Přejít na výpis diskuzí
Civilization V: Brave New World - recenze
9.7.2013 | Jan Smejkal
214 příspěvků
-
Odpověz mi, prosím. Jon Shafer je taky blbec, který tu hru akorát nenávidí? Je vážně zajímavý, že tuhle podstatnou věc tu ta vaše partička svorně ignoruje.<>
-
špatná reakce, smazáno
-
Dekuji, uz je to par let, co jsem to hral naposledy a tak jsem nechtel psat konkretni veci, protoze uz si to tak dobre nepamatuju, ale dobre jsem vedel, ze na vyssi obtiznost je to udelane podobne jako v Civilizaci, neboli AI ma bonusy a hrac ma naopak nektere veci ztizene.
-
A tady musím s autorem souhlasit. Když jsem začínal s Civ, rozmýšlel jsem mezi 4 a 5. Více friendly pro mě byla civ V. Možná mi nějakej Civ IV. player řekne, že jsem noob, a že to je jasný, že sáhnu po 5tce, protože IV. je pro pořádný pročka.. Ok, jestli to tak je, tak fajn. Ale mně vyhovuje, že jsem se CIV V a její základy mohl naučit rychle a mohu pak pracovat na své taktice, strategii apod.
Asi je pravda, že Civ V. cílí na jiné hráče. a to je přece dobře ne? Ať ti zkušení veteráni hrajou tu svou IV. a tam owní a užívají si toho, jak to je dokonalé, a těm novým hráčům nechce V., kterou si oblíbí.
Kteří si jí oblíbí proto, protože to je kvalitní hra s tunama možností apod. Ale samozřejmě, kritici se dycky najdou. A nejlepší pak je, když doplňky kritizuje někdo, kdo pochybuje o samotném základu a konceptu hry Civ V. -
Mnojo. To je pak ale jasný, že když se ti nelíbí už základní koncept hry a vlastně jinými slovy říkáš, že Civ 5 je postavená špatně, nebo chybně apod. (a asi i disagrner), tak je pak samozřejmě těžký ti vyvracet jakékoliv argumenty, protože budeš prostě přesvědčen vždy, že to celé je k smíchu a základy civ podtrhnou jakýmkoliv doplňkům nohy.
Tímpádem ale pak si myslím, že nevidím důvod, proč musíš recenzovat DLC/Datadisk, o kterém jsi přesvědčen, že základy jeho hry jsou prostě špatné a tobě se nelíbí.. Ale tady se asi nepochopíme. -
AI v MoO2 ma na vyssich obtiaznostiach bonusy k produkcii a k researchu, ty mas postihy k obchodovaniu, plus vidi tvoje lode, t.j. v pripade tvojho utoku sa im vie vyhnut aj napriek simultannym tahom. A aj napriek zvysenej agresivite je AI stale blba.
-
Vsichni tu mluvi o subjektivnosti...ok - ale...... Civ5 by asi nemela vsude po svete takove jmeno, kdy by to byla opravdu "setkova" hra. To ze nekdo ma radsi TBSky typu Total War, nebo Europe Universalis ci Hearts of Iron, jeste neznamena ze Civ5 je odpad... Autor ma evidentne rad mraky tabulek, propracovanejsi spionaz, ruzne mocenske pletichy atp. Ale o tom Civilizace neni, nebyla, a pevne verim ze nikdy nebude. Hraju Civilizaci uz od prvniho dilu ( a to byla tenkrat PECKA!) a musim rict, ze za ty leta se Civilizace lepsi a lepsi. Neni to simulatorbehu Zeme, je to proste oddechvoa hra pro pobaveni. Pokud ma nekdo pocit, ze musi vypadat jako Bonaparte, zvolil spatnou hru... Mechanismu je v Civ5 dost, jsou friendly, jednoduche a i totalni novek v TBS si tu hru bez problemu dohraje. Zkuste tohle rict o jinych TBS ktere jsem zminoval... Holt Civ5 cili na jine hrace.... To ale neni duvod popsat celou stranky a spinit Civ5 jako takovou.... Tahle recenze je jak divadelni kritika z Brodwaye, plna urazek, totalne nekonstruktivniho napadani vseho co hra nese, i novinek v tomto DLC. Taky nerad hraju detske hopsacky, myslim ze na ne zacnu delat recenze a davat jim 1/10.... Jediny rozdil mezi mnou a autorem teto recenze bude, ze mi z toho nenarostou ramena a nebudu se citit jako frajer, ze jsem strhal letitou praci vyvojaru z Firaxisu....
-
To neni o preferencich. Jde o princip. Ciste jednoduse v dnesni dobe neexistuje hra, kde by pri dane komplexnosti jaka je v serii Civilizace byla AI schopna porazit zkuseneho hrace za naprosto stejnych podminek jake ma k dispozici hrac, neboli bez toho vaseho "podvadeni". Pokud by jiny pristup za stejne vynalozenou sumu mohl splnit, to co kritizujete, ze zadna hra nemumi, tak by to v tech hrach bylo. Tvurci nejsou zadni idioti a takova hra by sla na dracku daleko vice narozdil od sve konkurence. Ale zadne genialni AI, ktere se chova stejne jako realny clovek v takovem komplexnim prostredi zatim nikdo nevymyslel a to ani v laboratori. A jelikoz jsem od vas zadny seznam her nedozvedel, kde AI nijak "nepodvadi", beru jako hotovou vec, ze zadnou takovou hru neznate.
-
no vždyť to tak je, o tom jsem přesvědčen. Karavany mají strategický význam, ideologie jsou jen jinak (a podle mě nepříliš dobře) organizovaný tři nový policies (resp. nahrazují policy Order, takže nový jsou jenom dvě), světový kongres je od základu k smíchu, když se uváží systém volby. To je nuda a šeď, což není nutně hodné strašného sepsutí. Problém je stále nejvíc na straně základní hry, která i těmhle novým věcem podtrhává nohy. A ta je rozbita na několika elementárních úrovních. To neříkám jen já, ale i hlavní designér hry, tak nevím, o čem se tady bavíme.
-
To právě není bug. To je chybějící fíčura. Ve čtyřce prostě neměla AI žádné povědomí o svém okolí a ten můj příklad je toho důkazem. Prostě jenom roste fixním tempem. V pětce je to jinak. AI má povědomí o svém okolí, vyhledává suroviny, a mění strategii mezi mírumilovnou a vojenskou expanzí v závislosti kolik má kolem sebe prostoru.
-
Mno já hlavně vidím defacto jeden argument shrnutej do všech a ten je takovej, že ty přídavky jako takový jsou o ničem.. Že trade je vlastně furt stejnej, jen jinak postavenej, že bonusy z tradů jsou zanedbatelný a že vlastně to celé je o ničem.
-
Argumentů máš plnou recenzi. Ty tu předvádíš zvrácenou logiku a na základě té se nedohodneme na ničem, ať budem argumentovat jak chcem. Klidně si ji měj, ale takovéhoto přístupu se od herních kritiků nikdy nedočkáš. Hru kritizuje ten, kdo má s žánrem zkušenosti, kdo je schopen analyzovat systém a ideálně, do zná onu sérii, ne ten kdo má hru rád. A i kdyby měl hru rád, což se stává často, nesmí se to do hodnocení promítnout. To by pak nebyla kritika, ale fanservis.
-
Seznam je irelevantní. Že to Franta dělá taky, Pepíčka nijak neospravedlňuje, aby dělal stejnou nepěknou věc. Jestli vám tento designový přístup nevadí, tak si to klidně hrajte za věčnýho jásotu, mně je to fuk. Vy se rozhodněte, jaké výtky recenzenta jsou pro vás směrodatné a které ne. Recenzent není povinen míti stejné preference jako vy.
-
PS: nejvíce se tím brání recenzent:"BNW je DLC za skoro 30euro, který nic neopravuje (krom drobného tweaku ve špionáži) a valná většina nových mechanik nemá strategický význam, nebo je má navržené tak blbě, že strategický význam pozbývají." co pak na to říct že...
-
God and Kings datadisk byl dávno před tím.. to, že dali do BNW teď i skoro celý obsah G/K je jen dobrá vůle vývojářů. Kdyby, jak tu všichni plácají, chtěli vydělat co nejvíce peněz, tak by ten obsah do BNW nedali a šup, musíš mít všechny datadisky/dlc, aby ti to fungovalo dobře a tak jak vlatně má..
A co se týče té ceny. Já nevim jak vy, ale je všeobecně známo, že STEAM má ty ceny hodně nadsazené. Většinou je vše lepší kupovat v akci /např Civ 5 gold edition vč. všech datadisků a dlc (bez BNW) za 10 euro, to je, vážení, hodně slušná cena.
Ale co se týče nových her, vždy ta cena je docela nahoře. A pokud pak máme obchody jakó Amazon a další nejmenované, tak si můžeme vybrat. Já koupil hru za dolary legálně přes nejmenovaný internetový obchod, kde jsem ještě využil voucheru 20%, který tam dali na tento měsíc. Takže mi cena kleska na rovných, 400kč na STEAM KEY. Takže pokud je blbost argumentovat cenou 400kč, tak je ještě vetší blbost argumentovat tím, že to stojí 30éček.. Pokud nejsem blbej a jen trochu umím googlit, tak si najdu vhodnější obchod s lepší cenou. (a tuším, že i krabicovka se dá sehnat levněji, než za 30e) - př. JRC - 550kč za datáč. tak jakých 30 euro ksakru. -
dříve platilo, teď už neplatí. Takže je to o hodně lepší, že v normální fázi hry se hraje simultálně a tím se předejde nekonečného čekání pro ostatní. A když je potřeba, nastoupí nesimultálnost. tak to má být a tak to je nejvíce ideální.
-
To 963214785:
Jo tak to priznavam ze nevim, ja mam prave dobre zkusenosti s tim ze hraju od zacatku s nejvetsim poctem AI, na nejvetsi mape (uz mne nebavi to porad opakovat). Takze bych na to rekl to co rikam v praci: "Congratulation Sir, you found a bug"
Kazdopadne to o cem mluvis jsem videl v hodne strategiich, napriklad nejvic tim trpel Company of Heroes, pokud byl clovek prilis rychly, pripadne pocitac zdecimoval, tak AI rezignovalo a stavelo jednotky ktere si nasledne nechavalo v zakladne a uz ani neutocilo. Holt tohle je neco v cem musim souhlasit s jednim s diskuteru ze do opravdu vymakane AI ktera bude reagovat na vse mame jeste daleko :) -
Mimochodem... Nechápu argumentaci, že se to dá koupit někde za 400 kč.... Pokud by jsme předpokládali cenu na steamu třeba okolo 49.99 éček, je více méně jasné, že cena by vzrostla i u retailu (a teď sem doopravdy nepočítám stránky jakými jsou mmoboost).
-
Duncan66: "Házení hoven na CIv5" - Možná i na muj vkus je smejki moc kritický, nic to ale nemění, že Civ 5 se mohla vybarvit lépe. Oproti čytrce je více zaměřená na vjemy. Povedený artworky, muzika a mechanizmy samotné hry jsou doopravdy lehce nadprůměrné. Nic to nemění na běžném předpokladu, že mechanizmy by se s přibývajícími díly měli zlepšovat nejen do počtu, ale do hloubky a komplexnosti.
První datadisk byl jako když zařadíte výkonného, ale hodně submisivního člena do pracovního týmu a čekáte, že pozvedne úroveň. Bohužel neudělá žádnou radikální změnu a přizpůsobí se týmu a tempu.
smejkiho recenze se mi zdá racionální a chápu jeho pohled na věc. Přesto mne civ 5 baví, protože mám strašně rád tu výtvarnou stránku.
Jinak mimochodem je zajímavý jak samotný vývojáři si cenní obsahu prvního datadisku, když samotné mechanizmy z GaK kupující dostane v BNW datadisku. Takový člověk pak při nákupu GaK dostane pouze národy a scénáře. Co tedy prodávají? Civ 5 hodně těží ze svého názvu a značky analogicky k Apple. Fakt super za 30 éček (samozřejmě se dá nakupovat i jinde...) -
Ty jseš srandista. Pamatuju se když jsem naposledy hrál Civ IV + BTS. Chtěl jsem trošku něco jiného tak jsem si nastavil standardní mapu ale jen 2 AI protivníky a moderní dobu, abych si mohl vyzkoušet co nejrychlejší expanzi. Ta tvoje úžasná AI seděla na místě neexpandovala a ani se nesnažila zabezpečit strategický suroviny.