Přejít na výpis diskuzí
Filosofování o Mass Effect aneb motivy, které nejsou vidět
17.4.2012 | Aleš Smutný
512 příspěvků
-
Podle mě je třeba to říct na rovinu. Že se někomu něco nelíbí na ději, je jeho problém a není to zajímavé. Ale ti, kterým jednoznačně vadí, že NEVYHRÁLI blbou hru, jsou podle mě opravdu dost střelení. Jste snad tříleté děcka, aby vás při Člověče, nezlob se museli rodiče nechávat vyhrát, protože byste se jinak urazili? Vy nechápete, že tou psychickou odměnou má být fakt, že jste to dohráli a tím pádem viděli celý příběh? Většina her "americké školy" jsou jen konzumní braky. A ME by s heroickým koncem alá "Push this button to kill all bad guys and save the world." byl jen další capinou do řady. Ale tak, jak to je, závěr povýšil ME na umění. Umění vyvolat emoci neschopnosti naplnit předpokládané cíle. A to i přesto, že múžete sami rozhodnout, co bude dál.
-
@pyrrhos - Souhlasím, že hlavní je příběh, ne technické detaily, ale už když jsem to hrál prvně, tak první, co jsem si řekl, když jsem viděl Citadelu nad Zemí, bylo "a jak ji tam sakra během pár minut dostali?!".
1) nic takového nebylo nikdy popsáno, a je zmíněno, že MR se díky kvantovým štítům nemohou samy pohybovat, páč je to jaksi "vyjme" z našeho kontinua. Navíc MR se už z principu fungování nemůže sama přemístit (analogicky, jestli znáš Stargate - jako by se brána přemístila červí dírou, kterou sama vytvořila).
2) to odtažení je nejpravděpodobnější, ale v daným časovým intervalu to nemohli stihnout
3) spekulace pro všechny, yeah *16*
4) což je smutný, když uvážíš jak důležitá záležitost to je -
Promiň, ale to co píšeš naprosto neodpovídá obsahu ME1 a 2. Tak to vezmem popořadě:
- Reapeři jsou biomechanický konstrukt (řečeno v ME2), s plným vědomím (ani bych to nenazval AI). Čili žádné naprogramované stroje, ostatně Sovereign v ME1: "We are each a nation. Independent, free of all weakness". Jasně, může kecat, ale pokud nemůžu nikomu věřit, tak se z toho stává jenom fraška.
- Pokud by pro aktivování/možnosti zásahu do dění Catalystem bylo třeba vytvořit a připojit Crucible, tak by to znamenalo, že jde o jeho/reaperský design, nebo ti, kdo ho vytvářeli museli o Cat. vědět, což se naprosto vylučuje jak s jeho tvrzením že Shep. je první organik co se k němu dostal, tak s tvojí fabulací o jeho pasivitě.
- Odemknutí nějakého programu fyzickým připojením pětikilometrového urychlovače mi přijde jako zoufalost nejhrubšího zrna.
Když to shrnu, tak tvoje teorie je promyšlená, ale bez dalších informací (které nemáme), nemá větší váhu, než jakákoliv jiná. -
Ano, tvé poznámky k fyzice jsou správné. Citadela se tak mohla přesunout:
1) sama sebe pomocí specifického interního MR
2) odtáhli jí tebou popsaným způsobem Reapeři (u země byly nakonec shromážděny hlavní síly Reaperů, což by této možnosti napovídalo)
3) nějak jinak
4) autoři prostě tento technický detail neřešili a Citadelu jednoduše přesunuli.
Jak jsem již psal, logických děr je tam dost, ale to bylo i ve Falloutu a jiných klasických RPG. Spíš jsem se zaměřil na příběh a poselství tohoto příběhu, než na jednotlivé detaily, pak bych si totiž snadno mohl zkazit zážitek. -
@pyrrhos - ano, Citadela je MR, ale co to mění na tom, co jsem na psal? MR sami sebe přece přesouvat nedokáží.
-
Mluvíš mi z duše! Dokázal bych i oželet dějové WTF barevné zakončení, kdybych předtím dostal adrenalinovou misi ve stylu Suicide mission, kde by se ke slovu (k ráně :) ) dostal celý můj tým + využítí war asset a na konec nějakého pořádného bosse (Harbinger? ).. Místo toho je Londýn tuctová koridorová mise, která by se ztratila kdekoliv v průběhu hry a závěrečný "adrenalinový fight" s dvěma husky a jedním Marauder Shields. Pokud letní DLC nepřinese lepší a důstojné uchopení příběhového zakončení, tak chci aspoň tohle....
-
Mám dojem, že v prvním díle bylo zmíněna funkce Citadeli jako hmotového vysílače, průchodu pro hlavní síly Reaperů. Možná se přesunula tímto způsobem, je to však jen čirá spekulace.
-
"dúfam, že budte spokjný keď vytvoríte precedens a vývojári sa teraz budú báť urobiť ničo originálne...ďakujem vám za váš hate..."
Taky doufám, že to vytvoří precedens do budoucna a já už nikdy v žádné hře podobnou sra*ku neuvidím. -
Jo jo, díry v logice tam jsou, ale v jaké hře takové místa nenajdeme?
Reapeři jsou v podstatě jednoúčlelové stroje naprogramované na pravidelné "sklízení", nemusí nutně vědět něco o Katalystovi nebo nějakém řídícím programu, entitě atd... prostě jednají podle svého zadání, víceméně automaticky. Nakonec když z poražených ras vytvářejí nového reapera, také mu musejí naprogramovat zakladní účel a schémata jednání. Katalyzátor je možná pouze kontrolní program, zbytek úplně první UI, bez možnosti zásahu do běhu. Případně nemá důvod do toho běhu zasahovat. Respektive aby tento program zasáhl do děje, musí být splněny určité podmínky (propojení Nísněje s Citadelou?)
Předchozí civilizaci se podařilo poškodit signál hlídkujícího Reapera a tak musel improvizovat a vyrazit do akce k manuálnímu otevření. Proč v tomto bodě nezasáh samotný Katalyst? Nemohl protože nebyl připojen Nísněj a tím spuštěna potřebná segvence? Nakonec po připojení tohoto zařízení k Citadele začne mezi její špičkou a hlavicí Nisněje proudit jakási energie, nísněj tedy může být klíč k otevření programu a jeho případné změny, ten kluk to nakonec říká sám, že se podmínky změnily, změnil se i Nísněj a tím vznikly nové možnosti nastavení. O tom co zvolit však nechá člověka, dá mu možnost rozhodnout za osudy ostatních organiků.
Otázek je bez odpovědi hodně a každý si může představit něco jiného, což je nedostatek, ale i výhoda tohoto konce a vůbec celé ságy. Uvidíme, jak se s tím vyrovná plánované vysvětlovací DLC. -
Njn keby pridali videjká kde by sa aspoň na pár sekúnd mihli war assety, ktoré som nazbieral tak by mi to čiastočne vynahradilo ten wtf koniec.
-
t
-
O Mass Effectu se da bavit dlouho a Ales to vzal koukam hodne filozoficky a intelektualne. Co si ale neuvedomeje je to, jak se v tehle firmach dela budgeting. Ja beru rozuzleni pribehu takove jake je ok, nevadi mi mrtvej Shepard, ani ze tam nejsou fanfary jako ve Star Wars 4.
Co me vadi je, ze jsem cekla neco jako Suicide mission s war assetama, ktere jsem peclive shanel. Strasne malo zaberu na zaverecnou bitvu, kdy by moho byt videt jak spojene narody Galaxie bojuji konecne bok po boku proti hrozbe atd. At uz to budete obhajovat jak chcete nemuzu se zbavit dojmu, ze byl rozpocet na konec i plan daleko vyssi ale kvuli nedostatku casu nebo penez (spis casu), to ustrihli a udelali o 10 minut filmecku min. A tehle 10 min mozna dostaneme v tom DLC, coz by bylo super. Skoda jen, ze asi nebudou nijak zvlast interaktivni, kde bychom mohli tu bitvu skutecne nejak ovlivnovat (jako to bylo v neprekonatelne Suicide mission). -
No tu jedničku myslíš vážně? Starchild si z ničeho nic vycucalo z prstu "3 cesty, po kterých se mohl Shepard vydat... Kdyby tam předtím byly takovýhle nástroje zkázy, tak by si jich někdo minimálně všiml (jasně, že by je asi nemohl aktivovat bez Cruciblu, ale to je vedlejší). Takže myslím, že fyzicky něco měnit má možnost určitě.
-
Navíc soubory s videem zobrazujícím ten nádech se jmenují "End03_Shepard_Alive_Fem.bik" a "End03_Shepard_Alive_Male.bik", takže je to na 100% myšleno pro Sheparda(ovou).
-
Ano, další z řady komentářů:"Vy to nechápete, děti!" Bravissimo! *5*
-
1) Mluví se tam o tom, že TIM nepřímo (není řečeno jak) vyblil Reaperům, co je Catalyst (Citadela) - oni ji tudíž promptně (v průběhu mise na stanici Cronos) obsadí. Nikde není řečeno, že by ji tam dotáhnul Cerberus, ani v náznacích. A ještě k tomu odtažení - ve vesmíru ME není žádná technologie, co by to dokázala. Vysvětlím:
Citadela má 45km na délku a váží kolem 7,5 miliardy tun. Nemá vlastní ME pole (pokud je mi známo), a nejsme ve Star Treku, takže "pole strukturální integrity" taky není k dispozici. Takže si dovolím odhadnout, že se při pokusu o odtažení minimálně poškodí, ne-li rozpadne. Ale dejme tomu, že to vydrží. Pak je tu další problém - pokud se zamyslíš, jak v ME fungují motory, tak žádná loď (Reapery nevyjímaje) nebude schopná s něčím takovým pohnout. Ale zase, řekněme že to pár desítek Reaperů utáhne. Dotáhnou jí k MR, a dopraví ji do soustavy SOL. Jenomže tím jsme u Pluta, tj minimálně 4 miliardy km od Země. Nemáme warp, takže manévr typu "roztáhneme kolem ní warp pole a letíme" se nekoná. Tudíž ji potáhnou subluminální rychlostí, a i když to vytáhnou na 0,5c, tak to bude trvat kolem sedmi hodin. Pravděpodobnější ale je, že by jim to trvalo pár měsíců.
O tom, že hodit 45km vysoký objekt na geostacionární orbitu znamená jeho roztržení slapovými silami nemluvě, a v Lagrangeově bodě nebyla.
Toliko trocha fyziky.
2) Při několika příležitostech bylo řečeno, že to je poslední díl, a že pokud bude další hra z ME universa, tak se bude odehrávat před nebo během trilogie, v žádném případě po ní.
3) Viz předchozí bod.
4) Není přímo řečeno, že by Shepard přidal možnost Syntézy.
5) Budiž, nesouhlasím, ale chápu. -
Tebe ešte stále nedošlo, že tu nejde o happy end že? Na margo tých detí ktorých tu omielaš. V tejto diskusií sú aj ľudia čo majú po 30, ME univerzum majú v malíčku a aj tak sa im ten koniec nepozdával. Podľa teba každému komu sa ten koniec nepáčil a ma na to iný názor je decko a hater? Keď už sa tu tváriš ako nejaký uvedomelý človek, tak by si mal vedieť čo je to objektivita a negeneralizovať. A ako sa mali na konci prejaviť rozhodnutia? Ale no tak, isto máš veľkú fantáziu, tak ju použi.
-
Ja len dodam ze ten co sa nadychne po konci JE Shepard, pretoze ked hras za Shepardovu, nadychne sa zensky hlas, naco by ukazali ako sa nejaky 'manik' nadychne ked to nie je Shepard? Ale mozne je vsetko..
-
Jo, já to bral tak, jak to bere autor článku. Tedy, že v tom indoktrinační teorie nefiguruje. Jinak tou teorií by se to všechno dalo vysvětlit, jen je to hodně nereálné, když se v tom DLC máme dočkat jen dovysvětlujících videí, nikoliv další mise, kterou by ta teorie potřebovala.
-
Pôvodný príbeh sa údajne točil okolo Dark energy, ktorá sa nezastaviteľne šírila vesmírom a všetko ničila. Reaperi mali byť dávno vyhynulé rasy, ktoré sa obetovali a pretvorili do podoby reaperov, v ktorej mali väčšiu šancu temnú energiu zastaviť. Tiež tam boli zmienky o tom že časté používanie mass effectu viedlo k rýchlejšiemu šíreniu temnej energie, preto reaperi ničili vyspelé rasy. V tejto verzii bol červený destroy ending o tom, či dostatočne veríš galaktickým rasám, že dokážu s temnou energiou bojovať a preto nepotrebuješ reaperov.