Přejít na výpis diskuzí
100+ důvodů proč Dan Vávra nesnáší TES V: Skyrim
27.11.2011 | Dan Vávra
3437 příspěvků
-
nebudu číst celou diskuzi, 1500+ v tenhle moment je na mě fakt dost.. ale milý dane, ta tvoje železná logika... ehm... nejsou paklíče? ... co takhle zkusit je sehnat v guildě zlodějů? ... co? .. proč by normální obchodník měl paklíče? ... já teda nevim, nehrál jsem toho moc, udělal jsem akorát companions, hlavní příběh a thieves guild, ale lockpick jsem měl na 80+ a paklíčů, po tom, co jsem se díky companionům dostal do riftenu jsem u sebe pořád tahal okolo 200. s dobrou půlkou souhlasit můžu, ba musím, ale druhá je tvůj bohapustý hate. vymýšlíš kraviny, jen aby toho bylo co nejvíc. spousta tvojich bodů shoří jako papír, stejně jako s těma paklíčema, když se zeptáš člověka, co se na problém podívá trošku jinak. ovšem je pravda, že grafika engine a uživatleksí rozhraní jsou suveréně nejslabší články hry. doufám že si to přečteš.
-
Aha na Skyrim si pusu votvírá ale to že posral Mafii 2 to už nezmíní, až Pan Vávra udělá pořádnou open world hru tak může kecat něco proti bethesdě, poněvadž obě mafie za open world nepovažuji poněvadž tam jsou jen hlavní mise. Panebože ten mě nasr*l, jdu zabít pár mamutů do Skyrimu a budu si to užívat poněvadž to je hra roku a pan Vávra stím ho*no nadělá.
-
-
No na stránkách tý jejich nový karlínský firmičky se k odkazu svejch předchozích veleděl hlásej a tam se chválej, až trochu nevoní to. Dokonce tam něco ve smyslu čet sem, že jejich dosavadní díla měrou významnou do žánru open world přispěla atd atp.... Na to si snad každej názor sám udělá, ale na toho Žižku už fakt natěšenej jsem. To totiž super bomba bude.
-
a kolik her jsi udělal ty, že tady meleš o Skyrimu jako o hře roku? nejdřív nějakou udělej a pak si tady můžeš votvírat hubu!
-
-
Takže člověk nemůže roreznat dobrou hru od špatné, dokud žádnou neudělal? Troll logic ?
-
-
Mno, hlavně totiž neexistuje nic takového jako dobrá a špatná hra.
Dobrá je ta, která se líbí úplně všem a špatná, která se nelíbí nikomu. Takové prakticky neexistují. Možná pár špatných, ale o těch se nikdo ani nebaví.
Člověk nemúže prohlásit hru, která se mu líbí, za generálně dobrou a naopak.
Člověk může jen prohlásit svůj subjektivní názor, že pro něj je dobrá/špatná.
A už vůbec ho nemůže vnucovat jiným.
Proto taky neříkám ani že je dobrá, ani že je špatná. Zajímají mně pozitiva a negativa. Negativa u mně zatím převažují.
-
-
-
souhlas, vavra se zacina priblizovat k nechvalne znamemu Romerovi. Udelal jednu dobrou hru, druha stoji za ho:no a misto aby se poucil z toho co je na skyrimu spatne a udelal hru ktera nas vsechny ohromi realisticnosti a inteligentni zabavou, tak akorat mekta. na druhou stranu ma v spouste veci pravdu (to abych mu nekrivdil)
-
-
Moc se mi líbí jak tu někteří fandové Skyrimu tuhle hru obhajujou dost směšným způsobem. Vybrat ze 116 bodů 1 a říct že to přece je magie, to je fakt argument hoden českého politika. *1*
-
Najsmiešnejšie na tom celom je, že o chybách Skyrimu sa tu rozpisuje tvorca Mafie, ktorá bola mimochodom tiež neskutočne zabugovaná. Vávra vyčíta Skyrimu, že sa v nom často opakujú repliky postáv a čo sa robilo potom v Mafii??? keď za minútu sa zopakovalo - Teď chcípneš!!! asi 5 krat???? ....................je to ten istý prípad ako pri filme Gladiátor - tiež film obsahuje vyše 100 chýb, ale ja som aj po 10 pozretí nevidel ani jednu, jednoducho ich nehladám, nepotrebujem to, stále som zaujatý samotným filmom..........Skyrim je na tom tak isto, chyby má, ale to je predsa normálne (mala ich Mafia, mali ich všetky GTA, chyby maju jednoducho vsetky hry)...................................................... *5* doteraz som pána Vávru uznával, odteraz je to pre mna debil, ktorý asi nemá čo robiť *16*
-
Nadhera...parkrat sem se pousmal a ted se jen nestacim divit za ty negativni reakce co tu sou, tak nak sem si rikal - jojo, lide oceni ze si nekdo prozmenu troufl zkritizovat nesmyslne prehodnocenou hloupou hru, ale ono ne...skoda...Bethesda proste vi, ze lidi sou hloupejsi a hloupejsi a vubec jim nevadi ze od morrowindu prakticky jen zjednodusujou furt tu samou hru dokola a obiraj ji o vsecko co stoji za zminku. No, ale to je tak dnes se vsim...
-
-
Tak doba tomu svědčí... úspěch her jako CoD jen vývojáře utvrzuje, že hráči moc nepřemýšlí.
Pak jim stačí hodin něco na omak dobrého a nikdo nemá moc čas/chuť se pídit po větším a hlubším smyslu a kvalitě. -
-
Proc se kazdy odkazuje na COD? Copak tu nemuzou byt hry, u kterych se neprimysli a stejne tak hry u kterych se premysli? To jako nesmi existovat ciste strilecky? Protoze se to nekomu nelibi?
-
-
Smutné je, že čoskoro sa aj rpg hry budú radiť k hrám, pri ktorých "sa nepremýšľa."
-
Na CoD se odkazuje protože jeho úspěch prostě ovlivňuje všechny.
Kdyby vycházel sám a byl si jakej je, tak super.
Ale takhle je kvůli němu DA2 jen mlátička a ostatní střílečky jen tupé skriptované koridory.
-
-
-
-
Možná je to tu válka fans a nonfans, ale teď mě napadlo, jestli tu nejde jen o strach z ohrožení hráčského konzervatismu a upevněného hráčského ega. Když sem znova pročet Vávrův článek, tak mi z toho vlastně vychází, že on se zlobí, že nedostal to, na co je zvyklý. A všichni ostatní kritici taky. Pláče se tu nad vším možným, ale všechny ty věci sou staré známé klišé. Prostě jednomu chybí tamto, druhému zas něco jiného, i mě chybí některé věci, na které jsem ve fantasy rpg zvyklý. Možná úplně nejvíc mi chybělo, že nemůžu hrát, jak sem léta zvyklý. Já to nechci moc vysvětlovat, ale prostě přiznávám, že jsem ze Skyrimu trochu paf, jak se ho musím učit hrát, ač se považuju za zkušeného RPG pařana.Ponechme stranou chyby, které tam jsou i expresní invektiva, která si autor vycucal z prstu, a podívejme se na jeden konkrétní příklad něčeho, čemu já říkám novinka (!) A tou je přirozené, až filmové vstupování do příběhu a úkolu/questu, někdy dokonce bez nutnosti kamkoliv kliknout, stačí prostě počkat, až doběhne nascriptovaná pasáž.
Příklad: Po 80 (!) hodinách hraní jsem včera poprvé došel (!) do města Jitřenka. Hned u prvního domu se o něčem dohadovala ženská s chlapem. Pokud jeden nemá zapnuté titulky a poslouchá ve sluchátkách něco jiného, tak se u nich ani nezastaví. Když ano, tak si poslechne, o čem se baví, a oni si dopovídají, rozejdou se a nic se nestane. Když se někoho z nich zeptáte, o co šlo, buď se to jen dovíme, nebo z následujícího dialogu vyplyne nějaký úkol. Tady to byl úkol. Ten úkol naskočil do questbooku, ale neaktivoval se a je to dobře. Já do Jitřenky přišel z jiného důvodu a šipka mi tak pořád ukazuje na můj původní cíl. Tím cílem je šéfová jednoho dolu, kterou mám zabít. Je poledne, pokecal jsem s ní, neprozradil se a zatím šel dál. Kolem je spousta svědků, uvidíme, jak to bude večer. Jdu dál a před Jarlovým domem se hádá skupinka lidí včetně Jarla. Zastavím se, poslouchám, oni domluví a zase se rozejdou a zase nic, dokud já něco neudělám. Já dělám a mám další úkol. Prohlídku města sem završil ještě návštěvou hospody (další úkol) a u jedné zakotvené plachetnice sem pokecal s námořníkem (další úkol). Tohle všechno se odehrálo naprosto přirozeně během mojí první procházky městem, zabralo mi to asi 20-30 minut herního času (já sem fan a ve městě si sundávám přilbu a neběhám) a vypadalo to naprosto skvěle. Město působí přirozeným dojmem, úkoly vyplynuly ze situací a já je buď akceptoval, nebo nechal být.
Závěry/nápady/problémy:
1. Pokud hrajete Skyrim takhle, nevěřím, že nejste očarovaní. Já se to takhle snažím hrát maximálně a zatím se to vyplácí. 2. Nicméně přiznávám, že v některých lokacích jsem spěchal a tyhle připravený děje minul/ignoroval a teď ani nevím, jestli mi je ještě hra znovu předvede, nebo budu muset postaru(!) v dané lokalitě proklikat každou NPC a ač úkoly získám, nebudou mi dávat moc smysl nebo budou vypadat jako nic moc(též často subjektivně kritizované) 3. Jestli je Skyrim vymyšlenej a tím pádem hódně moc chytře nascriptovanej právě takhle, ani se nedivím, že kdekdo mrlmá. 4. Mám i další konkrétní postřehy, kdy zas různý NPC jsou různě provázaný do různejch q a dokončení všech se díky tomu vylučuje. 5. Z výše uvedeného jde tušit, že Skyrim nejde luxovat postaru, resp. jde, ale asi o hodně přijdu, když pojedu s "chytrostí" starého pařana RPG, který klikne na všechny a skáče z q na q.
6. Možná se tu ve všem pletu, a až to budu hrát čistě analyticky a zkušebně znovu a znovu, tak budu muset vzít svoje názory zpátky, ale momentálně mi iluze Skyrimu přijde tak novátorská a věrohodná, že se mi ještě pořád nechce a chci si to co nejvíc užít co nejpřirozeněji, protože tak je to opravdu nejlepší. Ale určitě to jednou udělám a pořádně ty simulace zatížím, páč mi to fakt zajímá.
No tak to jedna dle mého z dosti převratných novinek na poli open world fantasy rpg, kterou přinesl Skyrim a kterou já ještě nikdy nikde neviděl (přiznávám, že fallout nehraju, nemam rád postapo, tak nevím jestli to ve trojce už nějak nebylo podobně, v Oblivionu to ale rozhodně ještě nebylo.) edit: P.S. ehm ještě sem zapomnel v Jitřence na přijetí úkolu pro pohrobka vrahů z Red Dawn. Pro fans velmi pěkné připomenutí ;) -
-
Pokud pokládáš za klišé dostat hru, která nepadá, má animace, dabuje jí víc jak 4 lidi a tak nějak celkové dává smysl, tak ano, já chci klišé, tedy hru, která funguje. Jinak tohle je tuším v angličtině Dawnstar. Všechny questy jsem tam udělal. Nepřijde mi to jako cokoli revolučního. O že se něco někde děje a ty do toho můžeš a nemusíš zasáhnout není žádná revoluční myšlenka. Není to špatné a zaplaťpánbů za to, protože jinak by ta hra byl zase statická klikačka na panáky. Já nevím kde lidi jako ty posledních šest let žili, ale Skyrim je stejný jako Oblivion s minimem změn. Je stejný Jako Fallout 3 a je jako hra mnohem horší, než New Vegas. Všechny tyhle hry jsem hrál a dohrál a celou dobu jsem zavíral oči nad jejich chybami, protože neměli konkuirenci, Oblivion byl první podobná hra na nové generaci atd. Ale SKyrim je popáté recyklovaná nastavovaná kaše, na které nikdo nehnul ani prstem aby ji nějak vylepšil a měl na to pět let. Trpělivost a nadšení mě opravdu přešlo. A ty často vyčítané "prkotiny". To že banditi v zasněžených horách mají bederní roušky dokazuje, že někdo u tvorby absolutně nemyslel. Kdyby jim dal normální oblečení, tak by ho to nestálo ani vteřinu práce navíc, ale musel by myslet. Jenž enemyslel a takové prkotiny pokládám za nejhorší.
-
-
Budiž. Já zas myslím, že tam revoluční věci jsou, ale abych si to sobě/tobě dokázal, musel bych se přestat bavit a začit zkoumat a jelikož to nemám dostatečně dohraný a ohraný, tak se mi zatim nechce. Přece jenom prvotní adrenalin z nového prožitku je pro mě důležitější.
Nicméně určitě je jasný, že to jsou momentálně nejméně statičtí panáci, protože pohybový cyklus NPC je více než od dvou souřadnicích (já tipuju třeba kováře a dřevaře tak na min 5-6) a navíc evidetně s náhodným výběrem z dané množiny (někdy zůstanou doma, někdy jdou do hospody a nechodí stejnou cestou) ale ještě sem je tolik nestopoval ;). To, že se něco děje a já můžu nabrat q a nebo ne = vím o něm přirozeně ze simulace reality, aniž bych proklikával dialog s každou npc, to podle mě, když né revoluční, tak dost nové je určitě, ale psal sem, že nemám rád postapo, takže fallout ani vegas sem si nekoupil = nehrál/neznam.
Další revoloční věc je generátor q, ale jeho fígle zatím moc nechápu. Ani si zatim nejsem jistej, že rozeznám scriptovanej mini q vázanej napevno na lokaci od toho generovanýho, vázanýho taky na lokaci ale s volnym obsahem, resp asi výběrem z množiny. A tady by mě zrovna hrozně zajímalo, jestli výběr z množin NPC, na který se generovaný q vážou (ať už v rámci zadání nebo zabití) je promyšlenej natolik, že se můžou křižovat s q hlavníma a tudíž náhodně formovat syžet, a nebo ne. Jestli jo, tak je to velká pecka do vyprávění příběhu a zážitku. Konkrétně už mam vysledováno pár kandidátů, ale musim je ještě prověřit opakovaným přehráváním.
Banditi v rouškách mi prostě do očí netlučou, já nevim proč. Když to teď znova řikáš, tak mě napadaj skoti v sukních jak běhaj sněhem za statečnym srdcem, což je reálie, ale budiž, to si měj, mě to nevadí, já ve fantasy akceptuju leccos a tohle mi zrovna důležitý nepřipadá. To už mě víc mrzí ořezání viditelnej statů postavy, ale to je dnešní dobou, a lepší to nebude. Možná se jen budou schovávat v rámci reálnosti simulace někam dovnitř a nebo ne, uvidíme.
Posleních 6 let sem čekal na Skyrim ;) a jinak vyluxoval/dohrál několikrát Oblivion včetně datadisků, LOTRO, oba Zaklínače, druhou Mafii, novýho Shoguna, tak asi deset adventurek typu Black Mirror a jinak už z herního asi nic, nebo mě spíš zrovna nic souvisejícího nenapadá. Ale snad mimo Oblivionu, mi všechny ty ostatní hry jdou luxovat, maj tu širší tu užší chodníček a kde to dohraju, rovnou vim, jaky mam ještě max možnosti to dohrát jinak, a hlavně kudy projdu tráva už neroste, lokace je bez příběhu jen s mobama. Dokonce s létama praxe můžu rovnou odhadovat kudy povede příběh, když udělám to nebo to, prostě lajna scénaře, či jeho variant je víceméně odhadnutelná a očekávatelná. Ve Skyrimu samořejmě v konečným důsledku taky, neříkám že ne, ale je to větší mazec, prožívám dramata, jaký sem při hraní dávno necejtil a než se dohrabu k nějakýmu velkým finále ve stylu mam jasno, znam to, potrvá mi to asi ještě dlouho. A porotože mi to zatim nenudí, a chybičky neprudí, tak je to fajn.
Po 80 ti hodinách teda nevím jestli má hra nárok na absolutní hodncení nebo ne, ale zábavy mi přinesla tuny a to co rozpoutala v komunitě před i po vydání, včetně tohohle fóra ;) jí možná mezi TOP pošle ať už je jaká je. *3* -
-
To chození NPC .. Třeba v TW1 je vlevo nad malým jezerem chata nekromancera. On bloumá někde po okolí a sbírá bylinky či co. Hledal jsem ho několikrát, ale nepotkal jsem ho. Ti, co ho potkali, hlásili velice různé lokace, i dost daleko od chaloupky. Někdo dokonce našel, jak se koupe v tom jezírku. *3*
-
-
Ve Skyrimu chodí obchdoní karavany nebo jedna karavana Khajitů po celý mapě(!), ale choděj po cestách, takže neni tak těžký je sem tam potkat... no já moc po cestách nechodím, tak sem je zatim potkal dvakrát ;) a nestopoval sem je, tak nevim jestli fakt šíbujou fyzicky po celý mapě, děj se co děj, ale rozhodně to tak vypadalo. A jeden z nich mi dal malej q, asi generickej nebo nevim, ale sem docela zvedavej, jak mu ho, nebo spis kde, odevzdam. Bez šipky by to asi byl porod :D
-
-
jj to bude vono, ale já to zatím neplnil, protože sem je potkal myslim kousek u Jitřenky a ten q vede někam na druhou stranu mapy a já s tím přebíháním prozatím přestal. Prostě to teď valím krajinou... *1* Afakt teda choděj po celý mapě jo? Tak to je slušný :D
-
Jestli to byl ten Quest od Khajita, že mu máš donést cosi, tak dohonit tu karavanu je fakt zajímavý. Nakonec jsem odhadoval podle šípky, kam asi míří. Ale asi stačí počkat v jednom z měst, kam chodí.
A mám pocit, že tam jsou ty karavany Khajitů dvě.
-
-
-
-
-
-
Já bych to přejmenoval: 100+ způsobů jak vyvolat Flamewar v podání Vávry.
To nemá ani cenu komentovat. Některé body jsou docela trefné, některé už míň a některé body jsou naprosto vedle. -
-
Ano tech duvodu ktere jsou do oci bijicich je tam tolik ze bych je spocital na prstech rukou, ale ostatni sou totalni blaboly. Článek mohl mit vklidu 1/5novou velikost, ale i tak bych nechapal co tu vubec dela.
-
-
Ano +1. Tak třeba jsem s celého článku vyrozuměl že Dan Vávra má rád logické a reálné prvky. Tak proč potom proboha chce ukazatel kolik ještě uplavu pod vodou? :-)
-
-
az vymyslis zpusob, kde se zacnes realne dusit podle toho jak se dusi postava, abys vedel kdy vyplavat, tak muzes zrusit ukazatel vzduchu... jezismarja premyslejte MOZKEM lidi
-
-
-
Všechny jsou vedle jak ta jedle. A že těch jedlí ve Skyrimu je!
-
-
No...co dodat po těch skoro tisíci komentech v diskuzi.
Vávra u mě hodně klesl. Čekal jsem od něj trochu víc než možná 10 platnejch připomínek a pak 90 potvrzení pravdivosti přísloví o psovi a holi. A jako bonus navážení do "fanboyů". S názorem opačným, než má většina (nebo dokonce i já *3*) se bez problému srovnám, ale tohle je výblitek hodnej posledního flamera v diskuzi (zdravím Jazze).
Tímto končím svůj rant a přidávám k řadě těch, co budou ostřížím zrakem sledovat ten jeho novej slavnej projekt. Laťku sis hochu svou nadutostí a arogancí nasadil kurevsky vysoko. *11* -
-
Ahoj Prde
-
-
Tradiční „vávrovina“... Pro trochu té kontroverze vytkne první poslední a již neřeší, že se poněkud pokrytecky dělá to samé co vytýká.
Mezi těch pár pravdivých, trefných a vyargumentovaných bodů (cca 1/3) je přimíchána nevídaná porce těch vycucaných z prstu (bod 64; nechcete-li a nepotřebujete-li kovat, proč chcete mít kovářství na 60? To je jak nemít, nepotřebovat a neumět řídit auto, ale chtít být mistrem světa v rallye), těch které nevytýkají reálné problémy (ceny při prodeji silně ovlivněné skillem a perky Speech), těch co reflektují čistě osobní preference (např. bod 8; vzhledem k počtu bych nesnesl pravý opak), těch lživých (bod 65, dají se jich koupit desítky až stovky, logicky však ne u běžných obchodníků; což by zrovna někdo kdo si zakládá na logičnosti světa měl ocenit) apod. Ovšem nač pořádně sepsat 20-25 důvodů, když jich mohu mít 666, že?
Méně je někdy více a v tomto případě platí, že mnohem méně je mnohem více. Škoda, že z potencionálně zajímavého článku se kvůli sebeprezentaci (Já Vávra již zase stojím v opozici; to jste nikdo nečekali, že? Muhehe!) stala úplná fraška. Druhý pohled, který by neglorifikoval, ale zároveň nemístně neshazoval by byl lepší a hodnotnější.
Nikoli však tady, Mám-li přistoupit na autorovo přirovnání; tak se ze sympatické holky od vedle, která sice není zrovna dokonalá a nádherná, ale rozhodně ani nijak ošklivá a nesnesitelná a která je vlastně pro běžné soužití i mnohem příhodnější než-li ta vypulírovaná švédská bloncka, dělá hnusná, tupá kráva, které kdo se dotkne nakazí se filcky.... I tak se jí však její manžel nechá nepochopitelně zneužívat více jak 50 hodin. A argument, že nemá na výběr neobstojí. Je-li něco TAK špatné, jako SKYRIM v očích Dana Vávry, tak neexistuje jediný jiný než-li masochistický důvod proč u něj ztrácet tolik času. -
-
mlusíš mi z duše, nevzpomenu si, kdy Vávra naposledy něco chválil. +1
-
-
...tak ono nejde ani tak o to zda zrovna dští síru či chválí (loni chválil F:NW a AC:B; pamatuji-li si dobře), ale že tak většinou činí extrémně. Buď a nebo; nic mezitím. Vyváženost by mu neuškodila. Možná je jeho cílem rozvířit diskuzi; což se mu tradičně daří; otázka je zda by jako profesionální placený autor neměl mít i vyšší cíle...
-
-
-
Líbí se mi, jak se tady TES Averzní lidi snaží vnést objektivitu... (Ano použil jsem větu kterou tu už "Trol.diskuzni" vytvořil v pravém opaku).
A to jsem prosím poprvé ochutnal chuť Elder Scrolls - vždycky jsem se mu vyhýbal a Skyrim jsem čekal jako velký propadák - ale ona je to PECKA!
Navíc nechápu, jak někomu může záležet na grafice, když se v dnešní době dá koukat snad na každý grafický výtvor. -
-
Treba proto, ze kazdy minuly TES byl vzdy graficky tak dobry, ze na nej bylo treba upgradovat komp na to nejlepsi, co bylo na trhu a Skyrim je graficky v podstate jen o malinko vylepseny Oblivion a to jeste ne ve vsem. Treba ty stromy byly v Oblivionu opravdu lepsi, jak autor napsal.
-
-
Btw. když jme u HW nároků, tak nezapomeň, kamaráde, že dneska se vyvíjí bohužel hlavně pro konzole. Imho Skyrim tam má taky největší prodejnost (a proto optimalizace menu atd). Proto grafika ani nemůže být tak hustá, že bys musel upgradovat - silnější konzole než na které mohli dát Oblivion nejsou, takže Skyrim stejně mohli jenom poladit - resp. nic převratného a náročného nemůžeš vydat, pokud nechceš investovat do specifického PC vývoje (tj. vyvíjet vyšší hru pro vyšší detaily a kvalitu, kterou pak v 70% budeš muset silně ořezat, aby to jelo na konzoli, které mají GPU na úrovni 7900GTX/R600 ... generace dozadu) a kde již obstarožní Unreal3 je aktuální záležitost.
-
-
Na konzole vyšli daleko líp vypadající hry jak Skyrim.Ty očividně jenom nesnášíš konzole
-
-
Já jsem třeba rád, že mi Skyrim běží na vysoké detaily a plynule. Grafika? Mě přijde dost pěkná a prostředí krásně zpracované. Nevím, jestli můžeš s jistotou nadhodit desítky konkurenčních výtvorů, které jej strčí do kapsy.
Skyrim není jen o grafice a otevřeném světě, ale o komplexitě a detailech a za ty je milován. Ukaž mi jinou hru, kde je standart, že vystřelený šíp kam dopadne nebo se zapíchne, tam je ... teď si to budu muset jít ověřit, ale mám ten dojem, že když v lese zahodím kladivo, za 40hodin tam přijdu, pořád tam bude. Mám rád, když je na hře vidět, mé konání, když se reflektuje má činnost v tamnějším světě - naopak než namlouvá Vávra. Mimochodem sám prý vyvíjí hru, tak se necháme překvapit její originalitou, technickou stránku a perfektcionismem ...budu jen rád.
Prostě ten svět třeba není zcela uvěřitelně živý, jako u žádné hry, ale ani tak persistentní jako třeba u FarCry2, kde naopak ať uděláte cokoliv, je to zcela jedno. Rozstřílíš efektně vesnici, všechny pobiješ a zapálíš pole ... odejedeš po 100 za první svah, hned se vrátíš a všechno je jak původně - netknuté. Svět je ještě víc generický, není komplexní, ani nemá dokonadlou akční stránky (coby FPS) a přitom jej mnoho hráčů rádo hrálo (i když pojmem se příliš nestal). -
-
Desítky ne, ale jednotky určitě. A některé i několik roků staré. A v žánru RPG, ne Crysis technology demo.
No víš, to co vychvaluješ, může někdo jiný zatracovat. To, že se ztratí něco, co necháš volně ležet, je NORMÁLNÍ v RPG i běžném životě. Sám taky sebereš všechno co najdeš. Takže mi spíš přijde nenormální, když to tam zůstane. O co nechci přijít logicky někde zamknu nebo schovám.
Když jedné babce na pastoušce co si stěžuje, že je sama a život je těžký, zkusím nechat pár věcí na přilepšenou, tak se jí to tam válí i za uherský rok. WTF ? Takže reakce na moje chování = klasické na úrovni všeho co už tu bylo. Zázrak se rozhodně nekoná.
U FPS hry je důležitá akce a hráče jedině potěší, že tu vesnici muže srovnat se zemí znovu. Jediná fyzika se reší při dstrukci a pádu mrtvol. Logika není důležitá.
RPG je ale jinde. Ten virtuální svět musí být konzistentní, musí fungovat podle pravidel (i když jsou trochu nereálná viz magie). Což ale Skyrim NENI. Neni konzistentni, nemá definována jasná pravidla toho světa a i když si myslím, že jsem na nějaké přišel, je mi to brzy vyvráceno kdy Skyrim svět popře sám sebe. Chybi zcela ta propracovaneost detailů vlastností toho světa. Pro přirovnání jako knihy Pána prstenů. To bylo propracované a taky je to v literatuře legenda. Dodnes. Skyrim je taková plagiátorský miniromán, kde někdo navrhl velkou mapu a už se mu nechce babrat s detaily.
Ano, jako ZAKLAD pro MODerké aktivity je to asi úchvatně jedinečné. Jako hotová hra ubohé.
PS: a píše se "standard". *3*
-
-
Vzhledem k tomu, že stromy využívají dynamický vítr, tak se nedivím, že jsou trochu ochuzené (btw. tak zase netknutý nejsem a vím, jak na tom byli TES graficky - přeci jenom jsem spolu se sérií dospíval, ale nehrál a za svoji hráčskou kariéru toho už mám hodně zahraného - myslím, že zkusím předešlé díly...)
-
-