Přejít na výpis diskuzí
Filosofování o Mass Effect aneb motivy, které nejsou vidět
17.4.2012 | Aleš Smutný
512 příspěvků
-
Konec je umělý, nereflektuje události předchozích dílů (temná energie, humam reaper etc.) a ať už se Shepard snažil sebevíc, nakonec na jeho činech nezáleželo (mass relays) + desítky logických chyb a...ale pořád se bavím o chybách, nejedná se o úhly pohledu, jako např. že se něco mohlo stát nebo nemuselo...prostě to co se na konci stalo nemá hlavu ani patu. Kdyby konce vzešli tak, aby se brala v potaz celá série (klidně by mohli obsahovat i zamaskovanou deus ex machinu .tzv bez přítomnosti toho ducha), vůbec by mě v rámci toho nevadilo umělecké vyjádření autorů ať už by bylo skoro jakékoliv, hlavně aby by se konce trochu lišili a aby jsem se na konci cítil jako hrdina (můžu být mrtvý, má posádka mrtvá, zem zničená a temná energie hrozba budoucnosti, něco jsem přesto změnil...ostatní přežili a reaperům se záměr uplně nepodařil....)
-
Mne se libilo, jak to tam melo to roztomile detatko na Citadele pro Sheperda po celou dobu hezky pripravene - modra cesticka vlevo, cervena cesticka vpravo a zlata stredni zelena cesticka pekne uprostred, tak to ma byt a tak se to patri. Hezky moderni a privetivy uzivatelsky interface pro volbu budoucnosti galaxie.
A take se mi libil ten megalomansky pojaty, epicky souboj se zaverecnym bossem. Neco tak strhujiciho jsem myslim jeste na konci zadne akcni hry nezazil. Myslim, ze to bylo proste dokonale. http://www.youtube.com/watch?v=467pmIX-oZo -
-
Mne sa páči toto video, ktoré aspoň čiastočne vysvetluje koniec ME3:
http://www.youtube.com/watch?v=Hy0kAfzKA8I&feature=related -
Marauder Shields je skutečným hrdinou ME3! Bohužel selhal a Shepard se dostal k tomu konci s Catalystem. *15*
-
-
He died trying to save us from the ending! *1*
-
-
Má i vlastní komiks http://koobismo.deviantart.com/gallery/
-
-
-
-
Ten Konec bil luxusni jak tam tn Shitprd umře nebo co,sice sem to nepochopyl ale je to drsny :D
-
Na konci Mass Effectu mi, krom několika nelogičností (Normandy, prakticky celá pasáž v citadele před sektáním se Starchildem a několik dalších drobností - mimochodem i já je považuji za ne příliš podstatné chybky), nejvíc vadí právě to, o čem se Aleš zmiňuje jen letmo. Vadí mi to v mnoha dalších sériích (knižních i filmových), zejména těch u kterých na počátku nebylo jasno jak budou dlouhé. Mluvím pochopitelně o konceptu "Deus ex machina", neboli bůh ze stroje.
Promiňte, ale už nějakých pár pěkných století nežijeme v antickém Řecku a tak považuji každý příběh, kde se tento fenomén vyskytuje, za nedospělý, ať už se scénáristé snaží sebevíc, aby logicky vysvětlili jeho použití.
Neřekl bych ani popel, kdyby se indície, že za vším stojí někdo/něco, kdo/co ovládá i samotné reapery, objevovali od začátku série, nebo alespoň od druhého dílu (chápu, že při psaní prvního dílu sotva někdo mohl tušit jestli bude nějaké pokračování). Ale když se ty indície vlastně neobjevují ani v průběhu 3. dílu, tak už začínám podezřívat scénáristu, že psal a psal a psal... tak dlouho, až zjistil, že to všechno vlastně nedává vůbec smysl, a tak se podíval do příručky mladého spisovatele, nalistoval kapitolu číslo 31: deus ex machina a řekl si:
"No co, že to vlastně vůbec nesedí do celého univerza, hlavně, že to za mě řeší otázku, proč nám chtějí rípři nakopat prdel..."
Jinak se mi v zásadě líbí Alešova interpretace konce, vlastně by to bylo docela paráda, souhlasím s tím, že překopat celou dynamiku univerza je odvážné. Já jenom zásadně nemůžu souhlasit se způsobem, jakým bylo tohoto konce dosaženo a na jakých základech ta filosofie stojí... -
-
Copak Deus Ex machina,... ale jmelí! :)
-
-
A co vichr z hor? :-D
-
Copak jmelí,... ale jmelí!
-
Všimli jste si, co se letos urodilo jmelí? *4*
-
-
Strašně, v korunách stromů to vypadá jako nějaká orlí hnízda. :)
-
-
...a víte, že jmelí je cizopasník? :)
-
-
-
-
-
Mně přišlo že autor článku hrál a fandil za smrťáky. Nejvíc co mi vadilo na konci ME bylo zničení relé hmoty. Tím se ME jako takový stal bezcenný. Pro mě byl ME možnost setkávat se s cizími rasami, poznávat jejich kultůru ( a některé byli fakt geniální a originální ) a po zničení relé co vám zbyde? Koukat se z okna na hvězdičky a vzpomínat a to mi prostě nestačí.Sheparda obrečim, ale zabít duch ME ? To asi nerozdejchám. Není tu prostor pro pokračování a to je alespoň pro mně depresivní. Jakékoli DLC je v podstatě ztráta času. A je mi z toho fakt smutno . Po dohrání jsem neměl chuť se k té hře vracet. Nakonec jsem si to znovu rozjel, ale stalo se z toho už jen podprůměrná střílečka s podprůměrnou grafikou a u 1 i s blbým ovládáním a už si to neužívám jen nostalgicky čumím na videjka *9* *9* *9*
-
-
Vzhledem k tomu,ze zadna hra z ME univerza se nema UDAJNE odehravat po udalostech z tretiho dilu,ti muze byt celkem jedno,jestli mass relays byla nebo nebyla znicena ne?
-
-
jen takový postřeh : " Jak já nesnáším prequely"
-
To je sice pravda, ale už tam bude pořád ta pachuť potopení ME. Neříkám že to nebude dobrý, ale už se na to nebudu koukat objektivně ale skrz prsty. A to rozhodně není dobře. Mě to přišlo líto. Je pravda že bych chtěl pokračovat dál v sérii a né se vracet v čase ( dělá se to ve filmovém průmyslu a je mi to dost proti srsti ) Možná se autoři báli že po porážce by nedokázali nastolit zajímavý příběh nením. Takhle můžou vznikat nové serie z ME univerza ale pokaždé se špatným koncem *9*
-
-
Na druhou stranu,nekdy je lepsi skoncit driv,nez se dane tema vycerpa a je z toho pak uz jen zdimacka penez.
A ze takovych kousku je na soucasnem hernim trhu nekolik.
-
-
-
-
Takže, jak jsem slíbil, tak jsem se podruhé ke článku vrátil a po večerní sprše jsem si ho znovu v klidu přečetl.
Asi je to tou narážkou na to, že spokojená strana mlčí a jen nespokojená se ozývá, ale už tam ve mně začíná vřít krev. *1* Pak má člověk číst článek v klidu.
Argument, že konec není stejný, protože pro každého je jiný stav vesmíru, přijmout ale nemohu. To bych mohl říkat, že Assassin's Creed má několik set konců, protože jsem mohl, ale i nemusel, plnit vedlejší mise, kde například zabiji nějakého současného nepřítele navíc (viz. úkoly přes holubník). Takže na konci, mohou někde žít anebo být mrtví (za předpokladu, že když jsem je nezabil já, tak je nezabil někdo jiný) a tzn. různé stavy situace a další vývoj světa. Na jednu stranu je to pravda, ale upřímně, mě zajímá, co se děje na konci hry a to, jestli bude po mé misi vydán zákon na zákaz držení zbraně nebo klesne porodnost není úplně to s čím jsem do konce šel. Asi to není úplně povedené přirovnání, ale Assassina jsem hrál teď v poslední době a tak je mi přirovnávat k němu nejbližší.
To, že na tom, co bude ona Deus ex machina, nezáleží, není tak úplně pravda. Jsou postavy, které by byly asi klišé (Harbinger), protože v každé hře to k takovému bossovi směřuje. Ale pro mě by to bylo akceptovatelné asi už kvůli tomu, že jsem to snad i čekal. Ale Starchild vyvolává mnoho nevystvětlených otázek a nepůsobí jako nejvyšší síla ( i když se možná tak chová).
Vím, že Mass effect 3 má rating nad 18, tudíž vydavatelé nepočítají s nějakými mrňaty a mohou jim ukázat krutou realitu. Ale když v každém filmu (dobře možná se najde pár filmů, jako byl onen western) dobro zvítězí a hlavní hrdina s potrhanými kusy oblečení a pár modřinami vždy vyleze z trosek, aby objal svoji milou. Lidé jsou tím krmeni ze všech stran a pak je takový zvrat může asi dost zaskočit, že vše nekončí úplně růžově. Navíc u postavy, se kterou jsem strávil i přes 100 hodin, takže zklamání je si myslím na místě. A přiznám se, já jsem z těch, co by onen Happy end i uvítali.
K tomu bodu, že né každé rozhodnutí se musí reflektovat nutně na konci, jsem už psal, že bych se spokojil s videem, kde by byly rychlé střihy na to, jak ony získané síly vlastně bojují. Pohled na Wrexe s Gruntem a jeho jednotkou, jak se vrhají na hordy nepřátel, ale jak je takticky vede Eva (to kroganské jméno už nevím :-) by byl pro mě k nezaplacení... A v tomhle duchu ukázat, jak moje námaha se získáním posil, měla nějaký užitek.
Na celé rozuzlení mám ohledně logiky pořád jiný názor, ale o tom jsem psal už několikrát a nebyl jsem sám.
No tokový je můj názor po druhém přelouskání tohoto článku. *4* Ale vím, že 100 lidí 100 chutí a někomu mohl tenhle konec "chutnat". Ale já v něm pořád vidím tyto díry. Těm spokojeným, kteří si tyto "díry dokázali zalepit", to přeji a nám ostatním snad přinese klid v duši Extended Cut DLC. A už pudu asi taky spát. *1* -
Nevím, jesli se gtiscali snaží jen zviditelnit a zažehnout obsáhlou diskusi, nebo to dělají nevědomky a trollují.
Velká část článku "filosofuje" prakticky o ničem a nejvíce se pozastavuje nad jedním z nejmenších problému v ME3 a to o osudu Shepara. Nelogičnosti autora vůbec netrápí. Zřejmě je to dobou, že určitá část komunity už je tak "otupena" bezmyšlenkovitými tituly, že dokáží v klidu strávit takovéhle mezery, nemluvě jen o ME3 a jen o mezerách v příběhu/universu.
Já osobně jsem očekával ve hře nějaký epilog přinejmenším v míře, jaká byla u Falloutu(1,2). Překousl bych i konec bez epilogu s tím, že si člověk zbytek domyslí, ovšem za předpokladu, že závěr není, z nepochopitelných důvodů, napumpován slepými místy.
A ten poslední odstavec, to je masterpiece. -
O Mass Effectu se da bavit dlouho a Ales to vzal koukam hodne filozoficky a intelektualne. Co si ale neuvedomeje je to, jak se v tehle firmach dela budgeting. Ja beru rozuzleni pribehu takove jake je ok, nevadi mi mrtvej Shepard, ani ze tam nejsou fanfary jako ve Star Wars 4.
Co me vadi je, ze jsem cekla neco jako Suicide mission s war assetama, ktere jsem peclive shanel. Strasne malo zaberu na zaverecnou bitvu, kdy by moho byt videt jak spojene narody Galaxie bojuji konecne bok po boku proti hrozbe atd. At uz to budete obhajovat jak chcete nemuzu se zbavit dojmu, ze byl rozpocet na konec i plan daleko vyssi ale kvuli nedostatku casu nebo penez (spis casu), to ustrihli a udelali o 10 minut filmecku min. A tehle 10 min mozna dostaneme v tom DLC, coz by bylo super. Skoda jen, ze asi nebudou nijak zvlast interaktivni, kde bychom mohli tu bitvu skutecne nejak ovlivnovat (jako to bylo v neprekonatelne Suicide mission). -
-
Filmy jsou sice fajn, ale bohuzel nezvrati tu naprostou idiocii, ktera nastava vstupem do toho transportniho paprsku. A jelikoz sami jasne rekli, ze konec nezmeni, jen vysvetli (jinymi slovy nasi fanousci jsou uplna h o v a d a a nepochopili nasi skvelou vizi), tak to stejne skonci tim, ze ti spratek da na vyber ze tri naprosto nesmyslnych moznosti. Uprimne, muj Shepard by ho poslal do pr*ele s tim, ze radsi umre v boji a da sanci dalsimu cyklu. Neni to hepac, ale pro mne nejlogictejsi volba.
-
Mluvíš mi z duše! Dokázal bych i oželet dějové WTF barevné zakončení, kdybych předtím dostal adrenalinovou misi ve stylu Suicide mission, kde by se ke slovu (k ráně :) ) dostal celý můj tým + využítí war asset a na konec nějakého pořádného bosse (Harbinger? ).. Místo toho je Londýn tuctová koridorová mise, která by se ztratila kdekoliv v průběhu hry a závěrečný "adrenalinový fight" s dvěma husky a jedním Marauder Shields. Pokud letní DLC nepřinese lepší a důstojné uchopení příběhového zakončení, tak chci aspoň tohle....
-
Njn keby pridali videjká kde by sa aspoň na pár sekúnd mihli war assety, ktoré som nazbieral tak by mi to čiastočne vynahradilo ten wtf koniec.
-
-
Tak abych se v komentech neopakoval, hodím sem svůj blogový článek na téma konců jakožto protinázor...
http://draggo.zing.cz/clanek/1613/mass-effect-3-a-jeho-neslavny-konec
(s redakcí onoho serveru nemám nic společného, pouze ho využívám jako prostor pro psaní článků) -
Což o to, já bych dokázal přijmout a souhlasit s myšlenkami článku, ale neskutečně štvou mě dvě věci. Ta první jsou právě ty nelogičnosti a díry, které nemohou být nevýznamné, protože ten konec shazují. Jakmile jsou kdekoliv takové obrovské logické díry, prostě se nad nimi nedá mávnout rukou, protože to znamená:a) Autoři to prostě odflákli b) jsou v rozporu s tím, co se stalo, a tedy konec vysloveně popírají.
A druhá věc, co mě štve je to, že s tímhle koncem jsme dostali, než bylo slibováno před koupí hry, takže se to dá vlastně klasifikovat jako podvod a klamavá reklama. Nemám problém přijmout vizi autorů, ale ne v situaci, kdy mi autoři před koupí trvdí naprostý opak, než ve finále vytvoří, to se na mě nezlobte. -
-
Nesmíš věřit všemu co kde slibujou :-) Já se všem informacím o hře raději vyhýbal jak čert kříži, takže když mi dorazila tak jsem viděl v podstatě jenom 2 trailery. Když je moc velký hype, ve finále to poškodí i kvalitní hru. Méně je někdy více, to by měli klukům z EA poradit...
-
-
Aha, takze kdyz ti slibi v letaku treba maslo za 10 kacek, ale namarkuji ti 25, tak nad tim mavnes rukou, protoze prece nemuzes verit vsemu, co kde slibujou? A nejde jen o trailery, ale take o ty kecy Casy Hudsona, ze rozhodne nechteji konec, kde si vyberes a, b nebo c. Nebo kecy, ze MP rozhodne neovlivni SP. Proste vse, co pred vydanim rekli se pak ukazalo jako pravy opak. Promin, ale ja takovehle spolecnosti uz nedam ani halir.
-
Tak tady nejde tak ani o to jako věřit/nevěřit, ale o princip a přístup Bioware, potažmo EA. Uvedu jiný příklad: po vydání tvrdili, že měli dost materiálu na všechny odpovědi okolo ME univerza, ale že by si tím víceméně uzavřeli prostor a proto to prostříhali. Výsledek? skoro nic není vysvětleno, a závěr dokonce nastoluje více otázek než odpovědí. Takovej přístup mě prostě štve.
I přesto nákupu sběratelské edice nelituju a finální rozhodnutí a názor si utvořím v létě po slibovaném DLC. Nicméně s takovýmto přístupem se bojim, že už příště budu velmi váhat nad koupí něčeho od Bioware/EA.
-
-