Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • reakce na poslední odstavec: Myslíš, že vývojáři nepochopili svojí rodnou řeč? Nekompletní se neřekne anglicky "bad" ale "incomplete" potažmo unfinished ("nedokončený")...todle bude špatná doměnka
  • Reakce jen zhruba na první půlku 1. odstavce...a to: platit přes litr za hru, abych si u ní domyslel konec je fakt argument k pokukání...to to Bioware mohl utnou po misi na základnu cerberu...s běžícím epilogem: "a teĎ vlítnete na Reapery a zbytek si domyslete"
  • Souhlasím s autorem ohledně konců. I mě se líbily původní konce, protože byla zábava porovnávat svojí verzi s verzemi ostatních. Ve výsledku hráči vlastně dostali to, v co ani nedoufali, jelikož každý ten konec pochopil jinak (samozřejmě si i zvolil jinak), tak má hra vlastně nekonečno různých konců, znichž jsou všechny ve fantazi každého z hráčů. Je pravda, že i mě se postesklo, když trilogie skončila, vlastně při hraní jsem neměl dobrý pocit z celého třetího dílu kvůli univerzalitě a zjednodušení herních principů. Teď, s odstupem času, ale vše hodnotím velmi pozitivně, protože nakonec to nebyla až tak "hra pro masy." Nechci se nikoho dotknout, ale IMHO všichni co si stěžovali na konec ME ho prostě a jednoduše nepochopili a chtěli vše vidět tzv. "černé na bílém." Rozšířený konec je podle mne jen vysvětlení pro "pomalejší" jak to mohlo dopadnout, ale přesně jak autor tvrdí, jistým způsobem usměrňuje a konkretizuje konec, což je v rozporu s původním úmyslem, kdy si konec utvoří hráči.

Například konec kdy Shepard převezme kontrolu nad Reapery jsem pokládal za velmi riskantní, protože "co když je nedokáže ovládnout a je to past, kdy se změní v jednoho z nich?" V tomto konci zároveň hlavní hrdina ztratí lidskou podstatu, takže "lidský" pohled na věc zde ztrácí význam, takže mi tady vyhovovala "nejistota" původního zpracování. v Extended Cut jsem se dočkal toho, že "zmáknout" Reapery je vlastně hračka, stačí mít jen účel/cíl (což měl Illusive Man také a také měl velmi silnou vůli, když mohl velet Cerberu).

Na druhou stranu se mi velmi líbil Synthesis konec a zajímalo mě jaký to bude mít dopad na galaxii. Zde jsem uvítal rozšíření a každou sekundu stopáže navíc jsem doslova hltal. I přes rozšíření mi takový "zákrok" přijde jako skvělá filozofická úvaha a musím uznat, že tímto koncem si mě tvůrci získali. Navzdory průměrnému zpracování třetího dílu a vesměs podprůměrném technickém zpracování konce se dobíráme k takové myšlence, která nabourává samotnou podstatu života, což samozřejmě titul pozdvihuje na mnohem vyšší úroveň a jen doufám, že jednou vyzraje a stane se kultem.

Dále bych podotknul, že (a to je čistě moje spekulace) všechny konce jsou vesměs pozitivní protože si hráči stěžovali na to, že jsou konce špatné (jako nedodělané, neúplné), což se anglicky řekne bad (=zlý). Co když to autoři pochopili jakože konce jsou všechny moc negativní a tak do každého přidali i něco k dobru (opravení a odlet Normandy, použití Reaperů k dobru, poučení z války za účelem trvalejšího míru atd.)?
  • Nestěžuju si. Alespoň se za něj nestydím (viz anonym). Nicméně Danger používám už od HL1 a kde ho nejde mít, tak improvizuju:-) Pořád mi to přijde lepší než kdejaký honza1998.

Ale názor ti neberu, koneckonců je mi to šumák:-) Spíš mě zajímá někdo se zájmem dát si občas pár gold challenge.
  • Ten Nick nie je až taký zlý. Videl som aj horšie. A bud taký láskavý a prestaň si robiť z druhých posmešky, lebo ten tvoj nick tiež nie je bohviečo. *3*
  • trapnejsi nick uz na tebe nezbyl? *5*
  • Mimochodem, nehraje tu někdo MP? Bohužel jsem nenašel žádné jiné forum, kde by se cz/sk hráči domlouvali a hrát gold challenge v public games.. no ne vždy narazíte na schopné hráče, nebo se často někdo odpojí a je smutné dohrávat desátou vlnu ve dvou:-)

Můj nick na originu je kdyžtak "Lord_Danger".
  • Vůbec nechápu, proč nebyl konec trojky udělán ve stylu "suicide mission"...ale jen jako standartní mise...zahrajte si první misi prvního dílu a misi v Londýně...kdo najde alespoň tři rozdíly vyhrává zlatého bludišťáka
  • FreelancerSVK
    No control ending je utópia ak bol Shepard paragon, inak je to v podstate diktatúra. Aj keď o tom svedčia len dve alebo tri zmenené vety v tej konečnej slideshow. A odmietnutie tam pridali, pretože to veľa hráčov chcelo, ale samozrejme, že nemohli nechať Reaperov prehrať. A zmysel to má, pretože Shepard (resp. hráč) nevie dopredu, že ak by neodmietol tak by to skončilo lepšie. Myslí si, že má šancu alebo aspoň umrie s vedomím, že si nenechal prikazovať od nejakej vyspelej AI.
  • Já bych si to vyložil po svém. Třeba mi napadlo : Tvůrci Reaprů mohli být první AI která revoltovala a ve výsledku prvního boje s organiky chladně vypočítala toto. KDo ví.. možností tam je hafec.. ALe od toho ten konec už nebyl. Čím víc znáš odpovědí, tím víc je otázek.
  • azaroth
    Zakončení Mass Effektu je pro mě promrhaný potenciál. Přišlo mi to laciné, odfláknuté. Obsahově v pořádku, ale to provedení. A nová verze přidala screenshoty a sebrala fantazii.

Souhlasím s článkem, že nové zpracování udělalo ze tří zajímavých voleb dvě dobré a jednu OK a jednu nesmyslnou. Moje původní interpretace konců: ovládnutí = Shepard diktátorem; syntéza = Borgové, v podstatě to samé, jako přepsání Gethů; zničení = konec všech praček. Nově: ovládnutí, syntéza = utopie; zničení = "Sakra, proč ten Shepard nezvolil utopii, teď si jí musíme udělat sami." a odmítnutí by dávalo smysl, kdyby nebyly volby utopie, utopie a skoro utopie.
  • na fifu mi nešahej kjp
  • Říká člověk co doma hraje srač*y tipu FIFA aka parta gayu běhá po trávě, nebo WoWko přebarvené směšné univerzum od blizsrá*e
    ME je sice celkem býda ale CoD toje uplnej fekál a hrajou to jen postižený děcka s cig*nskejch rodin
    PS: můj příspěvek neobsahuje žádné rasistické narážky na veleváženou menšinu kterou mám pochopitelně rád stejně jako zbytek naší české republiky a tudiž nevidím jediný důvod být jinak poctivím a slušným cenzorem (který mimo jiné ve vlastní moudrosti zakázal slovo stří*at) zablokován nebo rovnou udán na nejbližší pobočce Veřejné bezpečnosti.
  • Teda, já považuji i Kreiu ze dost černobílou - sith toužící po moci a pomstě, jen je na poměry sithů docela příčetná.

A ohledně toho že Revan používá světlou i temnou stranu síly - sithové nemají zakázáno používat světlou stranu, jen je to pro ně obtížné, protože techniky světlé strany vyžadují vyrovnaný stav mysli kterého pro ně není vůbec snadné docílit. Sith je prostě jen ten, kdo odvrhl sebeomezování spojené se světlou stranou. Koncept čehosi jako Gray Jedi mi do toho univerza vůbec nesedí (pokud lze bezpečně používat sílu i bez sebeomezování pak cesty jediů i sithů nedávají smysl).
  • Kronoss1
    Revan - Jedi - válka - Emperor - Sith - bez vpomínek - znovu Jedi, i když jiný - letí na Dromund Kaas - stále prožívá výpadky paměti - paměť se mu vrací - používá jak DS tak LS = Revan - Sith i Jedi v jednom, dalo by se říci, tzv. Grey Jedi.

Edit: Samozřejmě můžeme opět rozvést jednotlivé kapitoly jeho života a i kdybychom se neshodli, tak se určitě shodneme na tom, že Revan je BOSS.
  • Kronoss1
    Ty chceš být snad ta sv*ně Joffrey?? To snad ne!

SPOILER: Ještě, že umřel.
  • Kronoss1
    Tak určitě ... ne.
  • Eh co je na Revanovi nečernobílýho? Pořád je to jen LS vs DS, to že se můžeš DS vzepřít a dostat druhou šanci z toho nijak nevybočuje, Vader se taky nakonci vrátí k LS. *4*
    A s Kreiou máš samozřejmě pravdu, ale je to vyjímka potvrzující pravidlo.
  • Kronoss1
    Není jen černobílý. Vezmi si například Revana - mimochodem moje nejoblíbenější postava společně s Yodou a Obi-Wanem.

Edit: Kreia taky není černobílá.
  • Cahire universum SW je proste cely absolutne cernobily, LS vs DS, tam žádnej pomalej přechod nehledej, jednou přejdeš k temné straně síly a už nebudeš mít problém se zabitím čehokoliv. *1*

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit