Přejít na výpis diskuzí
Čeští Madfinger: pirátství nejde zastavit
3.8.2012 | Adam Homola
420 příspěvků
-
Já jsem taky právník. *4*
-
Nemám a nepotřebuju. Překvapen? *4*
-
Bohužel zákon nemá mnoho společnýho s morálkou a teď budeš mít za prdelí tucet zdejších právníků, kteří ti zevrubně vysvětlí, že nikdo nic nekrade *1* A jelikož se to omarkuje tuctem plusek, tak to prostě musí být pravda *3*
Podle mě pirátství ustoupí až ve chvíli, kdy lidi změní myšlení a přestanou hry polikat jak rohlíky jednu za druhou. Kdybych musel hrát všechno, co vychází, tak to asi taky neuplatim. Nebo možná uplatim, ale pak zas nebude na ty rohlíky *1* -
Praktické zkušenosti mám, obchodem se žívím pěkných pár let a s tímto tvým příspěvkem 100% souhlasím.
"Když vývojáře okradou piráti, nemají na to žádné pojištění, nemohou to řešit u soudu, nemohou dělat nic. Pokud je firma malá, dělá menší hry, tak si ani nemůže dovolit drahá protipirátská opatření a u takových her by to byl i nesmysl."
Přesně tak, to si ale ta firma měla uvědomit už před vstupem na trh. Měla zvážit, jestli se jí při takové míře pirátsví a jejich schopnostech/možnostech obrany vyplatí vůbec hru dělat.
Mě na tom zaráží, že o té situaci museli vědět předem, přesto hru udělali a teď si s tím neví rady. Přijde mi to jako špatné obchodní rozhodnutí. -
Zloděj!
-
No jo, ale když se nebude chovat správně ani jedna strana, tak už je naděje na zlepšení uplně nulová *4*
Jinak podle mě je pro autory hry větší trest když si tu hru nekoupíš, ani neupirátíš - prostě ji nebudeš hrát (samozřejmě ve větším měřítku, my dva asi fakt nic nezměníme). Když autoři uvidí, že se hra neprodává, ale pirátí, tak většinou jenom nadávaj jak jsou hráči prohnilí. Když uvidí, že se hra neprodává, nepirátí a nikdo jí nehraje, tak se třeba chytnou za nos a zjistí, že by mohla bejt chyba u nich. Stažením hry jim vlastně spíš dáváš najevo "Jo, chci to hrát, ale nezaplatim, haha!" (pokud je to chybná úvaha, tak mě opravte) -
Lidi, co nemají praktické zkušenosti, pro ně je všechno tak jasné a jednoduché. Když firmu okradou fyzicky, mohou to řešit se zákonem, mají pojištění. Když vývojáře okradou piráti, nemají na to žádné pojištění, nemohou to řešit u soudu, nemohou dělat nic. Pokud je firma malá, dělá menší hry, tak si ani nemůže dovolit drahá protipirátská opatření a u takových her by to byl i nesmysl. Tohle pak stojí na obchodu, který ty hry distribuuje. Oni se musí snažit, aby hry nebylo tak snadné pirátit. Pokud se tak neděje, tak je zcela logické, že se to firmám nelíbí a že se ozvou, nám se to nelíbí, takhle by to nemělo být.
-
takže když si z internetu stáhneš nějakou povalující se mp3, jsi zloděj? a co že tím vlastně porušíš? nebo jsi jen nečetl diskuzi a přišel jsi řešit do diskuze klasické kydy o pirátství?
-
Ale přitom nechápu proč .... já pořád říkám, že člověk musí být hrdý na to co dělá, ať už na otevírání sejfů nebo stahování her z netu.
-
Maš copyright na ten obrazek, ty zloději?
-
Ty vůbec nečteš co říkám:
1. pirátsví je špatné
2. pirátství je a bude, s tím nikdo nic moc nenadělá
3. firma, která nepočítá s bodem 2. je odsouzena k zániku.
To je fakt, který nikdo nepopře. Takže jejich pláč na pirátsvím chápu, ale je zbytečný. Měli být připraveni. Když prší, tak si vezmu deštník. -
Piráti jsou velmi citliví na slovo "krádež", protože kdyby museli přijmout, že kradou, logicky by se stávali zloději... A to je pro ně pořád ještě dost nepříjemná nálepka, které se snaží vyhnout. Přitom pirát je zloděj snad již z definice, ze slunečního svitu opravdu živi nebyli. *4*
-
Ty ale nereaguješ na to, co jsem řekl. U fyzického zboží by ekvivalentem jejich chování bylo otevřít si prodejnu někde na sídlišti obydleném ne zrovna slušnými lidmi a nepořídit si kamery a zámky a nechat na noc otevřeno. Pokud vím, že se někde krade, tak se adekvátně připravím. Nenechám zboží napospas a pak si nestěžuju, že nic nevydělám. To už je lepší prodejnu neotvírat. Takže ano, firma se nesmí ozvat, pokud se nechá hloupě okrást, prokazuje tak jenom svoji hloupost a neschopnost.
-
Tak ono je to dané trochu tím, že hra v americe stojí míň než u nás .... docela větši procento lidí u nás považuje 1K za hodně peněz. V americ to zase tolik není. Než sem dostal výpověď tak sem kupoval mnohem víc her než teď když nemám práci.
-
ano, pirátství je pro vývojáře problém a je pochopitelné že se proti němu chtějí bránit, ale bohužel tak jak je ta obrana řešená v dnešní době tak největší efekt je ten že hází klacky pod nohy slušným platícím zákazníkům
-
pche prej pomoc, vzdyt to je referal link *1*
-
Jo ono na iosu se taky pirati ale apple umi ubranit hry pred piraty .... by me zajimalo proc to teda nedela. *1*
Ale máš pravdu proč by se měla firma snažit rozsšířit hru na co nejpočetnější trh když se může uzavřit na jedno zařízení a snížit si tak zisky? -
Ke streamování to sice směřuje, ale těžko to pohřbí klasické hraní (pokud o něj lidé budou stále stát...)
-
Tak dlouho firmy házely zákazníkům klacky pod nohy, až i ten zbytek naučily pořizovat si všechno zadarmo. Když pak někdo přijde s přívětivým přístupem, tak se chování hned nezmění, protože už je většina zvyklá neplatit. Pokud je ale míra pirátství u vaší hry tak obrovská, tak se třeba zas přes ty piráty dostane do zorného pole lidem, kteří budou ochotni platit. Teoreticky je možné, že si ji pak ve výsledku pořídí víc lidí legálně, než kdyby to hráli striktně jen platící zákazníci. To jenom aby nebylo tak smutno.
A jestli je se světem něco špatně, což myslím není názor úplně od věci*4*, tak je to špatně už hodně dlouho a možná jste s tím ve firmě mohli tak trochu počítat. -
Ježiš zase řeči o zaostalém východním bloku :))) Tohle sebemrskačství už je vážně trapné. Tuším, že JRC vzniklo v roce 1988 a pamatuji si, že už tehdy tu byli lidi, kteří věděli, že krádež je krádež a hry si kupovali, stejně jako warezové, kteří si hry "půjčovali". Než tu začneš vyprávět o ctnostném Albionu, zemi Franků a sněžných Elfů, kde si vždycky poctivě kupovali disketky, měl by ses podívat na současné torrenty a různá západoevropská/americká fóra. měl by ses podívat na míry pirátsví na západ od nás populárních konzolí (třeba Dreamcastu, Nintendo konzolí)...mimochodem na netu jsem viděl poměrně čerstvou diskuzi kde si evidentně slušně si žijících Američanů, vyměňujících si zkušenosti o tom, jak kradou hry ve Walmartech a tam zvědavých bylo více než kritiků. *3*