Musíme si promluvit o Dragon Age: The Veilguard
-
Tak to umřeš na špatném kopci. Problém je spíše v té prezentaci aneb
“How do I get to library?”
“Go straight and to the right. By the way, I’m gay”
Btw co si pamatuju, tak inquisition za tyhle woke věci taky dostával bídu. Jen teď to rezonuje společnosti ještě více.
-
Měl jsem na Indianu naprosto stejný problém. Doslova don quijotovská práce a marný "boj". A to nemluvím o totálně nenávistné komunitě na Zingu. Tam je na jeden normální příspěvek cirka 50 toxických.
-
Vztekám? Odkdy je slušně napsaný text se vším respektem vztekání?
Jinak nerozumíš psanému textu, nerdi si nestěžují na sexuální odlišnosti v rámci postav. Kdyby ano, tak by loni proběhl rage na FFXVI. Naopak ta postava byla glorifikovaná jako jedna z nejlepších z celé hry.
Nerdi se vztekají, že ty postavy jsou tam jen proto, aby se splnila povinnost na check listu. Pokud dostaneš skvěle napsanou postavu, která je gay, tak s tím nikdo nemá ve finále problém(až na fanatiky), FF XVI je toho důkazem.
-
Hovořil jsem o situacích. Válka, konflikt, chudoba, atd. je snad v každé fantasy či scifi. Koukni na to video, co postoval Morraw a pochopíš, co jsem tím myslel.
-
Ty kráso. Za tohle někdo platí? :-D
-
Velký dík za tento text. A především pak tento odstavec, který 10x podtrhávám a podepisuji!
"Samozřejmě největší vlna hejtu přišla ze strany youtuberů, kteří se hodně snaží nachytat prokliky na tom, že budou vytvářet kontroverze ohledně „woke“ kultury, protlačování LGBTQ+ a nevím čeho ještě. Přemýšlím, kde byli, když se Iron Bull v Inquisition otevřeně hlásil k pansexualitě, ale v jeho družině se řešilo i trans téma. Kde byli, když už v Origins byl Zevran velmi výmluvný ohledně toho, že nemá preference, zda s ním ulehá muž či žena."
Nenávidět DA:TV za tohle, je doslova klauniáda. Jsem strašně rád, že v tom "boji" nejsem sám a najde se někdo i z českého herního webu, kdo Dragon Age skutečně hrál a tudíž ví, že pestrost party (genderu/sexu) byla v Dragon Age doslova odjakživa. Stejně jako v Mass Effectech, protože na tom si DOSLOVA udělali Bioware jméno. Díky, Aleši! -
To mi vadí nejvíce. Žádný roleplay. Chtěl jsem ve trojce hrát zlého inkvizitora, který bude používat inkvizici a její síly k vlastním cílům. Vůbec. Ani nic špatného nemůžeš ve hře říct. Kde se podělo třeba vraždění postav a společníků. Chybí tomu osobnost jak říkáš.
Ve dvojce jsem ještě mohl být aspoň ten douche psychopat.
-
Preco by fantasy nemohlo reagovat na problemy skutocneho sveta? Ved napriklad Zaklinac je toho plny a kolko ludi ho (aj pre to) zboznuje?
Plus akoze mna by celkom zaujimalo, kolko percent obsahu celej hry realne riesi ci spomina nieco taketo. Jedno, dve?
Ale samozrejme, kazdy hrame to co nas taha, ked teba (a dalsich) toto nie, nastastie je velmi vela inych hier :)
-
...němuž jsem zároveň velmi obezřetný a ne, pořád se mi ten souboják nelíbí), přijde my nesmyslné házet špínu na kolegy. Sice konkurenci, ale kolegy.
Opravme to "my", je tam jak pěst na oko.
Jinak mi přijde, že je to psané pod velkou dávkou emocí. Chápu podstatu stížnosti, ale chybí tomu trochu klidu 😉
-
Jo, máš pravdu. Nikdo nemá právo automaticky vyžadovat klíč k recenzi.
Ale zase na druhou stranu umělé omezení počtu recenzí a názorů jde v zásadě proti zájmům koncových uživatelů (hráčů).
A když někdo jde proti tvým zájmům, tak se ti to nebude líbit. To je prostě fakt. Takže logicky se dá očekávat nějaká negativní reakce od hráčské komunity.
-
Kritika taky zaznívá na způsob mluvy postav, kdy elf se nechová jako elf, nebo trpaslík nemá chování a mluvu trpaslíka. Všichni mluví stejně sluníčkově, používají novodobý slovník. Nejde být zlý charakter, jak to bylo u Bioware zvykem, kdy člověk mohl být totální psychopat. To už podle youtuberu co hru hráli, prostě není možné. Asi to s ideologií trochu přehnali. Uvidíme až hra vyjde, ale nevypadá to vůbec dobře.
-
je paradoxni, ze se soucasne vztekas, ze Ales nema pravdu, a soucasne mu svou reakci dokazujes, ze trefil hrebik na hlavicku.
styska se mi po dobach, kdy hracska a nerdi komunita byla tolerantni a hadala se maximalne, jestli je lepsi Amiga nebo Atari. -
Měl jsem to naprosto stejně a neměl jsem se Zevranem sebemenší problém.
Důvodem bylo to, že spát s mužem či ženou byl podložen fantasy backgroundem - v jeho případě vyrůstaní v nevěstinci, kde se kopulovalo všechno se vším a s tím spojená jeho výchova assassina. Působilo to exoticky, tajemně.
Tyto nové postavy probořují 4th wall tím, že se až moc snaží vcítít do reálných situací, které máme v dnešní (nefantasy) době a proto to nepůsobí tak něják exotičtěji a lákavěji.
Ano, hru jsem samozřejmě nehrál, viděl jsem pár videí, takže to berte s grain of salt. Ale u hry hledám útěk, fantasii, něco jiného a ne to, co má člověk v reálném světě. Takhle na mě ta hra podle informací z review prostě působí a tím přestává být i zajímavá.
-
Za článek díky! Jsem rád, když si tu přečtu na podobně "kontroverzní" téma a spekulace střízlivý zhodnocení.
Mám k tomu jednu drobnou výtku: tenhle článek jde lehce proti tomu, co bylo řečeno u "jak hodnotí ve světě".
-
Chat, is this real? 😀
-
Díky Aleši za velmi střízlivý a trefný komentář! Dovolil jsem si komentovat včera jeden příspěvek od Indiana s tím, že žádná redakce podle mě nemá nárok automaticky na klíč a hned se na mě snesla vlna neuvěřitelné špíny a hejtu, ale já to ustojím.
Věřím, že zhodnotíš hru objektivně, až se k vám dostane klíč. Nikdy nezapomenu na gameplay Inquisition, který jste dělali spolu s Pavlem Dobrovským blahé paměti, a proto si zrovna na tvoji recenzi počkám.
Díky a ať se daří!
-
"Samozřejmě největší vlna hejtu přišla ze strany youtuberů, kteří se hodně snaží nachytat prokliky na tom, že budou vytvářet kontroverze ohledně „woke“ kultury, protlačování LGBTQ+ a nevím čeho ještě. Přemýšlím, kde byli, když se Iron Bull v Inquisition otevřeně hlásil k pansexualitě, ale v jeho družině se řešilo i trans téma. Kde byli, když už v Origins byl Zevran velmi výmluvný ohledně toho, že nemá preference, zda s ním ulehá muž či žena."
Hodně to zjednodušuješ a vůbec se mi nelíbí bagatelizovaní tohoto problému. V rámci tvé inteligence přece víš, že nejde o tom, kdo je gay či není, to absolutně není problém a nikdy nebyl, stačí loni kouknout na FF, jde o to, jakou formou je to do hry integrované.
Já třeba si pamatuji, že v Origins jsem se Zevranem ulehl, proč ne, byl to fešák, ale to přece nejde srovnávat se současnými hrami. V současnosti si firmy najímají týmy, aby hry byly dostatečně inkluzivní, pokud tohle prezentuješ ve hře, tak komunita má právo tohle odmítnout.