ve stáří naježenej lišáku liščatej proslavil jsi nejvíce Dusselldorf, já snad coby neuspěšný spisovatel osobností.cz svým jménem doufám brzo proslavím Hořice v Podkrkonoší svým hluboce zklamaným i ke všemu neštastným životem. Wimme už ty kamenné sochy nemáme v Hořicích kam dávat! Mám k tobě velkou prosbu, nemužeme proto nějaké ty kamenné sochy (třeba kamenného trpaslíka podél cesty u silnice do Hořic, já bych ho nejradši odcizil a přemístil právě někam do Dusselldorfu) věnovat Dusselldorfu? A spisovatelé v Hořicích tu žádní nejsou, žádné už tu nemáme, tak budu a zustanu nejspíše asi Wimme jediný co jsem ještě nenapsal nic co by Wimme upřímně stálo druhým za řeč! Jsem v krizi se životem, proto jsem též i v krizi se psaním, v krizi se vztahy a v krizi s gramatikou též. Jak v dobrým, tak ve špatným. Doufám Wimme že co ve stáří ted sepisuješ snad brzo v nejbližší době vyjde v českém překladu, mám o tobě Wimme 2 knihy a krom toho právě v českém překladu o tobě nic nadále nevyšlo, a to je velká škoda pro tak neobyčejnou a velkou goethovskou osobnost. Vše o čem Wimme točíš své road-movie filmy se hluboce nějak dotýkají (nejen osobně mého) problému vykořeněnosti a ztráty rodiny i domova a hledání své vlastní identity. Takových lidí a vubec filmařu co o tom pojednávají Wimme moc na světě není, rozumím proto tvé jedinečnosti a nenahraditelnosti druhými lidmi ve společnosti! A to doslova vážně! Wimme ještě čteš J.W. Goetha a Alberta Camuse? Já tu jejich četbu bohužel intelektuálně už nedám, snad jen Puškina mám Wimme nesmírně v oblibě. Ale končím svuj komentář raději dříve než z toho bude další ,,má" nevydařená esej. Prosím ptám se nemáte tu někdo lepší komentář? Těžko si totiž mužu něco nárokovat když to nestojí druhým lidem za řeč. Wimme myslím stále na tebe a tvé filmy, mohl by jsi ještě něco natočit.

• MartinDyntar

Wimme vypověděl jsem České vládě svou občanskou neposlušnost, a to protože mě od roku 2010 do dnešního dne není už vubec řádně vyplácený ID.3 stupně, takže co bych se sám namáhal a obtěžoval České vládě už odvádět a platit poctivě daně svým řádným zaměstnáním! A kéž bych byl už jediný případ v Česku! Jenže bohužel tomu tak není! At žijí ve společnosti proto se levicově se angažovaný anarchisti!!! Tak tak... volám tu smutně a zoufale a žalostně po sociální jistotě nejen duševně nemocných lidí v ČR... tak tak... že by ke všemu ještě ctící hodnoty EU. (Že by?) No nevím, možná budu první nebo jediný! Ohhh! Z toho komentáře je jen má další občanská manifestace. Nejen Campino z Die Toten Hosen by měl z toho jistě ohromnou radost. "Viva La Revolution!!!" ps. nezná už tu někdo náhodou text této skvělé písně. Jsem na tom velice špatně, kognitivně už správný český překlad k této písni evidentně bohužel už nedám! Ohhh! Pomocte tu prosím někdo, děkuji opět za vaši ignoraci a lhostejnost. Tak tak myslet sám na sebe a starat se už jen a jen sám o sebe! Na tenhle trend dnešní konzumní společnosti jak bít ,,In" jistě do smrti nezapomenu. Bohužel, nezbude mě asi nic jiného než se spoléhat na to že Boží mlýny melou pomalu, ale jistě a tichá voda břehy mele. Anebo skutečně raději emigrovat na západ do zlaté ,,Evropy"!!!...

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit