Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • zijes v iluzi, vsichni konkurenti steamu jsou uplne stejne bezohledni, kazdej by nejradsi vyzdimal ze svych zakazniku co to jde ... myslim ze na to by sme si uz mohli zvyknout, jenze narozdil od konkurentu nabizi steam proste vic muziky za stejne penez
  • Nehnevaj sa na mňa, ale toto neobstojí.
    Dobre, prestanem kupovať hry. A čo keď budú predávať chleba za 1000Sk, dobre prestanem ho kupovať/ja viem to je nefér priklad/, alebo všetky autá budú mať spotrebu 50litrov, aj keď môžu mať 5, dobre prestanem kupovať. Lístok na autobus 10Km bude stáť 500Sk, začnem chodiť pešo. Veď mám plat dajme tomu 10000. Banky sa dohodnú medzi sebou a nastavia neprijateĺné podmienky pre zákazníkov, akú voľbu má zákazník? Žiadnu, lebo dnes už takmer každý zamestávateľ vyžaduje účet v banke. Niekedy to už nieje o takejto jednodcuhej voľbe. Žijeme v uzatvorenom systéme, ten robí to a ten zasa niečo iné. Ak by sa všetci správali arogantne, kde by sme sa dopracovali? Do chaosu, do anarchie? Človek má právo voľby a tým z najhlavnejších je aby sa ku nemu ostatnéí správali slušne.
  • To jsem opravoval sebe, ne tebe;o)
  • ucho
    tohle tě ale opravdu neomlouvá v tom, že si tu hru stáhneš z internetu. je to hloupá výmluva, že oni tě k tomu donutili...
  • Presne toto stále počujem "nekteré hry doslova za babku", ale o tých ostatných sa obhajcovia steamu už akosi nevyjadrujú. Ale cena nieje pointa problému. Ide o to , že steam je nanútená služba. Mám záujem o hru, ale neakceptujem steam! Pán Newell mi dal jedinú možnosť, nekupuj! A s tým mám byť spokojný? Takto podporujú herný priemysel? Že si hru so steamom stiahnem z Warezu, len aby som bol oprostený od buzerácie? Každý má právo brániť sa proti nefér jednaniu.
    Ku tvojim "pozitívam", online priateľov? na takých "priateľov" Ti stačí facebook. A že je všetko automatické? Tak si kúp XBOX ak niesi schopný raz za čas nainštalovať aktualizáciu.
    Najvtipnejšie ale je "hry mam bezpecne ulozene na serveru" tak to je humor storočia. Data máš bohviekde, bohvie u koho, a bohvie s akou garanciou. Ak Ti toto príde bezpečné...
    Ak za niečo zaplatím. chcem to mať aj hmatatelne k dispozícii, nejde o to, že sú to len dáta, ide o krabicu, o obrázky, o zberateľské edície. Obraz si chceš tiež pozerať a nie ho mať kdesi uložený. Fakticky vzato steam neponúka jedinú relevantnú výhodu, ktorá by nešla dosiahnuť prijateĺnejším spôsobom. Steam je odpad a mal by zaniknúť, pretože robí z inak aspoň priemerne inteligentných ľudí bezduché bábky s nedostatočnou schopnosťou rozhodovania.
  • tak udelej hre z Cech svetovou reklamu aby se o hre vedelo, diky Steamu to je o dost snadnejsi, kazda sranda neco stoji
  • dik :)
    resil jsem co napisu a gramatiku jsem tolik neresil a znova to po sobe necetl, snad ale myslenka textu nebyla ovlivnena
  • krasne je tu videt jak lidi zapominaji ... steam je u her nuceny ne kvuli propagaci steamu ale jako protipiratska ochrana

daleko radsi si nainstaluju jeden steam pro vsechny hry nez aby si kazda instalovala vlastni verzi starforce ktera mi neprinese nic jineho krom toho ze mi odpali mechaniku

steam ma aspon tu (pro me zasadni) vyhodu ze nemusim mit po ruce medium vzdy kdyz si chci zahrat ... vymena medii byvala drbacka ... a to je treba jedna z vyhod i proti konzolim
  • Tak to je len vtip. Gabe Newell vie čo hráči chcú? Ha ha ha. Kedy vydali naozaj AAA hru? HalfLife2. Episody sú výsmech všetkému, a multiplayer hry nerátam nakoľko niesu pre všetkých. Väčšina hráčov totiž hrá single. Valve už splynulo so steamom. Steam je diktátor, monopol a ako taký si robí čo sa mu páči. Pýta peniaze v Eurách 1:1, čo je jednoducho zlodejina najťažšieho kalibru, za čo by v normálne fungujúcej spoločnosti išiel do basy. Hry sú prinajlepšom rovnako drahé ako krabicové verzie, pričom ten paňác Newell nemá žiadne náklady s výrobou, balením, distribúciou... Nutnosť Steamu ma už odradila od kúpy niekoľkých kvalitných titulov. Akým právom ak si chcem kúpiť produkt som nútený akceptovať produkt, ktorý s tým mojím nemá ale absolútne nič spoločné? A nekecajte mi tu, že však to nemusím kupovať, totiž v normálnej spoločnosti sú takéto vydieračské praktiky tabu. Aspoň vidno kde žijeme.
    Vy čo obhajujete takéto praktiky sa zbadáte, ale až keď bude neskoro.
  • ucho
    ano, vlastní distribuce je fajn (i když já machinarium ve stánku nesehnal ani za boha, oběhal jsem jich několik, nakonec jsem si ho musel objednat poštou :) ). každopádně machinarium už je na steamu. tedy když má někdo takovou hru, klidně ať udělá na svém webu vlastní online distribuci a časem to třeba pustí na steam, proč ne...

jinak souhlas s článkem, steam je monstrum, pro mě ale v dobrém smyslu, žádné jiné stránky s online distribucí mě nezaujali (kromě GOGu)... asi dělají něco špatně...
  • No nevim, když jsem to četl, vzpoměl jsem si na aféru se Student Agency a tou druhou společností (trasa Praha-Brno). Přijde mi to stejně směšný.

Steam (stejně jako Student Agency) je prostě lepší než ostatní, není tedy divu že obsazuje většinu trhu a vytlačuje konkurenci. Děje se to v každém odvětví.

Zasměju se při spomínce na to, jak se Microsoft Valve vysmál jejich nápadu na Steam. A teď bych se i vsadil, že v tomhle má Microsoft prsty, chtějí si upravit půdu pro svůj novej kanál. Problém vidim v tom, že Steam je opravdu perfektní. Ne jako směšná konkurence, která třeba nepodporuje regiony, má všechny možný další omezení a nakonec to vlastně přidělává problémy. Ne tak ale Steam, ten běží v pohodě, nabízí spousty "služeb" ve formě aktualizací, leaderboards, achievementy, ukládání nastavení, grafické ovladače a další. No jo, konkurence má co dohánět, ale jsou asi líní a tak se rozhodli, že snadnější bude Steam nějak pošpinit. Místo toho, aby přišli s nějakym lepšim nápadem a přidali atraktivnější ceny. To je totiž asi moc těžký. Pak se ale nemůžou divit.

A ještě dodatek, co já vim, Steam má v sobě "moduly"... Je samotný Steam, pak je SteamWorks, SteamCloud a SteamPlay.... Stejně tak jako některé hry nemají SteamPlay nebo SteamCloud, nemusí mít ani SteamWorks. To znamená, že hra je na Steamu jen prodávána a teoreticky by mělo jít prodávat nezávisle i najiných službách podobných Steamu. Jen nebude podpora achievementů (kterou si autoři můžou udělat i bez toho) a budou jim chybět nějaký statistiky a další... Jenže SteamWorks je fakt perfektní, jak pro tvůrce tak pro hráče...
  • ucho
    nikdo tě nenutí. máš právo volby, tedy hru nekupuj a dej tak najevo, že o ni nestojíš. vždy je volba na tobě.
  • Reakce na d0kt0ra a oprava: vycházely (hry).
  • Distributor je jen prostředník. Vývojáři by si hru mohli klidně distribuovat sami, jak dokázalo Machinarium. Mám takový pocit, že Steam si ukrojí i 80 procent ze zisku, což není málo. Vzato do důsledku, kdyby hry vycházeli ve vlastní distribuci, budou třeba o polovinu levnější...
  • Naprosto souhlasim. STEAM je perfektní služba a o to tu jde. Hromadu věcí zjednodušuje. Pokud někdo křičí, že je blbost mít STEAM jako nutnost ke hraní dané hry, budiž. Taky ho ale asi děsně sere, že má i Internet Explorer zároveň s Windows, že...a přitom ho taky nepotřebuje. Bohužel (já spíš bohudík) je STEAM někdy zakomponovaný přímo do menu hry a ulehčuje tak výrazně matchmaking s kamarády a aby to pořádně fungovalo, musí to být takhle, nebo podobně.
  • nic neni cernobile...
    Steam ma obrovskou komunitu lidi, takze sice je velmi pravdepodobne ze by Machinarium vydelalo autorum mene penez, ale o to vetsi by si mohli udelat jmeno a lepsi podminky pro dalsi hru (podle poctu nakupu Machinaria), navic nekdy je lepsi prodat vice s mensim vydelkem, nez mene s vetsim vydelkem)

navic ne kazdy kdo tvori hru chce jeste resit vlastni distribuci atd.
  • Jednou z alternativ? A jaké mám ty alternativy? Steam = hrát, Steam ne = nehrát. Tomu ty říkáš alternativa? To je spíš ultimátum, každopádně v jednom máš pravdu, ono se jim to vyplatí a o to především v dnešní době jde.
  • V čem je irelevantní? OS je jen zastřešení HW pro aplikační programy. Stejně tak DirectX je jen rozhraní pro grafický a zvukovým HW... no a SteamWorks je jednou z alternativ, jak zajistit svému programu online rozhraní - pokud se takový outsourcing vyplatí, proč by po tom vydavatelé nesáhli?
    Nebo mají dělat hry, které půjdou spustit bez OS a ostatních podobných služeb, jen aby si panáček nemohl otřít hubu např. o MS či v tomto případě Steam (Valve)?
  • Bojím se, že tohle je už problém všech velkých studií. Blizzard nebo třeba EA taky nutí, aby si člověk udělal registraci a spouštěl vše přes jejich aplikace, ale co s tím naděláme...? Myslím, že je to malé zlo, které musíme skousnout, pokud si chceme zahrát. Ovšem z mého pohledu je Steam geniální systém, který jsem začal plně využívat a jsem s ním velice spokojen, což nemohu říct o EA ani o Blizzardu.
  • Rád bych připomněl, jak to bylo, když se Valve zajímalo o digitální distribuci českého Machinaria. Sám Jakub Dvorský, jeho autor, řekl, že nabízené podmínky byly naprosto směšné a pro jeho firmu nevýhodné. Tak si Machinarium zdistribuovali sami. A vydělali balík. Takže pokud tu někdo hlásá něco o podpoře malých vývojářských studií, ať si probůh nemyslí, že to velký Gabe dělá z dobrého srdce - je to tvrdý byznys, na kterém vydělává především on sám.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit