Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • "Obyčejní lidé jsou víceméně z obliga".... akorát že vůbec. Ono ty spouště a tlačítka na frontě totiž mačkají právě ti "obyčejní lidé". Stejně jako za Hitlera všichni obyčejní lidé jen dělali svou práci. Tady jeden jenom procházel rodné listy a členil na hromádku "Židy". Tenhle zase jenom tu hromádku papírů nosil na služebnu SS. Tadyhle mašinfíra jen dělal svou práci a jezdil vláčkem od Osvětimi. Tenhle jednom dělal ve fabrice na zbraně... samí obyčejní lidi. Akorát že dohromady tvořili pekelný stroj, kde se na výstupu topilo lidmi v kamnech. 

Nediv se, že lidi tady řeší válku (ne POLITIKU, VÁLKU), která je za rohem. Až si rusácko vymyslí, že potáhne dál, bude se to týkat i tebe.

• medveddd

...jeden by řekl skoro až hloupé :)

• Uvedom si, ze ty zeme, ktere jsi vypsal utekly do NATO ze strachu z Ruska a ne ze snahy ho napadnout. Takze tvuj pohled je presne opacny, nez jaka je skutecnost. Dale se podivej v jakem rozkladu jsou - byly armady zemi NATO krome USA. Nemecko, Francie, GB ... totalni rozklad, ktery se ukázal po zacatku valky.  Tohle vsechno svou agresi Rusko pohrbilo, zeme NATO zbroji v nevidane mire o rozsireni NATO o Finsko a Svedsko ani nemluvim.

Co se tyka moderni UA, tak jestli mel nekdo nejlepsi podminky pro rozvoj bylo hlavne samotne Rusko. A jestli si myslis, ze po odtrzeni byla UA mimo sferu ruskeho vlivu, tak jsi na tezkem omylu. Rusaci ,,investovali,, nekonecne prachy, aby UA byla ,,ruska,,. Desitky proruskych politickych stran, cirkev napojena na Rusko, neomezene uplatky pro UA politiky. Tak se nediv, ze podobny srab jako v Rusku byl i na UA. Ono se staci podivat na nasi zemi, která je mimo dosah Ruska mnohem vice nez UA a stejne je tady hmatatelny jeho vliv dokonce v nejvyssich patrech politiky. Jenze i ta UA by se pomalicku dostala na zapad a z toho mel RU nejvetsi strach.

• celoush

Já chápu, že to neřešíš, ale prostě někdo jo. Toť vše. Nesuď a prosím neoznačuj ostatní, kteří nesdílejí tvůj názor, za hlupáky! 
    Jinak ale myslet si, že se tohle řeší jen u nás a na Slovensku je dosti krátkozraké.

• Carnage666

Neuděláš nic, těžko říct jestli by se řešila tolik kdyby tady na games nebyl článek na tohle téma.

• ravux

Ja to prave pochopil, proto mi neni jasne, jaky smysl ma uvadet priklad nebo paralelu, ktera je uplne mimo. Tudiz z toho nemuzes zadny princip extrahovat, protoze to nema spolecnou podstatu, nebot srovnavas realnou hodnotu a prazdne gesto. Ale jestli ti prazdna gesta pomahaji citit se jako dobry clovek a potrebujes to kvuli tomu davat najevo verejne, tak budiz. 

• 2 Smaug

když jsem byl malý chlapec, taky jsem na základě pár článků a dokumentů z YT usoudil, že bez Lend&Lease by SSSR prohrál. Dnes už to tak jednoznačně nevidím. Podívej se, kde leží Arkchangelsk a Murmansk, zjisti si, jak dlouho trval přesun z těchto severských oblastí na frontu, vzdálenou 2.500km a pak mudruj o Matildách a Airacobrach.

Materiální pomoc pro SSSR to byla obrovská, účelná a nutná. Bez ní by spojenci neměli jistotu, že Němce sevřou do kleští z východu i západu. Nicméně ty povídačky o tom, že konvoje jako takové zajistili přežití SSSR, jsou řekl bych liché. K podobným závěrům ovšem dojde každý, kdo se spokojí s vícucem z wiki na pár A4.

Pamatuj, že do NATO nesmělo ani Rusko v 90. letech, jednání probíhala (1992, pak to znovu otevřel Putin v roce 2000 tuším) Ovšem, kdyby bylo v NATO Rusko, k čemu by pak NATO bylo, že? Tak tam postupně nasáčkovali bývalé země východního bloku. U Ukrajiny se přepočítali, holt to tentokrát nezůstalo bez odezvy. Odbočím - pamatuj, že Rusku měla dojít munice a MRE cca v březnu 2022, ekonomický kolaps Ruska měl být jasně patrný nejpozději po 6 měsících. Tolik ve stručnosti k našim massmediím.

• Nemluvím o roce 1945, ale 1942 a 1943, kdy do SSSR putovaly obrovské dodávky surovin, zbraní, techniky, oblečení a potravin z USA, bez kterých Německo nejspíš dorazilo až k Uralu.

Jak správně píšeš, jaderná triáda zůstala v 90. letech akceschopná a zůstává pořád. Tak čeho se sakra bojí? Ničeho, vědí, že se nic nestane, jen s tím straší obyvatele.

Důvod, proč nikdo nechtěl Ukrajinu v NATO v 90. letech byl, že byla ruským vazalem (toho v NATO nechceš ani kdyby všichni kolem souhlasili). Když se z toho vazalství vymanila, už to mohlo přijít na stůl, ale nepřišlo by, pokud by Rusko nezaútočilo. Ale i tak, vidíš, jaké tanečky jsou kolem přijetí Švédska a Finska? Ty Rusku údajně nevadí, i když nejsou o moc dál od Moskvy než Ukrajina nebo Lotyšsko. Tak jaképak "všemi prostředky", když se nezmůžou ani na projev nesouhlasu. Ukrajinu by před válkou v NATO nepodpořila ani polovina členů a ani teď podle mého není šance, aby pro vstup hlasovali všichni (nehledě na další podmínky, které může Rusko velmi snadno ovlivnit).

Prostě neuznáváš Ukrajinu za samostatný stát a má být kontrolovaná Ruskem, místo aby si sama zvolila, kam chce patřit.

• dworkin

Už z toho tady někdo udělal TL;DR a jen mi potvrdil to, co jsem si o těch tapetách myslel. Svůj čas tomu věnovat nebudu. To přežiješ, neboj.

• Je to herní web, ne politický. Pro lidi kteří chtějí ve všem hledat politiku napsal tuším Pavel celkem jasný první odstavec této recenze. Naprosto rozumím důvodu že někdo bude hru bojkotovat, upřímně si za to vývojáři mohou sami tím že se dostatečně nevyjádřili k invazi Ruska na Ukrajinu. Hru beru jako formu umění a pochybuji že výdělek z ní půjde přímo do Kremlu 🙃 Jak už jsem říkal, problém vidím v ruské politice, lidech jako jsou Putin, Medveděv, a i další oligarchové. Obyčejní lidé jsou víceméně z obliga.

• Jo, omezuj se na hesla a krátké nadpisy novinových článků, jako drtivá většina společnosti. Utvářej si z toho názory a ty prosazuj!

• 2 skl111

nesdílím tvůj názor, mám pocit, že na věc pohlížíš neobjektivně.

Polsko - 1999, Maďarsko 1999, Česká republika 1999, Lotyšsko 2004, Litva 2004,Estonsko 2004, Rumunsko 2004, Bulharsko 2004, Slovensko 2004, Slovinsko 2004, Chorvatsko 2009, Albánie 2009, Černá hora 2017, Severní Makedonie 2020...a možná další, které jsem v rychlosti opomněl. 

Tobě přijde, že NATO slábne a ztrácí sféry vlivu? Opravdu? Demagogii v podobě silné, konkurující Ukrajiny si nech od cesty. Ten stát měl po skončení Studené války nejlepší podmínky pro perfektní restart. Průmysl, zemědělství na špičkové úrovni. A jak to dopadlo? co se nerozkradlo, to se rozpadlo. V průběhu 90. let proběhl exodus obyvatel do Západní Evropy, levná pracovní síla. Nevím o ruských uklízečkách a ruských dělnících, těch je minimum. Za to bulharů, rumunů, ukrajinců, těch jsou plné pangejty u dálnic.

• medveddd

:D Taky už se mi to tu párkrát stalo, nebylo by špatné, kdyby tam bylo ještě nějaké potvrzení, nebo kdyby to bylo aspoň víc graficky odlišené od toho "reagovat".

• dworkin

Uvedl jsem schválně příklad, kde se pozitivní efekt neskládá ze spousty malých přírůstků, protože je tom líp vidět ten princip. Stejně jsi to nepochopil. Nevadí.

Kdybys neřešil svoje svědomí, tak bys na mě tímhle způsobem nereagoval. Prostě bys ten příspěvek přešel.

Cítit se jako dobrý člověk je pro mě vysoká hodnota, to máš pravdu.

Pokud někdo tu hru chce koupit a hrát, ať si ji koupí a hraje. Já mám svoje hard lines úplně jinde. Sám si hru nekoupím, z důvodů, které jsem uvedl, ale koupi fakt nestavím na roveň topení koťátek.

Je vtipné, jak lidi jako seš ty používají slova jako "rádoby" nebo "pseudo". Je to obranný mechanismus.

• S hranicemi NATO to nema nic spolecneho. V dobe, kdy maji Rusove 1k atomovek, je NIKDO nenapadne. Tady jde jen a pouze o nerostne suroviny a o strach, ze by UA mohla zacit Rusku konkurovat a stat se casem moderni a ekonomicky vyspelou zemi. Vsechny ty reci o NATU, jsou jen povidacka pro domaci publikum. Ostatne dokud Rusove nezacali blbnout tak NATO rok za rokem pomalu upadalo. K tomu vsemu jeste Putinova predstava o velkem Rusku.

• Zde pláčou oči mé nad tou češtinou 😩😒

• ravux

Rozdil je v tom, ze kdyz zachranis aspon jednoho cloveka, tak jsi realne neco zmenil. A to dost zasadne, vzhledem k absolutni hodnote lidskeho zivota. Tim se to lisi od prazdneho pozerstvi, nebot tim, ze si nekoupis Atomic Heart, nezmenis VUBEC NIC. Tudiz to tve srovnani nedava absolutne zadny smysl. Jenom se mozna budes citit lepsi nebo moralnejsi nez pred tim. Takze o tom, kdo tady ve skutecnosti resi sve svedomi, by se dalo celkem polemizovat ;) A vynechat nas z toho muzes ty, tim, ze tyhle sve prazdne radobymoralni pozy nebude psat na herni web, ale nechas si je hezky pro sebe.

• RAMIUS89

Pozerám že hlupáci tu zase riešia politiku. Typický česi a slováci. Hra vyzerá super a hotovo.

• dworkin

Dělám to pro hlavně pro sebe. Už mi v tom zahučel ranec, docela dost lidem jsem myslím i celkem pomohl, ale pořád mám pocit, že nedělám dost. Když pomyslím na všechny ty chudáky tam, co nemůžou žít svoje životy jako my tady, protože agresivní dobytek se zapomněl v 19. století, tak cítím bezmoc, lítost a vztek. Hlavně ten vztek. Hodně vzteku.

• dworkin

Snažím se ty věci podporovat co nejmíň to jde. Přístup "všechno nebo nic, jinak seš pokrytec" je de*ilní, to je jako říct, že když nemůžu zachránit všech 10 lidí z autonehody, nemá smysl zachraňovat ani jednoho. Reakce jako je tvoje přichází od lidí, kteří si všelijak omlouvají, že v tomto směru nedělají nic (typicky tak, že to stejně nemá vůbec žádný smysl). To si ovšem ve skutečnosti nepovídáš se mnou, ale se svým svědomím. Z toho mě vynech.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit