Přejít na výpis diskuzí
Filosofování o Mass Effect aneb motivy, které nejsou vidět
17.4.2012 | Aleš Smutný
512 příspěvků
-
SPOILERy: A co takhle se zamyslet nad nelogičností Citadely samotné....hezky od prvního dílu, takže Citadela je vysílač...pěkné, má tam správce který vyšlou signál, Reapeři přijdou a současně se vypnou mass relay v galaxii takže se galaxie nemůže spojit a odporovat, nic nebrání aby začlo povznášení skrze kyselinové nádrže, tuto část cyklu se podařila přerušit prothéanům (jejich 10 hlavému zbytku teda), proto v jedničce nastupuje Soverign aby ovládl Citadelu a vyslal zmiňovaný signál jenže se objevuje nějakej Shepard a ukáže mu zač je toho lidskej loket a tak se zbytek tědle robotickejch chapadelníků vydává na cestu z hlubokýho temnýho vesmíru "po svojich"..., ve dvojce a následně trojce se dovíme, že si po galaxii polítává pár mrtvolnejch kousků tědle trilobitů, nezajmá to největší loďstvo (trošku militantně naladěný rasy) v galaxii ale dokonce nejeví zájem ani ženštiny který i v tisíci letech vypadajna 30... i když má na svojí domovský planetě 3D kino kde promítaj seznámení Protheanů s těmadle broučkama, za to, to zajmá nějakýho Xenofoba za Země. Že na Citadele existuje nějaká vesmírná nadřazená entita která todle skvělé řešení vymyslela (???)...ale už se nedovíme, k čemu "proboha" potřeboval Soveringa aby ovládl Citadelu a vyslal ten signál manuálně...možná spal tak si proto zřídil správce ale nedověděl se, že čtyr-oký trojúhelníkový hlavy dokázali todle řešení narušit, na to mu nestačili ani jeho božské síly a vyslat to sám taky neumí!!! První dva díly se táhne něco o temné energii, Soverign i Harbinger tvrděj, že Citadela je JEJICH výtvor, Mass Relay JEJICH technologie a že oni jsou VŠECHNO, no a na konec se zjeví malý děcko který ti řekne, že Reapeři jsou jeho výtvor (takže i na jeho popud lhali o své nadřazenosti) a že Crucible kterej někdo začal plánovat a budovat před kvardamiliony cykly změnil náhled na jeho dokonalý řešení...a dává ti možnost volby...no buďto hrozně lže nebo v Bioware měli slušnej flám a zapoměli na "pár" věcí z minulýho dílu...ke konci mi osobně chybí ta možnost poslat ho někam, cena změny galaxii jsem ochoten akceptovat ale nějak se nesmířim s tim, že jsem zachránil Zemi a její obyvatele jen proto aby jí následně požrali Krogani...to už neni jen "nejmenší zlo"
-
-
Pôvodný príbeh sa údajne točil okolo Dark energy, ktorá sa nezastaviteľne šírila vesmírom a všetko ničila. Reaperi mali byť dávno vyhynulé rasy, ktoré sa obetovali a pretvorili do podoby reaperov, v ktorej mali väčšiu šancu temnú energiu zastaviť. Tiež tam boli zmienky o tom že časté používanie mass effectu viedlo k rýchlejšiemu šíreniu temnej energie, preto reaperi ničili vyspelé rasy. V tejto verzii bol červený destroy ending o tom, či dostatočne veríš galaktickým rasám, že dokážu s temnou energiou bojovať a preto nepotrebuješ reaperov.
-
-
A není to jedno? Tedy co se týče Dark Energy. Já tuhle variantu studoval a nějak se neliší.
V obou variantách mají Reapeři vyšší cíl, než jen zdálnive ničit civlizace.
Chrání "nás" před hrozbou zvenčí, která může zničit život v galaxii a to za krutou cenu. A je úplně jedno, jak se té abstraktní chiméře říká, ne? Jestli Dark Energy nebo Syntetici, kteří budou schopni a ochotni zničit život (TM).
Vždyť i červené řešení ve hře spočívá v tom, že Shepard odmítne ochranu (a cenu za ni) Reaperů a sází na to, že pokud přijde někdy rasa Syntetiků kteří budou schopni a ochotni zničit život (TM), galaxie je zastaví. -
-
lol?
3 různobarevný "stejný" (ano pár maličkostí se lehce změní, ale to nestojí za zmínku) obhajuješ, jak jsou povedený a odlišný, ale úplně jiná zápletka s Dark Energy se nějak neliší? Zajímavé...
Jinak pokud ty to chápeš, mohl bys mi prosím vysvětlit, jak mohl Shepard přežít pokud byl v době výbuchu na Citadele? Pro mě je jediný možný vysvětlení toho nádechu teorie o indoktrinaci... ale já ten konec nechápu i v mnoha jiných ohledech, takže třeba i tady dělám chybu. -
-
Tedy...ale kdybyste četl ten článek do konce, tak tam asi počtvrté opakuji, že si nenárukuji patent na vysvětlení a že jsem určitě všechno nepochytil...:(
Tahle linie s Shepardem mi přijde...taková hollywoodská zkratka a klišé. Pravdou je, že jediný tenhle konec nevyžaduje Shepardovu destrukci. Nicméně, přijde mi to zbytečné, ale proč ne, třeba to má podtrhnout fakt, že má destrukce nejblíž k renegate řešením.¨Nciméně je to spíš příklad toho, že v detailech konec má mezery, což přičítám tomu, že v tendenci udělat ona osudová rozhodnutí nejepičtější jaksi scenáristé pozapomněli na to, že by měli ukázat, proč Normandy skáče atd.
A ano, je to zajímavé, viz výše. -
-
Dobře no, když o té teorii něco víš a nelíbí se ti (nepřijde ti pravděpodobná), tak tvůj názor respektuji.
Je pravda, že situace v jiných systémech by nemusela být úplně od věci, i když jsme do teď hráli jen za Shepardu a hrát za novou postavu by byla docela velká změna, tak multiplayerem si k tomuhle cestu docela vyšlapali, takže na tom možná něco bude...
No tak doufám, že DLC Extended Cut nezklame ani jednoho z nás a Bioware udělají za ME pěknou tečku.
Pěkný zbytek večera. *3* -
-
Dobře, pokusím se do toho ještě jednou začíst... A mohl bych jen vědět tvůj názor na teorii o indoktrinaci? (pokud sis o ní něco zjišťoval).
Já si pamatuji, jak jsem na internetu četl, že snad na twitteru někdo z Bioware napsal před vydáním ME 3, ať si fanoušci save uschovají, protože by se jim mohl hodit...( detaily si už nepamatuji, ale určitě to někdo z Bioware někde zveřejnil). Je jasné, že budou DLC (Omega je snad už potvrzená), ale k obyčejným DLC bych snad nemusel mít save, protože bych si projel misi na Zemi a už bych k němu přístup nejspíš měl. Tak jsem si myslel, že ten save se bude hodit do další hry, co Bioware chystá z tohoto Universu, ale když udělali tyto 3 konce, tak uznávám, že v dalším dění se možná hodně promítnou a na to dělat hru by byl asi dost problém... Proto se Teorie o indoktrinaci držím jako klíště, dokud ji něco úplně nevyvrátí nebo nepotvrdí (a to bude zřejmě až DLC v létě). -
-
Reakce na příspěvek:
Já na indoktrinaci nevěřím. Přijde mi krajně nepravděpodobné, že by BW vydali hru, v níž je de facto zvrat ze Šestého smyslu (Bruce je duch) a nikdy to neprozradili. Takže to není něco, co bych vyloučil z hlediska děje, ale spíš rámce věcí v reálu :)
Samozřejmě, z hlediska logiky by to šlo určitě obhájit, ale to tkví ve faktu, že ve chvíli, kdy můžeme jakkoliv manipulovat s vnímáním hrdinovy reality (de facto s naším vnímáním reality), tak můžeme zdůvodnit cokoliv. I třeba to, že Shepard je herní vývojář, kterému museli provést operaci mozku a vše se mu teď zdá v sérii halucinací ;)
Co se týče DLC, můj osobní tip je, že se pokusí skrz ně odvyprávět situaci po konci hry na jednotlivých planetách. A nebo zkusí doplnit mezery ještě před koncem ME, třeba zrekonstruovat co dělal Vega, kde se pohybovala Miranda, válka z pohledu Jack atd. Což by nemuselo být špatné, tedy spíš ta první možnost, retrospektivní mise by mi nepřišly tak atraktivní. Naopak řešení nastalé situace, kdy je minimálně na čas každý systém odříznutý od jiného by bylo solidním stylem dovyprávění.
Na druhou stranu, tohle by měl obsáhnout Extended Cut. Ale myslím, že ze strany BW jasně znělo, že hry z tohoto světa už se po ME3 časově odehrávat nebudou...ale co se týče DLC...uvidíme :)
-
-
Článek jsem četl do konci, ale už v půlce jsem chtěl napsat svůj názor do diskuse, tak jsem ho dočítal dost rychle. Navíc už je to pár hodin, co jsem ho četl, takže tuto větu jsem jaksi vypustil, tak se omlouvám. *4*
-
-
Reakce na příspěvek:
Jasné :) Chápu, že emoce člověku hodně zrychlí čtení :)
Proto, aniž bych se vnucoval, zkuste ho přečíst ještě jednou, když bude chuť (jo, je to dlouhý, já vím). Já se tam fakt nesnažím kázat evangelium, jak to musí být. Jen přidávám svůj názor do diskuse, snažím se argumentovat, proč to tak vidím a stejně tak jsem se snažil najít hlavní argumenty proti - a pokusit se alespoň trochu odpovídat na ně, pokud jsem to viděl jinak.
Takže když mi tu lidé píší, jak jsem arogantní a garantuju si patent na pravdu a nebo jen tvrdím, že se to lidem nelíbilo, protože to špatně dopadlo, tak vím, že to vlastně nečetli. A přijde mi zbytečné znovu psát to, co už jsem napsal tam - a proto jsem se prakticky nezapojoval do diskuse.
Pěkný zbytek večera :)
-
-
-
Indoktrinácia by naozaj veľa vecí vysvetlila. A keď už nie priamo indoktrinácia tak aspoň nejaká forma halucinácie, blúznenia spôsobeného zásahom od Harbingera. Už len prvý fakt, že po prebudení pod lúčom sú naokolo stromy zhodné s tými v Shepardovych snoch, ktoré tam predtým určite neboli poukazuje na to, že niečo nie je správne.
-
-
Já teda nechápu, proč měl Shepard ty divoký ( *1* ) sny. To, že "viděl" umřít jedno děcko - viděl ale jen výbuchu lodi, to přece nemusí nic znamenat, protože Shepard se na konci dostane z podobné situace... On si prožije takových hrůz, ale smrt jednoho dítěte ho pronásleduje i ve spaní (ještě jsem za svého Renegerata nehrál, ale předpokládám, že je na tom se spaním stejně ) a i Renegerata to ničí? Ten dělal tak hrozný věci, že tohle pro něj neznamená nic (ale pokud to u něj není, tak se omlouvám). Mě na to pasuje indoktrinace jako ulitá *1*
-
-
-
No isté rozdiely by tam boli. Kým hrozba syntetikov je hrozba zvnútra, potenciálne vytvorená v budúcnosti organikmi, Dark energy by bola vonkajšia hrozba a definitívna. Aj keď rovnakou hrozbou sú aj Reaperi. Stále by mi to tam ale pasovalo príbehovo viac ako keď za mna božské AI rozhodne, že som sa o mier medzi syntetikmi a organikmi snažil zbytočne pretože pravdepodobne sa o pár desiatok možno stoviek rokov zase začnú nenávidieť.
A do dark energy zápletky by lepšie zapadlo aj zničenie mass relays, keďže šírenie energie sa zrýchľuje využívaním mass effectu.
Takže destroy ending kedy sa Shepard obetuje a rozhodne dať šancu vesmíru, ktorý sa snažil tri diely smerovať ku kooperácii, miesto Reaperov ktorí len opakujú možno účinnejšiu ale nemennú formulu bez možnosti výberu by mi prišiel vhodnejší. A rovnako aj ostatné konce by sa dali napasovať na tento koncept. Syntéza by spojila výhody reaperov a organikov ale s tým by sa stratila podstata organickosti, čo je pomerne veľká cena. -
-
Asi nejsprávnější konec z hlediska důsledků je syntéza, tedy spojení organiků a syntetiků do úplně nových bytostí. Pak totiž odpadá možnost zničujícího tažení jednoho druhu stvoření proti druhému, organickým proti umělým a obráceně. Rozdíly totiž nebudou existovat a alespoň toto velké casus belli vycházející z mezidruhového "rasismu" bude odstraněno. To samozřejmě neznamená, že nebudou války a že nebudou krvavé.
U modrého konce dochází k minimu změn proti současnému nastavení světa, tedy samozřejmě s vyjímkou zkázy MR a tím souvisejích změn v hospodářství, dopravě a politice (uřičtě to přinese mnohé krize, ale třeba zrovně takový Kvariani by se neexistencí MR měli celkem dobře vyrovnat. S pobytem v kosmu mají bohaté zkušenosti a mohou pomoci i ostatním - budou-li chtít) Zůstávají syntetici, organici a dokonce i Reapeři, což vytváří trochu paradoxní situaci. Pokud však skutečně existuje Katalyzator jako samostatná myslící bytost (princip, prastaré UI), může Reapery využít jako varovně vztyčený ukazováček a v nejhorším i způsob rešení. Tím by vlastně pravidelné cykly co 50.000 let nahradil stálým dohledem. -
Tak ona je ta hrozba stále fiktivní, ale nevyhnutelná, tady už se bavíme vysloveně o imaginárním nepříteli, kterého nikdo neviděl (ale kvůli kterému se vše tohle děje).
Co se týče toho, jak bychom se to dozvěděli...jasně, Starchilda by třeba zastoupil Harbinger, nicméně to už jsou sekundární detaily. Spíš jsem myslel, že ty dva principy jsou stejné z hlediska dějové funkčnosti.
Podle mě se, teoreticky, vše liší v tom klíčovém prvku podle mě, tedy zda by byly zachovány Mass Relays a nebo ne. A to už jsme zase u teoretizování :)
Tedy, co jsem chtěl říct, že hrozba těch(!) syntetiků je stejně abstraktní jako DE, v rámci casus belli pro činnost Reaperů. Samozřejmě, v další vrstvě detailů už by se hra mohla v mnohém lišit, ale celkově mi nepřijde vysvětlení s DE nějak odlišné.
A díky, že se tu konečně diskutuje a ještě k tomu zajímavě, o to mi šlo především :) -
-
Ale dalo by sa polemizovať o tom, či je to naozaj koniec cyklu. V istom zmysle môže byť cyklus Reaperov len súčasťou väčšieho cyklu, kedy príde k takmer úplnemu vyhladeniu organikov syntetikmi, ako si napísal, následne vytvorí civilizácia Reaperov ako preventívnu ochranu pred touto hrozbou a o niekoľko miliónov rokov sa cyklus uzavrie tým, že iná civilizácia Reaperov zničí čo bude viesť k ďalšiemu skorozničeniu organikov.
Pre mňa bol hlavný motív možnosť slobodnej voľby a vlastnej vôle. EDI, Gethi, Krogani. Všetkým som povedal, že im dávam možnosť sa rozhodnúť slobodne, akú budúcnosť si pripravia. A Starchild túto možnosť voľby obmedzil na tri možnosti, ktoré to reflektovali len z časti. To, že syntetici možno Destroy ending prežili som si nevšimol, pretože mne pri tomto konci EDI z Normandy nevystúpila. Ak by to tak bolo, a SC len klamal aby ma od tejto voľby odhovoril, potom by tento koniec bol naozaj tým, o čo som sa snažil celú hru. Odsunúť Reaperov mimo hru a nechať voľbu na jednotlivé civilizácie. Ale ak som tým zničil Gethov a možno nepriamo Kroganov, ktorých väčšina sa nachádza pri Zemi a nemajú sa ako dostať na Tuchanku, tak to bolo pomerne zbytočné. -
Katalyzátor určitě nelikviduje vyspělé organické rasy ze svého rozmaru, musí v tom být jádro nějaké racionality (pokud skutečně není pomatený a nepadlo ně něj nějaké Oidipovo šílensví, vyvolané nějakým vlastním konáním v dávné minulosti) Třeba před miliony let došlo k téměř úplnému vybití organiků syntetiky a tak někdo nebo něco vytvořilo Reapery, aby opakování této katastrofy zabránilo. Pak už je pouze zacyklilo v pravidelných časových úsecích. Morálně je to velká otázka, vzbouřit se proti tomuto systému a zvolit vlastní cestu, odstranit Reapery (nositele řádu a jisného pravidelného cyklu) která však může (rozhodně ne za života Sheparda a jeho nejbližších potomků) vést k totální anihilaci všeho živého nebo raději přijmou poručnictví Reaperů s tím, že každých 50.000 zlikvidují velkou část inteligentního organického života, ale zároveň zajistí, že organický život bude dále existovat? Těžká otázka a osobně bych před ní nikdy nechtěl stát, nejspíš bych totiž zvolil svůj vlastní život, tedy první možnost.
Jinak když jsem v ulicích Londýna čelil přibližujícímu se Reaperovi a pak viděl přistávat další a ještě větší, popadl mě pocit zouflaství. S něčím takovým se nedá bojovat. Můj Shepard to pochopil a na Citatele zvolil modrou volbu, tedy mír pro tuto dobu za cenu vlastního života. -
Dobrým podnetom k diskusii nikdy nepohrdnem :).
A áno, ak by išlo čiste o imaginárnu hrozbu tak by bolo jedno či hrozí zničenie temnou energiou alebo syntetikmi niekedy v budúcnosti. Viac mi vadí fakt, že Bioware sa vždy oháňali hláškou, že rozhodnutia sa vždy niekde odrazia. Samozrejme v 99% času to tak je, až do konca hry som len čumel ako dokázali všetko spracovať, ale o to viac ma rozladilo, keď konkrétne v mojom prípade, kedy som sa snažil počas všetkých troch hier ukazovať ostatným rasám, že sa dá spolupracovať a nie len slepo nenávidieť kvôli predsudkom z minulosti, mi SC povedal, že nie je šanca resp. je veľmi malá pravdepodobnosť, že to vydrží.
Keby si to aspoň všimol a nie len tvrdohlavo stál za svojim len preto, že matematicky je to nepravdepodobné. A Shepard sa tiež mohol ozvať. Ale to už sú drobnosti.
A pokiaľ ide o reálnosť hrozby, ak by nechali DE zápletku, tak táto hrozba by asi bola reálne pozorovateľná, už Tali si v jednom z minulých dielov všimla nejaké nezrovnalosti v starnutí hviezd (presne si to už nepamätám). Najprv by to asi odmietali, rovnako ako Reaperov v prvom dieli ale fakty by tu boli. Narozdiel od hrozby syntetikov, kde jediný fakt je, že sa to už stalo v minulosti, ale v mojom vesmíre je to teraz presne naopak, a všetci spolupracujú.
Chápem, že Bioware nemohlo reagovať na každú kombináciu volieb, ktoré mohol hráč spraviť, ale úplne premlčať tie veľké podľa mňa tiež nebola najlepšia voľba.
P.S. Tá zdrhajúca Normandy to už len zaklincovala :D to si fakt mohli odpustiť. Ževraj to tam pridali až po tom leaku beta verzie. -
Mám na mysli abstraktní z hlediska aktuální hrozby pro celou galaxii. De facto je Dholen něco jako Gethové... malá ukázka toho, co by mohlo být... ale ještě to tu není. Ale dobrý právník Reaperů řekne, že to stačí...;)
-
Dovolím si oponovat, že hrozba DE je abstraktní. Jedno slovo - Dholen (http://masseffect.wikia.com/wiki/Dholen)
-
-
-
-
-
1) Otázkou k dohadům je, jestli entita ("Starchild") dokáže fyzicky něco na citadele ovlivnit, nebo ji Protheani odřizli a může už "jenom" ovládat Reapery. To by vysvětlovalo proč nemůže vytočit "911 hluboký vesmír".
2) Reapeři mohou věřit že všechno řídí a o "Starchild" třeba ani neví. Nebo naopak je Starchild taky Reaper, v podstatě jenom program (proto Reapeři říkají MY jsme to vytvořili). Konec control je vlastně to, že se staneš Reaperem (dle oficiální herní přiručky). Takže v podstatě to samé co Starchild.
3) Temná hmota může být vyřešena v dalších dílech série. Tohle je poslední příběh o Shepardovi, ne ze zmíněného univerza. To samé platí třeba i o budoucnosti Kroganů apod.
4) Crucible nezměnil pohled Starchilda, to udělal Shepard tím že se mu jako prvnímu organikovi podařilo dostat ke Starchildovi. Crucible pouze přidal třetí možnost = syntézu.
5) Volba "Fuck you Starchild" by znamenala výhru Reaperů, protože ti by rozdrtili tvoji armádu, která je sotva dokázala zdržet aby dala Shepardovi čas. Na výhru nemá šanci.
Ale cením si toho, že narozdíl od spousty ostatních jsi přispěl se svým názorem a nejenom pomlouval.... -
-
No tu jedničku myslíš vážně? Starchild si z ničeho nic vycucalo z prstu "3 cesty, po kterých se mohl Shepard vydat... Kdyby tam předtím byly takovýhle nástroje zkázy, tak by si jich někdo minimálně všiml (jasně, že by je asi nemohl aktivovat bez Cruciblu, ale to je vedlejší). Takže myslím, že fyzicky něco měnit má možnost určitě.
-
1) Pak je to fakt asi Bůh...o jeho vůli se taky všude hodně mluví ale nic sám neovlivní (má pak taková existence vůbec právo existovat a rozhodovat o sebeurčení nebo osudu ostatních?)
2) V tomdle případě je idealní konec jen červenej, protože pokud by se stal Shepard onou entitou a následně se mu takhle ohnul morální kodex tak to je teprve epic fail
3) Todle je možný, nicméně to bylo dost podstatný téma a to že v trojce zmizelo se dá chápat tim, že zrovna je invaze bludišťáků
4) Syntéza je v dosti brutálním podání už samotnej koncept Reaperů...fakan o tom mluví jako o "zachování", zharvestuje biologický tvory a ti pak "žíjí" dál jako Reaper takže, podle zvrhlýho vnímání světa hvězdnym harantem, je možnost toho, že to přidal Crucible dosti mizivá
5) Furt by to bylo ale tvoje rozhodnutí, né možnost co ti naservíroval Reaper...na jednu stranu by si pak rozhodoval za všechny v galaxii ale ti se rozhodli bojovat
Suma sumárum...ta hra má jedinej ospravedlnitelnej konec...a to ten červenej, všim ostatnim buĎto popřeš co si odehrál nebo je to uplná blbost (syntéza)
5) Ale furt by to byla tvoje volba...a né jedna z voleb co ti naservíroval nějakej Reaper -
-
1) Ovlivňuje skrze Reapery a možná i nějak jinak, což zatím nevíme... (není to poslední díl ME). Otázka zda má právo za nás rozhodovat vyšší autorita je na místě, ale v podstatě je to i odraz současného světa.
2) Pokud by se stal Shepard hlavním Reaperem, mohl by jim naopak "narovnat" pohled a věci vyjasnit. Ale v budoucnu by stejně asi musel zasáhnout a zničit nějaké syntetiky nebo organiky.
3) Jo, je blbý že to zmizelo. Snad dovysvětlí v dalším díle.
4) Vysvětluji v odpovědi na jiný příspěvek výše.
5) V standardním boji nemají šanci zvítězit. To je opakovaně zmiňováno v celém ME3. Co se týká konců je to tvůj osobní pohled. Moje cíle se v průběhu hry měnily a prioritou se pro mě stalo soužití syntetiků a organiků (už v průběhu ME2). Chápu ale že ve tvém pojetí jsi mohl mít jiné cíle a proto jsou pro tebe control a synthesis nepřijatelné. Ty volby ti přednesl sice Reaper, ale naservírovala ti je Crucible, kterou jsi postavil podle plánů mnoha organických ras... -
4*) Takže se smíchá biologie a syntetika...i když to nevypadá tak "cool" jak křemíkový spoje pod kůží...
-
-
bod 1) a 2) pouze nemuze ovladat reapery, ale da mi moznost ovladat reapery? ty sis snupnul ze stejnyho soudku jako bw
bod 4) pridal moznost k cemu? proc to neudelal sam? prida moznost a neumi ji aktivovat? -
-
Přečti si můj příspěvek ještě jednou, mluvíš z cesty :-) Vkládáš mi do úst věci co jsem neřekl (body 1 a 2)
-
-
1) Jestli Catalyst ovládá Citadelu je opravdu otázka. Ale Protheani jenom zabránili Keeperům aktivovat Citadel-Relay tím, že narušili/pozměnili zpracování signálu vyslaného reaperem zanechaným jako hlídač/předvoj v galaxii. O ničem dalším nikde nebyla řeč. Nakonec někdo tu stanici ve trojce uzavřel a přepravil na orbit Země (tady se nabízí další otázka - jak? Stanice nemá motory, tak jak ji dostat k MR a pak na stabilní orbitu? Ať mi nikdo netvrdí, že ji "broučci" odtáhli.).
Navíc, když už je chlapec součástí Citadely (resp. je řečeno že ona je součástí něj - ?!), tak je dost nerozumné sám si znemožnit svoji práci (reapeři jsou jeho řešení, on na to dohlíží, je to jeho práce) odstřižením se od ovládání.
2) Spekulace, ve hře to není.
3) Temná hmota měla být původně důvod, proč Reapeři dělají to, co dělají. Proč to bylo změněno, je otázkou. A popravdě předčasné a rychlé stárnutí hvězd je větší problém, než občasné vyhlazení civilizací, což na galaxii jako celek má minimální vliv.
4) Crucible změnilo Catalysta/Starchilda, přidalo nové možnosti, a dokonce to sám říká.
5) Ta scéna s Catalystem tam vůbec nemá co dělat, pak by ani nebylo třeba volby "Fuck you...", protože uznávám, že poslat ho někam nic neřeší. -
-
K bodu 1) Proč nemůže fyzicky Citadelu ovládat, je spousta možností proč by to tak mohlo být, stejně jako je spousta argumentů proti. Co se týká přepravy Citadely, mluvilo se o tom že to provedl Cerberus který měl teoreticky i zdroje tam tu stanici odtáhnout....
2) Ano, je to spekulace. V ME3 nebylo rozhodně vysvětleno vše a ani jsem to od hry nečekal. Není to poslední díl série...
3) Jako předchozí bod, aspoň bude o čem mluvit v dalších dílech...
4) Ano máš pravdu, otočil jsem to. Shepard pouze přidává třetí možnost syntézy /bez něj by logicky nebyla možná když slouží jako její zdroj).
5) Podle mě tam scéna patří, protože dělá konec mnohem zajímavější. Neříkám že klasický HERO konec by byl špatný, ale tenhle "hořko sladký" mi připadá ještě lepší, protože není moc často vidění ve filmech a ve hrách už vůbec ne.... -
-
1) Mluví se tam o tom, že TIM nepřímo (není řečeno jak) vyblil Reaperům, co je Catalyst (Citadela) - oni ji tudíž promptně (v průběhu mise na stanici Cronos) obsadí. Nikde není řečeno, že by ji tam dotáhnul Cerberus, ani v náznacích. A ještě k tomu odtažení - ve vesmíru ME není žádná technologie, co by to dokázala. Vysvětlím:
Citadela má 45km na délku a váží kolem 7,5 miliardy tun. Nemá vlastní ME pole (pokud je mi známo), a nejsme ve Star Treku, takže "pole strukturální integrity" taky není k dispozici. Takže si dovolím odhadnout, že se při pokusu o odtažení minimálně poškodí, ne-li rozpadne. Ale dejme tomu, že to vydrží. Pak je tu další problém - pokud se zamyslíš, jak v ME fungují motory, tak žádná loď (Reapery nevyjímaje) nebude schopná s něčím takovým pohnout. Ale zase, řekněme že to pár desítek Reaperů utáhne. Dotáhnou jí k MR, a dopraví ji do soustavy SOL. Jenomže tím jsme u Pluta, tj minimálně 4 miliardy km od Země. Nemáme warp, takže manévr typu "roztáhneme kolem ní warp pole a letíme" se nekoná. Tudíž ji potáhnou subluminální rychlostí, a i když to vytáhnou na 0,5c, tak to bude trvat kolem sedmi hodin. Pravděpodobnější ale je, že by jim to trvalo pár měsíců.
O tom, že hodit 45km vysoký objekt na geostacionární orbitu znamená jeho roztržení slapovými silami nemluvě, a v Lagrangeově bodě nebyla.
Toliko trocha fyziky.
2) Při několika příležitostech bylo řečeno, že to je poslední díl, a že pokud bude další hra z ME universa, tak se bude odehrávat před nebo během trilogie, v žádném případě po ní.
3) Viz předchozí bod.
4) Není přímo řečeno, že by Shepard přidal možnost Syntézy.
5) Budiž, nesouhlasím, ale chápu. -
-
1) Uvidíme, minimálně bod 1 by mohl slíbený DLC vysvětlit.
2) Opět uvidíme, v průběhu vývoje ME3 toho bylo řečeno hodně. To ale neznamená že další pokračování doopravdy nebude. A pokud už ne herní, pak by mohla být aspoň kniha nebo komiks.
4) Je to z logiky věci kdy Shepard musí přidat svůj genetický kód ke Crucible. To řečeno je... -
@pyrrhos - Souhlasím, že hlavní je příběh, ne technické detaily, ale už když jsem to hrál prvně, tak první, co jsem si řekl, když jsem viděl Citadelu nad Zemí, bylo "a jak ji tam sakra během pár minut dostali?!".
1) nic takového nebylo nikdy popsáno, a je zmíněno, že MR se díky kvantovým štítům nemohou samy pohybovat, páč je to jaksi "vyjme" z našeho kontinua. Navíc MR se už z principu fungování nemůže sama přemístit (analogicky, jestli znáš Stargate - jako by se brána přemístila červí dírou, kterou sama vytvořila).
2) to odtažení je nejpravděpodobnější, ale v daným časovým intervalu to nemohli stihnout
3) spekulace pro všechny, yeah *16*
4) což je smutný, když uvážíš jak důležitá záležitost to je -
Ano, tvé poznámky k fyzice jsou správné. Citadela se tak mohla přesunout:
1) sama sebe pomocí specifického interního MR
2) odtáhli jí tebou popsaným způsobem Reapeři (u země byly nakonec shromážděny hlavní síly Reaperů, což by této možnosti napovídalo)
3) nějak jinak
4) autoři prostě tento technický detail neřešili a Citadelu jednoduše přesunuli.
Jak jsem již psal, logických děr je tam dost, ale to bylo i ve Falloutu a jiných klasických RPG. Spíš jsem se zaměřil na příběh a poselství tohoto příběhu, než na jednotlivé detaily, pak bych si totiž snadno mohl zkazit zážitek. -
@pyrrhos - ano, Citadela je MR, ale co to mění na tom, co jsem na psal? MR sami sebe přece přesouvat nedokáží.
-
Mám dojem, že v prvním díle bylo zmíněna funkce Citadeli jako hmotového vysílače, průchodu pro hlavní síly Reaperů. Možná se přesunula tímto způsobem, je to však jen čirá spekulace.
-
-
-
-
Bod 4 je naprostý nesmysl, všechny tři možnosti jsou důsledkem propojení Crucible a Catalystu.
-
-
Ano, máš pravdu. Seknul sem se.... vysvětluji v příspěvku níže...
-
-
-
"čtyr-oký trojúhelníkový hlavy" *1* *1*
-
Dobře sepsáno. Všem "pro-enderům" to doporučuji omlátit o ústa.
-
Přesně, osobně bych také raději zvolil možnost boje za svobodu i za cenu porážky. Pořád by mi to vzhledem k univerzu přišlo logičtější než barvičky...
-
-
Jo jo, díry v logice tam jsou, ale v jaké hře takové místa nenajdeme?
Reapeři jsou v podstatě jednoúčlelové stroje naprogramované na pravidelné "sklízení", nemusí nutně vědět něco o Katalystovi nebo nějakém řídícím programu, entitě atd... prostě jednají podle svého zadání, víceméně automaticky. Nakonec když z poražených ras vytvářejí nového reapera, také mu musejí naprogramovat zakladní účel a schémata jednání. Katalyzátor je možná pouze kontrolní program, zbytek úplně první UI, bez možnosti zásahu do běhu. Případně nemá důvod do toho běhu zasahovat. Respektive aby tento program zasáhl do děje, musí být splněny určité podmínky (propojení Nísněje s Citadelou?)
Předchozí civilizaci se podařilo poškodit signál hlídkujícího Reapera a tak musel improvizovat a vyrazit do akce k manuálnímu otevření. Proč v tomto bodě nezasáh samotný Katalyst? Nemohl protože nebyl připojen Nísněj a tím spuštěna potřebná segvence? Nakonec po připojení tohoto zařízení k Citadele začne mezi její špičkou a hlavicí Nisněje proudit jakási energie, nísněj tedy může být klíč k otevření programu a jeho případné změny, ten kluk to nakonec říká sám, že se podmínky změnily, změnil se i Nísněj a tím vznikly nové možnosti nastavení. O tom co zvolit však nechá člověka, dá mu možnost rozhodnout za osudy ostatních organiků.
Otázek je bez odpovědi hodně a každý si může představit něco jiného, což je nedostatek, ale i výhoda tohoto konce a vůbec celé ságy. Uvidíme, jak se s tím vyrovná plánované vysvětlovací DLC. -
-
Promiň, ale to co píšeš naprosto neodpovídá obsahu ME1 a 2. Tak to vezmem popořadě:
- Reapeři jsou biomechanický konstrukt (řečeno v ME2), s plným vědomím (ani bych to nenazval AI). Čili žádné naprogramované stroje, ostatně Sovereign v ME1: "We are each a nation. Independent, free of all weakness". Jasně, může kecat, ale pokud nemůžu nikomu věřit, tak se z toho stává jenom fraška.
- Pokud by pro aktivování/možnosti zásahu do dění Catalystem bylo třeba vytvořit a připojit Crucible, tak by to znamenalo, že jde o jeho/reaperský design, nebo ti, kdo ho vytvářeli museli o Cat. vědět, což se naprosto vylučuje jak s jeho tvrzením že Shep. je první organik co se k němu dostal, tak s tvojí fabulací o jeho pasivitě.
- Odemknutí nějakého programu fyzickým připojením pětikilometrového urychlovače mi přijde jako zoufalost nejhrubšího zrna.
Když to shrnu, tak tvoje teorie je promyšlená, ale bez dalších informací (které nemáme), nemá větší váhu, než jakákoliv jiná. -
-
Más pravdu, bez dalších informací se budeme točit v kruhu a můžeme vymyslet x možných i nemožných řešení. Reapeři můžou být indoktrinovaní Katalyzátorem natolik, že své pravdě naprosto věří, Katalyzátor může být probram, Bůh, princip nebo cokoliv jiného, nakonec to není až tak důležité.
Pravda bude nejspíše v tom, že se autoři natolik soustředili na hlavní velký "metafyzický" příběh, až jim ze zřetele nějak zmizely technické detaily a souvislosti. Výsledek je tak mírně děravý a nekonzistentní. Zbývá tedy nad těmito nedostatky zamhouřit oči a vychutnat si děj. I u známých Falloutů jsem nepřemýšlel, jak je možné, že jsou na krajích měst radioaktivní louže a dávno to nekontaminovalo všechny zdroje vody v okolí, o radiaci nemluvě atd. atd.
-
-
-
-
-
Ach ta retardovana, nespokojna, negenialna, neumelecka VACSINA nasranych ludi, urcite to bude len v nasich retardovanych hlavach.
-
-
urcene pre prispevok podo mnou
-
-
Po velice dlouhé době, od doby co jsem začal odebírat LEVEL a pak přešel sem na games.cz, je konec ME trilogie první věc ve které se s vámi neshodnu.
Jsem opravdu velký fanoušek, kupuji kdejakou hloupost co k ME vyšla, čtu knihy a povídky, ať už oficiální, nebo fanouškovské. ME je pravděpodobně univerzum do kterého jsem nesypal zdaleka nejvíc peněz a i času. Tolik času, který jsem mohl strávit hraním něčeho úplně jiného, nebo dokonce děláním "něčeho smysluplného". Dalo by se tedy řící že patřím mezi ty "šílenější" fanoušky.Sérii jsem hrál jakožto paragon a na konci ME3 jsem zvolil možnost červenou (renegade WTF?) - zničení Reaperů.
Vzhledem k délce mého příspěvku, se nevejde do jednoho postu, budu tedy pokračovat v Reakcích. btw trochu čekám, že mi to redakce za tu délku smázne, ale co... Kdyby byl ale zájem o nějaký článek od fanouška který s koncem nesouhlasí, hlásím se. -
-
Beru Deus Ex Machina konec. Beru smrt Sheparda (se kterou jsem počítal). Beru morální rozhodnutí na konci, která jsou skvělá, byť jedno chybí - nechat všechny zemřít v bitvě s Reapery v bitvě o vlastní svobodu! A pokud je IT skutečně jen fikce (čemuž nikdy neuvěřím), BW u mě skončilo.
-
-
A ještě jsem zapomněl, jednu zcela zásadní věc. Myslíte si, že EA je malá firma? Že nedali BW dostatek financií na ME3 takže nemohla vymyslet vlastní posr*nou fotku Tali? Dělají si z nás prd*l? Popravdě, já fotku nedostal a lituji, že jsem ji potom hledal na netu. Protože takovu zradu, to se jen tak nevidí. Jak je vůbec možný že společnost o velikosti EA/BW prostě vezme fotku z netu, projede je Photoshopem, ještě to dá nějakýmu amatérovi! Dost to připomíná 4. ME knihu (Klam). Autor taky moc nevěděl o čem píše...
Kdyby jste náhodou nevěděli o čem mluvím: http://goo.gl/wcnv3
A ano, tohle mě opravdu štve, narozdíl od konce ze kterého jsem spíš smutný. -
-
ano ano překladatel této knihy dokonce musel některé nesmysly sám opravovat
-
-
Údajně má vyjít oficiální druhá verze. Jsem dost zvědavý, tyhle knihy mám rád. On Klam sám o sobě nebyl špatný (já ale nejsem příliš náročný čtenář). Jen ty chyby to zabily. Kapryshyn rulez!
-
-
-
P.S. Kdyby došlo na happy-end, jediná chuť kterou bych cítil by byla nasládlá chuť vítězství k které jsem usiloval tak dlouho (vice než 100 hodin (ostatní postavy nepočítaje))!
P.P.S. Jen to From Ashes mě vůbec nes*re. Přijde mi přehnané jak všichni tvrdí že je zcela zásadní. Prothy je super, má skvělý hlášky, hráč se dozví pár perliček z historie různých ras a něco málo o válce jejich válce s Reapery. Ale co tak důležitého tam je? Já bych se bez něj v klidu obešel. (To že je placené je sviňárná, ale limitka byla v předobjednávce nebyla tak drahá (pořád levnější než D3 v normální edici)).
-
-
Problém 3.: Čeho že jsem to dosáhl? - Cílem každé hry je vítězství. Pokud možno vítězství, při kterém si řeknete: "Dokázal jsem to!". U konce ME3 si já osobně říkám: Zelený konec: "Ano, dokázal jsem to, ze všechn tvorů v galaxii jsem proti jejich vůli udělal kyborgy, nebo možná dokonce husky! A zniči jsem jakýkoli způsob cestování na velké vzdálenosti! A ano, zemřel jsem! Počkat, počkat? Já vyhrál? Čím se to projevilo?"; Červený konec: "Ano, dokázal jsem to. Zničil jsem Reapery, zemřel jsem a zničil jediný způsob cestovanía tím odsoudil galaktický život jak ho znám a mám rád k zániku! Co že jsem to dokázal? A ano, taky jsem při tom zemřel."; Modrý konec "WTF? To nedává vůbec žádný smysl...". Hra má hráče odměnit. Krátká hra málo, dlouhá hodně. Vemte si třeba Fallout New Vegas, ten měl jeden z nejlepších herních konců jaký si pamatuji. Řekl mi čeho jsem dokázal a že toho bylo!
Problém 4.: PR? Jaké PR? - A to je to co mě na tom vše zaráží asi nejvíce - arogance. Tak rovnou řeknu, takhle to je a takhle to bude, nebo se začnu omlouvat. Taktika: "Budem chvíli dělat mrtvýho brouka, pak něco málo napíšem na fórum (a párem děbelských smajlíků, které z duše nenávidím) a uvidíme. Nic. Tak budem zase chvíli dělat mrtvýho brouka a uvidíme. No - očividně nám to nedělá úplně jen image tak řeknem, že brzo něco oznámíme a budem dál dělat mrtvýho brouka. A nakonec přijdou s rozšířením konce. A k tomu aktuálnímu řeknem, že je to umělecký záměr, do toho nám nikdo kecat nemůže." Aha, takže sbohem a šáteček komunito? Jak řekl můj dobrý kamarád: "Herní společnosti by se měli v mnoha ohledech více zaměřit na komunitu tak jak to dělají hudební skupiny." Z CDček nic nemají, protože to všichni stahují na internetu. Tričko, nebo vstupenku na koncert, ale z internetu zadarmo nestáhnou, takže si je koupí a hle. Z toho ty skupiny žijí! A tyhle věci si fanoušci ME opravdu kupují a v nemalém množství! To co EA dělá nechápu. U DICE to bylo podobné - BF Blackout - najednou když hrozilo, že polovina serverů vypne a desetitisíce hráčů nebudou mít kde hrát , začalo alespoň trochu spolupracovat. DICE si to tedu u fanoušků trochu vyžehlilo. Ale BW tedy moc ne. A popravdě se moc nesnažili... -
A teď k těm mnoha výtkám, které k názoru autora mám (a rozhodně mu jeho názor nechci brát).
Problém 1.: Zničení Universa - Tessia > zničen; Palaven > zpustošen, téměř zničen; Citadela > zničena; Batariáni > pravděpodobně vyhlazeni; Hanaři/Drellové/Elkorové/Vlusové > pravděpodobně vyhlazeni; Země > zpustošena, přeplněna přeživšími bitvy,... A tak by se dalo dlouho pokračovat. Z logiky věci je galaxie na pokraji vyhlazení a ti co přežili, no, nejsou na tom moc dobře. FTL jim moc nepomůže, jeho schopnosti v ME jsou vhodné na meziplanetární cestovaní, k cestování mezi sl. soustavami není stavěn. Rasy které zůstali na Zemi jsou uvězněny, nemůžou odplout, protože by jim za žádných okolností nevystačil Element Nula - palivo. Země je ale všechny neuživí, dříve nebo později bude zcela zpustošena a jediní kdo budou mít "ornou půdu" budou kvariané, pochybuji ale že je ochrání a dlouho, dříve nebo později by došlo k válce a vyhlazení, no vlastně všech. V mých očích se žádný tech. pokrok konat nebude, nebude na něj ani čas ani příležitost.
Problém 2.: Jsou v BW hloupí nebo geniální? - Určitě všichni známe IT - Teorii Indokrinace Sheparda, ke které se já stavím jako jedinému možnému vysvětlené toho obrovského množství doslova nesmyslů, které se na konci ME3 objevili (počínaje nekonečnou municí..). Nejlépe prezentována je zde: http://goo.gl/klSQx. Jak jinak vysvětlíte chlapce, kterého nikdo nevidí? Stromy a keře z Shepardových snů kolem paprsku? Nekonečnou munici? To jak se TIM a Anderson dostali na Citadelu? Jak Hacket věděl o Shepardově přítomnosti na ní? Vlastně jediné dvě věci jsou s IT v rozporu - Protheánská VI nerozpoznala indokrinaci (možná, ale nebyla dostatečně pokročilá) a to kam to sakra letí Normandy. Ať už BW udělá cokoli (a já přát tajně doufám, že Extended Cut bude Shepardovo probuzení z Indokrinace a Konec), nikdy nebudu stávající konec brát jako Konec! -
-
indoktrinaci bych mozna uvital, ale porad mi neni jasne, jak by se tim vysvetlil pad normandy nebo zaverecne video s astronomem a ditetem.
-
-
Podle IT: Dítě reprezentuje Reapery. Má být "zhmotněním" Shepardových starostí a vyvrcholením indokrinace - plným ovládnutím mysli.
A astronom je kdo? -
-
Ten dědek s děckem na té zasněžené krajině na konci...
-
-
Á tenhle. No vždyť jsem psal, že ve co se potom děje s Normandy je jediné co IT nevysvětluje...
-
-
-
-
budem reagovať len na FTL, lebo celé som to nečítal, po ovládnutí reaperov Shepardom môžu všetky rasy skúmať, ako reaperi fungujú, majú technológiu pohonu, ktorá im dovolila prejsť z kraja galaxie k Zemi za pol roka. Dokonca môže Shepard zariadiť, aby Reaperi vybudovali mass relays nanovo. Asi toľko k cestovaniu a obnove galaxie.
-
-
Je to jen subjektivní názor, ale já si nemyslím, že na nějaký výzkum bude čas. Dřív jim dojdou zásoby potravin a k válce už pak bude jen krůček. Takoví salariální, turiáni a krogani k ní mají krůček pořád.
-
-
-
-
Pan Ales Smutny asi pochopil jen to ze fanouskum jde o dobry konec...ja osobne nepotrebuji a ani neocekavam zadny Happyend (ikdyz bych ho jako jeden z moznych koncu uvital) a co jsem cetl diskuze tak to vetsina vidi podbne jako ja...nejde o dobry konec,jde o LOGICKY konec.To ze jsou pro vas 3 konecne moznosti (modra,zelena,cervena...) zajimave a dobre vam neberu,ale premyslejte,vetsina turianu a kroganu jsou u Zeme a se znicenim prevadecu zustanou turiani i krogani na Zemi...a oni nemohou jist nase jidlo takze vsichni pojdou hlady,ok beru ze to nema byt happyend ale tohle je trochu sila.Jdu dal,zda se vam logicke ze vase posatka se jen tak objevi u Jokera na Normandii atd. atd. atd.? Celkove na me konec pusobi jako uplne odtrzeni od jakesi reality co v mass effectu vzdy byla...to uz neni snad ani sci-fi ale uplny ulet,mista na citadele ktera nikdy nikdo neobjevil,starchild ktery vam asi cte myslenky kdyz si veme podobu ditete ktere jste videli umirat a ty konecne moznosti jsou take o nicem,btw cekal jsem ze maji reaperi nejaky velky smysl,ze zabijeji z nejakeho duvodu,na konci je to vsak dane jako by to bylo pomalu ze zabavi-kdyz vyspejete tak vas zabijeme....bomba duvod. Je to proste nelogicke a usite horkou niti,moc jste nad tim asi nefilosofoval,kdyz resite jen happyend a nevidite ty nesmysli co tam jsou.
-
-
Ty povazujes to,ze temer cela galacticka flotila zustala uveznena ve slunecni soustave za logickou chybu chybu?
-
-
Problém s koncem ME3 je ten, že dává smysl jen v rámci samotného třetího dílu, ne v rámci celé trilogie. Možná se měli Bioware držet originálního konceptu a ne přepisovat na poslední chvíli scénář. Blíže na: http://www.strategyinformer.com/news/17086/mass-effect-writer-drew-karpyshyn-reveals-original-mass-effect-3-endings
-
Krátce a jednoduše, každý má právo na svůj názor, ale s autorem nesouhlasím téměř ani v jednom bodě. Dle mého je zakončení naprosto mimo styl daný předchozími hrami. Několikrát během her nám bylo podsouváno, že proti "vyšší moci" se nedá bojovat a vždy to nakonec šlo. Proto nevím, proč by se Shep najednou spokojil s ultimátem tří stejně špatných voleb. Nehledě na fakt, že v současném konci není ani zbla pocitu vítězství, pouze nespokojenost s mnoha příliš očividnými nesrovnalostmi.
-
1. Zločinec musí být někdo, o němž je zmínka brzo na začátku příběhu.
2. Všechny nadpřirozené nebo nepřirozené faktory jsou zcela vyloučeny.
3. Není přípustná víc než jedna tajná místnost nebo tajná chodba; i ta je přípustná pouze tehdy, odehrává-li se děj ve stavbě, kde lze takové zařízení předpokládat.
4. Nesmí být použito žádného „dosud neobjeveného“ jedu ani přístrojů a metod, které vyžadují dlouhého vysvětlování na konci příběhu.
5. V příběhu nesmí vystupovat žádný Číňan.
6. K řešení nesmí dopomoci náhoda, ani nesmí být veden nevysvětlitelnou intuicí.
7. Pachatelem nesmí být sám detektiv.
8. Detektiv nesmí odkrýt žádnou stopu, aniž ji hned odhalí také čtenáři.
9. Duchem chudý přítel detektivův, jeho watson, nesmí zatajit žádné myšlenky
10. Nesmí se vyskytovat dvojčata nebo dvojníci. -
-
http://cs.wikipedia.org/wiki/H%C5%99%C3%ADchy_pro_p%C3%A1tera_Knoxe#Desatero_p.C3.A1tera_Knoxe
-
-
Článek je napsaný dobře. Bohužel jsem v něm nenašel důvody proč je vlastně konec ME3 dobrý? Ostatně na tenhle problém jsem narazil u každého příspěvku obhajující/vysvětlující současnou podobu konce. Chápu, že ne vždy se dá vše vysvětlit konkrétními argumenty a ne každého trápí fakt, že Anderson se dostal do Citadely dříve než Shepard (mě taky ne). Jen bych to asi potřeboval vyložit "po lopatě", jak se říká.
Filozofickou stránku věci se v tom snažím najít už do začátku. Nejvíce na mě v tomto ohledu zapůsobil závěrečný rozhovor dvou výše zmíněných postav. Byl to pro mě emotivní zážitek. Po všech těch útrapách, snažení tu byla znovu naděje na záchranu/vítězství. Možná si jen špatně vysvětluji co si pod filozofií představit, ale pro mě to byl v tom momentě fakt, že i jeden člověk (jeden prvek v systému) může dokázat něco velkého (změnit systém). Svým odhodláním dokázal Shepard změnit osud celých ras (záchrana Rachni a jejich právo na život), vyléčení Kroganů (vrácení smyslu života, naděje na budoucnost...), usmíření Gethů a Quarianů (odpuštění je nejtěžší, ale nejryzejší akt...) a nakonec i samotné vnímání lidstva ostatními ("vyspělejšími") rasami, které se vyvíjelo celou trilogií od nedůvěry k důvěře. Od nenávisti k pochopení a smíření. Svým způsobem změnil celou galaxii (bude dále vzkvétat
společnou spoluprací ras nebo se po čase propadne do chaosu (nová rebelie Kroganů, Gethů, Rachni?)
Pokud by v tento okamžik obrazovka pohasla a spustila se závěrečná animace (bez nutnosti dalšího vysvětlování zřejmě destroy), chrochtal bych si blahem (samozřejmě by neobsahovala část s Normandy, staříkem a pár dalšími změnami). Dostal bych téměř stejný konec jako máme teď, se spoustou otázek co se stalo s ostatními apod., ale já osobně bych byl spokojený. Měl bych pocit za dosti učinění, došel jsem nakonec, udělal vše co bylo nutné/možné a prostě to dokázal!
Zmíněné přetrvání některých otázek by mě netrápilo tolik jako teď. Bral bych je jako možný výchozí bod pro pokračování někdy v budoucnosti nebo prostě jen jako možnost určit si osud galaxie podle své chuti a představy. Samozřejmě si to můžu domýšlet i teď. Jenže to pro mě není z lásky k univerzu ME, ale z čiré snahy/nutnosti pochopení co se mi vlastně BioWare snažilo svým koncem říct. A to prostě není ono.
Omlouvám se za poněkud dlouhý výplod mé ubohé mysli, ale já si prostě potřeboval ulevit. -
Lituju lidi, co si prectou ten clanek a pak se nepresmerujou sem do komentari... Museji byt jeste ve vetsi depresi, nez jsou ted.
Ke konci: ME3 uz od prvnich minut hry je vcelku jasne, ze hra happyendem koncit nebude... i kdyby Shepard prezil, v galaxii zemrelo miliony, miliardy bytosti, znamych a pratel. Autor vubec nepochopil problematiku konce, kde o zadny "happyend" vubec nejde, ale o to, ze konec ABSOLUTNE POSTRADA LOGIKU cele serie. Jsou tam nesmysly a misto toho, aby si lidi v klidu domysleli, co se delo dal, tak jsou spis v depresi na praskach a ptaji se sakra "PROC???".
Titanik taky nekonci happyendem, zemrou stovky lidi, vcetne hlavniho hrdiny a presto je to nejlepsi film vsech dob. -
-
Titanic je skvělý příklad zvládnutého "bittersweet" konce. Jack a dalších 1500 lidí sice umře, ALE finále rozhodně nepostrádá i nějakou tu "šťastnou stránku", nějakou tu jiskru naděje v podobě postavy Rose, která se díky Jackovi dokáže vzepřít konvencím, které jí svazovaly a prožít skutečně naplněný život. Sice ten film spousta lidí nemá rádo, ale nelze tomu upřít, že je to vycizelovaný kus filmařiny, který udrží pozornost po tři hodiny, člověk ho může vidět desetkrát a konec dojme snad každýho. A to třeba konec ME3 nedokázal. Necítil jsem smutek nebo dojetí nad tím, že Shepard zemřel. Spíš ve mě kypěl vztek a zklamání z toho, že moje nejmilovanější série skončila tak mizerně. Pokud chce autor udělat smutný a emotivní konec, musí tam kromě toho neštěstí být i nějaká jasně viditelná jiskra naděje. Např. Shepard se sice obětuje, ale mass relays zůstanou a galaxie může díky Shepardovi žít dál v míru. Současný konec je čirý nihilismus a doufám že se ostatní vývojáři poučí, a už něco podobnýho NIKDY NIKDE neuvidím.
Btw Titanic jsem viděl v pátek znovu ve 3D, proto mě to celý napadlo (btw doporučuji) -
Ono na skutečných událostech nemůžeš udělat moc chyb a nesmyslů...
-
-
I když to asi nebude číst, tak bych tímto chtěl autorovi článku vzkázat, že je to velice hezky napsané, skvěle to podtrhuje universum ME. Takováto zamyšlení která do toho vkládáte se mi velice líbila. Gratuluji ke skvělému článku, i když subjektivnímu, ale to je naprosto jedno.
Četlo se to hezky a se spoustou věcí se ztotožňuji.