Přejít na výpis diskuzí
Filosofování o Mass Effect aneb motivy, které nejsou vidět
17.4.2012 | Aleš Smutný
512 příspěvků
-
Pavel Dobrovský = Rick
Aleš Smutný = Neil
N: Ricku, nemyslíš, že jsme to s tím hodnocením ME3 přehnali?
R: V čem je problém Neile? Na krabičce bylo přece napsáno 9-10, uvidíme se v
Londýně na párty. John C.
9,10 = párty v Londýně , 8< žádná party v Londýně. Chápeš to Neile?
N: Ricku, není to tak trošku korupce... -
-
Buď je to fór, nebo hádám, že sis to jen tak vycucal z prstu co?
-
-
Vždy keď som si prečítal nejaký článok ohľadom Mass Effect série tak som bol nadšený a zaujatý, bol som neskutočný fanúšik (a pre prvé dva diely to stále platí) ale po zhliadnutí konca ma každý článok viac menej iba vytočí. Takže 2 týždne čo som hral je podľa autora článku málo na dokonalé vstrebanie príbehu. A teoretický happyend by bol dehonestáciou významu celej série. Takže epické finále v prvom dieli ktoré navodilo eufóriu valnej väčšine publika bolo vlastne chybou. Úspech a prežitie všetkých členov posádky Normandy na konci druhého dielu potom musel byť taktiež vtip. U variabilnosti druhého konca rozviniem moju myšlienku trošku hlbšie. Ak ste sa snažili a všetko poctivo plnili dosiahli ste krásny happyend (za Paragona), ktorý bol následne vystriedaný masívnou formáciou Reaperov. Pokiaľ ste sa nesnažili dostatočne tak ľudia umierali, ľudia na ktorým vám záležalo, a ak ste to odflákli tak Shepard s posádkou umrel. Pestrá variácia ukončení hry ktorá uspokojila každého. Alebo aj ako ste na príbehu makali tak sa vám hra odvďačila. Logicky teda vyplýva že ľudia podobný epický koniec tretieho dielu bude minimálne tak isto dobrý, tak isto premakaný a uvidí výsledky svojho 5ročného snaženia a čakania. A hlavne o to viac že sa jedná o koniec výnimočnej trilógie. V druhom dieli sme mali dobrý koniec, temný koniec a tragický koniec. Umrieť mohol hocikto, jeden traja, piati členovia týmu, a všetko záležalo na našich rozhodnutiach, tak nás BioWare naučili vnímať Mass Effect, a v poslednom rade vždy všetko zapadalo do seba. Narážam na veľa nelogických vecí ktoré na nás koniec vypustil. Ja som požadoval šťastný koniec kde tí čo prežili majú svoj idol ktorý ich oslobodil, alebo majú zlého parchanta ktorý si išiel tvrdohlavo za sebou, a v prípade ak niekto odflákal tretí diel tak by ľudia spomínali na ikonu ktorá za nich položila život. Toto sú len tri nývrhy ktoré by sa dali rozvinúť, vyhrali sme síce ale obnova planét, stratených životov je sama o sebe horká. A na koniec ešte malá myšlienka, autor článku spomenul nespokojnosť ľudí pre smrť hlavného hrdinu. Je to dosť od veci, ale česká Mafia mala tiež koniec hodný dlhej úvahy, a hlavný hrdina na konci umrel. Podstata tejto myšlienky spočíva v tom že som bol naozaj smutný z hrdinovej smrti, a jeho slová ma donútili premýšlať, ale NEBOL SOM Z KONCA ZHNUSENÝ A NEMAL SOM POCIT NENÁVISTI VOČI NEMORÁLNOSŤ SPOLOČNOSTI PODANEJ AUTORMI, a to som mal prsím pekne 12 rokov. Môj názor.
-
Mě se teda nelíbilo že jsou všechny konce téměř totožné.. jen se mění barvy a pár dalších drobností.. to mě naštvalo asi nejvíc... Myslím že by měli ty dopady jednotlivých rozhodnutí být vyobrazeny více rozdílně a více do hloubky... nemyslím teď teda to co která postava dělala... ale myslím tím v globálním měřítku... Třeba ukázat jak vypadá společnost po sintetické symbióze.. jak vypadá společnost uvržená do doby bez strojů a tak dál... stačil by jen krátký náhled s komentářem... ale pokaždé to dopadlo stejně tim že posádka Normandy přistane na nějaké zalesněné planetě... a že teda buď se reapeři vypnou nebo se zníčej... a pak se pokaždé zníčí Mass Relay... Já bych uvítal větší rozdíl v těch koncích a taky nějakou představu o tom jaký to bude mít dopad na galaxii...
-
a samozřejmě bych rád viděl po konci jak to koexistuje s mými rozhodnutími... třeba jako že Krogani začnou/nezačnou válku a podobně... vidět jak ta moje rozhodnutí ovlivnila nějaké události i po sebevražedné misi...
-
-
Jak by mohli zacit valku, kdyz umrou hlady na Tuchance?
-
-
hlad je jeden z hlavních důvodů proč válku začít... a když máš hlad tak bojuješ o život.. je známé že válečníci kteří neměli na vybranou měli větší úspěch v boji...
-
-
Ano, az na to, ze nemaji zadny zpusob, jak se z te Tuchanky nejak dostat. Vis, na konci ME3 udelaly mass relays booom.
-
-
-
-
"Nicméně, motiv boje syntetického života s biologickým je jedním z nejsilnějších leitmotivů celé série."
Leitmotiv celé serie je zastavení Reaprů, ne konflikt synthetics/organics. A i tak je S/O konflikt podáván stylem takovým, že spolupráce a koexistence je možná. Rozhodně ne stylem, že dříve nebo pozdějí S kompletně vyhladí O.
"Nejvíce jsem se bál objevení myšlenky, že reapeři jsou také bytosti a proto si zaslouží teoreticky žít."
Tohle mi teda taky přijde jako myšlenka k filosofování. :-P Ve druhém a třetím díle se dozvíme, že Reapři jsou vlastně organické rasy, zachovány v podobě Reaprů aby nebyli vyhlazeni syntetickou formou života. To je jeden z hlavních argumentů Catalystu/Starchild, argument že vlastně chrání organický život. Tím, že je zabíjíme tak vlastně pácháme genocidu na staršich civilizacích. A tím, že je Starchild řídí se ukazuje, že jsou spíše jeho otroci. Nevíme jestli cyklus vykonávájí z vlastní vůle, nebo jestli jsou jen naprogramováni ho opakovat. -
http://4.bp.blogspot.com/-B3e2bFEGviQ/T1n_sdSZwpI/AAAAAAAAFTM/uJY89qvsPSI/s1600/dafuq-did-i-just-read-meme.jpg
-
Nevím co se vám nelíbí. Takhle krásně barevně vykreslenej konec sme tu dlouho neměli. I když já bych radši černobílej.
-
-
To je pravda, barevně prokreslenej byl až až :D
-
-
R: To bude dobrý Neile
N: Asi ne Ricku..mám strach zapnout PC. Je v něm zlý duch
R: Měl bys tím hulením přestat
N: Viděl jsem barevné konce
R: To byl konec ME3 Neile
N: Aha
N: A před tím byl tam Jar Jar
R: Star Jar -
Me pride uzasny, kolik se toho at uz v clancich, nebo v diskusich o ME3 a hlavne jeho konci napise. To je uplne uzasna (i kdyz asi ne uplne planovana) reklama. I takove ja, kterej by jinak ME3 vubec nehral. Si ho kvuli tyhle kontroverzi musim poridit a presvedcit se sam :)
-
Teď hraji ME1 a je mi docela líto, že ve stejném stylu (prozkoumávání planet, soubojový systém, ME1 je víc sci-fi) není i ME2 a ME3. Přesto jsem celou sérii hodně užil, až na ten špatný konec.
Docela mě děsilo před vydáním ME3, jak byl prezentován. Demo bylo špatné. Hlavně mi vadil ten kluk (přišlo mi to laciné) a to jsem ještě netušil, že zničí celý konec.
A i kdyby v tom konci bylo něco víc, tak se Bioware nemůže divit, že se na ten konec nadává, když ME3 prezentovali zcela jinak(kdybych nehrál předchozí díly, tak bych si podle reklam a dema řekl, že je ME úplná blbost).