Přejít na výpis diskuzí
Filosofování o Mass Effect aneb motivy, které nejsou vidět
17.4.2012 | Aleš Smutný
512 příspěvků
-
Dobře, pokusím se do toho ještě jednou začíst... A mohl bych jen vědět tvůj názor na teorii o indoktrinaci? (pokud sis o ní něco zjišťoval).
Já si pamatuji, jak jsem na internetu četl, že snad na twitteru někdo z Bioware napsal před vydáním ME 3, ať si fanoušci save uschovají, protože by se jim mohl hodit...( detaily si už nepamatuji, ale určitě to někdo z Bioware někde zveřejnil). Je jasné, že budou DLC (Omega je snad už potvrzená), ale k obyčejným DLC bych snad nemusel mít save, protože bych si projel misi na Zemi a už bych k němu přístup nejspíš měl. Tak jsem si myslel, že ten save se bude hodit do další hry, co Bioware chystá z tohoto Universu, ale když udělali tyto 3 konce, tak uznávám, že v dalším dění se možná hodně promítnou a na to dělat hru by byl asi dost problém... Proto se Teorie o indoktrinaci držím jako klíště, dokud ji něco úplně nevyvrátí nebo nepotvrdí (a to bude zřejmě až DLC v létě). -
No, pro úplnou přesnost ekvivalentu by ale Hitler musel stát před Londýnem, New Yorkem a za Uralem. Pak by mělo vynucení volby smysl. Samozřejmě, vnutit volbu ve vyhrané válce by byla blbost :)
-
Dobrým podnetom k diskusii nikdy nepohrdnem :).
A áno, ak by išlo čiste o imaginárnu hrozbu tak by bolo jedno či hrozí zničenie temnou energiou alebo syntetikmi niekedy v budúcnosti. Viac mi vadí fakt, že Bioware sa vždy oháňali hláškou, že rozhodnutia sa vždy niekde odrazia. Samozrejme v 99% času to tak je, až do konca hry som len čumel ako dokázali všetko spracovať, ale o to viac ma rozladilo, keď konkrétne v mojom prípade, kedy som sa snažil počas všetkých troch hier ukazovať ostatným rasám, že sa dá spolupracovať a nie len slepo nenávidieť kvôli predsudkom z minulosti, mi SC povedal, že nie je šanca resp. je veľmi malá pravdepodobnosť, že to vydrží.
Keby si to aspoň všimol a nie len tvrdohlavo stál za svojim len preto, že matematicky je to nepravdepodobné. A Shepard sa tiež mohol ozvať. Ale to už sú drobnosti.
A pokiaľ ide o reálnosť hrozby, ak by nechali DE zápletku, tak táto hrozba by asi bola reálne pozorovateľná, už Tali si v jednom z minulých dielov všimla nejaké nezrovnalosti v starnutí hviezd (presne si to už nepamätám). Najprv by to asi odmietali, rovnako ako Reaperov v prvom dieli ale fakty by tu boli. Narozdiel od hrozby syntetikov, kde jediný fakt je, že sa to už stalo v minulosti, ale v mojom vesmíre je to teraz presne naopak, a všetci spolupracujú.
Chápem, že Bioware nemohlo reagovať na každú kombináciu volieb, ktoré mohol hráč spraviť, ale úplne premlčať tie veľké podľa mňa tiež nebola najlepšia voľba.
P.S. Tá zdrhajúca Normandy to už len zaklincovala :D to si fakt mohli odpustiť. Ževraj to tam pridali až po tom leaku beta verzie. -
Mám na mysli abstraktní z hlediska aktuální hrozby pro celou galaxii. De facto je Dholen něco jako Gethové... malá ukázka toho, co by mohlo být... ale ještě to tu není. Ale dobrý právník Reaperů řekne, že to stačí...;)
-
Jasné :) Chápu, že emoce člověku hodně zrychlí čtení :)
Proto, aniž bych se vnucoval, zkuste ho přečíst ještě jednou, když bude chuť (jo, je to dlouhý, já vím). Já se tam fakt nesnažím kázat evangelium, jak to musí být. Jen přidávám svůj názor do diskuse, snažím se argumentovat, proč to tak vidím a stejně tak jsem se snažil najít hlavní argumenty proti - a pokusit se alespoň trochu odpovídat na ně, pokud jsem to viděl jinak.
Takže když mi tu lidé píší, jak jsem arogantní a garantuju si patent na pravdu a nebo jen tvrdím, že se to lidem nelíbilo, protože to špatně dopadlo, tak vím, že to vlastně nečetli. A přijde mi zbytečné znovu psát to, co už jsem napsal tam - a proto jsem se prakticky nezapojoval do diskuse.
Pěkný zbytek večera :) -
Dovolím si oponovat, že hrozba DE je abstraktní. Jedno slovo - Dholen (http://masseffect.wikia.com/wiki/Dholen)
-
Dobře Ty!!! *3* Opravdu dobře převedeno.
To je jasné + -
Článek jsem četl do konci, ale už v půlce jsem chtěl napsat svůj názor do diskuse, tak jsem ho dočítal dost rychle. Navíc už je to pár hodin, co jsem ho četl, takže tuto větu jsem jaksi vypustil, tak se omlouvám. *4*
-
Já teda nechápu, proč měl Shepard ty divoký ( *1* ) sny. To, že "viděl" umřít jedno děcko - viděl ale jen výbuchu lodi, to přece nemusí nic znamenat, protože Shepard se na konci dostane z podobné situace... On si prožije takových hrůz, ale smrt jednoho dítěte ho pronásleduje i ve spaní (ještě jsem za svého Renegerata nehrál, ale předpokládám, že je na tom se spaním stejně ) a i Renegerata to ničí? Ten dělal tak hrozný věci, že tohle pro něj neznamená nic (ale pokud to u něj není, tak se omlouvám). Mě na to pasuje indoktrinace jako ulitá *1*
-
Tedy...ale kdybyste četl ten článek do konce, tak tam asi počtvrté opakuji, že si nenárukuji patent na vysvětlení a že jsem určitě všechno nepochytil...:(
Tahle linie s Shepardem mi přijde...taková hollywoodská zkratka a klišé. Pravdou je, že jediný tenhle konec nevyžaduje Shepardovu destrukci. Nicméně, přijde mi to zbytečné, ale proč ne, třeba to má podtrhnout fakt, že má destrukce nejblíž k renegate řešením.¨Nciméně je to spíš příklad toho, že v detailech konec má mezery, což přičítám tomu, že v tendenci udělat ona osudová rozhodnutí nejepičtější jaksi scenáristé pozapomněli na to, že by měli ukázat, proč Normandy skáče atd.
A ano, je to zajímavé, viz výše. -
Eh, povýšil na umění. Ty máš dost... *7* *4*
-
Tak ona je ta hrozba stále fiktivní, ale nevyhnutelná, tady už se bavíme vysloveně o imaginárním nepříteli, kterého nikdo neviděl (ale kvůli kterému se vše tohle děje).
Co se týče toho, jak bychom se to dozvěděli...jasně, Starchilda by třeba zastoupil Harbinger, nicméně to už jsou sekundární detaily. Spíš jsem myslel, že ty dva principy jsou stejné z hlediska dějové funkčnosti.
Podle mě se, teoreticky, vše liší v tom klíčovém prvku podle mě, tedy zda by byly zachovány Mass Relays a nebo ne. A to už jsme zase u teoretizování :)
Tedy, co jsem chtěl říct, že hrozba těch(!) syntetiků je stejně abstraktní jako DE, v rámci casus belli pro činnost Reaperů. Samozřejmě, v další vrstvě detailů už by se hra mohla v mnohém lišit, ale celkově mi nepřijde vysvětlení s DE nějak odlišné.
A díky, že se tu konečně diskutuje a ještě k tomu zajímavě, o to mi šlo především :) -
Ano, taky mohli konec utnout před příletem na Zem a dát tam tu scénku toho táty se synem: ,,A jak to teda dopadlo tati?" ,,No synku, to si musíš domyslet sám."
Proč bych si měl něco domýšlet, rád bych si to "prožil"... -
Indoktrinácia by naozaj veľa vecí vysvetlila. A keď už nie priamo indoktrinácia tak aspoň nejaká forma halucinácie, blúznenia spôsobeného zásahom od Harbingera. Už len prvý fakt, že po prebudení pod lúčom sú naokolo stromy zhodné s tými v Shepardovych snoch, ktoré tam predtým určite neboli poukazuje na to, že niečo nie je správne.
-
lol?
3 různobarevný "stejný" (ano pár maličkostí se lehce změní, ale to nestojí za zmínku) obhajuješ, jak jsou povedený a odlišný, ale úplně jiná zápletka s Dark Energy se nějak neliší? Zajímavé...
Jinak pokud ty to chápeš, mohl bys mi prosím vysvětlit, jak mohl Shepard přežít pokud byl v době výbuchu na Citadele? Pro mě je jediný možný vysvětlení toho nádechu teorie o indoktrinaci... ale já ten konec nechápu i v mnoha jiných ohledech, takže třeba i tady dělám chybu. -
No isté rozdiely by tam boli. Kým hrozba syntetikov je hrozba zvnútra, potenciálne vytvorená v budúcnosti organikmi, Dark energy by bola vonkajšia hrozba a definitívna. Aj keď rovnakou hrozbou sú aj Reaperi. Stále by mi to tam ale pasovalo príbehovo viac ako keď za mna božské AI rozhodne, že som sa o mier medzi syntetikmi a organikmi snažil zbytočne pretože pravdepodobne sa o pár desiatok možno stoviek rokov zase začnú nenávidieť.
A do dark energy zápletky by lepšie zapadlo aj zničenie mass relays, keďže šírenie energie sa zrýchľuje využívaním mass effectu.
Takže destroy ending kedy sa Shepard obetuje a rozhodne dať šancu vesmíru, ktorý sa snažil tri diely smerovať ku kooperácii, miesto Reaperov ktorí len opakujú možno účinnejšiu ale nemennú formulu bez možnosti výberu by mi prišiel vhodnejší. A rovnako aj ostatné konce by sa dali napasovať na tento koncept. Syntéza by spojila výhody reaperov a organikov ale s tým by sa stratila podstata organickosti, čo je pomerne veľká cena. -
Más pravdu, bez dalších informací se budeme točit v kruhu a můžeme vymyslet x možných i nemožných řešení. Reapeři můžou být indoktrinovaní Katalyzátorem natolik, že své pravdě naprosto věří, Katalyzátor může být probram, Bůh, princip nebo cokoliv jiného, nakonec to není až tak důležité.
Pravda bude nejspíše v tom, že se autoři natolik soustředili na hlavní velký "metafyzický" příběh, až jim ze zřetele nějak zmizely technické detaily a souvislosti. Výsledek je tak mírně děravý a nekonzistentní. Zbývá tedy nad těmito nedostatky zamhouřit oči a vychutnat si děj. I u známých Falloutů jsem nepřemýšlel, jak je možné, že jsou na krajích měst radioaktivní louže a dávno to nekontaminovalo všechny zdroje vody v okolí, o radiaci nemluvě atd. atd. -
Hraješ si tu na vyspělého, nonkonformního intelektuála, ale ve skutečnosti jsi pouze ignorant. Ta, podle tebe nevyspělá, komunita nenadává, protože není happyend, ale protože jsme byli podvedeni. Ano PODVEDENI! Nevím kde je hranice mezi klamavou reklamou a podvodem, ale citáty Casey Hudsona a jeho kumpánů (nebudu vypisovat, najdi si sám, když jsi tak vyspělý), kterými nás zásobovali před vydáním hry, byly do nebe volající VĚDOMÉ LŽI! A pokud si zákazník koupí jakýkoli produkt, který nesouhlasí s popisem, tak má přávo být nespokojen. Proto vrací Amazon peníze těm, co si ME3 koupili, rozbalili, a klidně dohráli. Nejsem nijak znalý práva, ale to co Bioware předvedli by mohlo být v extrémním případě i na žalobu, koneckonců už byly vyhrány spory kvůli daleko absurdnějším věcem.
Pokud ti příjde konec Mass Effectu pocta, vpravdě nevím proč. Pokud kvůli tomu, že za sebou nechává víc otázek než odpovědí, tak věz, že celá trilogie byla odpočátku koncipována jako mainstreamový produkt, pro široké obecenstvo, jako například Star Wars, a ne rozporuplnost od Davida Lynche (nic proti němu). Chci tím říct, že když někdo slibuje trilogii, na jejímž konci bude vše zodpovězeno (viz. citace tvůrců) a naservíruje takový paskvil, je to trochu rána pod pás.
A pokud se chceš hájit, že vývojář si může dělat se hrou co chce, tak ano, ale v takovém duchu by to měl i prezentovat. Je to jako by sis objednal u malíře klasický portrét, on by ti přinesl nějakou kubistickou abstrakci, a tímto se obhajoval. Ano namaloval obraz, ale ne takový, jaký byl ujednán, takže můžu požadovat své peníze zpět. U her je to pravda trochu obtížnější, ale jde to, viz. výše zmíněný Amazon.
Takže abych to shrnul, pokud jsi byl s koncem spokojený, ok lucky you. Ale neměl bys nám upírat naši nespokojenost, pokud nemáš pádné argumenty. A nepoužívej berličku, že většina hráčů jsou děti, možná bys byl překvapen. -
A není to jedno? Tedy co se týče Dark Energy. Já tuhle variantu studoval a nějak se neliší.
V obou variantách mají Reapeři vyšší cíl, než jen zdálnive ničit civlizace.
Chrání "nás" před hrozbou zvenčí, která může zničit život v galaxii a to za krutou cenu. A je úplně jedno, jak se té abstraktní chiméře říká, ne? Jestli Dark Energy nebo Syntetici, kteří budou schopni a ochotni zničit život (TM).
Vždyť i červené řešení ve hře spočívá v tom, že Shepard odmítne ochranu (a cenu za ni) Reaperů a sází na to, že pokud přijde někdy rasa Syntetiků kteří budou schopni a ochotni zničit život (TM), galaxie je zastaví. -
Ty evidentne vubec nevis, co se lidem na konci ME nelibi.
Pro zacatek doporucuji tohle video http://www.youtube.com/watch?v=6M0Cf864P7E&fb_source=message