Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • LOL, dej te mu pres pazoury :D
  • Vo/le tomu rozumíš asi jako ho/vnu: 1155 (ceny +/- 0,2k)
    skříň vhodná na OC: min 1k
    zdroj 600W kvůli taktování: Corsair 1,5k
    základka na OC: min. 2k
    taktovatelná i5ka: min. 5k
    chladič na CPU kvůi OC min. 0,5k
    dostatečně kvalitní Ram (Corsair a spol) 1866 (1,5V) 8Gb: min 1,5k
    SSD min. 80 Gb: 3,5k
    hadr 1Tb / DVD mechanika: co to sakra, koukám na ceny a hadry podražily o víc jak 75%, co to k čertu... odmítám započítávat !!! / 0,5 k a poslední - grafika 560ti (jsem antiati/amd): min. 5K
    = 20,5K bez pomatených cen HDD (asi povodně v Thajsku) na čemž si zahrajete naprosto vše kvalitně... a v neposlední řadě nakonec i celkem tiše...
    • To mělo bejt pro okicka, žel nevim proč ale hodilo mě to jako samostatný vlákno, asi "forever alone"...
  • heh.. ty ceny jsou hrozny..
    pred rokem jsem kupoval packet od alzy (MSI 870A-G54 a athlon II X4 640) za 3,2k bez dph (bral jsem to bez dph) coz vychazi 1,6k za komponentu, dneska chteji jen za cpu 2,5k a za desku okolo 1,9k .. hmm jsem rad ze jsem tenkrat necekal :-) sice to neni nejlepsi, ale za tu cenu neni co resit :)
  • Já si už před třemi lety kupoval rok staré modely HW tím stylem, že jsem google procházel dotazama typu "TOP, nejlepší," a pak k výsledkům hledal recenze, jestli výsledky náhodou nelhali. Protože i jinak super značka může vyrobit křáp. Taky je ale důležité zohledňovat živostnost komponent. Ale to už je informace, kterou lze získat jen zkušenostmi nebo přes známé. Mě například zemřela grafika po třech letech (to považuju za mrzuté) a zdroj po 1 roce (to považuju za drzost). A přitom všem je třeba myslet na teplotu v bedně a jak to co nejefektivněji uchladit (tiše, levně, účinně).
    BTW: dneska bych do nějakých dementních 60GB systémovýho disku vůbec nešel. To si tam tak dáte taktak windows a the end a budete akorát naštvaný.
    • K tomu dementnemu 60Gb sysetmovemu disku. To je imo bezna reakcia niekoho kto na takom kompe nerobil. Ja mam prastary A-Data S592 64GB, su na nom Win7 Home Premium x64, Photoshop/After Effects a volna je tak +- polovica. To chce proste na vlastnej kozi zistit ako zrazu system rychlo reaguje a nabieha, potom tomu clovek odpusti aj potrebu sa trocha pohrabat v systeme, ako presmerovat temp atd. Ale ak je clovek "prasa" (smerujem to vseobecne a nie na teba), tak mu nemusi stacit ani 1TB disk.
      • :-D To je jasná věc :-D
  • to na to koukate vsichni s cernym pozadim ? na bilem je to totiz napul necitelne ... kdyz uz mate na vyber u pozadi tak by bylo dobre s tim pocitat ;)
  • Hmmm zaujímavé. Tá intelácka herná zostava je v podstate identická s tou, ktorú som kúpil pred rokom, dokonca rovanká skriňa, akorát mám silnejší procesor. A cena veľmi podobná... To celkom čumím.
    • Ceny disků šli hodně nahoru, 500GB Samsung spinpoint F3 stojí dneska přes dva litry, já to kupoval ještě před zdražováním za litra. Rozdíl je v tom, že já měl za 1100,- F3ku 1TB verzi a dneska za dva a víc tisíc seženeš jen 500GB. Takže ceny disků hází ceny sestav celkem slušně nahoru.
  • No nevim ty sestavy mi přijdou uplně trapný hlavně ta za 50 tisíc, když třebas herní notebook ted jsem na jeden koukal stál okolo 40 litrů MSI GT780DX-623CS a má grafárnu s 3gb a ramky 16gb, samozřejmě velkej hadr a 4 jádro. Tak je pak ta velká bedna směšná když nedosahuje výkonu co se nacpe do notebooku, herní stroj za 50 litrů? pořádnej procesor, 24gb ram, 2 tb hadr a hlavně pořádnou grafárnu alespon s 3gb a neřikejte že se nevejdou do 50 litrů. Sakra za 50 litrů jsem si kupoval herní stroj skoro před 15 lety a ted jsou ceny uplně jinde.
    • Prosimte co to tady meles za sracky? :DDD
      Odkdy zalezelo na pameti grafiky boze? K cemu potrebujes 16 nebo dokonce 24 giga pameti???? Kdyz nemas pustenej najednou Photoshop, Vegas a virtualni masinu tak nevyuzijes ani 8 :DDDD A ve hrách už vůbec ne, mám moje paměti na reklamaci a i s 2 GB ram mi všechny nový hry jedou na plno bez škubnutí ;-)
      • Mechwarrior_bw
        nadbytok RAM je vhodný na ramdisk ... z 24 GB použiješ 6GB na systém a 18 GB ramdisk. Je to výborné napr. na úpravu HD videa, fotografií v RAW formáte, Photoshop, prípadne aj keď niečo sťahuješ tak ukladáš dáta na RD a tým pádom je hdd v klidu... keď zistíš že si stiahol blbosť tak to zmažeš :) A to sú okrem lepšieho komfortu možno aj dôvody prečo mi napr. môj HDD vydržal už 5 rokov a ešte rozhodne nevyzerá, že by sa niekam odporúčal *1*

chcem tým len povedať : ramky nie je nikdy dosť !!! :)
      • lžeš...
    • Na co by ti bylo 24gb paměti?
      • Třeba na windows 8 a nový hry co přijdou
        • Nebuď směšný. 24GB jsem v životě nevyužil ani na serveru od OVH natož doma. Nové hry v horizontu 5ti let nebudou potřebovat stabilních 8GB natož 24... A Windows 8? Kdo to bude sakra používat?
          • A jaký windows používáš ted? Stejně na ně budeš muset přejít. jako lidi z XP na 7
            • smejki
              Jardo, díky. Co příspěvek, to perla *15*
            • Většina české populace (bohužel) se ještě před rokem zasekla na starém Windows XP. To, že má přijít nový Windows je sice pěkné, ale podívejme se, jak dopadl Windows Vista. Žádná sláva to nebyla. Ono hlavně Windows 8 bude využívat úplně to samé, jako Windows 7, jen to bude grafické pozlátko ve stylu tabletu.

Opravdu jde vidět, jak někteří lidé utrácí peníze za zbytečnosti a následují korporace jako tupé ovce, které chtějí machrovat před kamarády v hospodě, jak mají nový systém, který je totožný s tím starým, ale má lepší grafiku a lepší Aero.
    • Problem je len v tom ze si pleties veci.Ta graficka karta moze mat 3GB v notebooku, ale samotna karta je "O DOST" slabsia.Nakoniec ten procesor v tom notebooku je smiesny 2,2 GHz ?
      TurboBoost nepocitam to je len hovadina , ked vies ako funguje tak je to vec bezpredmetna.
      Ten notebook by sa ani nahodou nevyrovnal ziadnemu testu tej PC zostave.
      Ani nahodou.

S GTX580 OC rozdrtis ten GTX570 na hadr....
    • Ještě by mě zajímalo k čemu je dobrej SSD disk s 64gb a dávat za to další tisíce když má komp 2tb hadr normální, nevim k čemu je teda tenhle dobrej, možná tak k rychlejšímu startu windows, určitě ne na instalaci her, tam by se jich asi moc neešlo:-
      • Doporučuji ti si přečíst možnosti SSD disků někde na internetu. SSD disky jsou výborná věc, která není primárně určena pro hry.
        • O to mi šlo, právě jsem se divil proč je tedy doporučujou do herní sestavy, teda on je ten článek stejně okopčenej a nebere se tady ta sestava asi jako přímo herní i když to tak lidi chápou.
      • Když je tady tolik chytrejch hlav k čemu je tedy ten disk dobrej?
    • Herni notebook za 40-50 tisic ma polovicni herni vykon jak desktop za 20-25 tisic. 6990M jako jedna z top notebookovych karet versus 560 jako stolni mainstream. Podle 3D marku 6990M cca polovicni skore. (Doufam ze se nemylim) Ve hrach to muze (a asi je) byt o neco lepsi, ale i tak. A msi - pokud bych mel msi tak ho necham na stole a radsi ani nezaviram. Tot ke kvalite jejich plastu. Fyziku nikdy neodrbes. NTB proste neni schopnej odvest teplo ze 100W CPU a 300W grafarny.
      • Mam herní notebook MSI už 4 roky a pořád šlape jak hodinky a dokonce na něm hraju na střední detaily poslední hry, ted třebas L.A. Noire a šlape to uplně v pohodě. NB MicroStar GX700PX-061CZ 17W/T75/2x1G/250G/DVDRW/BT, gf8600m 512mb, stál necelejch 35 litrů, nevim kde každej bere že msi je sr*č*a když ho ani neměl. Jasný PC je rychlejší to je pravda, ale i tak mi ta sestava přijde za 50 litrů uplně mimo.
  • lol trapna je i ta ultimatni sestava. pro socky. ja mam comp za vic jak 100 000 *5*
    • Ty musíš být hroznej ocas :))
    • http://www.youtube.com/watch?v=fdyTSrj26t4&t=0m14s
  • Masa-san
    Tím jak se to zdražilo tak toho tolik lidé nebudou kupovat a mělo by to jít zase s cenami dolu, ale pravděpodobně ne až úplně do výchozí hodnoty.
  • Corsair 8GB KIT DDR3 1600MHz CL9 XMS3 ----- 1200,-
    INTEL Core i5-2500 --------------------------------- 5000,-
    MSI N550GTX-Ti Cyclone II 1GD5/OC------------- 3200,-
    ASUS P8P67 LE (rev 3.0)---------------------------- 2300,-
    EUROCASE MiddleTower 550 Fortron 550W----- 1900,- (i s vetrakem)
    WIN 7 verim ze uz mate nekde stahly, pri nehorsim stahnete
    za necelejch 14 000 paradni herni stroj, usetrite a muzete treba jeste poridit neco od Razeru
    • K tem vasim komentarum, to je jako hadat se o znackach aut, ktery je spolehlivejsi a preci jen jezdi vsechny. Ale jo, chapu ze neco je kvalitnejsi a pokud je to za priblizne srovnatelnej peniz, tak urcite tu "kvalitnejsi" vec. Grafika myslim ze je opravdu dostacujici, silnejsi veci stoji vic penez a tady jde o to spis usetrit (ne tedy na kvalite) a mit peknou sestavu ne? Zdroj a bednu podle gusta, byl to priklad. Pravda ze s chladicem jsem to trochu podcenil a s grafikama u AMD mam spatne zkusenosti, co se her tyce. A ze mi vypad disk se omlouvam.
    • Asharak
      Ramky stačí základní Kingstone 1333 8GB bez chladiče za 800-900,-... to máš na dobrou podložku pod myš :) ale zkus dnes postavit komp do 14k když stojí 500GB HDD 2600,-
      Jinak nechápu co máte proti grafice, je úplně bezva. Jinak by stačila dle mě i i3 pokud chcete ušetřit.
    • matty-the-gamer
      Za 1900 se na ALZA.cz dá sehnat kvalitní zdroj CORSAIR GS600 (nebo tak něco) s 600 W a proudem : +12V - 50 A. Výbornej zdroj. Rozdoně lepší než fortron.
      • KENNY1988
        Muzu souhlasit...ted sem si porizoval novyho kompa a muzu rict, ze Corsair GS - 600 je uplne nejvic pohodovej zdroj...minimalne hlucnej (dano taky skrini Xigmatek Asgard s filtrama) splnuje standardy 80+, ma krasny modry podsviceni, coz Xigmateku s pruhlednou bocnici krasne hodi, jedina nevyhoda je teda ze nema odnimatelny kabely, ale to je uz drobnost ;-)
    • kotty
      Nejak ti tam vypadl disk a pripadne mechanika. i5 chladit boxovanym chladicem taky neni zrovna idealni. Solidni a levny chladic je napr. Gelid Tranquillo. A Eurocase snad jen za trest. To uz je lepsi si priplatit za nejakou skrin od CoolerMaster. No a o grafice a zdroji se uz zminil kolega o prispevek vys *15*
      • Zdroj je úplne v pohode. Tá zostava v záťaži nezožerie viac ako 300w. Pri obyčajnom hraní tipujem 250w max. Box chladič je ok, pri hraní ho aj tak zvukové efekty prehlušia. Skrinka je vec vkusu.

Ale zato vidím, že počet hláv, vymetených z rôznych "pc guru a uber oc" fór, vedených majiteľmi eshopov sa stále rozmnožuje.

Je celkom vtipné ako títo "it bohovia" odporúčajú 600w zdroje do zostáv, ktoré v živote nebudú vedieť, čo je to čoby len 300w, niekoľko sto eurové skrinky, ktoré strávia celý svoj život zastrčené v najtemnejšom zákutí pod stolom a kilové chladiče na procesory, ktoré sa nikdy taktovať nebudú.

Totálny joke je už potom keď sa ku tisíc eurovej zostave objaví hláška : "počuj, keď chceš fakt kvalitku, treba to chladiť vodou..." a zázrakom sa objaví admin (zhodou náhod majiteľ eshopu), ktorý promptne nalinkuje celú zostavu (hádajte odkiaľ) a nezabudne je vyšperkovať nejakými prémiovými komponentami ako sú 80gold+ zdroje a podobne (zvyčajne sprevádzané nejakou super autentickou príhodou o tom, ako lacný zdroj úplne bez varovania odpálil celý počítať).
        • kotty
          550W je az az, na to jsem nenarazel, ale tam jde spíše o kvalitu/efektivitu. Ta zrovna moc ve prospech tohodle Fortronu nemluvi. Prakticky bezkonkurecni zdroje v pomeru cena/kvalita (efektivita) je Seasonic (napr. 520W Bronze). Jinymi slovy setrit na zdroji je ta nejvetsi chyba, zvlast pak u takovehle sestavy ;)
          Box chladic viz. vyse. A skrin neni pouze vec vkusu. Levna skrin ma zpravidla dost tenke plechy, takze skrin ma pak tendenci vibrovat, plechy se ruzne krouti a bocnice napr. nejdou poradne zasunout zpet apod. Pak ma kvalitni skrin vliv predevsim na teploty (jak je resen odvod tepla atd.). A v neposledni rade taky na vybavu (otvory pro kabelaz, vymenitelne kose na disky apod.)
          • A čo že je to, čo nehovorí v prospech fortronu? Máš aj nejaké informácie alebo len "zaručené info" typu jedna pani povedala? A o akej efektivite to hovoríš? Pekne si vypočítaj, ako dlho by ti musel bežať pc na plný výkon, aby sa ten rozdiel nedzi neznačkovým zdrojom a seasonicom vrátil.

Box chaldič absolútne bez problémov uchladí i5/2500 pričom sa teplota k tjunction nepriblíži ani zďaleka.

Spravidla všetky skrinky okrem mála (antec, ale nie ten nový 280) majú tenké plechy. Dvojnásobne to platí o superdrahých hliníkových skrinkách. A keď si niekto myslí, že kúsok nalepenej peny na bočniciach izoluje hluk a zabráni vibráciám... no mal by si pozrieť na wiki niečo o akustike. Na teploty má vplyv airflow - a dnes aj tie najlacnejšie skrinky umožňujú namontovanie niekoľkých 120 či dokonca 140 mm ventilátorov. 1 intake + 1 outtake je pre dnešné zostavy (bez oc) absolútne dostačujúce, dvojnásobne to platí, ak je vga typu blower.

A ak niekto kupuje budget pc, tak na nejakú výbavu sa môže vykašľať. Otvory pre kabeláž? Káble sa stiahnu pár gumičkami, a zvyšné sa pripevnia na dno skrinky, kde nie je potrebný žiadny airflow. Koše na disky majú dnes aj 50 eurové skrinky a externé vymeniteľné boxy majú len tie najdrahšie. Nie žeby to na niečo bolo, keďže dnes je esata alebo usb3 konektor takmer všade. Inak najväčší vtip čo sa týka výbavy "kvalitných skriniek" sú tie toolless uchytenia čohokoľvek.
            • kotty
              Fortron proste uz neosazuje tak kvalitni soucastky, nemusim nic dokazovat, Google snad uz umi pouzivat kazdy. V soucasny dobe je od Fortronu slusny asi jen Aurum s certifikaci gold (87%+ ucinnost), ty pouzivaji kvalitni soucastky, ale za odpovidajici priplatek. Nicmene Fortron stale patri k tem lepsim. Rozhodne bych se vyhybal zdrojum Eurocase, LC Power, Redstar apod. (s Eurocasem mam vlastni spatne zkusenosti, kdy me odrovnal desku a kamosovi desku i grafiku). Levnejsi Seasonic je asi takovy nejlepsi kompromis.
              Efektivita nema vliv jen na spotrebu energie, ale taky na vydavane teplo (coz ma vliv zivotnost + hlucnost zdroje), zvlneni napeti apod. Zkus si o tom neco zjistit, nez tu zacnes placat moudra.

Nepovidej. To bych vazne neuhodl, ze chladic, co dodavaji s CPU, ho uchladi. Zkus si precist moje prispevky znovu. Mluvim o vyssi hlucnosti, vyssich teplotach (ne o tom, ze CPU shori) a predevsim o nevhodnosti k OC (coz se asi u i5 2500K da ocekavat). Navic kdyz nekdo investuje do high-end HERNIHO CPU, tak predpokladam, ze 600,- navic za chladic uz by ho nemelo nijak vytrhnout.

To samozrejme neni pravda. Napr. takovy CM Centurion 5xx (coz je skrin jen o par stovek drazsi) pouziva 0.8mm plech, zatimco Eurocasy (vetsina z nich) jen 0.6mm plech. Celkova vaha skrine taky dost vypovida. Jako priklad uvedu zase Eurocase 5410, ktery jsem mel (spolu s tim zdrojem viz. vyse). Uz pri zakoupeni se bocnice nehorazne kroutili, nesly poradne nasadit zpet, do skrine se dostavalo extremni mnozstvi prachu (i presto, ze byl na stole), diky absenci jakychkoliv filtru a mohl bych pokracovat. Ted mam Lian Li PC-7F a ta kvalita je nesrovnatelna (i kdyz podle tvych slov je tato superdraha skrinka, ktera ma udajne plechy jeste tenci, a proto se snad ani nevyplati koupit). Vsechno do sebe pasuje jak ma, nic se nekrouti, neohyba, nikde nic nevrze, clovek se neporani o ostrou hranu atd. Tim nechci rict, ze je nutny kupovat zrovna "hlinik", je spousta levnejsich skrini, ktere jsou ovsem o dost kvalitnejsi nez Eurocase, Acutace a podobny sra*ky. A dokonce maji i vymenny box na disky ci otvory pro schovani kabelu. A propo, zrovna skrin je vec, ktera prezije i nekolik vymen hardwaru, je porad na ocich a je to jedna z hlavnich veci (hned po zdroji), ktera ma vliv na zivotnost komponent.

Zaverem jen dodam, ze i presto, ze si z meho prispevku vypichl kazdy detail a porad tu meles svoje o budget sestave, tak ti nevadi takova vec, jako i5 2500K za 5000,- Kč a GTX 550 Ti za 3000,- vedle sebe. To je proste hrozny nepomer. Pro ty, co se v tom tak neorijentuji jen vysvětlím, ze tento CPU bude ve hrách makat asi jako jamajsky barman na dovolene, zatimco grafika bude funet, jak trestanec na Galejich. i3 2100 je v kombinaci s touhle grafikou az az, pravdepodobne bude stacit i na par dalsich generaci grafik do budoucna, a usetri se bezmala 3000,- Kc. Navic vzhledem k absenci taktovani u i3 a nizsimu napeti, je ten box chladic jiz rozumny. To je vec, na ktere se da usetrit, tyhle veci starnou rychle, ne vsak zdroj, natoz pak skrin. A vic se o tom nehodlam dohadovat. Cau.
          • Musim rict, ze mam seasonic 550W, mam ho cca 2 roky a kupoval jsem ho tehdy za 1400 a nemam jediny problem. Pravda, nemam nejvykonejsi grafiku na trhu (460 GTX) ale i tak, naprosto bez problemu i s temi 4 disky co mam a a quad corem jsem nezaznamenal nejmensi problem. Osobne jsem s timto pomerem cena/vykon hodne spokojeny.
            • Musím povedať, že som mal noname 550w, mal som ho cca 4 roky, kupoval som ho vtedy za 1500sk aj so skrinkou a nemal som jediný problém. Dnes pokojne funguje ďalej u otca a nezhorel a nezobral so sebou všetky komponenty... Ide na ňom nejaké c2q a ati 4870 ak sa pamätám.

Osobne som s týmto pomerom cena/výkon veľmi spokojný.
      • Ono zalezi hodne i na case, moje ma dva 20cm fany, mam i7-920 a tocil jsem ho na 3,8Ghz s napetim 1,29V. V Prime nebo necem takovym to box neuchladi slo to k 86 stupnum, ale pri hrani her nemel vic jak 66 stupnu, takze box neni uplne marnej. Pravda je ze s Noctuou bych mel o 15-20 min a s vodnikem dalsich 15 dolu.
        • kotty
          Neni marnej jako nouzovka :) A pro taktovani neni vhodnej vubec (hadam, ze ten procik mel byt s otevrenym nasobicem).
          • Procik je zamcenej na max 21x, taktoval jsem pomoci Bclk. Ono je taktovani a taktovani. Kdyz nezvednes napeti tak OC nema moc vliv na teploty a s i7 se muzes i bez zvedani dostat o dost vys nez je default. Klidne 2,66->3,2. Jak rikam, i po OC box hry stihal, synteticky test uz ne. Na bedne zalezi maximalne, na starym Centurionu (CM snad) bych to neuchladil, HAF922 ma obrovsky vetraky (snad 22cm) a ta vymena vzduchu je pak znat.
            • kotty
              S taktovanim i5 primy zkusenosti nemam, ale u PII X4 955 jsem musel zvedat napeti uz pri zvednuti frekvence o nejakych 400MHz (iirc). Ja bych se teda s boxovym chladicem taktovanej CPU nedovazil provozovat, nehlede na to, ze by fan jel asi porad na max otacky a to uz je poradna turbina :) Navic kdyz k tomu pripoctu fakt, ze je to CPU z 5k+, tak setrit na chladici vazne nedava moc smysl. Ale s tou bednou souhlasim.
    • Deska ok, cpu prakticky nejepsi vykon za rozumny penize ale 550 je docela slaba karta, 560 a vic (nebo ekvivalent od AMD) by byla vhodnejsi. Nejvetsi chyba je ale setrit na zdroji, fortron neni zrovna pecka. Kvalitni 500W byvaji od 1500,- navrch. Resp. ne ze by fortron nebyl kvalitni, ale celkove levny zdroje nejsou kvalitni, byvaji od jinych vyrobcu jenom s neci znackou.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit