Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Tleskám rozumnému názoru paní Toledano. Ono to dává smysl i ekonomicky - v tak konkurenčním prostředí, jako je herní průmysl, a v prostředí hospodářské krize si nikdo nemůže dovolit nezaměstnávat ženy jenom proto, že jsou ženy. Je potřeba zaměstnávat ty nejlepší bez ohledu na pohlaví, protože ti nejlepší vytvoří kvalitní PRODUKT a kvalitní produkt přinese zamýšlený ZISK. Nemyslím si, že by kterýkoliv větší vydavatel měl tak blbý management, že by dopustil, aby sexismus pokřivil gender ratio podobným způsobem NA ÚKOR VÝROBY KVALITNÍHO PRODUKTU. Daleko přijatelnějším vysvětlením je to, že špičkových žen je jednoduše málo - a tady Toledano říká ženám, aby se téhle kariéry nebály. V souvislosti s tím mám podezření, že některé ženy, které si stěžovaly na hrozný sexismus, prostě jen nebyly dost dobré.... (kolik jich bylo z celkového počtu, to nevím, ale zato vím, co dokáže říkat propuštěný zaměstnanec nebo zaměstnanec, který odešel, protože mu nedali to, co chtěl).
  • janchor
    Tleskám tvý logice a vědecký metodě. /slow clap
  • janchor
    Co chceme? Já osobně herní průmysl, kde spolu koexistujou hry pro tolik cílovek, kolik je na zemi pohlaví a etnik a náboženskejch vyznání a estetickejch preferencí. Některý se budou prodávat víc, některý míň, ale nabídka se nebude omezovat na základě stereotypů, který dávno přestávají platit (holky nehrajou! holky si chtěj hrát jen s panenkama!). Co nechci, je herní průmysl, kterýmu z prachobyčejný setrvačnosti dominuje pubertální pohled na věc - ten mě totiž nebaví především proto, že mi přijde nevkusnej a hloupej.

Když to dokázaly jiný kulturní odvětví, neexistuje důvod, aby to nedokázaly hry.
  • Mimochodom, toto je clanok o ZENACH...ktory by mal prirodzene pritiahnut zensku pozornost a preto cakam, ze v tejto diskusii bude logicky viac zien ako muzov (kedze predsa podla statisktiky je hracok 50%). Preto prosim, ak ste ZENA, dajte mi plusko, ak ste MUZ, dajte mi MINUSko, aby sme vedeli, ci je vas tu naozaj viac.

DAKUJEM
  • Možná by nebylo od věci si článek přečíst než na něj začneš rozhořčeně reagovat ;)
  • Kozy
    Takže když se ti líbí holka už je to trolling, no to jsme to pěkně dopracovali
  • Viktor_H
    "hrani her je normalni zabava " - Zkus se na to podívat z pohledu odmítavé, a proto převážně nepoučené společnosti (všimni si, že největší nepochopení pramení většinou ze strany těch, kteří o kritizovaném tématu skoro nic nevědí, souvisí to s tím, že obyčejný člověk chce vědět, kdo má pravdu, kdo je hodnej, kdo zlej, prostě černobílost). Co to těm lidem vlastně vadí? Určitá část jejich problému bude souviset s jejich přesvědčením, že ti to kromě samotné zábavy nic nedává... Vem si to takhle: po práci jdeš a) do posilovny, zaběhat si apod. b) číst odbornou literaturu/literaturu faktu/uznávanou beletrii c) pomáhat bezdomovcům do útulku atd. Jdeš sice za "zábavou" = relaxuješ, ale přitom děláš něco užitečného (nějak se obohacuješ/rosteš) či dokonce záslužného (polívka pro bezďáky). A teď si vezmi, co si asi tak lidi myslej o hrách... A to si bude muset každej z nás hráčů upřímně sáhnout do svědomí a určit, nakolik zabíjej čas/pouze se bavěj, případně nakolik jim to dává něco víc (ať už je to cokoliv). Jedinej rozdíl mezi chlastáním a hraním her z hlediska kontoverze je ten, že první je zažitější = normálnější = obvyklejší... A samozřejmě stereotyp, že ač je chlastání spíše neřest, pořád je alespoň záležitostí dospělých.

Hry si v první řadě musí vydobýt status činnosti, která je něčím víc než čumění do zdi/na Ordinaci v růžové zahradě a flákání...
  • Keby televizie vyrabali len telenoveli, tak by som sa na telku prirodzene nepozeral ;). Lenze to by boli magori keby take nieco spravili a pokusim sa otazkami odpovedat, ze preco by boli prirodzene magori.:)

Ok, tak proc si myslis, ze televizie nevyrabaju len telenovely? A vysielaju povecme aj sport? Preco v televizii vysielaju aj hokej?.... M?....Odpoviem - lebo ma sledovanost, je tu po nom dopyt, a tie televizie z toho dopytu prostrednictvom reklam (sledovanych reklam) vedia zarobit.

A preco sa nevyrabaju len cisto zenske hry?? Aj ked nejake by tu boli, ala Sims napr. (mimochodom, preco zeny hraju radi Sims?... Lebo je tam velka zlozka o vztahoch, rodine a podobne BTW - jednoducho rozdiely medzi pohlaviami su, a tie urcuju aj tie disproporcie na pracovnom trhu....) Odpoved o hernom priemysle len s cisto zenskymi hrami necham uz na Tebe.

A este dodam, ze nie kazda hra ma zobrazene zeny len v nejakych plochych archetypoch, pri realistickem RPG su aj zeny "realisticke"... Toto je tu cele proste na vode diskusia, postavena na umelom vytvarani problemov a nejakych par pozerov co videlo v Halo 4 polonahu Kortanu... ;) popripade nejakej zene co ma asi vela casu a malo sebavedomia vadi, ked Mario zachranuje princeznu lebo je to strasidelny a diskriminujuci archetym zeny v nesnazich... :), lebo sak zena v nesnazich? Nikdy! :)...

Hovorim, zakazme rozpravky o princeznach, zakazme proste vsetky filmy, kde ma nejaka zena problemy aby nahodou nevyzerala slabsia ako muzi, zakazme vystrihy, zakazme modelky... atd atd :) Proste pokrytectvo nad pokrytectvo... Aha vy nic nechcete zakazovat :D...tak co chcete? :)... Ako som uz v minulen diskusii povedal, podla mna tu niektory chcu mat len plnu hubu jalovych a pokryteckych kecu aby vyzerali chrumkavo... Atd atd atd, uz som o tom napisal tolko, ze mozno aj na nejaku tu kapitolu v knihe by to bolo :)
  • Viktor_H
    Navíc, co si bude povídat, nejsme na západě...
  • N7N7
    Ano, pěkná a svlečená, to samozřejmě beru *2*, ale mít nějaké společné zájmy také není od věci.
  • Telenovely jsou televizní žánr, ne médium. Kdyba televize vyráběla a vysílala jenom telenovely, to by se ti líbilo? Asi ne, co...
  • Viktor_H
    Bioware je všeobecně hodně oblíbené mezi hráčkami a MMO také. Chtělo by to tedy srovnání "celoplošné" (v rámci AAA kategorie, případně hack'n'slash) Co jsem měl možnost zabřednout do nějaké konverzace při hraní SWTOR, většinu holek bavila "práce v guildě" - pomáhat ostatním, organizovat, crafting, v bojích převážně heal... Neřekli mi to samozřejmě explicitně, ale tak nějak mi to z těch hovorů vyplynulo. Trochu tam vidím tu analogii s "ženskou" rolí (ano, je to klišoidní).

Tím samozřejmě nijak nechci naznačovat, že takhle to globálně prostě "je", jen se dělím o svou naprosto subjektivní zkušenost. Z toho taky plyne, že vůbec nezpochybňuji, co říkáš... Jen by to chtělo nějaké objemnější info.
  • Neda me to nereagovat. Videl bych to tak sou zeny schopne a neco umi a delaji to a nemaji touhu to nejak prezentovat navenek.Pak sou tady kravky jako tady v EA rozumi tomu jak ....... pastve ale hned je to sexismus.Tak at zaleze do postele nebo do postele tam nic nezkazi
  • Inak to je tiez pravda, mne sa v MMOckach tiez veeelmi casto stava, ze narazim na idiotov co tam spamuju forum, alebo zacnu hrubo nadavat a podobne. Je to dokaz nejekaho sexizmu?... Podla mna to je dokaz proste skor idiotizmu niektorych nevyburencov... Potom sa necudujem, ze zena ked narazi na takychto ludi, bude "trpiet"... ale aj my muzi rovnako "trpime" ked narazime na debilov. To je proste normalne.

A BTW, mne sa dokonca zda, ze kopa hracov, by uvitali zenu hracku. Ak chalanovi hracovi, povie nejaka baba, ze hraje hry, vacsinou nasleduje hned prijemne rozrusena reakcia a zaujem zo strany chalana o danu hracku stupa. TO je si mozne vsimnut si napr. aj v tejto diskusii....
  • Hráček žen je možná 50pct, ale co hrají? Hry, které tu běžně recenzujete asi moc ne. Spíš hry typu sims, nebo "oddychovky" na FB/telefonu.

Programování hry je dost vytěžujíc činnost, a tedy spoustu z chlapů co to dělá asi nemá úplně optimální rodinný život. Tedy jsou dost nevyboření....
    A mimochodem - v podcastu jste zmiňovali oplzlé narážky na ženy v MMO. Úpřimně pochybuji, že se takhle chová většina. Ale nevyboření náctiletí bez špetky slušnosti jsou slyšet holt hodně.... A mají dost času o tom všude psát.
  • Atraktivní protže hraje hry? No vidíš a já si myslel, že je jedno jestli holka hraje hry, nebo ne, hlavně aby byla pěkná a svlečená *3*
  • Este ma napadla jedna dolezita suvislost. A to fyziologicka. Je dokazane, ze zeny, su statisticky ovela viac empatickejsie nez muzi. Maju tuto schopnost jednoducho viac vyvinutu. Je to dane tym, ze v priebehu vyvoja ludskeho pokolenia bola pre zenu dana prirodzene jedna uloha, ktora muzovi dana nebola, uloha-matky. Matka potrebovala mat schopnost, ktoru by vyuzila pre porozumenie jej dietatu, teda k tomu, aby vedela ako sa to dieta akutalne citi, co potrebuje - preto su zeny ovela viac empatickejsie. To je skratka fakt.

Tieto veci maju dost spolocne s vyvojom mozgovych hemisfer... Kde napr muzi, ako lovci maju vyvinutejsiu (myslim) lavu hemisferu, ktora je zodpovedna viac za analytickejsie, logickejsie myslenie, vhodne pre exaktne vedy... Aj preto, je na matematicko-fyzikalnych, ci informatickych skolach ovela, ovela viac muzov. Analogicky, na humanitnych oboroch, ako napr psychologia, je OVELA viac zien... Chce tu snad niekto teraz kricat, ze na humanitnych skolach je akysi sexismuz, a ze muzi su tam diskriminovany!?, a preto sa tam boja ist??????

Opakujem, zeny nie su na informatike a vseobecne v programotorskych poziciach preto, lebo sami nechcu resp. si svoju buducnost predstavuju inak... nie pre nejaku vymyslenu diskriminaciu.

Ja som vystudoval informatiku, poznam odtial vela zien s ktorymi som sa o podobnych temach rozpraval, a az na jednu mi kazda! potvrdila, ze pocas studia zazivala obrovsku podporu a zaujem muzov,(samozrejme nie kazdej to bolo prijemne) casto sa im napr. stalo, ze niektori chalani im chceli pomoct, dokonca za nich spravit ulohu, zdravili ich na chodbe neznami ludia, popripade ak mala meniny, tak jej blahozelali ludia ktorych si ani nepamatali a podobne. Ja som tam skratka bol, viem o com hovorim. A viem, ze zena, je v kolektive plnom muzov, zvlast ak je ten kolektiv inteligentni - co informatici niekedy su ;), velmi vitanou a vsimania si hodnou osobou. Dokonca sa da povedat, ze chlapi v takom kolektive prirodzene superia o pozornost zeny. Nie raz sa mi stalo, ze sme si vyberali clenov timu na projekt v skole, a ten nas tim sa mi rozpadol preto, lebo nejaka spoluziacka si v pohode vedela tych mojich kolegov vytiahnut, a oni aj napriek dohode s nami, chceli pracovat radcej s zenami. Prirodzene, a len usmevne :) - nerobil som z toho vedu. Tak isto aj v praci....
    Cely tento problem je to velmi, velmi nafuknuty a naivny.

Dalej - Problem je aj v tom, ze ludia su dnes rozny. Ako tu spravne niekto napisal, v takmer kazdej spolocnosti najdete "magorov". A kludne sa moze stat, ze nejaka zena prirodzene! neuspeje, nie koli tomu, ze je zena, ale koli tomu, ze skratka tam bol niekto schopnostami lepsi, a hned ako dovod svojho neuspechu vidi diskriminaciu, a to ze je zena a podobne... Potom to niekde postne, a par "pozerov" sa na to nachyta budu to uvadzat ako nepriestrelne argumenty.... Skratka pre mna je toto jedna velka bublina, nechal by som tomu prirodzeny vyvoj, a uz vobec by som netahal nejake zenske chute, ci maniere do jednoducho majoritne muzskej zabavy - ja tiez nechcem aby sme v telenovelach boli vykresleni realisticky - pretoze mi je to srdcecne jedno, a nechcem teraz kazat zenam, na co sa maju pozerat, a co ich ma bavit... Porpripade ine rozumy rozdavat, mysliac si, ze len ja mam na svete pravdu... HOWK :)
  • Je tohle trolling, nebo... ?
  • No, nejsem si jistej, ale ve speciálních jednotkách jsou podle mě ženy leda tak ve filmech nebo PC hrách.
  • Vono je to nakonec stejně hlavně o lidech, na blbce nebo krávu co nezná míru narazíte všude takže ten sexizmus bude asi pořád. Zbytek už je na ženách. Skutečně beze srandy by mě docela zajímalo jak by taková hra pro ženy od žen vypadla.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit