Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • ... anebo raději ne.
  • Ronox
    No např. ten typ ManVsGame má přes 2 mil views .. na castu má většinou 17 tis lidí z toho 10 tis má sub za 4.99 $ na měsíc, který jdou přímo jemu. Posílají mu dárky, darují hry. Myslím si, že zrovna ty největší a nejvtipnější se nemusejí twitche bát. Jeětě hodně úspěšnej na twitchi je LethalFrag a u něj klobouk dolů za skill který má. Hlavně oni se zachovaj jednodušše. Vykašlou se na většinu Nintendo titulů a když už něco vyjde s jejich TM, tak to udělají max z dobré vůle k divákům.
  • Zayl
    Nemáč zač. Nebyl, je zbytečné to řešit tady v komentářích vzhledem k tomu jak složitý problém to je. Já jen snídal a šel okolo.
  • Ja fakt, že videa nikdo nemaže ale taky je fakt, že už asi žádná další nebudou a nebo jich bude podstatně méně. Kromě toho je zde tedy uplatňován dvojí metr. U videí která už existují a dělají nám reklamu nám porušení autorského práva nevadí ale u každého videa které by mohlo vzniknout nám porušení tohoto práva vadí. *15*
  • Peppa
    Díky za přínosnou odpověď, nějaký argument by nebyl? *4*
  • Zayl
    Člověk, který problematice nerozumí, v ní často ten problém nevidí. Ale nic si z toho nedělej.
  • milos.bohonek
    Analogicky by to šlo přirovnat třeba k překladům knih (nebo právům výkonného umělce, jak jsem psal v článku). Když tvoříš českou verzi knihy za účelem výdělku, taky tím vzniká nové autorské dílo, ale na samém začátku chtě nechtě musí být svolení nositele autorských práv k originálnímu znění. A toto svolení let's playeři od Nintenda nemají.

Šachové nebo Monopoly srovnání taky pořádně neobstojí, protože to jsou dostatečně stará díla, se kterými si dnes už vlastně můžeš dělat co chceš (ad knihy - kdokoli teď může vydávat a prodávat třeba Tři mušketýry). Práva může mít třeba tvůrce originální videoherní adaptace, ale ta by se vztahovala pouze na jeho konkrétní verzi, ne na samotný koncept šach. Takže když si doma vyrobíš figurky, nakreslíš hrací pole a pak svoje hry budeš točit a uploadovat na YouTube, těžko tě někdo nařkne z porušování autorských práv.

Každopádně souhlas s tím, že současná legislativa má problém na tohle reagovat...
  • u nintenda to tak zatím je... sega je vyloženě mazala. takový trend se může rozjet a někomu rupne v palici a začne se třeba s letsplayery soudit..
  • a ještě bych dodal, že chování nintenda mě trochu mrzí, protože se mi zdá, že herní komunita je v současné společnosti jedna z mála, kde ještě platí "můj zákazník, můj plán". herní vývojářská studia stále víceméně berou vážně připomínky hráčů a díky jejím reakcím kolikrát samu hru vylepšují (naposledy metro:ll a jeho problémy s fov), nebo ji dokonce nově distribuují (dark souls). připadá mi, že nintendo tuto rovnováhu, sic v relativně marginální komunitě letsplayerů, narušuje.
  • Peppa
    Pokud tomu dobře rozumím, tak postižení budou pouze ti, co na LP videích vydělávají. Nikdo videa nemaže, ani nijak neomezuje. V tom nevidím problém.
  • jen přispěju svým příkladem, jako konzument her a zároveň divák let's play. některé hry jsou koupil právě díky youtube videjí (skyrim, darksiders, portal, spoustu indie her), některé nekoupím, protože buď ten člověk hrál stejně jak já a svým vlastním hraním bych to neudělal jinak (dishonored) nebo je ta hra prostě naprosto lineární, takže bych taky svým hraním viděl to samé, co jsem viděl na videu (alan wake). a teď co s tím? některým firmám neposkytl svoje peníze, protože kdybych na lets play nekoukal, tak bych si jí s největší pravděpodobností koupil. některé hry získaly mé peníze díky youtube "reklamě"...a teď do toho ještě napasovat toho lets playera, který se může vést na vlně oblíbenosti (minecraft, skyrim) nebo se naopak snaží pomáhat vývojářským studiím například prezentací videjí z greenlightu... každý má prostě na tom koláči svůj podíl a bylo by hloupé, aby si jej jedna strana uzmula na úkor druhých...
  • Já to vidím tak, že pro Nintendo je to zdroj levné reklamy pro jejich produkty. Pokud Nintendo o takovou reklamu nestojí tak se s tím nedá nic dělat. Zřejmě o ni přijde. No a pokud jde o autorská práva tak ty v dnešním světě definuje hlavně kupní síla toho kdo je vymáhá. Není tomu tak vždy ale čím dál tím častěji tomu tak je.
  • stiahnem zahram 5 minut nekupim, nehram dalej. Nikdo nestratil nic. Ja som nestratil cas, oni peniaze ktore by v zivote odomna nedostali
  • jen sem přepošlu dobrej postřeh z pár stránek dál:

No právě.. ten tesař si to kladivo koupil... S tim si koupil právo to kladivo používat na činnost, která může být výdělečná. to kladivo je prodáváno s tím záměrem.
    Hra není prodávána se záměrem aby se na ni někdo dál živil. Takže je potřeba stanovit pravidla jak se k tomuhle bude přistupovat.

V podstatě je to tak, z hlediska práva je rozdíl mezi nástrojem určeným k obživě a hrou, na níž se vztahuje autorský zákon.
  • Teď jsem pročetl celou tu vaši diskuzi a začínám se v tom ztrácet. Vy tedy vlastně tvrdíte, že kvalita = kvantita?
  • :D:D pekne povedané, možno sa trend titulovaných rychlokvašek dostal aj do Japonska:D čo mi vieme:D
  • Tushan
    jenže ta značka taky něco dostane... reklamu a to zdarma
  • Podle této logiky je nejlepší hudba gangnam style. Hmmm
  • *15* Jak by řekla kdejaká titulovaná ekonomická rychlokvaška .... "Co je doma to se počítá !" A to není rada za milion *3*
  • Ne to nechápeš.. to spojení tam vůbec neni... Ten systém o kterém mluvíš byl násilná tyranie.. To nebyl výběr.. Sem přijela vojska SSSR v roce 69... To je uplně mimo mísu.. To byla totalita... To byla diktatůra.. to si lidé nezvolili sami.. to nechtěli.. to se vůbec nedá srovnávat... Srovnáváš něco k čemu byli lidé donuceni s něčím co je dobrovolné... To o čem mluvíš je násilná diktatůra a ne svobodná volba...
    Lidé nejsou ani náhodou nuceni si kupovat si kupovat nějaké hry ve smyslu jako Komunismus byl vnucován lidem.. to nebyla propaganda.. to byla bezmoc... Komunismus neměl dobré PR ve svých satelitech ani náhodou... To byla vojensky a mocensky držená síla. Takže to s tim vůbec nemá nic společného...
    Komunismus nefungoval na základě dobrého marketingu nebo PR.. ten to nepotřeboval protože fungoval na základě moci a vojenské síly... To je vidět že si lidi vůbec nepamatujou jak to tady bylo...
    Kdyby někdo vydal CoD hru tak by se to označovalo za kopii.. což znehodnocuje hru... Příklad je relevantní pouze pokud již CoD neexistuje... Pokud by hra měla stejné mechanismy ale byla v jiném prostředí a s jiným příběhem (aby to nebyla kopie se stejným obsahem) tak to bude mít stejný úspěch... To jsou hry které casual miluje.. a je uplně jedno jestli jsou CoD nebo ne... Prostě je mnoho hráčů (hodně mnoho), kteří rádi hrají hry, které by mnoho jiných hráčů nazvalo hloupé nebo bez nápadu... ale je velké množství hráčů, kteří to stejně mají rádi. pořád dokola to stejné. Prostě to tak je... Stejně jako holliwoodské romantické filmy.. prostě casual lidi mají rádi mainstream.. tak to je.. mají to rádi tuctové...

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit