Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • to šullík : pěkná narážka na naší politickou scénu *1* Já bych ale spíše řekl, že jim chybí morální hodnoty ( a to všechny *1* ).
  • Tikov
    to není smutné, to je úplně normální a nejde jen o českou záležitost- tak se chovají všichni jakžtakž myslící lidé. Výjymku dělají různě silně zfanatisovaní jednotlivci/skupiny (skrz náboženství, stranictví, národnsot,...)
  • O důležitosti jednotlivých osobností se s tebou prostě neshodnu, taktéž o důležitosti křižáckých výprav.

Mimochodem je velmi zajímavé že vždy slýchám o zapomenutých antických znalostech, ale tak nějak ti dotyční vynechávají, že celá severní afrika a značná část blízkého východu byly křesťanské země, později totálně odříznuté a některé téměř vyhlazeny araby - muslimy. Toliko k zapomenutým antickým znalostem. A pokud vím tak právě Byzanc zachovala většinu antických znalostí (stupidní slovo) a v podstatě skrze Byzanc se dostalo nedobrovolně mnoho vědění právě muslimům... Druhá stránka věci je, že vzdělanost muslimského světa silně závisela na Persii, ale to už se dostávám kam nechci...
  • to mě taky jediný uklidnuje, protože já si nepamatuju, z čeho jsem dělal předchozí zkoušku, natož co jsem četl někdy před pěti rokama....

no offense
  • kdybys byl vesničan, hospodařící si na políčku daleko od Vídně, díval by ses na to jinak. Dobývání měst bylo zvlášt tehdy naprosto náročnou a vyčerpávající kapitolou válečnictví samo o sobě... ale ve finále jde o to, kdo kontroluje oblast.

Dobrou ukázkou je boj o Troju. Deset let řekové plundrovali okolní kraj, až úplně zlomily moc Troji, fakt, že se město ještě dlouho potom samo drželo nic neznamená, národ byl zdecimovaný a zlomený.
  • vlastenec dokáže povýšit zájem ostatních, nad zájmy své vlastní. Má více hodnot, než jen peníze a moc (které ho také dovedou k pocitu uspokojení = štěstí a blaha). V takovém případě by žádný vlastenec nekupoval Casy, Pandury ... jen aby si namastil kapsu, ale dával by peníze na charitu. Nešetřil by na sociálním a zdravotním sektorem státu, ale snížil by si dobrovolně plat...
  • Hairy_Ass
    Jsem se kouknul je na ty jména autorů, protože ty si fakt nepamatuju a datum prvního obléhání Vídně. Ale dokázat to samozřejmě nemůžu. *15*
  • DangerousDave
    Vrook: o cirkvy si nerobím žiadne ilúzie, je to prehnitá organizácia ktorá možno práve núteným celibátom podňecuje rôzne sexuálne poruchy a svojím spôsobom možno práve pedofíliu.
    A k tej masovosti : pokial viem, zo štatistík vyplýva, že v profesiách kde dochádza ku kontaktu s detmi (učitel/vychovávateľ) je rádovo vyšší výskyt sexuálneho násilia páchaného na deťoch ako medzi kňazmi. To nikoho samozrejme neospravedľnuje ale hádzať všetkých do jedného vreca je úbohé.
  • Ano, je smutné když zvítězí pud sebezáchovy nad zdravým úsudkem. Ale to je jedna z typických "českých" vlastností : Mě se to netýká, mě je to jedno, hlavně že JÁ nebudu mít problémy atd.*1*
  • Hairy_Ass
    Já bych to bral taky, jenže to nefunguje, lidská civilizace ze Star Treku bude ještě dlouho, ne-li navždy, hudbou budoucnosti. *3*
  • DangerousDave: Xenofobie je přirozená, pokud se setkáváš s něčím novým, jiným nebo neznámým. Ale v současné době je to jen ukázka primitivity některých lidí.
  • Hairy_Ass
    To se jim to bojovalo, když měli od Kosovského pole po Moháč a Vídeň vždy obrovskou početní převahu. Právě bitva u Vídně na konci 17. století a následné bitvy Evžena Savojského ukázali, že už ani to jim nepomůže, protože je dokázala porazit menší armáda. Janičáři byly super někdy v 15./16. století, ale pak už to byla víceméně zastarala zbraň.
  • respektive po ztrátě Constantinopole už evropské armády (národy) nedosáhli žádného vítězství, které by to vyvážilo. Až s příchodem Napoleona a poté rozbíhající se kolonizací.
  • Hairy_ass: no me je to k smichu :) Me moc nebavi u kazdy ho nazoru psat to "me". Nemam rad patriotismus, vlastenectvi, netolerantni viry a vsechny tyhle veci ktere lidi rozdeluji.
  • Hairy_Ass
    Tady jsem se asi nepochopili, já kritizoval patriotismus u hokeje, protože to vyvstane jen v okamžiku, kdy jsme se někam probojovali, tedy že to je docela pokrytecké.
  • Jo...ale až když klepali pomalu na brány Vídně
  • Vrook
    DangerousDave: Nevim no, žádnou masovou kauzu jsem u lékařů ani právníků nezaznamenal a zároveň pochybuju, že maj tyhle skupiny takovou moc, aby byly schopný je zamaskovat. Církev tu moc má, ale problematika pedofílie je v ní tak rozšířená, že se jim to ani pořádně ututlat nepovedlo.
    Ale jak chcete.. Klidně si dál myslete, že všichni církevní hodnostáři konaj jen z toho důvodu, že věřej, že před dvěma tísici lety nějakej autista vylezl z hrobu.
    Já na církvi obdivuju jenom její totálně propracovanej marketing, kterej funguje už tisíc let naprosto výborně. Kdo jinej by měl jít marketingovym příkladem dnešních společností, než církev, která už tolikset let drží ohromný kvantum lidí v přesvědčení, že před dvatísice lety dokázal jeden člověk měnit víno ve vodu, přežít vlastní smrt a nějakou telepatickou silou bourat chrámy. Vážně super.
  • Hairy_Ass
    Já taky nikde nepíšu, že to je nutnost, to píšeš ty. Já se jen ohrazuju proti tvému tvrzení, že to je k smíchu.
  • Vyborne. A jak toho dosahneme? V prvni rade, ze tak zacneme uvazovat :)
  • Vážený pane, ještě stále na naší planetě existují různé státy a ten ptariotismus tu proto zatím bude. Ano, přeji si dožít se doby, kde se bude brát lidstvo jako celek a nebude se dělit na státy, rasy, náboženství, nebudou války, lidé si budou pomáhat atd.Ale zatím je to jen zbožné přání.....

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit