Novější Starší

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Mno vidis, treba si nenajde tolik hracu mezi PC, pokud to nejsou lidi TES = must have. Ale najde si dost lidi na konzolich, protoze neni zrovna hodne MMORPG na konzole.
  • Ano a bohuzel je v urcitych chvilich silnejsi.. Osobne mam, ale rad na hrach Luky, takze me to tam moc nesedlo, kdyz mi "narvali" kus do ruky, hned jsem ho vymenil za malicko slabsi luk :)
  • Co si pamatuju, tak ve stařičkým Gothicu za mnou panáci občas lezli a hladovej vlk rozhodně řeku přeplaval, což by ten ze Skyrimu neudělal. Jasně, bylo to v jiným měřítku, rozloha obou her se nedá srovnávat, ale to se nedá ani můj starej AMD Duron na 1 GHz s core i5 a stejně tak GF 5700 s GTX 760. A kolize snad hrozí i hráči samotnýmu, nejenom NPC. Propadnout texturou není v zabugovanejch hrách problém. Tím šplháním jsem myslel skákání právě na (nikoliv přes) překážky, šplhat v TES totiž vážně nejde. Což budí otázku, kolik modelů šutrů ve Skyrimu skutečně je. Snad jich neni takový množství, rozhodně to neni nutný při vzhledu Skyrimu, aby museli pro AI vytvářet tolik programování navíc. řeč je o půlmetrovejch šutrech u cesty, který jsou pro AI Skyrimu nepřekonatelnej problém. Přeplávání potoku stranou, to už jsme viděli v open world hrách několikrát, že jde, nikoliv ovšem ve Skyrimu. A pokud to skutečně nejde, nemaj dávat do hry tolik objektů, který AI nezvládne řešit i když pro hráče je interakce s nima naprosto banální, jakože třeba 1x zmáčknout tlačítko pro skok. Vypadá to směšně.
  • Tak osobne verim, ze lidi co maji konzole si to radi poridi, uz jen proto ze vlastne MMORPG pro konzole prakticky neni. To je asi jedina revoluce.. :)
  • Taky diky za reakci z bety, osobne jsem se tam nedostal i kdyz jsem daval registraci uz nekdy na zacatku minuleho roku tusim v lednu.. Ale presne tohle co popisujes jsem citil uz tech poslednich ukazek ESO, jak krasne nascriptovany to meli. Jak mezi sebou bojuji 1v1 blizko hradu aby ho dobyli. Nebo je tech 5 viditelnych skillu na liste a jine veci patrne z gameplaye a predvadecek. Jeste jednou dik za popis aspon vim, ze zatim budu hoooodne zdrzenlivy a rozhodne do toho nepujdu na zacatku a klidne si pockam par mesicu..
  • Dik, to mi staci, abych se na to vybodl a vymazal ocekavani. Nehodlam uz podobnejma kravinama ztracet cas. Dokud neprijde neco opravdu inovativniho, tak na mmo kaslu. WoW mi stacil, po nem uz prichazej krome AoC jenom slaboucky odvary. Cekal jsem konecne kvalitni MMO a misto toho prichazi jen zdimacka prodejnich uspechu elder scrolls, at jdou do plcl.
  • Nemyslím si, že by Dark Souls nebo Age of Conan nějak překonali Skyrim v umělecké sféře. Dark souls má pěkný koncept arty, nakreslený běžnou technikou (dig. concept artům s CIV V se to podle mne nevyrovná). Spousta jejich imaginace je ale velký kýč a někdy je to zbytečně přehnaný. Ale spousta nápadů je super. Skyrim zase není moc nápaditý. Na druhou stranu v datadisku Dragonborn se docela slušně předvedl.

Mně je například potom Skyrim příjemnější samotným naturalistickým světem a nějakým smyslem pro reálnost. Dark souls jsou hříčka a to prostě nastavuje mantinely toho univerza dost blízko.
  • Ovšem i Neverwinter Online má někdy své F4P mouchy (někdy až stereotypní grind, náhoda u lockboxů) a navíc zatím nenabízí tolik endgame obsahu. V zásadě ale Cryptic ve hrách co jsem od nich zkoušel (NWO, STO) má model nastavený natolik dobře, že nemusíš vydat vlastně ani korunu, pouze čas. O té spoustě malých non-AAA se nemá cenu bavit, tam to je prostě postavené na "zaplať za vše" - klasický grind a P2W, asijský původ se zapřít vážně nedá *1*
  • Není ten ruský mod Fallouta pro předělání do online nakonec lepší ? .... Nechci hýkat ale k placení by muselo TES online přidat půlku známého offline obsahu , jinak to smrdí brzkým krachem .
    Tam kde si vás záská Schwarze Auge/ Drakensang už papírovým manuálem , tam TES musí přidávat couvající draky a hrdelní zpěv .... sestupná tendence TES je víc než zjevná .
  • PLANETSIDE 2. Zavře ti tato odpověď ústa a zaváže ruce, aby si tohle nevytahoval v každé diskuzi o MMO? *3*

Co je to dobrý MMO, dobrý platební model atd.? Každému sedí něco jiného.
  • Šplhat neumí ani hráčova postava - to bohužel v TES sérii nejde. Je to fail, ale je to tak.

Nejde o banální věci, věř mi a že jsem se toho "naprogramoval". Skákat neumí, protože neví, kdy skákat. Souvisí to se způsobem programování AI - uměli by skákat jen tam, kde by si jim výslovně řekl, že to mají udělat. Např. i sednout si umí jen proto, že se jim řekne, kde si můžou sednout a nesednou si nikde jinde. Tohle je ale problém open world her obecně.

To samé u pohybu NPC. Existuje několik způsobů, jak se dělá cesta pro AI. Ve Skyrimu zvolili systém navmesh cesty. Ta vymezuje místo, kde se smí pohybovat NPC a jak se má chovat. Tahle cesta ovšem musí kopírovat kolize objektů. Proto na kámen NPC prostě nevyleze, protože ten kámen má určité kolize (většinou ve tvaru kvádru) a za kolize cesta nevede - došlo by k zaseknutí NPC, nebo k jeho interakci s kolizí a např. k tzv. "propadnutí texturou", jak se občas říkává. To je obrovské riziko, proto to nejde. Pokud by si chtěl přidat třeba to skákání, aby NPC skákalo přes překážky, vylezlo na kámen, strom apod. a to bez omezení, chtělo by to nepředstavitelný výkon HW. Takové AI nemá žádná hra a dlouho mít nebude. Proto je o tolik jednodušší udělat koridorové hry - tam lze cestu NPC jasně vymezit všetně akcí typu tuhle máš plot, tak ho přeskoč nebo podlez. To by ve skyrimu nefungovalo. Ono by šlo u každé překážky říct "hele, tady udělejt tuhle akci", ale bralo by to velmi mnoho výkonu, jak jsem psal. Tohle nejlépe člověk pochopí, když se zabývá třeba "čištěním" cest pro AI. To se dělá pro zlepšení chodu hry. Stačí totiž jen trochu zapomenutého (tedy navíc) navmesh a výkon jde dolu. Teď si představ přidat do hry o tolik více navmesh prvků! Nepředstavitelné.

AI třeba ve skyrimu nefunguje tak, jak si hráči myslí, že funguje, nebo by mělo fungovat. NPC má vymezený prostor pohybu, přesně určené akce na přesně určených místech, pak může mít event akce typu "v noci si jdi lehnout" a lehnutí je zase dáno přesně místem - NPC si nemůže lehnout kdekoli + různí hráči by řekli nascriptované akce od prodeje zboží po vykonání akce na přesně daném místě v přesně daný čas (quest event). AI není takové, že by se pustilo do herního světa a nechalo se být - na to prostě nemáme (ne pro případ, že chceme mít příběhové RPG). U Skyrimu je ještě taková "libovost", že NPC neumí správně použít lektvar a kouzlo. To ale opravují modifikace.

Mě boj ve Skyrimu baví, protože používám řadu modifikací. Ty boj dělají obtížnější - jde o výzvu a to mě právě baví. Boj je pak opravdu na život a na smrt a každá akce je důležitá.
  • + Nedá se potápět. Jak jinak. V TES SP hrách to jde - tohle je ale MMO, takže to zákonitě nejde. Další zjednodušení.

Svět je extrémně instancovaný. V Morrowindu jste mohli jít po světě zcela volně bez nutnosti přes nějaké NPC cestovat dál - z instance do instance (výjimkou byly datadisky). V Oblivionu totéž, akorát města byla instancována - bylo to kritizováno, ale bylo to přijato. Skyrim stejné jako Oblivion. Každopádně základem TES byl volný pohyb po krajině a pocit z otevřeného světa. V TES Online toto není. Svět instancovaný stejně jako v Guild Wars 2. Další herní prvek z TES, které v Online verzi chybí.

Vytváření postavy je taky osekané oproti single player TES hrám. Postavy pak vypadaj jako gumáci - nepůsobí věrohodně. A co bych já čekal u MMO je větší výběr účesů, fousů atd., neboť od Online verze bych jaksi čekal, že dá hráčům možnost se více odlišit, aby po světě neběhali klony. No a ono ne a možnosti jsou ještě horší než v SP verzi.

Nebudu to trápení už dále prodlužovat a zcela narovinu vám řeknu své první dojmy:
    TES ONLINE JE TRADIČNÍ MMO, JAK JE VŠICHNI ZNÁME, SE SKINEM TES. Je to jako byste si vzali nějaké MMO - si vyberte z dlouhého seznamu - a předělali skiny postaviček a k tomu hodili nový "svět". Je to jako byste starou bábu oblíkli do sexy šatu, namalovali jí, poslali jí k nejlepšímu kadeřníkovi. Stejně by to nepomohlo. Pořád by to byla stará bába a bylo by to vidět. Tak to na mě působí. Je to fakt slabota.
  • + Interiéry jakoby vypadly z nějakého MMO ze starých časů. Hraju Skyrim. Jdu do nějakého dungeonu a ten je, jak má být. Chodby nejsou moc velké, dveře tak na lidskou postavu - je to lidská hrobka. Pak zapnu TES Online, vlezu v podstatě do téhož dungeonu - jde o ty staré nordské hrobky - a chodby obrovské široké, místností velké, žádný pořádný detail, všechno působí uměle. Všude spousta světla atd. atd. Kdyby tohle vyšlo jako SP hra, já vám garantuju, že by to drtivá většina komunity odmítla. Ale je to MMO, tak to musí být hned horší než single player. A ještě za to zaplatíte 4000+ Kč ročně. Paráda. *7*

A ty skály. Jde vidět na první pohled, že jde o bloky, které mají vymezovat určitý prostor a ukázat hráči, kde smí být a kde ne. Něco tak špatně udělaného jsem neviděl ani ve starém Morrowindu. Jako vážně se vám tohle líbí?

Rozmístění NPC a jejich reakce nepůsobí věrohodně. NPC stojí tak, jak se sluší na NPC z MMO - nehybně, nereagují na nic. Pokud je k některému připojen rozhovor, je to rozhovor s úrovní zhruba tak Oblivionu - opět fixovaný, nevkusné dialogové menu atd. Oproti Skyrimu krok zpět. Ani nemluvě o systému lootu - zcela průměrný v podobě, jaká je v kdejakém MMO. Zabijete moba a vidíte, že má na sobě zbroj a v ruce drží meč. Ve skutečném TES byste tu zbroj a meč mohli vzít. V TES Online vám z moba vypadne gold, možná něco dalšího, občas zbraň. Tím se zrtrácí to kouzlo TES, kdy jste mohli poraženého nepřítele svléct do trenek.

Ta hra působí prostě příliš jako MMO v tom negativním slova smyslu. Dokonce i hudba je výrazně horší než ze single player dílů.

Na závěr pozitivní věc: Oceňuju, že si konečně v MMO nemusím tahat šípy ze zadku a že má lučištník automaticky toulec. To je to jediné, co se mi v TES Online líbilo.
  • Jo, platí stejný strom schopností. Jen má kuš jiné vlastnosti, jak tu psal kolega. Kuš je v podstatě jen luk s jiným skinem, jiným ammo a jinými statistikami.
  • Nemálo PLACENÝCH datadisků v placené hře! To je mi výhoda!
  • Děláš si srandu? Hrál si vůbec Skyrim? V tomhle MMO promácháváš moby, jako by neměli hmotu a oni ti útok vrací jenom spellem - žádnou hmotností. Když ty ve Skyrimu udeříš do moba, jde vidět, že si do něčeho praštil. A když mob praští do tebe, je to, jakoby do tebe skutečně nějaká hmota udeřila. Nic takovýho v tomhle MMO není. Mob promáchne tebou, ty promáchneš mobem.
  • Upřímně, nedovedu si představit, že s tímhle dokážou uspět. Zatím sice jen 3 hodiny v betě, ale hra jako taková působí až příliš jako MMO. Úplně všechno hráči říká " hraješ MMO!!!". Já hrál Morrowind, Oblivion a Skyrim - momentálně hraju všechny tyhle díly na střídačku (opět) a když to srovnám s TES Online, jsou všechny SP verze mnohem lepší. V MMO verzi je všechno ala MMO - tedy jednoduché. Jednodušší soubojový systém, grafika, interakce z prostředím, atmosféra, krajina.

Jediný, za co by člověk mohl chtít platit každý měsíc je pvp nebo grind gearu. Vynechám grind, který je o ničem. Pvp jsem ještě nezkoušel, ale když se podívám na současný bojový systém v TES MMO, tak ten je dost špatný. V SP verzi hry člověk má pocit, že když bojuje, tak mlátí do něčeho - NPC a mobové mají nějakou hmotnost, odráží útoky atd. Něco takového v TES Online není. K smíchu je umělá inteligence - musíte se přiblížit k mobovi na dva metry, aby vás vůbec zaregistroval, nebo na něj zaútočit. Jako vážně v roce 2014?

Hrál jsem řadu MMO a tohle na mě působí úplně stejně jako ta řada MMO. Není v tom nic víc. Není v tom pocit, že bych hrál něco jinéhé, lepšího, výjimečného.

Budu ještě testovat celý víkend, ale moc se mi do toho nechce. Vidina, že za tohle bych měl platit měsíčně 300+ Kč mi příjde naprosto nereálná a směšná.
  • Nevypadá zle ale podle mně je to parodie na wowko ale zase určitě bude lepší než GW2 a další sračk... co jsem skoušel uvidíme ale spíš to vidím na trial verzy a až pak se rozhodnout
  • walltar
    Hmm tak to potom ano. To je hodně subjektivní věc, která asi nejde lehce obsáhnout jinak, než že si člověk hru zahraje.
  • Nekupuju. možná až to bude mít těch 3 milionů hráčů kteří si to budou vychvalovat. Ale proč bych měl dávat peníze do něčeho co nevypadá nijak vyjmečně. v porovnání s něčím jako Black Desert. A jak říká článek budou si na nás mastit kapsy dokud o něco takového bude zájem ... zvlášť když je dnes tolik výborných F2P her (sice ne mmorpg) a úžasných levných her od maličkých studií.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
Novější Starší